Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'h1b'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 3 results

  1. Cześć wszystkim, po pierwsze chciałbym zaznaczyć że jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś głupiego W każdym razie oto moja krótka historia: od dłuższego czasu myślę o przeprowadzce do USA, jednak od razu powiem że są to plany na za 2-3 lata. Obecnie mam 20 lat i pracuję jako product designer w tzw. software housie, za 3 miesiące (jeżeli trwająca rekrutacja pójdzie po dobrej myśli na co się zapowiada) przenoszę się do jednej z większych firm w Polsce i Europie tego typu na to podobne stanowisko, gdzie wymagana jest bardzo szeroka wiedza z tej dziedziny grafiki. Projektowanie graficzne praktykuję już od kiedy miałem 10 lat, a pracuję w zawodzie od kiedy byłem nastolatkiem, więc mam dużo większą wiedzę w tej dziedzinie niż moi rówieśnicy czy nawet koledzy z zawodu (wiem że to brzmi egoistycznie ale takie są realia, ciężko na osiągnięcie tego poziomu pracowałem). Z racji tego że do USA na wizę H1B potrzeba bachelor's degree, czyli odpowiednika polskiego licencjatu, podjąłem się studiów zaocznych. Problem jest taki że na studiach koszmarnie nudzę się, marnuje całość wolnego czasu na wykonywanie absurdalnych po prostu czynności i uczenie się zupełnie niepotrzebnych rzeczy, nie raz facepalmując na głupotki które mawiają wykładowcy, że o kosmicznych pieniądzach które na nie wyrzuciłem nie wspomnę. Ale poziom polskich studiów zostawiam już na inny czas. Oh, dodam jeszcze że mam dyplom z liceum plastycznego chociaż nie wiem czy to cokolwiek znaczy I oto moje główne pytanie: Czy w mojej sytuacji, jeżeli bardziej rozwinę swoją karierę i rozpoznawalność w czasie 2-3 lat ale rzucę studia w tym momencie (po zakończeniu 1 roku) to czy jest jakiś sposób w którym ewentualny "wysokopoziomowy" pracodawca z USA w przyszłości mógłby załatwić mi jakąkolwiek wizę? Czy jedyne co się liczy to papierek a nie faktyczny poziom potencjalnego pracownika? Wiem że gadka o tym jak to wyglądać może za 2-3 to trochę wróżenie z fusów (w szczególności biorąc pod uwagę napięcie polityczne w US) ale jakby to wyglądało na tą chwilę? Po prostu nie chce mi się marnować jeszcze 2 lat i paru tysięcy na studia na których nic się nie uczę... Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi, jeszcze raz przepraszam jeżeli piszę głupoty i wypadłem jak egoista
  2. Witam, Drodzy forumowicze - mam pewien problem do rozwiązania odnośnie wizy. We wrześniu 2018 otrzymałem 10 letnią wizę B1/B2. Planowałem wyjechać na około 2 miesiące do moich znajomych w Colorado (zapewnione mam zarówno mieszkanie jak i jedzenie). Plany nie były jeszcze bardzo skonkretyzowane i planowałem na początek lecieć do NYC, Miami i Chicago a potem reszte czasu w Colorado. Dokładne terminy i plany nie były ustalone i taką wersję(wraz z planem odwiedzenia miast) podałem konsulowi. Wiza 10 letnia otrzymana. W listopadzie powstały konkretne daty i zakupiony samolot. W firmie miałem zmienić status z pracownika z umowy o prace na umowę zlecenie (miałbym płacone od efektów - czyli znalezienia klienta jeżeli kogoś ciekawi jakim cudem 2 miesiące wolnego ). Ale w grudniu niespodziewanie sytuacja się diametralnie zmieniła. Dostałem bardzo ciekawą ofertę pracy, którą przyjąłem. Generalnie praca na całym świecie, w tym projekty w USA. No i tu sedno problemu. W styczniu wyjeżdżam turystycznie ale w lutym mam zrealizować krótki, około 2 tygodniowy projekt dla polskiej firmy, całkowicie opłacony z Polski bez kontaktu tak na prawdę z żadną firmą Amerykańską ( tak naprawdę przejazd samochodem z możliwością wyjazdu do Kanady i Meksyku i zebranie paru danych i odesłanie doi firmy). I potem dalej wracam rozkoszować się wolnym, narty itp i powrót do PL w marcu. Pytanie czy wiza B1/B2 jest dobrym wyborem? No i jak to wytłumaczyć urzędnikowi na Lotnisku zwłaszcza, że nie będę miał 100% pewności , że projekt wpadnie? Mój cel jest czysto turystyczny ale z możliwościa wpadnięcia projektu. Co tu począć - i nadmienię, że moim celem jest by działać z prawdą. Dodam, że wcześniej byłem już w USA na wizie J1(ponad rok temu wróciłem, wszystko w terminie), posiadam SSN, prawo jazdy stanowe oraz uczyłem się na Amerykańskiej uczelni. Jestem osobą niekaraną, z wyższym wykształceniem, bardzo dużo podróżuję co także zostało podane na rozmowie z konsulem - jeżeli ma to jakieś znaczenie Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.
  3. Witam na forum. Mam takie pytanie do zaznajomionych w temacie - może ktoś będzie w stanie, z doświadczenia, zasugerować spróbowanie czegoś innego: Mam 28 lat, pracuję w branży postprodukcji tv/film (media, artystyczna) od 8 lat. Doświadczenie mam spore i znajdują się firmy nawet w usa, które byłyby chętne ze mną pracować. Miałem już chętną firmę w LA i SF - każda opcja odpadła tylko ze względu na brak możliwości legalnej pracy tam przeze mnie. Myślałem o wizie O1, rozmawiałem też z prawnikiem imigracyjnym który polecił to samo - wymagania są jednak absurdalne jak na moją branżę - powinienem być nie wiem jak bardzo znany w branży, mieć mnóstwo nagród, powinni pisać o mnie artykuły w czasopismach branżowych, etc - Jest to prawie nierealne pracując w Polsce. Jestem więc na tyle dobry żeby firmy z USA chciały ze mną współpracować, ale nie na tyle żeby spełnić wymagania wizy O1/H1B. Pytanie 1. - czy ktoś ma tu doświadczenia z wizą O1? Czy faktycznie jest to AŻ tak ciężkie do zdobycia, czy warunki da sie trochę 'naciągnąć'? Pytanie 2. - jeżeli nie wiza O1/H1B - czy poza tym mam jakąś opcję legalnego wyjazdu do usa pracować dla firm które są mną zainteresowane? Dzięki z góry za pomoc!
×
×
  • Create New...