Skocz do zawartości

Roelka

Użytkownik
  • Zawartość

    1914
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Roelka

  1. To że Ciebie gnebili z geografii nie znaczy że w każdej szkole tak jest. U mnie geografia była dość ogólną, nauczycielka poblazliwa. Więc ja na przykład nie musiałam wkuwac na pamięć państw czy stolic. Jeśli chodzi o geografie USA to nawet nie pamiętam czy poświęciliśmy temu jedna cała lekcję. W szkołach amerykańskich uczą dzieci geografii USA. Pozostała część świata nie jest priorytetem tak samo jak dla polskich dzieci nie jest priorytetem wiedzieć gdzie leży Kentucky czy Virginia. Też kiedyś śmiałam się z takich stereotypów. Głupi Amerykanin, redneck. Potem wyjechałam do Stanów i zrozumiałam że Ci ludzie po prostu nie muszą wcale znać na pamięć mapy Europy bo do niczego nie jest to im potrzebne. Jak ktoś nie wie gdzie jest Polska to wystarczy mi grzecznie wytłumaczyć- i tyle.
  2. Potrafisz bez problemu wskazać na mapie i nazwać każdy Stan? Nazwać ich stolicę? A może jeszcze wszystkie counties? Ja też nie spotkałam się żeby ktoś myślał że Polska jest częścią Rosji. Jedynie ludzie mieli pytania co do mojego akcentu - pytali czy jest niemiecki czy rosyjski. Strasznie głupio jest oceniać Amerykanow co do ich wiedzy na temat europejskiej czy innej tam geografii czy historii. Nas w szkołach też nikt dokładnie nie uczy historii Stanów czy ich poszczególnych stolic. Ja nie potrafię nazwać wszystkich Stanów a za idiotke się z tego powodu nie uważam.
  3. Historia ciekawa ale raczej nie polecaj nikomu nielegalnej pracy (sprzątanie domów itp). Tak do tego tez legalnie trzeba miec pozwolenie. Miałaś szczęście że to nie wyszło w praniu bo straciłabys status studenta i prawo do zielonej karty. Tobie się akurat "udalo" ale innej osobie coś takiego może zaszkodzić.
  4. Ślub z obywatelem Polski i USA a GC

    Możesz sobie legalizowac pobyt z PL jak wyjedziesz ale nastaw się na to że nie zobaczysz USA przez następne 10 lat. Bo taki ban ci się aktywuje jak opuścisz USA.
  5. Ślub z obywatelem Polski i USA a GC

    Musisz zostać w USA i wysłać stąd papiery na zielona kartę. Proces trwa około roku. Zakładam że jesteś nielegalnie w USA dłużej niż 180 dni. Jeśli wyjedziesz to będziesz miała przynajmniej 3 letni zakaz wjazdu (albo 10 letni). Raczej nie warto ryzykować chyba że nie chcecie przez parę lat wracać do USA. Więc zadaj sobie pytanie czy warto wyjeżdżać i potem zostać z zakazem wjazdu do USA.
  6. Jeżeli nie jesteś mężatką to twój stan cywilny to single. Co do pytania powyżej- jeśli nigdy nikt nie wysyłał na Ciebie petycji rodzinnej (wiza małżeńską albo np. Sponsorujacy rodzice) to zaznaczysz nie.
  7. wiza do USA

    Jak będziesz umawiać się na spotkanie zobaczysz jakie mają dostępne terminy. Ciężko tutaj komukolwiek określić- czasami jest to kilka dni a czasem parę tygodni.
  8. Lokalny marketplace na facebooku albo craiglist.
  9. wiza do USA

    Spedzilam minute w google i znalazlam wszystkie info na stronie ambasady. - If the applicant does not speak English or Dutch he/she can bring an interpreter although we prefer this person not to be a direct family member and he/she should bring identification Masz tam caly proces aplikacji. Koszt to 160$.
  10. wiza do USA

    Jak 15 Euro to problem to jak zaplacisz za rozmowe o wize?
  11. wiza do USA

    Wpisz ambasada USA w Holandii w Google. Zadzwon do nich i spytaj sie czy mozesz miec tlumacza.
  12. Zawsze tez musisz zakladac, ze dostaniesz wize na pojedynczy wjazd do USA. Nie kazdy dostaje multiple entry visa. I oczywiscie czas pobytu okresli urzednik na granicy, moze na przyklad dac ci miesiac. (Tak, zazwyczaj jest to 6 miesiecy ale nie zawsze tak jest. Szczegolnie jak po krotkim pobycie w PL znowu bedziesz chcial wyjechac.) Generalnie zycze powodzenia, ale wiem ze na granicy urzednicy moga miec z toba problem, no bo kogo stac na tyle miesiecy wakacji. Dla przecietnego Amerykanina ktora ma pare tygodni urlopu na roku jest to dosc abstrakcyjne.
  13. Wiesz jak chcesz jeździć po jakiś wsiach to rzeczywiście może ci zejść miesiąc na Stan. Ale może jest ktoś na forum kto bardziej zna się ode mnie na zwiedzaniu.
  14. B2 to wiza turystyczna. Poza możliwością zwiedzania nic innego nie daje. Ja bym mając taki plan martwiła się że za którymś razem mnie nie wpuszcza. No i jako pracodawca daje komuś 9 miesięcy wolnego w roku? Kto finansuje twój wyjazd? Co będziesz zwiedzać? Bo takie pytania się na pewno pojawia. No i też miesiąc na każdy Stan to według mnie trochę za dużo.. Stan to można zwiedzić w kilka dni.
  15. Wizy studenckie chyba nie służą do zwykłych kursów językowych... Ale ktoś mądrzejszy musi się wypowiedzieć.
  16. Skoro nie interesuje cie szkola to nie dostaniesz wizy studenckiej - do tego potrzeba zapisac sie do collegu i tez chodzic na zajecia. Na przedluzaniu wizy turystycznej sie nie znam - ale bodajze jest taka opcja. Czy ci przedluza czy nie to inna sprawa. Musisz miec konkretny powod.
  17. Ja jestem w Niemczech i generalnie to nie ma nic do rzeczy.
  18. Otwiera sie bez problemu. Naprawcie swoje komputery.
  19. Zacznij moze od pobrania tego https://get.adobe.com/reader/
  20. Tobie sie moze nie chciec, ale taki jest wymog jesli chcesz emigrowac. To tobie ma zależeć na odtworzeniu historii szczepien. Ale skoro nie chcialo ci sie zerknac na strone ambasady, to zacytuje ci informacje:
  21. Chciałem Powiedzieć Że...

    Tak. W sumie stwierdzili zapalenie oskrzeli, ja już od paru dni lykam ibuprofen i chciałam dostać coś co bardziej by pomogło.
  22. Chciałem Powiedzieć Że...

    Powodzenia! Czy tylko w moim doświadczeniu amerykańscy lekarze na wszystko przepisuja ibuprofen? Byłam dzisiaj w przychodni i powiedziałam nawet że już mam w domu ten lek i biore ale i tak dostałam jeszcze więcej. Z każdej wizyty w lekarza wynosimy pełne słoiczki ibu i generalnie mam już taki skład tabletek że chyba do końca życia mi starczy.
  23. Porada

    Um.. skoro jesteś w Polsce to zapomnij o linku który przeslalam. Wyjazd do USA i plan wystąpienia o zielona kartę będzie w twoim przypadku oszustwem imigracyjnym. Odechciewa się pomagać przez takich ludzi jaki ty.
  24. Prace społeczne a Wiza

    Karalność chyba wyklucza cię z możliwości wyjazdu do Kanady bez wizy. Kanadyjska Ustawa o Imigracji i Ochronie Uchodźców zawiera listę kategorii osób objętych zakazem wjazdu do Kanady. Generalnie, są to osoby, które mogłyby zagrozić zdrowiu i bezpieczeństwu Kanadyjczyków; osoby, które popełniły przestępstwa i/lub są karane; Tak samo jak ESTA? Jak się jest karanym to już z automatu dostaje się odmowę Tak?
  25. Prace społeczne a Wiza

    Wielokrotnie słyszałam że według prawa amerykańskiego nic się nie "zaciera". We wnioskach zawsze będziesz musiał o tym wspomnieć. Emigrujac do Kanady chyba tak czy siak trzeba mieć wizę (imigracyjna). To nie jest tak że jedziesz i możesz pracować i żyć tam..
×