Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'b1' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 6 wyników

  1. Cześć, Mam kilka pytań, ponieważ przeszukałam forum, ale nie widzę nikogo w podobnej sytuacji. Jestem studentką ostatniego roku prawa, planowaną obronę mam na marzec 2018. Oprócz tego studiuję drugi kierunek na WSB, który będę kończyć w 2020. Dodatkowo pracuję w branży hotelarskiej. Byłam już w US kilka razy na programie W&T w wakacje (3 razy), dodatkowo ze względu na wakacje w Meksyku po pracy mam wizę B1/B2 na 10 lat. Nigdy nie miałam problemów z prawem, ani z kwestią uzyskania wizy, zawsze wszystko sprawie i łatwo poszło. W tym roku hotel, w którym pracował w ubiegłe wakacje zaproponował mi roczne praktyki (od maja 2018) na zasadach - interniship (J-1) Będzie to już moja 4 wiza J-1, z tego co wiem, zwykle nie ma problemów z uzyskaniem wizy, kiedy wszystko jest legalnie załatwione z pracodawcą oraz sponsorem wizowym. Chciałam dodatkowo aplikować o Green Card i tutaj moje pytanie - czy w systemie pojawia się gdzieś info (widoczna dla konsula), że aplikowałem o Green Card i czy może to zaważyć na kwesti uzyskania przeze mnie wizy J-1 na praktyki? (W poprzednich wizach mam wpisane, że nie obejmuje mnie zasada 2-lat) Dziękuję za pomoc, -A
  2. Witam, Przeglądałem forum oraz inne strony w poszukiwaniu dokładnego wyjaśnienia z czym się je moja wiza z odpowiednią adnotacją i prawdę mówiąc tylko powielałem swoje pytania. Do sedna sprawy. Jakiś tydzień temu byłem na rozmowie w Konsulacie KRK. Starałem się o wizę B1/B2 na 10 lat. Wizę potrzebuję na wyjazdy służbowe ( międzynarodowa firma, oddziały w Polsce i USA). W okienku dowiedziałem się że dostanę tylko wizę B1 i tylko na rok. Wczoraj odebrałem paszport i moim oczom ukazała się adnotacja: "B-1 IN LIEU OF H, PER 9 FAM 402.2-5(F)" I teraz nawarstwiły się tylko pytania: 1) Czym dokładnie jest wiza B-1 - rozumiem że nie mogę swobodnie podróżować po kraju, w dodatku na lotnisku otrzymam kilka więcej pytań... Czym B-1 różni się od B-2, w sensie co pozwala jedna względem drugiej ? 2) Czym jest wiza "B-1 in lieu of h." ?? Znalazłem tylko informacje o "B-1 in lieu of H-1B" Link do strony . Tylko czy to to samo (czyli pozwolenie na prace tymczasową)? Na co pozwala/zabrania taka wiza ? Podczas wjazdu najlepiej bym miał jakieś dokumenty, jeśli tak to jakie ?? 3) Co oznacza adnotacja "PER 9 FAM 402.2-5(F) ?? tu już całkowicie mnie dobiło bo za diabła nic nie mogę znaleźć opisującego co to dokładnie jest. Na forum znalazłem tylko przypadek gdzie użytkownik miał konkretnie wpisane dla jakiej firmy leci. Pozdrawiam serdecznie,
  3. Dostałam pracę ja statku jako pracownik galerii sztuki. Firma mnie zatrudniająca wysłała mi visa letter, abym zrobiła C1/D i też B1, żeby uczestniczyć w szkoleniuz Miami. Na jednym koncie na stronie umawiania spotkań z tego samego maila nie można w tym samym czasie umówić 2 spotkań. W kroku 3. rejestracji na spotkanie, gdzie zaznacza się rodzaj wizy, można zaznaczyć tylko jedną opcję. We wniosku DS-160 zaznaczyłam w celach podróży 2 opcje. Zadzwoniłam na infolinię i powiedziano mi, abym aplikowała na C1/D. Czy działa to tak, że po prostu na miejscu się wyjaśnia sytuację i dostaje się 2 wizy? Czytałam, że przy aplikowaniu o te 2 wizy jest tylko jedna opłata. Proszę o informację, jeśli ktoś był w takiej sytuacje, bo mam mało czasu i nie chcę się stresować... Pozdrawiam, Ewa
  4. Witam Jestem młodym (26) naukowcem zaczynającym "szlajać sie" po świecie. Moja Alma Mater wysyła mnie do Bostonu na kilka tygodnii celem odbycia szkolenia i wymiany doświadczeń i ogólne takie ble ble ble. Podczas wizyty w Konsulacie po przedstawieniu zaproszenia z Harvardu i potwierdzenia finansowania ze strony mojej Uczelnii rozmowa przebiegła w bardzo radosnej wręcz sielskiej atmosferze. Wiza b1/b2 na okres 10 lat plus życzenia miłego pobytu i komfortowej podróży. Do tego momentu wszystko gra jak tra la la. Po zostawieniu paszportu i wyjściu z Konsulatu uświadomiłem sobie, że na ostatniej stronie paszportu od 7 lat dumnie widnieje wiza wielkiego i zapijaczonego niedzwiedzia - rosyjska. Nikt nie mógł do tej pory tego widzieć - nikt mi paszportu do momentu jego zostawienia nie analizował pod tym kątem. Moje pytanie - czy istnieje ryzyko nie wpuszczenia na pokład samolotu bądź problemy na JFK/Loganie ? Dodam, że mam szczere intencje względem Stanów, w Polsce trzymają mnie duże projekty naukowe, a turystyczny epizod rosyjski jest obecnie moją traumą. Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie tego postu i życzę miłego dnia/wieczoru/nocy/poranka etc. MK
  5. Witam, Mam w planie dwie podróże: USA i Wenezuela. Załóżmy, że otrzymam wizę do Stanów na 6 miesięcy. Do Wenezueli - jak wiadomo - wizy nie potrzeba, na 3 miesiące można jechać bez. Tylko jak lepiej: najpierw na 3 miesiące do Wenezueli, a później prosto do Stanów, czy odwrotnie? Chodzi mi o prawne spojrzenie na sytuację. Czy po 6 miesięcznym pobycie w Stanach muszę wrócić do Polski i czy z Wenezuelą sytuacja ma się podobnie?
  6. Witajcie. Mam takie pytanie: czy zakup nieruchomosci w USA, w jakikolwiek sposob moze ograniczyc moje szanse na dostanie kolejnej wizy B1/B2? Wiecie, cos na zasadzie - jak to turysta, jak ma mieszkanie (dom) w USA? Jakie Wasze uwagi? Chetnie poczytam.
×