Skocz do zawartości

jKamil

Użytkownik
  • Zawartość

    16
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0
  1. Witam, zaczalem dzis poglebiac temat ewaluacji dyplomu po studiach zaocznych, ktore maja z zasady mniej godzin niż zwykle, dzienne. Jest wiele zdań, wiele osób w tej samej sytuacji zakonczylo sprawę z różnym wynikiem z tego co widzialem po grupach facebookowych i innych forach. Ktos z Was przechodzil przez ewaluacje dyplomu z WES po studiach zaocznych albo orientuje się na jaki stopien zalapie się po pieciu latach (magisterka) studiowania wlasnie w tym trybie?
  2. Słyszałem o tym gdzieś, ale podobno polski licencjat zaocznie nie kwalifikuje się (a dzienny licencjat? Chociaż ma 3 lata?) - magister, czyli pięć lat nauki też nie?
  3. Próbować ustabilizować swoją sytuację czyli postarać się znaleźć jakąś pracę i tam popracować.. bo obecnie masz małe szanse, bardzo male
  4. Ale dlaczego ma nigdy nie dostać jakiejkolwiek wizy do USA? Jeśli jego sytuacja w Polsce się zmieni i ustabilizuje (a zakladam, ze wiecznie nie będzie bezrobotny), to nie może polecieć odwiedzić mamy? Ile bylo takich przypadkow, albo na odwrot - rodzice lecieli odwiedziec dzieci w Stanach? Juz nie przesadzajmy ze sztywno odrzucają aplikacje a wize jak tylko widzą, że ktoś z nawet najbliższej rodziny jest w usa. I co do 'jakiejkolwiek'.. w loterii moze wziac udzial a w wypadku wylosowania przeciez mama w usa nie przeszkodzi mu w dalszym procecie. Wiza pracownicza to samo, tam moze wprost powiedziec ze chce w przyszlosci starac sie o staly pobyt w Stanach. Narzeczenska tez jest...
  5. 2. Tak, to już wiem, ale dla przyszłego pracodawcy może mieć to jakieś znaczenie. 4. Zdobyte certyfikaty też dołączam do aplikacji? One mają wpływ na decyzję urzędu czy aplikacja 'przechodzi dalej'?
  6. Szanse na pewno 50/50. Znam osobe, ktora byla w takiej samej sytuacji jak ty z tym, ze miala juz osiemnascie lat (konczyla dopiero 2 kl technikum, byly to okolice kwietnia). Padly dwa pytania, po trzecznim pan za okienkiem odrzucil mu wize. Rozmowa trwala moze 30 sekund. Trzecie pytanie bylo na temat rodziny w usa - znajomy mial dziadka ktory byl nielegalnie i wrocil w 2009 roku po 8 latach. A zwiazki z krajem mial takie jak ty, skoro to, ze jest dopiero na polmetku szkoly sredniej nie wystarczylo by udowodnic to, ze wroci to watpie ze Twoj klub, w ktorym grasz albo to ze kibicujesz europejskiej druzynie ma wieksze znaczenie. A dla porownania ja dostalem wize tydzien temu. Jestem w ostatniej klasie technikum, za cztery miesiace matura. Moj wujek byl nielegalnie w us przez 13 lat i nie mialem problemow z dostaniem wizy a podczas rozmowy wiedzieli, ze mialem wujka bo pani powiedziala "mysle ze ma pan wujka w usa" - jednak pozniej przeprosila za blad dodajac, ze mialem racje mowiac, ze wrocil do polski 5 lat temu. Wiec nikt ci tu nie napisze raczej co bedzie bo jak widzisz nie ma od tego reguly.
  7. Witam, mam dosyć ważne pytanie. Załóżmy, że mamy następującą sytuację. Jest pracodawca, który jest chętny na zatrudnienie pracownika na wizie H1B w zawodzie. w którym jest wiele, bardzo wiele osób w Stanach. Jednak firma jest mała, lokalna w małym miasteczku do 40 tysięcy mieszkańców. Osoba, którą pracodawca chce zatrudnić posiada w Polsce ukończone studia z tytułem magistra, w trybie zaocznym (jednak tryb zaoczny niczego w tytule nie zmienia, ten sam dyplom nawet bez informacji, że był zdobyty zaocznie), niecałe 5 lat doświadczenia w zawodzie, z tego cztery zdobyte podczas nauki. Oprócz tego kilka certyfikatów, w tym od Microsoft i dwa inne, europejskie + mniejsze, zdobyte przez różne kursy. Sumując, pracodawca jest bardzo chętny ściągnąć do siebie taką osobę i ponieść wszelkie koszty z tym związane - wymaganą pensję, prawnika i pozostałe koszty. W takiej sytuacji jak ma się sprawa? Pomijając fakt, że jest więcej wniosków niż wiz do przyznania, to czy wszystkie dokumenty przejdą przez urzędy? W jaki sposób należy przełożyć polski dyplom na Amerykański, wymagany do wizy pracowniczej? I ogólnie, z czym może się pojawić problem podczas tej procedury załatwiania wizy?
  8. Nie mogłem zapłacić kartą debetową, więc wybrałem płatność internetową przelewem. Zrobiłem przelew około pół godziny temu z danymi które mi się pojawiły. Wszedłem na stronę z umawianiem spotkania i nic się nie zmieniło - jestem w miejscu, w którym byłem przed wykonaniem opłaty. Gdy opłata do nich dojdzie, automatycznie się coś zmieni?
  9. Przy próbie zapłaty taki błąd: Your transaction could not be accepted at this time. Please retry or use an alternative card. Próbowałem kilka razy, bez skutku - co zrobić? po odswiezeniu strony: Transaction could not be processed
  10. Planuje jechac na rozmowę i bardzo mi zależy, żeby była ona do połowy następnego tygodnia. Jeśli jutro wypełnię wniosek i dokonam opłaty, jest szansa ze wyrobie się w tym czasie? Jak długo czeka się na zaksięgowanie wpłaty, dopiero wtedy mogę się umówić?
  11. Wiem tyle, że ściągnął kogoś już na wizie pracowniczej, rozpoczęli nawet sponsorowanie na Green Card, ale sam sponsorowany mówi, że nie liczy na powodzenie, bo firma jest w Nowym Jorku, a raczej budowlańców nie brakuje. Jeśli tak będzie, przyśpieszy relacje z dziewczyną i wezmą ślub - ona jest obywatelką USA. A jak z drugim pytaniem, w sprawie grafika? Jeszcze jedno pytanie mam od siebie, jeśli pracodawca jest chętny na sponsorowanie, a osoba starająca się o wizę posiada wymagane wykształcenie, wtedy jak wygląda taka sytuacja?
  12. Witam, przeglądam to forum już jakiś czas ale podobnego tematu nie znalazłem. Tata ma ofertę pracy w firmie budowlanej, Nowy Jork (dobry znajomy, który często jest w Polsce ostatnio zaoferował prace u siebie). Jednak problem jest taki, ze nie posiada wykształcenia w tym kierunku - chyba ze zawodówka skończona około 20 lat temu coś pomoże. Ma 16 lat doświadczenia w pracy jako kierowca ciężarówki. Łapie się w takiej sytuacji na wizę pracownicza, czy może zapomnieć? Jeśli nie ma takiej opcji, wchodzi w grę inna możliwość, z wyjątkiem losowania i małżeństwa? Ten sam znajomy jest w stanie załatwić prace w firmie poligraficznej, do pracy jako grafik. Wiem, ze grafików jest bardzo duzo i tutaj pytam, czy osoba z pożądanym wykształceniem + kilka lat doświadczenia ma możliwość dostania wizy pracowniczej? Czy zawód grafika całkowicie zabiera taka możliwość?
  13. Witam, może nieodpowiedni temat ale nie znalazłem lepszego a zakładanie nowego z takim pytaniem jest trochę bezsensu. Orientuje się ktos, czy będzie możliwość umówienia się na rozmowe 31 grudnia? Do Warszawy mam około 4 godziny jazdy, w sylwestra będę w Warszawie a niedługo będę wypełniał wniosek wiec może udałoby się załatwić wszystko podczas jednego wyjazdu?
×