Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'h1b' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 4 wyniki

  1. Witam, Drodzy forumowicze - mam pewien problem do rozwiązania odnośnie wizy. We wrześniu 2018 otrzymałem 10 letnią wizę B1/B2. Planowałem wyjechać na około 2 miesiące do moich znajomych w Colorado (zapewnione mam zarówno mieszkanie jak i jedzenie). Plany nie były jeszcze bardzo skonkretyzowane i planowałem na początek lecieć do NYC, Miami i Chicago a potem reszte czasu w Colorado. Dokładne terminy i plany nie były ustalone i taką wersję(wraz z planem odwiedzenia miast) podałem konsulowi. Wiza 10 letnia otrzymana. W listopadzie powstały konkretne daty i zakupiony samolot. W firmie miałem zmienić status z pracownika z umowy o prace na umowę zlecenie (miałbym płacone od efektów - czyli znalezienia klienta jeżeli kogoś ciekawi jakim cudem 2 miesiące wolnego ). Ale w grudniu niespodziewanie sytuacja się diametralnie zmieniła. Dostałem bardzo ciekawą ofertę pracy, którą przyjąłem. Generalnie praca na całym świecie, w tym projekty w USA. No i tu sedno problemu. W styczniu wyjeżdżam turystycznie ale w lutym mam zrealizować krótki, około 2 tygodniowy projekt dla polskiej firmy, całkowicie opłacony z Polski bez kontaktu tak na prawdę z żadną firmą Amerykańską ( tak naprawdę przejazd samochodem z możliwością wyjazdu do Kanady i Meksyku i zebranie paru danych i odesłanie doi firmy). I potem dalej wracam rozkoszować się wolnym, narty itp i powrót do PL w marcu. Pytanie czy wiza B1/B2 jest dobrym wyborem? No i jak to wytłumaczyć urzędnikowi na Lotnisku zwłaszcza, że nie będę miał 100% pewności , że projekt wpadnie? Mój cel jest czysto turystyczny ale z możliwościa wpadnięcia projektu. Co tu począć - i nadmienię, że moim celem jest by działać z prawdą. Dodam, że wcześniej byłem już w USA na wizie J1(ponad rok temu wróciłem, wszystko w terminie), posiadam SSN, prawo jazdy stanowe oraz uczyłem się na Amerykańskiej uczelni. Jestem osobą niekaraną, z wyższym wykształceniem, bardzo dużo podróżuję co także zostało podane na rozmowie z konsulem - jeżeli ma to jakieś znaczenie Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.
  2. Witam na forum. Mam takie pytanie do zaznajomionych w temacie - może ktoś będzie w stanie, z doświadczenia, zasugerować spróbowanie czegoś innego: Mam 28 lat, pracuję w branży postprodukcji tv/film (media, artystyczna) od 8 lat. Doświadczenie mam spore i znajdują się firmy nawet w usa, które byłyby chętne ze mną pracować. Miałem już chętną firmę w LA i SF - każda opcja odpadła tylko ze względu na brak możliwości legalnej pracy tam przeze mnie. Myślałem o wizie O1, rozmawiałem też z prawnikiem imigracyjnym który polecił to samo - wymagania są jednak absurdalne jak na moją branżę - powinienem być nie wiem jak bardzo znany w branży, mieć mnóstwo nagród, powinni pisać o mnie artykuły w czasopismach branżowych, etc - Jest to prawie nierealne pracując w Polsce. Jestem więc na tyle dobry żeby firmy z USA chciały ze mną współpracować, ale nie na tyle żeby spełnić wymagania wizy O1/H1B. Pytanie 1. - czy ktoś ma tu doświadczenia z wizą O1? Czy faktycznie jest to AŻ tak ciężkie do zdobycia, czy warunki da sie trochę 'naciągnąć'? Pytanie 2. - jeżeli nie wiza O1/H1B - czy poza tym mam jakąś opcję legalnego wyjazdu do usa pracować dla firm które są mną zainteresowane? Dzięki z góry za pomoc!
  3. Cześć, Przyszedł czas na załatwianie spraw podatkowych, ale niestety mam dość skomplikowaną sytuację i nie wiem za bardzo co robić. 21 września 2013 roku przyjechałem (H-1B) wraz z żoną (H-4) do USA do pracy. Ja oraz moja żona mamy przychody z Polski oraz dodatkowo ja mam przychody z USA. W tym roku pomaga Nam firma, ale skupili się głównie na USA, a ja nie wiem co w takim wypadku mam zrobić ze zwrotem podatku w Polsce. Firma ta (KPMG) wyliczyła, że najbradziej opłacalne dla mnie bedzie rozliczać się w USA wspólnie z żoną. W tym celu muszę zostać rezydentem podatkowym USA, a do tego trzeba czasu. Jako, że można napisać wniosek na przełożenie terminu uzupełniania zwrotu podatku to jest to możliwe. Tu pojawia się problem z rozliczeniem w Polsce. Nie bardzo wiem kiedy stanę się rezydentem podatkowym USA, ale prawdopodobnie będzie między końcem marca a czerwcem. Rozliczyć się w Polsce muszę do końca kwietnia. Co oznacza chyba, że jak chce się rozliczać tylko w USA to muszę do tego czasu dostarczyć do US w Polsce dowód w postaci certyfikatu (http://www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Form-6166---Certification-of-U.S.-Tax-Residency) na to, że jestem rezydentem USA i tam będę płacił podatki. Nie wiem czy jestem w stanie dostać ten certyfikat na czas, a dochodzi do tego tłumaczenie u tłumacza przysięgłego i być może wysyłka oryginału do Polski jeżeli będzie wymagana, co też zajmie trochę czasu. Domyślam się, że jeżeli bym zdecydowałbym się rozliczać wspólnie z żoną to czeka ją podobny problem z załatwianiem certyfikatu dla US. Na dodatek nie wiem czy sam fakt, że ona ma przychód nie powinien stać na przeszkodzie do wspólnego rozliczania - H-4 nie zezwala na jakiekolwiek przychody. Domyślam się, że firma ta jest tego świadoma i pewnie nie jest to problem, bo przychody są za czasów kiedy mieszkaliśmy jeszcze w Polsce - w przeciwnym wypadku by nie sugerowała tego rozwiązania. Aktualnie jestem rezydentrem podatkowym w Polsce bo mieszkałem w Polsce ponad 183 dni w 2013 roku. Wiem też, że są 3 możliwości: - wszystko w USA, - wszystko w Polsce, - przychody z Polski rozliczane w Polsce, a przychody z USA rozliczane w USA. Jako rezydent podatkowy Polski powinienem rozliczać wszystkie przychody w Polsce, ale jak poczekam parę miesięcy to stanę się też rezytentem podatkowym USA i będę mógł rozliczyć wszystko w USA. Nie wiem za bardzo kiedy można skorzystać z 3 opcji. Jest to dla mnie bardzo skomplikowane. Planuję zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej (http://www.archbip.mf.gov.pl/bip/13642.html#n), ale nie mam pewności czy rozjaśnią mi tą całą sytuację. Czy ktoś z Was znalazł się w takiej stytuacji albo wie jak to rozwiązać?
  4. Witam. W grudniu tego roku skonczylem studia MBA na uniwersytecie w Pennsylvanii. Przyslugujacy mi rok OPT rozpoczal sie 11 stycznia 2014 roku (mam 3 miesiace na znalezienie pracy czyli do 11 kwietnia). Bylbym wdzieczny sa informacje, co w przypadku gdybym nie zostal sponsorowany do 1 kwietnia tego roku? Czy jest szansa na pozostanie w USA i kontynuacje pracy do kolejnego terminu skladania petycji 1 kwietnia 2015 ( pozwolenie na prace uplywa mi 11 stycznia 2015 roku). Jakie mam mozliwosci jezeli nie uda mi sie znalsc pracodawcy przed terminem skladania wnioskow o H1B? ( 1 kwietnia tego roku) Czy ktokolwiek wie o firmach w USA, ktore maja tendencje do zatrudniania Polakow? Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow!
×