Jump to content

Jackie

Administrator
  • Content Count

    4,204
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    23

Everything posted by Jackie

  1. Nie będziesz potrzebował żadnego pozwolenia na pracę. Twoim pozwoleniem na pracę jest GC.
  2. GC przyjdzie na adres który podałeś w papierach imigracyjnych, karta Social Security na adres który im dziś podałeś. Nie powinno być żadnych problemów. Pamiętaj - zarówno w przypadku Green Card jak i karty Social Security dobrze by na skrzynce pocztowej było Twoje nazwisko, bo mogą nie doręczyć.
  3. Jaką papierową GC? Dostaniesz plastikową Creen Card za parę tygodni, ale nie ma ona nic wspólnego z SSN. BTW - gratulacje!
  4. Przegapiliście sprawę, Twój ojciec mógł starać się o obywatelstwo po swoim ojcu, nawet już po jego śmierci. A potem ew. sponsorować Ciebie. Teraz już nic nie zdziałasz
  5. Pewnie Karina powie dokładnie do czego niezbędny ten certyfikat, ale od siebie mogę powiedzieć, że gdybym była w takiej sytuacji to chciałabym go mieć, nawet gdyby nie był 100% niezbędny. Certyfikatu nie trzeba odnawiać, nie ma terminu ważności. Dostajesz go, chowasz i masz dowód na obywatelstwo do końca życia. To jest TWÓJ certyfikat, a nie certyfikat rodzica, możesz więc pokłocić się z mamą i nie oglądać jej do końca życia bez obaw że nie udostępni certyfikatu Poza tym nie mam pojęcia czy jesli jest się pełnoletnim to czy można się posługiwać czyimś certyfikatem (tak sobie gdybam, bo nie mam pojęcia). Strasznie drogie toto nie jest, warto zapłacić i mieć dodatkowy dowód obywatelstwa w domu. Mnie w konsulacie, po tym jak dostałam dla dzieci Consular Reports of Birth Abroad of a Citizen of the United States of America (niezła nazwa, co? ) poradzono by dodatkowo postarać się o tzw. Certification of Report of Birth jak tylko przyjedziemy do USA. Bo pierwszy doument, wydany przy zgłoszeniu urodzenia się dziecka (w jednym tylko egzemplarzu), jest niezmiernie ciężko dostać raz jeszcze w razie gdyby zginął lub został zniszczony, a drugi można dostać w kilku kopiach. Na moje pytanie "po co" usłyszałam, że warto mieć i na tym się wyjaśnienia skończyły. Kocham konsulat w Krakowie
  6. Wiesz, MÓGŁ przekazać obywatelstwo dziecku (tzn. rodzicowi autora wątku). Tyle że trzeba by było ustalić ile czasu spędził w USA i kiedy to było. Jak sama pewnie wiesz, w ambasadzie w tej kwestii nie pomogą zbytnio. A jeśli dziadek nie żyje (czego nie wiemy) to ustalenie tego może być albo bardzo trudne, albo w ogóle niemożliwe. Tym niemniej warto spróbować Tu na forum pisał niejaki Ziutek, który po 2 latach walki doprowadził do przyznanaia swojej teściowej amerykańskiego paszportu, z racji tego, że matka teściowej była amerykanką (i już nie żyła). Och napisz, bo ciekawy temat
  7. Właściwie to chyba nikt tego nie wie Była kiedyś na ten temat dyskusja na misc.immigration.usa Ktoś mówił, że bywają kłopoty z odnowieniem paszportu po ukończeniu 16-go roku życia jeśli się nie ma certyfikatu. Było jeszcze parę innych pomysłów, ale suma sumarum nic konkretnego nie powiedziano. Ja w każdym razie, gdybym była w takiej sytuacji, postarałabym się o certyfikat. Im więcej dowodów na obywatelstwo tym lepiej. Obywatel urodzony w USA nie ma z tym problemu, bo zawsze może pokazać metrykę urodzenia.
  8. Karina, wiem Dlatego napisałam żeby się upewnili czy przypadkiem dziadek nie przekazał obywatelstwa na dziecko
  9. Tak, jeśli podlegasz pod Child Citizenship Act. W innym wypadku nie ma możliwości. Ze strony http://travel.state.gov/family/adoption/in...info_457.html#9 What Are the Other Provisions of the Child Citizenship Act? Another section of the Child Citizenship Act provides that children (biological or adopted) of American citizens who are born and reside abroad, and who do not become American citizens at birth can apply to the Bureau of Citizenship and Immigration Services in the Department of Homeland Security (BCIS) for a certificate of citizenship if the following conditions are met. - At least one parent of the child is an American citizen by birth or naturalization. - The American citizen parent has been physically present in the United States for a total of at least five years, at least two of which are after the age of 14. If the child''s American citizen parent cannot meet the physical presence requirement, it is enough if one of the child''s American citizen grandparents can meet it. - The child is under the age of eighteen. - The child lives abroad in the legal and physical custody of the American citizen parent and has been lawfully admitted into the United States as a nonimmigrant. Children who acquire citizenship under this new provision do not acquire citizenship automatically. They must apply to the Bureau of Citizenship and Immigration Services in the Department of Homeland Security (BCIS) and go through the naturalization process. Musielibyście ustalić czy Twój rodzic od strony dziadka ma obywatelstwo (dziedziczone po dziadku), jeśli ma a Ty spełniasz wszystkie inne wymagania to możesz starać się o nadanie obywatelstwa. Tu masz tabelkę wg. której możesz ustalić czy rodzic ma obywatelstwo: http://www.grasmick.com/citizen.htm#CITIZE...IP%20FROM[/img]
×
×
  • Create New...