Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'J-1' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 5 wyników

  1. Czesc czy ktoś orientuje się jak to wyglada z wiza na Work&Travel i możliwością pozniejszej aplikacji na au pair? Bylam w zeszłe wakacje na programie w&t, zdecydowałam, ze chce jechać w te wakacje znowu ale kończę studia licencjackie i chciałabym zostać w stanach na dłużej, zrobić jakieś kursy na college itp, Wiec zaczęłam czytać o programie au pair. Jednak wiem, ze jest jakaś zasada czekania dwa lata... Na stronie ambasady były wymienione 3 rodzaje wizy na które można aplikować dopiero po tym okresie czasu, jednak oglądać filmiki na YT jeden chłopak opowiadał, ze jak skończył program au pair musiał czekać dwa lata, żeby wziąć udział kolejny raz... czy ktoś się orientuje jak to wyglada? Czy po powrocie z w&t mogłabym aplikować w tym samym roku o au pair?
  2. Drodzy, nazywam się Konrad, jest to mój pierwszy post na tym forum. So far, znalazłem tu bardzo dużo ciekawych informacji, niemniej w dalszym ciągu chciałbym wyjaśnić kilka innych spraw. Moja sytuacja jest następująca: mam 21 lat, jestem studentem prawa, aktualnie mam gap year. Przed kilkoma dniami udało mi się znaleźć kancelarie w usa, która zgodziła się zatrudnić mnie na zasadzie internship. Mam rodzinę w stanach, która jest skłonna zapewnić mi "dach nad głową" w czasie mojego pobytu. W tej chwili mam wolną rękę w kwestii załatwiania formalności. Przechodząc do konkretów: 1) Sposnor Chcąc wyjechać na wizie J-1 muszę uprzednio znaleźć sponsora. Napisałem już maile do wszystkich potencjalnych sponsorów, których znalazłem na oficjalnej liście zamieszczonej na stronie rządowej usa. Czy istnieją jakieś inne drogi na znalezienie tychże? Czy można to jakoś ominąć/uprościć? Pytam, ponieważ mam dość klarowną sytuację, tzn. - mam ustawionego pracodawcę, mam legalnie mieszkającą rodzine w usa ( i miedzy innymi affidavit of support wystawiony przez nich) - the question is - po co mi pośrednik? Będę wdzięczny za wszelkie porady, komentarze, przemyślenia, ciepłe słowa i inne! 2) W/w affidavit of support Czy w przypadku wyjazdu na wizie J-1 affidavit of support może się przydać? Czy może on zastąpić np wyciągi z konta bankowego, które mają potwierdzić, iż mam środki niezbędne do życia w trakcie pobytu? 3) Czy fakt, że leciałbym tam z biletem w jedną stronę, oczywiście z zamiarem zakupu biletu powrotnego w późniejszym okresie, może mieć negatywny wpływ na decyzję konsula odnośnie wpuszczenia mojej skromnej osoby na terytorium USA? W tej chwili żadna inna kwestia nie przychodzi mi do głowy. Będę niezwykle wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam, Konrad
  3. Witam serdecznie forumowiczów, mam nadzieję że w dobrym dziale piszę ten temat. Mam kilka pytań dotyczących mojego wyjazdu do USA. Jestem posiadaczem wizy J-1 na okres pięciu lat. W zeszłym roku byłem na campie z organizacji kościelnej. Teraz jadę we własnym zakresie, ale camp chce mnie zatrudnić. W związku z tym mam kilka pytań, na które nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. 1. Czy mając wizę J-1 mogę normalnie i legalnie pracować na tym campie, w sensie być zatrudnionym i dostać wynagrodzenie zamiast kieszonkowego? 2. Czy po zakończonym campie mogę zostać dłużej w USA w celu podjęcia pracy, czy tylko i wyłącznie w celu turystycznym? 3. Kończę studia w 2016 roku, a wizę J-1 mam do 2020 roku, czy gdy status studenta dobiega końca również moja wiza staje się nieważna? 4. Ważność paszportu mam do stycznia 2017, a wizy do 2020. W momencie ubiegania się o nowy paszport wiza zostanie mi "przepisana" do nowego paszportu, czy muszę na nowo składać podania, czy automatycznie wiza traci ważność? 5. Czy mogę zmienić status i charakter wizy na inny, np z J-1 na wizę pracowniczą? Prosiłbym o pomoc, pozdrawiam serdecznie!
  4. Witam! Za niedługo mam spotkanie z konsulem w sprawie otrzymania wizy J-1. Muszę przyznać, że bardzo obawiam się tego, że mogę nie otrzymać tej wizy. Moja sytuacja wygląda tak, że po skończeniu liceum w poprzednim roku rozpocząłem naukę w instytucie językowym w Berlinie, wszystko to trwało dokładnie pół roku, dzięki czemu przygotowałem się językowo i w przyszłym roku rozpoczynam studia w Niemczech. Wniosek jaki dostałem z USA, który pozwala mi ubiegać się o wizę i czyni ze mnie "Camp Counselor" otrzymałem jeszcze w trakcie tego studium w niemczech, natomiast jakieś 3 tygodnie temu zakończyłem naukę w tym instytucie, i teoretycznie na chwilę obecną nie jestem studentem... a czeka mnie spotkanie o wizę. Czy to przekreśla moje szanse na otrzymanie wizy? Mam dokumenty które poświadczą, że się w tym instytucie uczyłem, ale nie wiem czy to pomoże. Trema zżera mnie strasznie, bo wiem, że przygoda życia może uciec mi koło nosa, czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć/pomóc? Pozdrawiam!
  5. Cześć, Od kilku lat myślę nad wyjazdem do USA i oczywiście pierwsze, co mi przyszło do głowy to camp, ale ponieważ w tym roku jestem zobowiązany w lecie odbyć praktykę studencką, zainteresowałem się programem praktyk studenckich. Z tego powodu od jakiegoś czasu przeglądam indeed i craigslist i ostatnio znalazłem ciekawą ofertę pracy (wymagany język polski i to w Kansas, czyli konkurencja byłaby raczej ograniczona), tyle, że zacząłem się przez nią zastanawiać, ile trwa cała ta procedura zdobywania promesy wizowej? Bo zakładając, że podobna oferta pojawiłaby się np. na początku czerwca, czy zdążyłbym przeprowadzić całą procedurę i wyjechać np. 1 lipca? Jest też druga sprawa, która mnie interesuje: przy aplikacji na campa nie można być na urlopie dziekańskim, podobnie tutaj. Ale co by się stało, gdybym wyjechał będąc normalnie studentem, a pracodawca zaproponowałby mi później wydłużenie stażu (z tego co wiem, może on trwać do 12 miesięcy)? Czy w takim wypadku mógłbym wziąć urlop dziekański na uczelni w Polsce bez żadnych konsekwencji prawnych? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi! - Szymon
×