Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'gc'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 13 results

  1. Zostałem poproszony w prywatnej wiadomości aby podzielić się doświadczeniami z pierwszego przekraczania granicy po otrzymaniu GC. Postanowiłem opisać je w osobnym wątku, być może taka wiedza spowoduje, że Wasz "pierwszy raz" będzie mniej stresujący Zaplanowaliśmy bezpośredni lot z narodowym przewoźnikiem ze względu na 1) dzieciaki, które nigdy nie leciały więc nie znaliśmy ich reakcji na starty/lądowania (okazało się że obawy były niepotrzebne) 2) chcieliśmy oszczędzić sobie ewentualnych problemów na lotniskach przesiadkowych. Po stronie PL wszystko sprawnie, miło i z uśmiechem (koperty nikogo nie interesowały, jedynie paszporty). Po przylocie wszyscy udają się do puntów kontroli granicznej (wiele stanowisk, zero czekania). Zostaliśmy poproszeni o paszporty, skan palców, zdjęcia (tylko dorosłych) - koperty nikogo nie interesowały, choć mieliśmy je przygotowane i były swoistym oznaczeniem nowych posiadaczy GC (co przydało się później). Po przejściu kontroli przeszliśmy kilka kroków na odbiory bagażu rejestrowego. Po ich odebraniu przechodzi się przez kolejny punkt kontrolny gdzie turyści kierowani są na lewo, GC (widoczni z daleka, dzięki kopertom) na prawo do niewielkiej poczekalni gdzie urzędnik imigracyjny zabiera koperty i prosi o skorzystanie z poczekalni. Trwało to ok 30 min. Następnie zostaliśmy wywołani i otrzymaliśmy paszporty z wbitymi pieczątkami wjazdu na teren USA (po drugiej stronie, na "plechach" wizy) z życzeniami powodzenia. Zostaliśmy skierowani na ponowny skan bagażu (podręczny i rejestrowy), który był tuz obok poczekalni po czy opuściliśmy lotnisko. Miłego i bezstresowego lotu Wam życzę
  2. Mam trudny problem do rozwiklania, prosze o pomoc. Jestem szcześliwa żona obywatela US, po ślubie złożylismy dokumenty zmiany statusu. Oboje jestesmy specjalistami w waskich dziedzinach, moj Maz jest moim sponsorem. I tu zaczyna sie trudność - firma ktora zatrudnia mojego meza planuje nasza relokacje do Kanady. Wiekszosc firm z naszej branzy teraz tam lokuje swoja siedziby. Ja mam przesiedziana juz 2 miesiace wize I czekam na "reentry permit". Czy to ze bedziemy zmuszeni wyjechać oznacza ze anuluja cały proces? Czy jak zacisniemy zęby I przetrzymamy w US do czasu otrzymania GC to co dalej, bo pewnie nadal nie moge byc dłuzej za granica US niz 6 miesiecy? USCIS chlodno odpowiada ze wszystko pozostaje w naszej gestii. Tylko ze mamy na glowie kredyty studenckie,a prace z odpowiednimi zarobkami I mozliwoscia rozwoju proponuja nam albo w Kanadzie, Anglii lub Australii... jak to wszystko rozwiazac, prosze pomozcie!
  3. Cześć, Mam kilka pytań, ponieważ przeszukałam forum, ale nie widzę nikogo w podobnej sytuacji. Jestem studentką ostatniego roku prawa, planowaną obronę mam na marzec 2018. Oprócz tego studiuję drugi kierunek na WSB, który będę kończyć w 2020. Dodatkowo pracuję w branży hotelarskiej. Byłam już w US kilka razy na programie W&T w wakacje (3 razy), dodatkowo ze względu na wakacje w Meksyku po pracy mam wizę B1/B2 na 10 lat. Nigdy nie miałam problemów z prawem, ani z kwestią uzyskania wizy, zawsze wszystko sprawie i łatwo poszło. W tym roku hotel, w którym pracował w ubiegłe wakacje zaproponował mi roczne praktyki (od maja 2018) na zasadach - interniship (J-1) Będzie to już moja 4 wiza J-1, z tego co wiem, zwykle nie ma problemów z uzyskaniem wizy, kiedy wszystko jest legalnie załatwione z pracodawcą oraz sponsorem wizowym. Chciałam dodatkowo aplikować o Green Card i tutaj moje pytanie - czy w systemie pojawia się gdzieś info (widoczna dla konsula), że aplikowałem o Green Card i czy może to zaważyć na kwesti uzyskania przeze mnie wizy J-1 na praktyki? (W poprzednich wizach mam wpisane, że nie obejmuje mnie zasada 2-lat) Dziękuję za pomoc, -A
  4. Cześć Wszystkim! Proszę o pomoc. Przegrzebuje internet, dzwonie do ambasady i nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi na pytania. Wiem, że na forum jest masa osób orientująca się w temacie. Jeżeli jest już zaczęty wątek o podobnym problemie i jest to jasno opisane, to proszę o podanie linku. Chciałbym uzyskać pomoc w rozwiązaniu problemu, w procedurze otrzymania zielonej karty, przez moją żonę. Wiem, że jest dużo wpisów na ten temat, jednak do tej pory udało mi się znaleźć przypadki gdy osoby jadą do USA i tam się pobierają. Wiem, że sprawa wygląda nieco inaczej podczas zawarcia ślubu, a także mieszkając w Polsce. Moja sytuacja wygląda następująco: Posiadam obywatelstwo USA, urodzony w Stanach. Mieszkam w Polsce i tutaj też pracuję. Pół roku temu zawarłem ślub i chciałbym, aby żona otrzymała legalny pobyt w Stanach. Żona posiada wizę turystyczną, na której była ze mną w USA pół roku, rok przed ślubem. Chcieliśmy wyjechać do USA na 2 lata i podjąć legalną pracę. Czy mógłby ktoś napisać w jasny sposób, jak wygląda procedura ubiegania się o legalne papiery w przypadku: Ślubu w Polsce, pracy w Polsce (nie mając dochodu w USA). Ponaddto, chcielibyśmy wyjechać możliwie jak najszybciej i czy możemy wyjechać na turystycznej, starając się o papiery na miejscu. Czy lepiej wysyłać dokumenty z Polski i czekać na rozmowę w konsulacie? Jaka jest procedura ubiegania się o Zielona Kartę w naszej sytuacji, zwłaszcza że nie posiadam dochodu z USA i mieszkam w Pl? Ile trwa mniej więcej oczekiwanie na otrzymanie Zielonej Karty od wysłania papierów do możliwości wyjazdu? Planowaliśmy wyjechać na 2 lata, jednak z informacji jakie znalazłem, po ślubie z obywatelem można ubiegać się o obywatelstwo będąc w Stanach 2 lata na GC. Pewnie szkoda byłoby nie zrobić obywatelstwa ponieważ Zielona Kartę należy ''odnawiać'' pobytem w USA. Ile trwa wyrobienie obywatelstwa? W którym wnioskowaniu (Zielona karta czy Obywatelstwo) Należy wpisać "Sponsora" żony. Pracuję w Pl, jednak posiadam liczną rodzinę w Stanach. Czy osoba z mojej rodziny może zostać "sponsorem"? Jeśli tak to czy powoduje to jakieś utrudnienia? Czy Być może lepiej byłoby wyjechać razem na turystycznej i abym podjął legalną prace przez minimum 6 miesięcy? Mniej więcej takich informacji szukam i bardzo, bardzo będę wdzięczny jeśli podejmie się ktoś pomocy!
  5. Jestem nowym obywatelem tego forum. Będąc w USA widziałem w sklepach dziennik związkowy a szukając go po powrocie z ciekawości w internecie znalazłem taki oto reportaż:http://dziennikzwiazkowy.com/po-lepsze-zycie/po-lepsze-zycie-pierwszy-krok-w-chicago/. Miłej lektury, może komuś pomoże w emigracji. Sam często zaglądałem na forum z różnych przyczyn zanim odwiedziłem USA. Mam nadzieję że to nie repost, pozdrawiam.
  6. Jestem nielegalnie i uśmiechnął się do mnie los Aby uciąć niepotrzebne nadzieje zaznaczam, że jeśli ktoś jest w USA nielegalnie i został wylosowany w tegorocznej loterii wizowej, zielonej karty nie otrzyma. Oczywiście są pewne wyjątki, ale są to naprawdę wyjątki i takich przypadków jest relatywnie mało. Podkreślam tutaj, że nie ma znaczenia, czy płaciliśmy podatki oraz jak długo przebywamy w USA. Fakt, że mamy dzieci urodzone w USA również jest bez znaczenia. Pamiętajmy, że wylosowana zielona karta nie "daruje" nam naszych wykroczeń imigracyjnych. Wygrana na loterii nie ma tej samej "mocy" co ślub z obywatelem USA. Wygrana na loterii to jedynie podstawa do ubiegania się o zieloną kartę, pod warunkiem, że jesteśmy w USA legalnie. Ponadto, wygrana w loterii wizowej nie daruje nam naszych poprzednich "przesiedzeń" w USA. Tak więc osoby, które były w USA nielegalnie dłużej niż rok i wyjechały, są objęte zakazem powrotu przez 10 lat, nawet jeśli wygrały na loterii wizowej, składając wniosek z Polski. To samo dotyczy osób objętych 3-letnim zakazem powrotu. Paragraf 245(i) Osoby, które są w USA nielegalnie, ale podlegają pod paragraf 245(i), mogą otrzymać zieloną kartę na podstawie loterii wizowej po opłaceniu dodatkowej kary w wysokości 1000 dol. Dla przypomnienia, paragraf 245(i) obejmuje te osoby, które miały rozpoczęte jakiekolwiek sponsorowanie 30 kwietnia 2001 lub wcześniej. Paragraf obejmuje zarówno osoby sponsorowane, jak i ich małżonków oraz dzieci. Pamiętajmy jednak, że paragraf 245(i) jest w niektórych przypadkach dość skomplikowany, dlatego przed złożeniem wniosku lub zanim zrezygnujemy ze złożenia wniosku o zieloną kartę, należy skonsultować się z kompetentnym adwokatem imigracyjnym. Nielegalny pobyt krócej niż pół roku Prawo imigracyjne nie nakłada zakazu powrotu do USA dla osób, które przebywały nielegalnie w USA krócej niż pół roku. Mimo że nie możemy ubiegać się o zieloną kartę w USA, ponieważ jesteśmy nielegalnie, prawo nie zabrania nam ubiegać się o zieloną kartę w Polsce. Tak więc, jeśli jesteśmy w takiej sytuacji, należy jak najszybciej wyjechać z USA i ubiegać się o zieloną kartę w ambasadzie w Polsce. Osoby na statuach F-1/J-1 Jak pisałem w poprzednich artykułach, osoby przebywające na statusach studenckich F-1 lub J-1 nie są w USA nielegalnie. Takie osoby są "tylko" bez statusu. Mimo że na co dzień jest to mała i techniczna różnica, jest to kolosalna różnica jeśli chodzi o loterię wizową. Osoba na statusie F-1/ J-1 nie ma zakazu powrotu do USA. Tak więc osoba, która przyjechała do USA 10 lat temu na program work & travel na wizie J-1 i wylosuje zieloną kartę w loterii wizowej, może o zieloną kartę ubiegać się w ambasadzie, ponieważ nie obejmuje ją zakaz powrotu do USA. To samo dotyczy innych osób, które zmieniły swój status na F-1 i przestały chodzić do szkoły. Uwaga: zanim wyjedziesz z USA, skontaktuj się z adwokatem imigracyjnym, który przeanalizuje twoją indywidualną sytuację imigracyjną. źródło: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/nielegalni-a-wygrana-na-loterii-wizowej
  7. Temat szczepień pojawiał się wielokrotnie, ale nigdzie nie mogę znaleźć jednej konkretnej JEDNOZNACZNEJ odpowiedzi. Pytanie brzmi zatem, czy KTOŚ Z WAS wypełniając ds 260 zaznaczył, że nie ma książeczki szczepień, a mimo to został zaproszony na rozmowę z konsulem? Interesuje mnie tylko, czy był taki przypadek. Ja zaznaczyłem, że nie mam książeczki i boje się, że to może mnie zdyskwalifikować. Czytałem tu różne posty sugerujące, że i tak lekarz później określa jakie szczepienia uzupełnić itd, ale po coś KCC pyta o tę książeczkę i chcę wiedzieć, czy nie podcinam sobie gałęzi zaznaczając "NO". Dałem dosyć obszerne wytłumaczenie, że na pewno przyjąłem wszystkie zalecane czy obowiazkowe szczepienia, ale muszę wiedzieć czy to wystarczy. Zatem jeszcze raz pytanie: czy ktos z was wypełniając ds260 zaznaczył NO przy pytaniu o posiadanie książeczki szczepień, a mimo to został bez problemu zaproszony na rozmowę z konsulem? dzieki z góry!
  8. Dla tych co marzą o wyjeździe za wielka wodę - czy to turystycznie czy z GC. Dla ludzi co wyjeżdzają, ale jeszcze są w PL. Dla tych co tęsknią za krajem, są w ciężkich chwilach w pracy, szkole w usa, kanadzie. W NYC, chicago, San Francisco czy w Toronto - wszędzie. Milego sluchania. http://www.youtube.com/watch?v=YoUwvfjt3OI&list=UUsQgCluKEuq8jpv9-8FctKA
  9. Witam, Jak to jest z tą GC dla Fizjoterapeutów? Jestem studentem 5 roku fizjoterapii i 3 filologii angielskiej i powoli zaczynam szukać swoich szans na one-way-ticket to the promised land . Wyczytałem ostatnio, że w wyniku NIE wystarczającej ilości chętnych, bądź licencjonowanych fizjoterapeutów w U.S. zawód ten został zaliczony przez Departament Pracy do listy (Schedule A), dzięki czemu można uniknąć żmudnego procesu "Labour Certification", który potrafił ciągnąć się przez lata. Znalazłem gdzieś informacje, o tym że znalezienie się zawodu fizjoterapeuty na tej liście, pozwala na zakwalifikowanie aplikanta z dyplomem magisterskim do kategorii EB2, w której nie ma opóźnień w wydawaniu wiz. Może ktoś coś o tym więcej powiedzieć? Załóżmy teraz, że kończę studia, zdaję TOEFL'a, dokonuje ewaluacji swojego dyplomu, który zostaje uznany jako odpowiednik BS bądz MS, przystępuję do egzaminu stanowego w celu otrzymania licencji na PTA, bądź PT, zdaję go... i co teraz?? pozostaje mi znaleźć pracodawcę, który złoży w niosek do Urzędy Imigracyjnego o GC??? Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć co do realności tego procesu? Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i proszę o poprawianie mnie w każdej kwestii, jeżeli gdzieś się mylę a pewnie mylę się we wielu
  10. Witam, moja matka jest obywatelem USA od 9 lat. Chciałabym wraz z mężem wyjechać do niej na jakiś czas. Czy fakt, że jest ona obywatelem USA pomoże nam w staraniu się o wizę turystyczną? Czy mój mąż ma większe szanse na otrzymanie takiej wizy? Dodam, że mąż pracuje a ja nie i nie studiuję. Nie mamy też dzieci. W 2007 roku otrzymałam wizę która była na 1 rok( wtedy mama nie była jeszcze obywatelem, gdyż obywatelstwo dostała podczas mojego pobytu tam). Mój mąż który wówczas nie był moim mężem a chłopakiem nie dostał wizy. Jak wygląda rozmowa z konsulem w takiej sytuacji gdy chcemy jechać razem. czy rozmowy są osobno czy stajemy do rozmowy razem z mężem. Czy mama powinna dostarczyć mi jakieś dokumenty które pomogłyby nam w otrzymaniu wizy? Jak ma się do tego zielona karta. Czy mama może złożyć jakieś dokumenty abyśmy razem z mężem mogli otrzymać GC? Co powinna zrobić? Jak długo trwa procedura? Czy może to złożyć tylko na mnie czy na mojego męża również? Dodam, że ja mam 28 lat a mąż 32. Bardzo proszę o pomoc zarówno w sprawie z wizą turystyczną jak i z GC.
  11. Witam. Zastanawiałam się dzisiaj co bym zrobiła i jak bym zareagowała w sytuacji gdybym sprawdzając w maju status odkryła że zostałam wylosowana i przyszło mi do głowy, że to może być ciekawy temat na nowy wątek. Fajnie było by, gdyby osoby, które miały to szczęście i zostały wylosowany opisały co czuły kiedy się o tym dowiedziały, czy stresowały się przed sprawdzeniem wyników i kiedy wiedziały że zbliża się termin ich sprawdzania? Jaka była ich reakcja na tą wiadomość, kogo najpierw poinformowały i jak reagowała rodzina na tę informację? Co czuły następnego dnia, kiedy zrozumiały że to nie sen i kiedy dotarło do nich, że to, co do tej pory było tylko "gdybaniem" właśnie zaczyna się urzeczywistniać? Napiszcie kilka słów od siebie.Myślę, że wiele osób chętnie się z tym zapozna. Pozdrawiam.
  12. Witam, Córka marnotrawna powraca na forum. Chcę powiedziec na wstepie, że żyje mi się tu w USA cudownie i nie chce tego zmieniać Pytanie: czy mogę używać skrzynki PO BOX do zmiany adresu w imigracji, do wszelachich, jakichkowliek korespondencji we wszystkich instytucjach i równiez w imigracji? Co do instytucji to myślę, żę powinno być ok, jednak USCIS... Różne opinie czytam, że można, albo i że nie można. CZasami, że do pewnych form nie można... Bardzo proszę o wypowiedzi Muszę nadrobić forum porządnie!
  13. Chciałabym się doradzić w kwestii rozwodu. Nie udało mi się odnaleźć podobnego dylematu na forum, więc piszę tutaj. Mój związek małżeński był zawarty w Polsce. Obecnie mój mąż przebywa na wizie H1B, a ja na wizie H4 w Stanach (Floryda). Z pracy mojego męża został złożony wniosek na zieloną kartę. Prawdopodobnie dostaniemy ją w przeciągu 18 miesięcy (mam nadzieję). Mamy dwójkę dzieci synek (4 latka) urodził się w Polsce, a córka - (roczek) w Stanach. Nie ukrywam, że między mną a mężem się nie układa i chciałabym się rozwieść lub chociaż "odseparować" na początek. Nie ma między nami przemocy fizycznej, alkoholizmu ani narkotyków itp. jedynie jest niezgodność charakterów. Mąż jest dobrym ojcem, więc nie chcę mu robić problemów, jeśli chodzi o spotkania z dziećmi. Zależy mi bardzo, żeby zostać w Stanach, nie chcę wracać do Polski. Niestety jestem na utrzymaniu męża ze względu na wizę H4. Chciałabym się zapytać jak mogę się w mojej sytuacji rozwieść bez stracenia możliwości przebywania legalnego w USA? Czy muszę czekać na zieloną kartę, żeby się rozwieść? Czy jeśli rozwiodę się już mając zieloną kartę, to czy stracę ją? Czy muszę być niezależna finansowo, żeby się rozwieść? Czy potrzebuję adwokata?(Jestem osobą niezarabiającą, więc trudno by mi było wynająć jakiegoś) Czy rozwód musi iść przez sąd jeśli się dogadamy i będzie za porozumieniem stron? Czy są jeszcze jakieś inne opcje w mojej sytuacji, których obecnie nie widzę? Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.
×
×
  • Create New...