Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'ban'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 3 results

  1. Witam wszystkich forumowiczów, Przeszukuję żmudnie tematy ale niestety nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość jeśli taka już jest. Mam zakaz wjazdu do USA na 10 lat. Powód to moje przesiedzenie (ponad rok) wizy turystycznej podczas ostatniej (jedynej) wizyty w USA. Pani urzędnik zaznaczyła mi artykuły 214(b) oraz 212(a)(9)(B)(i)(II) INA oraz podała dokładną datę kiedy zakaz mija, czyli rok 2021 (pozostało mi jeszcze 2 lata) Konieczność mojego wyjazdu to obecne moje zatrudnienie w amerykańskiej firmie. Zarząd chce mnie tam widzieć przez okres ok 1 lub 2 tyg. Mam oczywiście oficjalny list w tej sprawie od nich oraz naturalnie umowę o pracę. Moja umowa o pracę jest podpisane z jednym z ich oddziałów w Europie. Firma, w której pracuję ma kilka oddziałów na świecie. Moje pytanie jest następujące: Czy jest możliwość starania się o Waiver, w moim przypadku? Jeśli tak to jak najlepiej podejść do tematu? Z pracodawcą rozważaliśmy przed moją wizytą w/s wizy B1 o którą teraz aplikowałem również aplikowanie o H-3 (forma szkolenia). Zaznaczam, że nie mam zamiaru pracować na terenie USA. Dodam jedynie, że po odrzuceniu mnie teraz z wnioskiem o B1, wysłałem e-mail do konsulatu z prośbą o ponowne rozpatrzenie. Dostałem odpowiedź, że zostałem odrzucony z powodu art. 214(b). Tylko tyle. Nie rozumiem dlaczego nie napisali, że również mam ban 10-lat i łapie mnie artykuł 212(a)(9)(B)(i)(II) Z góry dziękuję za wszelkie pomocne sugestie / linki / podpowiedzi
  2. witam. CZytałem te forum już od dawna i szkoda ze tylko czytałem a nie robilem tak jak tu radzicie. Otóż po kolei. Dzis dostałem z ambasady odpowiedz na moją petycje o wize imigracyjna z kategorii CR1. odmowa wizy i 10 letni zakaz wjazdu do usa ale po koleii: w 2000 roku przyjechałem do usa przez meksyk, po 12 latach w 2012 postanowiłem wrócić do kraju, idiota ja wrócilem do kraju normalnie na swoim paszporcie. Polska okazała sie pomyłką i postanowiłem wrócic do USA, Ponieważ moja dziewczyna jest obywatelka usa i razem ze mna wróciła do kraju stwierdziliśmy ze weżmiemy w polsce ślub i będziemy mnie sponsorować w kategorii CR1. We wniosku wizowym nie przyznałem sie że byłem w stanach. załatwiliśmy wszystkie dokumenty (w tym dodatkowego sponsora-bo moja zona siedzi nadal ze mna w polsce) i zostalismy zaproszeni do ambasady usa na rozmowe-na pytanie ambasadora czy byłem w usa nie przyznałem sie nadal (tak wiem idiota) i w efekcie dostałem bana do 2022 roku i jeszcze zaznaczył mi że nie mam możliwości odwołania sie od tej decyzji ze wzgledu na brak wystarczających powiązań rodzinnych (tego akurat nie rozumiem bo moja zona jest obywatelka uSA) potrzebuje waszej pomocy czy jest jakakolwiek szansa cos z tym zrobić? tylko prosze nie piszcie ze jestem debil bo teraz to juz wiem. zebym chociaz mógł starac sie o waiver to moja zona która juz miała teraz wracać do uSA mogłaby wykazac jakies "hardship" a tak chyba ukręciłem sobie sznur na szyi. czy jest tu ktoś mądry kto da mi jakies wskazówki co mógłbym zrobic zeby cos jeszcze uratować z tej sytuacji?
  3. Hej, nie widziałem o tym wspominki na forum, a warto, bo bardzo ważna zmiana weszła w życie dla osób, które robią AOS w USA a przesiedziały wizę. Może warto rozważyć przypięcie Board of Immigration Appeals wydała na początku maja 2012 decyzję w sprawie "Matter of Arrabally and Yerrabelly", która stwierdza, że wyjazd z USA po otrzymaniu dokumentu Advance Parole w związku ze złożoną petycją o AOS nie jest traktowane jako opuszczenie kraju na potrzeby paragrafu INA 212(a)(9)((i). Oznacza to, iż wyjazd poza granice kraju nie uruchamia już 3- i 10- letniego bana, co powodowało niemiłe zaskoczenie u osób, które starały się o GC po przesiedzeniu wizy i tymczasowo opuściły USA. Oznacza to również, że w tych przypadkach nie będzie potrzebne uzyskanie waivera I-601. Możliwe jest również, że uprzednio zamknięte z tego powodu sprawy AOS będą mogły zostać na nowo otwarte. Źródła: http://www.californiaimmigrationlawblog.com/2012/05/bia-departure-with-advance-parole-does-not-trigger-unlawful-presence-bar.shtml http://www.visalawyerblog.com/2012/05/matter_of_arrabally_and_yerrab.html Pozdrawiam!
×
×
  • Create New...