Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'SSN' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 7 wyników

  1. Witam, zostałem wylosowany do dalszego postępowania w sprawie Zielonej Karty. W związku z tym mam chciałbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu dwóch spraw, a także mojego wyobrażenia o szukaniu pracy jako Inżynier Oprogramowania (programista). Na końcu DS-260 jest pytanie o SSN. Czy ten numer jest konieczny żeby w USA w ogóle pracować? Czy jeśli powiem, że go nie chcę to mogę szybko otrzymać już po przylocie do USA? Druga sprawa jest luźno związane z pierwszym: chcą żeby podać adres pobytu w USA. Nie mam rodziny, bliskich znajomych w USA. W związku z tym adres który w tej chwili podaje w DS-260 na pewno ulegnie zmianie (podaje po prostu adres jakiegoś bloku z mieszkaniami do wynajęcia). Czy jeśli podam konsulowi inny adres to mam 100% pewności, że GC i (ewentualnie, jeśli potrzebny jak najszybciej) SSN przyjdą na nowy adres? Ogólnie jestem zdecydowany na wyjazd w 95%. Ktoś może powiedzieć, że porywam się z motyką na Słońce, bez rodziny, znajomych, itd. Ale ja to widzę tak: 1. Zaraz po otrzymaniu terminu na rozmowę z konsulem zacznę składać CV na programistę, zdalnie, przez internet. W Europie aplikowanie przez internet odbywa się bez problemu (jestem w połowie zdalnej rekrutacji do Niemiec). W USA będę celował chyba w Nowy Jork. Mam doświadczenie (2 lata jako programista, 5 lat w IT) i wykształcenie. Angielski znam powiedzmy na B2. 2. Najpierw postaram się otrzymać pracę (zapewnienie, obietnicę, może jakiś list) - jeśli mi się nie uda przed wizytą u konsula, to musi się udać przed wyjazdem. 3. Wynajmę hotel/motel na 2-4 tygodnie (najtaniej jak się da, nie taki w jakim mieszkał Kevin ) 4. Natychmiast po przylocie zacznę szukać mieszkania. Pewnie trzeba zapłacić miesiąc z góry i 2-3x kaucje (mam trochę oszczędności). Nie pojadę raczej bez propozycji pracy, otrzymanej jeszcze w Polsce, pomimo, że mógłbym przebiedować bez pracy parę miesięcy. W Europie pewnie niewiele gorzej, ale wyjazd do USA zawsze był moim marzeniem. Jak oceniają Państwo ten pomysł na wyjazd. Będę wdzięczny za wszelkie oceny osób które mają wiedzę o rynku pracy / administracji w Stanach. pozdrawiam
  2. Witam wszystkich. Mam pytanie czy moze ktos na forum sie orientuje odnosnie sponsorowania rodziny na zielona karte? A pytanie brzmi nastepujaco, czy dzieci po przekroczeniu granicy usa moga sie ubiegac o paszport usa ( jestem obywatelem usa ale obywatelstwo zdobylem po urodzeniu dzieci). W jaki sposob moga sie ubiegac? A pytabie drugie to jak moge zlozyc wniosek o SSN dla dzieci, czy one dostana automatycznie daj my na to w przeciagu 2 tygodni czy musze pojsc z nimi do biura SSN, i czy wystarczy polski paszport z adnotacja ze posiadaja zielona karte. Bardzo bym byl wdzieczny R
  3. Witam, Na wstępie chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post. Jeśli chodzi o mój problem to jest on związany z numerem socjalnym. Byłem w tym roku na Alasce na wizie H2B. Wszystkie formalności związane z wyjazdem jak i sam wyjazd przebiegły bez problemu. Zgodnie z prośbą pracodawcy zaraz bo wylądowaniu w Anchorage udałem się do SSA w celu złożenia wniosku o numer socjalny. Jako dowód przedstawiłem swój paszport z ważną wizą H2B. Pani wniosek przyjęła, dała potwierdzenie, że oczekuje na numer socjalny i powiedziała, że mam czekać do 6 tygodni. To potwierdzenie wystarczyło abym zaczął pracę. Już na miejscu w Dillingham spotkałem trochę ludzi. Niektórym numer przychodzi już po tygodniu, innym po dwóch, a ja dalej czekałem. W końcu tuż przed moim wyjazdem otrzymałem pismo, że DHS nie jest w stanie zweryfikować mojego statusu imigracyjnego na podstawie dokumentów, które im dałem. Jest to o tyle dziwne, że wszyscy przedstawiali takie same dokumenty i tylko kilka osób ma taki problem. Chciałem się wybrać do tego biura tuż przed moim odlotem, ale samolot z Dillingham do Anchorage się spóźnił i nie zdążyłem przed zamknięciem. Teraz już jestem w Polsce. Co mogę z tym zrobić? Pisałem już do FBU, ale wciąż czekam na odpowiedź. Wysłał bym im list z prośbą o ponowne rozpatrzenie, ale mój angielski nie jest wystarczający na pisanie listów do urzędu. Czy są w Polsce firmy, które pomagają w podobnych problemach? No i najważniejsze pytanie: co jeśli tego numeru nie uzyskam, a pracowałem tam i płaciłem podatki (jest to wyszczególnione na czekach) 6 tygodni? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam, Norbert
  4. Czesc Zastanawiam sie czy ktos wie cos na temat uzywania SSN, ktory nie byl uzywany przez 13 lat. Dostalam SSN w 2002 kiedy bylam w Stanach na wizie studenckiej na okres letni. Obecnie jestem tu na wizie turystycznej i zastanawiam sie czy uzyc SSN w celu znalezienia pracy. Myslicie ze moj numer jest jeszcze aktywny? Jesli zaczne go ponownie uzywac, nie bedzie to podejrzane? Z gory dziekuje za wszelkie info. Zuza
  5. Witam, Dwa miesiące temu z rodzicami po wygranej w loterii wizowej dostaliśmy wizy imigracyjne. Mój problem polega na tym, iż do aplikacji na wszelkie uczelnie, college itp. potrzebny jest SSN. Wyczytałem, że można go dostać niestety dopiero po przylocie do USA, stąd moje pytanie czy jest możliwe aby otrzymać ten numer jeszcze przed przylotem? Bez numeru SSN nie jestem w stanie się zalogować ani zarejestrować na żadnej stronie uczelni wyższej. Nie mogę tego zrobić jako international student, ponieważ do tej grupy kwalifikują się osoby, które wymagają wizy F-1, natomiast ja jestem już traktowany jako u.s. permanent resident, w związku z tym obowiązuje mnie taki sam proces aplikacyjny jak domestic students. Jestem poniekąd w potrzasku, ponieważ numer SSN jest niezbędny do tej aplikacji. Czy jest jakaś szansa aby go uzyskać w Polsce? W przeciwnym razie termin rejestracji upłynie zanim otrzymam numer SSN (przylatuję do USA na stałe w czerwcu). Dziękuję i pozdrawiam,
  6. Witam serdecznie, Moze na poczatek opisze moja sprawe? A wiec wlasnie wrocilam z programu Au pair i zostal mi przydzielony SSN ale z napisem ''Valid for work only with DHS Authoriation''( to chyba ze moge w polowie pracowac ;/ nie wiem do konca ) A teraz wyjezdzam do USA na wizie turystycznej, i chcialalabym sie dowiedziec czy z tym SSN ktory wlasnie posiadam moge podjec prace w USA albo zrobic prawo jazdy? Dziekuje za odpowiedzi
  7. Witam! Zaistniała u mnie następująca sytuacja: moja babcia otrzymała obywatelstwo amerykańskie po swojej matce( w ramach przepisów dotyczących osób urodzonych przed 1934 rokiem) - jej matka urodziła się w USA i to automatycznie zakwalifikowało ją do otrzymania obywatelstwa( babcia urodziła się w 1933 roku). Teraz chcemy się postarać aby moja mama dostała zieloną kartę - wyczytałam, że to kategoria F-3. Wiem że trzeba wypełnić formularz I-130. Co oprócz niego jest mi potrzebne - jakieś metryki urodzenia? Kiedy wpłacić pieniądze? Od pani w konsulacie w Warszawie dowiedziałam się, że babcia musi mieszkać w USA. Czy jesli teraz by wyjechała to będzie to miało jakiś wpływ na przebieg tego całego procesu? Czy musi mieć nadany ten numer SSN ( we wniosku jest do wpisania)? Czy każdy obywatel USA musi go załatwić? Co w sytuacji jeśli nie wpiszę go do formularza? Co w sytuacji jeśli babcia zmarłaby przed zakończeniem procesu wizowego? Wszystko przepada czy jest możliwość ciągnięcia tego dalej? Zastanawiałam się też nad wynajęciem prawnika, który zajął by się tą sprawą. Czy moglibyście mi kogoś polecić z rejonu śląska bądź małopolski? Ile trwałby ten cały proces? Słyszałam, że dość długo się czeka.. Pozdrawiam!
×