Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'czas oczekiwania' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 8 wyników

  1. Cześć, byłam w piątek na rozmowie w konsulacie. Dostałam pozytywną odpowiedź, że wiza przyznana na 10 lat. Konsul powiedział mi, że paszport z wizą będzie do odebrania we wtorek czyli jutro 22.08. Na stronie konsulatu piszę, że mój paszport dalej znajduje się w konsulacie, czy to oznacza coś, że przeciągnie się czas oczekiwania na niego? Nie wiem jak wygląda procedura "wbijania" wizy do paszportu. Boję się, ponieważ czas mnie goni i chciałabym już kupować bilety. Może mój post się powtarza ale nie mogę tego nigdzie zlokalizować
  2. Witam, Czy jest tu ktoś może kto umawiał się na spotkanie w Krakowie w niedawnym czasie? Interesuję mnie czas oczekiwania na spotkanie i wydanie wizy. Chiałabym lecieć do USA pod koniec września i nie wiem czy ze wszystkim uda się zdążyć...
  3. czesc, w koncu udalo mi sie umiejscowic akt slubu w polsce, zajelo mi to o wieleeeeee wiecej czasu niz przypuszczalam (a wlasciwie mojej mamie) i teraz mam wszystkie dokumenty, zeby wyrobic nowy paszport na nazwisko meza w ambasadzie w chicago, ALE przeczytalam ze czas oczekiwania do 2 miesiecy nie moge nigdzie znalezc informacji, ale czy da sie to jakos szybciej zalatwic nawet jakbym musiala wiecej zaplacic ? Czy pytam sie o ta mozliwosc w ambasadzie czy musze wczesniej wypelnic jakies wnioski ? Termin w ambasadzie mam na 8 sierpnia, wiec prosze o szybka pomoc i z gory dziekuje !
  4. Witam wszystkich serdecznie, Mam pytanie odnosnie wizy turystycznej, otoz zaaplikowalam z Madrytu (tutaj mieszkam i pracuje), spotkanie mam umowione na 16 sierpnia. Chcialabym pojechac do Stanow we wrzesniu, przynajmniej mam taka nadzieje. Sprawdzilam na tej stronie https://travel.state.gov/content/visas/en/general/wait-times.html/?visawaittimesmain_visa_embassysearch_VisaWaitTimes_input=&hidden_name=&hidden_code= ambasade w Madrycie i ku mojemu zdziwieniu pokazuje sie, ze "processing time" to... 17 dni. Czy to oznacza zs po rozmowie i po pozytywnym rozpatrzeniu mojego wniosku mam czekac 17 dni na zwrot paszportu? Dla porownania sprawdzilam ambasade w Warszawie i tam czas to 1 dzien. Jestem zdziwiona, bo jesli to prawda, to moge sie pozegnac z podroza we wrzesniu... I w ogole z jakimkolwiek planowaniem urlopu, bo co bede mogla zrobic bez paszportu? Z gory dzieki za odpowiedzi
  5. Witam mam pewne pytanie przyjechałam do stanów jakieś 2 tygodnie temu dzięki wygraniu zielonej karty niestety za miesiąc muszę ponownie wrócić do polski a bez dostarczenia zielonej karty nie jestem w stanie nic zrobić czy można jakoś sprawdzić za ile przyjdzie albo czy da się jakoś przyspieszyć procedury ?
  6. Witam, potrzebuje pomocy ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat śmierci i zmiany sponsora. Na forum było kilka podobnych wątków, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, choć wiedza z nich była bardzo przydatna. Więc do rzeczy : Od 13 lat moja mama była sponsorowana przez ojca (obywatel USA) a sprawa prowadzona pewnego niesławnego adwokata z Chicago i kiedy całość zbliżyła się ku końcowi, bo otrzymaliśmy wezwanie do ambasady na rozmowę to tydzień przed telefonem z ambasady ojciec mojej matki tragicznie zmarł. Rozmowa się odbyła się w Warszawie, ale nie otrzymaliśmy GC ponieważ trzeba było zmienić sponsora, którym została siostra mamy oraz jej córka ( sponsor dodatkowy ) cała sprawa się wlecze bo minęły już dwa lata od śmierci dziadka i nic nie wiadomo. Ostatnie pismo zostało wysłane w lipcu 2014 roku ponieważ adwokat Ku......ba nie wysłał pisma kiedy powinien i jak w przypadku sponsorowania działał bardzo opieszale i niesolidnie. I tu moje pytanie ponieważ nowym sponsorem została siostra mojej mamy i sprawa zmiany trwa już bardzo długo, a nie ma żadnej odpowiedzi odnośnie tego czy wniosek został zatwierdzony lub odrzucony. Sprawa ciągnie się prawie 15 lat stąd proszę o pomoc ew jakieś rady ponieważ czuje się trochę zdesperowany, bo adwokat zawalił sprawę w obu przypadkach i martwię się że wszystko mogło przez to przepaść. Dodam że każdy członek rodziny był już w USA na wizie turystycznej i papiery mamy czyste. Jeżeli potrzebne są jakieś szczegóły proszę pytać, nie chciałem się rozpisywać. Jak długo trwa proces rozpatrzenia prośby o zmianę sponsora ? Jaka jest szansa na to by w tej sytuacji został on rozpatrzony pozytywnie i od czego to zależy ? Czy istnieje możliwość sprawdzenia na jakim etapie jest sprawa ? Czy istnieje możliwość napisania do jakiegoś urzędu i opisania tej sytuacji by sprawę wyjaśnić ? Co można zrobić ? Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczy na za odpowiedź.
  7. Drodzy forumowicze, Jestem właśnie w procesie ubiegania się o Zielną kartę po ślubie z obywatelką USA. Wczoraj (22.08.2014) dostałem rachunki wraz z listownym potwierdzeniem z USCIS, że moje dokumenty są własnie rozpatrywane. Aktualnie posiadam bilet powrotny do Polski, który muszę przebudować w tym tygodniu. Chciałbym przełożyć datę swojego wyjazdu na grudzień (15,18 lub 21), tak by spędzić święta z żoną i rodzicami w Polsce. Czy myślicie, że w 4 miesiące otrzymam zieloną kartę? Czy jeżeli dostałem rachunki, a pieniądze za aplikację zostały pobrane to czy oznacza to, że dokumenty zostały wypełnione poprawnie? Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam.
  8. Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie, bo to mój pierwszy post na forum. W żadnym innym miejscu nie znalazłam tak wielu jasnych i przydatnych informacji, jak tutaj, mimo że podczytuję Was zaledwie od 3 dni. Interesuję się wyjazdem legalnym do Stanów. Biorę pod uwagę 3 drogi: 1a. otrzymanie wizy sponsorowanej przez rodzinę F2B przez mojego partnera, obecnie po wpisaniu receipt number status to post decision activity (nie wiem, czy jest to jednoznaczne z wysłaniem już NoA2? muszę zasięgnąć info u źródła - rodziny w USA); 1b. jak wyżej, ale z przyśpieszeniem o rok czasu oczekiwania wskutek zmiany F2B na F2A - ojciec partnera za kilka miesięcy będzie mógł ubiegać się o obywatelstwo; 2. szczęśliwy traf w loterii - oboje bierzemy udział w loterii już po raz trzeci; 3. wyjazd na wizie turystycznej i zamiana na studencką - na tę opcję naciska rodzina, bo chcą nas na miejscu jak najszybciej, jednak nie jestem pewna, czy to dobry pomysł... Mam prawie 27 lat, partner 32 lata, więc czas oczekiwania ma dla nas ogromne znaczenie. Kurczy nam się czas na założenie rodziny. Poszukuję więc wszelkich informacji, które pozwolą mi na spokojny sen. Nie chcę obudzić się za kilka (-naście?) lat na tej ziemii obiecanej ze świadomością, że już za późno na własne dziecko, a inne opcje są dla nas zamknięte ze względu na procedury... W Polsce, żeby adoptować dziecko trzeba być małżeństwem z 5-letnim stażem (lub 3-letnim przy udokumentowanej niepłodności), a jak wygląda ta kwestia w USA? Biorąc pod uwagę biuletyn, opcja wizy rodzinnej dla mojej lepszej połowy to kwestia 5-6 lat jeszcze. Do tego trzeba doliczyć jeszcze czas na ściągnięcie tam mnie, zaaklimatyzowanie się, zarobienie na ubezpieczenie, ciążę i dziecko, więc po prostu możemy nie zdążyć z własnym potomstwem... A jeśli do tego dochodziłoby 5 lat stażu małżeńskiego koniecznego do adopcji w USA, to skończyłoby się na mojej 40-tce i jego 45-tce. W takim wieku to dziadkami moglibyśmy już być... Dodam jeszcze, że taką informację na polskich stronach znalazłam (adopcja zagraniczna polskiego dziecka): Stany Zjednoczone wymagają, aby osoba adoptująca dziecko z innego kraju, w tym z Polski posiadała obywatelstwo amerykańskie. Adopcja przez osobę samotną jest możliwa tylko wtedy jeśli ma ona co najmniej 25 lat. W przypadku przysposobienia dziecka przez małżeństwo obydwoje małżonkowie muszą wyrazić zgodę na adopcję. Jeden z małżonków musi być obywatelem amerykańskim, a drugi, jeśli nie ma obywatelstwa amerykańskiego, musi posiadać uregulowany status imigracyjny. Różnica wieku między adoptowanym dzieckiem, a rodzicem, nie powinna przekraczać 40 lat. Jak spełnimy pierwszy podkreślony wymóg, to automatycznie nie spełnimy drugiego.
×