Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'j1' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 13 wyników

  1. Cześć, Mam kilka pytań, ponieważ przeszukałam forum, ale nie widzę nikogo w podobnej sytuacji. Jestem studentką ostatniego roku prawa, planowaną obronę mam na marzec 2018. Oprócz tego studiuję drugi kierunek na WSB, który będę kończyć w 2020. Dodatkowo pracuję w branży hotelarskiej. Byłam już w US kilka razy na programie W&T w wakacje (3 razy), dodatkowo ze względu na wakacje w Meksyku po pracy mam wizę B1/B2 na 10 lat. Nigdy nie miałam problemów z prawem, ani z kwestią uzyskania wizy, zawsze wszystko sprawie i łatwo poszło. W tym roku hotel, w którym pracował w ubiegłe wakacje zaproponował mi roczne praktyki (od maja 2018) na zasadach - interniship (J-1) Będzie to już moja 4 wiza J-1, z tego co wiem, zwykle nie ma problemów z uzyskaniem wizy, kiedy wszystko jest legalnie załatwione z pracodawcą oraz sponsorem wizowym. Chciałam dodatkowo aplikować o Green Card i tutaj moje pytanie - czy w systemie pojawia się gdzieś info (widoczna dla konsula), że aplikowałem o Green Card i czy może to zaważyć na kwesti uzyskania przeze mnie wizy J-1 na praktyki? (W poprzednich wizach mam wpisane, że nie obejmuje mnie zasada 2-lat) Dziękuję za pomoc, -A
  2. Cześć! Szykuję się właśnie do rozmowy w konsulacie w Warszawie. Aplikuję o wizę J-1 (internship) na rok. W poprzednich latach byłam uczestnikiem programu W&T - 2x byłam na campie oraz raz na resorcie. Na ten sam resort wracam na praktyki. Oprócz wiz J-1 w paszporcie mam również wizę B!/B2. Obecnie jestem studentką V roku prawa (ale będę bronić się w przyszłym roku, bo mam Indywidualny Program Studiów, ze względu na roczna przerwę i studia w Hiszpanii) oraz studiuję na I roku Turystykę i rekreację ze specjalnością zarządzanie w hotelarstwie. Chciałabym dowiedzieć się jakie dokumenty będą mi niezbędne na rozmowie z konsulem (oprócz DS-2019, DS-160, potwierdzenia wpłaty)? Może ktoś był w podobnej sytuacji i mógłby powiedzieć jakich pytań się spodziewać i czego unikać? Chcę być przygotowana na każda ewentualność. Dziękuję za pomoc, -A
  3. Cześć wszystkim, widzę, że wiele osób naprawdę zna się tu na rzeczy, bardzo prosiłbym o jakiekolwiek informacje. Obecnie studiuję w Niemczech, w marcu mam ostatni semestr magisterki, a razem z nim mam możliwość realizowania pracy magisterskiej w firmie. Rozumiem, że mogę to traktować jako internship. 3 lata temu byłem już w Stanach na programie Work and Travel. Dzięki temu mam kontakt z osobą, która zaproponowała mi realizację internship w swojej firmie. Mam już numer SSN. Moje pytanie jest następujące: Czy muszę korzystać z organizacji (sponsora), która wyda mi dokument DS-2019 czy mogę załatwić to w jakiś inny sposób i czy to prawda, że ten dokument kosztuje ponad 1000$ ? Internship musiałbym zaczynać już w marcu, mam nadzieję, że nie jest za późno, żeby to wszystko zoorganizować. Z góry bardzo dziękuję, za wszelkie informacje. Pozdrawiam Dawid
  4. Witam wszystkich serdecznie, Po krotce opisze swoja przygode - Po 2 latach programu Au Pair zdecydowalam sie aplikowalac o przyznanie mi wizy turystycznej. Bylo to cholernie stresujace i jak sie pozniej okazalo, moglam wypelnic papiery lepiej by oszczedzic sobie zdziwienia. Moj przyjaciel postawil sie w roli sponsora i wyslalismy papiery ok. grudnia 2016, a dostalam odpowiedz pod koniec czerwca 2017 - Pozytywna!....jednak... na JEDEN dzien. Dzien ktory juz minal zanim ten list zdazylam odczytac! Probowalam sprostowac te informacje, slepo wierzylam ze skoro jest akceptacja to powino byc przyznane +6 mies. Po telefonie do USCIS, powiedzieli ze wysla mi kolejny list z wyjasnieniem. No i wyjasnienie dostalam (zalaczam list) znow po dluzszym czasie, ktory juz wydawal sie tylko odmierzajac dni do powrotu do PL. Zdziwiona calym systemem i tym ze ja sama wpisalam za szybka date w prosbie o przedluzenie, zdecydowalam szukac biletu powrotnego i wracac. Podsumujac: Jesli liczyc czas, od decyzji pierwzego listu - presiedzialam wize o 2 miesiace. Jednak czekanie na kolejny, wyjasniajacy list, skraca mi to czas o prawie miesiac. (Okrutnie ciezko jest wyjechac z dnia na dzien, samo szukanie biletu i zamykanie spraw w USA to dla mnie 3 tyg. minimum..) Nie mam pojecia jak to moze wplynac na przyszly wniosek o wize. W przyszlym roku chcialabym odwiedzic znajomych, i albo oni moga mi wyslac oficjalne zaproszenie, albo moj przyjaciel ktory mnie sponsorowal. Czy ktos orientuje sie jak powinnam patrzec na swoj czas przesiedzenia wizy? oraz wycenic czy ta cala sytuacja wplywa dosc negatywnie na przyszle plany w odwiedzeniu US? Czy jest roznica od kogo dostane ewentualny list z zaproszeniem? dzieki za zainteresowanie tematem
  5. Czy ktoś może po wizie J1 z two-year home residency requirement próbował znieść ten wymóg i pojechał w przeciągu 2 lat na kolejny J1 lub H-1B? H-1B na pewno jest objęte, ale może na kolejne J1 nie trzeba znosić w ogóle wymogu (?)
  6. Witam serdecznie Mam takie male pytanie, przylecialem tu na wizie J1 i zanim wiza wygasla zlozylem papiery o zmiane statusu na F1, wszystko zrobione jak powinno byc, moja sprawa jest w toku. Jednak nie wiem czy chce jeszcze isc tu do szkoly, za dlugo to wszystko trwa, do domu sie zaczyna bardzo tesknic. Jesli dostane status to i tak za dlugi ten pobyt w USA bedzie, nie chce tyle tu byc, ale chcialbym jeszcze kiedys wrocic, bo jednak tak na troche przyjechac jest fajnie. Wiem, ze czekajac na decyzje z USCIS mimo wygasniecia wizy jestem legalnie, ale czy jesli zdecyduje sie poleciec do Polski, moge miec problem z otrzymaniem wizy J1 czy B2 w przyszlosci dlatego, ze zaczalem bawic sie w zmiane statusu? Pozdrawiam
  7. Witam serdecznie, otoz jak wiemy, Polska jest w tym roku ponownie w gronie krajow na loterie wizowa. Mam dwa pytania, odnosnie swojej sytuacji i bardzo serdecznie prosze o pomoc. 1)Obecnie mam wyslane dokumenty o zmiane statusu z J1 na F1, czy jesli zglosze sie do loterii, moze miec to negatywny wplyw na rozpatrzenie mojej sprawy o zmiane statusu na studencki? 2) Czy, jesli zostane wylosowany bedac na statusie F1, taka karte moge odebrac w USA? Pozdrawiam cieplo z (jeszcze) cieplego Chicago
  8. Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie zmiany statusu z J1 na F1. Otoz, na mojej DS formie jest podany pracodawca, u ktorego pracowalem. Pracowalem tam dwa miesiace, po czym dostalem pozwolenie od pracodawcy na dobrowolne opuszczenie miejsca pracy, z powodu zbyt duzej liczby osob zatrudnionych i zbyt malego ruchu w parku rozrywki, moj sponsor wizowy o tym wie i gdy spytalem czy moj status jest ok, powiedziano mi, ze tak i zapytano czy szukam innej pracy czy zwiedzam. Powiedzialem, ze bede podrozowal ale przyjechalem do Chicago i zaczalem prace za cash, nie podawalem ani swojego numeru SSN ani zadnych inny. Jednak pojawila sie szansa na pojscie tutaj do szkoly, mam sponsora, obywatela USA, wypelnione dokumenty o sponsorowanie podbite w banku i u notariusza. Czy USCIS bedzie chcial odemnie paycheck'i od pracodawcy, ktory jest wpisany na DS2019? Czy beda sprawdzali co robilem po opuszczeniu miejsca pracy?
  9. Witam Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy post na forum - serdecznie wszystkich witam! Trochę czasu poświęciłem na przejrzenie historii zamieszczonych na forum i niestety żadna nie wpasowała się w mój przypadek, aczkolwiek odpowiedzi na parę pytań znalazłem.. Mam nadzieje że znajdziecie chwilę czasu na udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co pozwoli mi ostatecznie podjąć decyzje.. Moja sytuacja. 25 lat, student 5 roku Inżynierii Środowiska (Inżynier zrobiony na Makrokierunku czyli studia prowadzone w języku angielskim: wykłady, ćwiczenia, laboratoria, egzaminy.. alles in inglisz..), uczestnik wymiany w ramach programu Erasmus (piszę to wszystko, bo czytałem że jakoś trzeba udowodnić swoją chęć i potrzebę podróżowania czy też znajomość ang. (i tak wyjdzie w trakcie rozmowy..?)). Ostatni semestr mam zaliczony i TEORETYCZNIE obrona przewidziana jest na koniec września ALE: Od miesiąca przebywam na wyspach Karaibskich i zostanę tu następne dwa miesiące. Kolejnym celem jest Kuba (początek września, do 3 tygodni) i tu moje pierwsze pytania: -Czy po opłaceniu wniosku o wizę, mogę umówić rozmowę z konsulem w ambasadzie w kraju w którym przebywam (jest tutaj ambasada)? W tej kwestii tak czy siak będę dzwonił kiedy uda mi się uzyskać dostęp do w miarę stabilnego łącza... -czy JEŚLI otrzymam wizę (tur./J1) mogą być problemy z wjazdem na Kubę (słyszałem/czytałem że nie ale..), zdaję sobie sprawę że nie jest to forum kuba.info.pl ale może ktoś podobny przypadek już przerabiał -czy JEŚLI otrzymam wizę i wjadę do Kuby, następnie z niej wyjadę dajmy na to przez meksyk/paname/kostartyke lub inny kraj tego typu mogę mieć problemy na granicy z USA? (z Kuby oczywiście lecieć nie można;) czy lepiej lecieć przez Kanadę? nie ukrywam że bardzo mi zależy choćby na paru dniach/tygodniach w Ameryce Centralnej... Kolejnym krokiem jest wjazd do USA. Cel wyjazdu to przede wszystkim zwiedzanie. Środków własnych będę posiadał około 1000 dolarów w gotówce/na karcie - mogę tak i tak, zależy jak lepiej. JEDNAKŻE, skoro udało mi się doczłapać do granicy, zwiedzić Karaiby szkoda było by przygodę kończyć zbyt szybko.. mam możliwość pracy w USA. Zwiedzić planuje wschodnie wybrzeże i udać się w kierunku Nowego Jorku gdzie miałbym pracować. Szukam również możliwości pracy jako instruktor windsurfingu/nart na Hawajach / w Aspen.. rozsyłam CV/listy.mot. Tak więc jestem na etapie określania punktów docelowych i wszystko zależy od tego co mi doradzicie.. Jako że jestem studentem rozważam dwie opcje, które krótko przedstawię i umotywuje.. A) Work n travel - prace mam załatwioną u znajomego na 100%, niezależnie od tego czy będę miał wizę J1 i będę mógł legalnie pracować czy też nie, ta opcja daje komfort i pewność psychiczną iż nie będę majkelem skołfildem z prison brejka.. Czytałem ze pobyt może trwać nawet do 12 miesięcy. Plusem jest to ze mam X miesięcy na prace i 30 dni na zwiedzanie, ale posiadam ten komfort że mój pracodawca zapewni urząd iż pracowałem tyle ile trzeba, a ja będę mógł pracować miesiąc i zwiedzać przez trzy... zastanawiałem się czy nie spędzić zimy w USA (hawaje/aspen) - czyli musiałbym wize J1 przedłużać i stąd pytanie: -czy przedłużanie pobytu na wizie J1 jest problematyczne? Minusem jest to że trochę więcej pierniczenia się z dokumentami? (chyba że się mylę?) Zwykła wiza turystyczna. Mogę wjechać do USA i niestety nie mogę pracować co jest mi potrzebne aby móc zwiedzić jak najwięcej. Najchętniej to bym w USA przezimował i zwiedził również zachodnie wybrzeże. Plusem jest to że można to zrobić szybciej niestety nie mam komfortu psychicznego i różnie się to może skończyć. Mogę też pojechać zwiedzić USA ile się da za to co posiadam i spadam do domu.. Pytania: -Która wiza daje większe prawdopodobieństwo wjazdu do USA... -O którą się lepiej starać -Czy na obu wizach można wjechać przy pomocy... łodzi? Czytałem, że trzeba podać dokładną datę przyjazdu? Istnieje spora szansa iż będę z Karaibów/Kuby żeglował w kierunku USA.. czy ktoś wie jak to w takim przypadku wygląda? Zdaję sobie sprawę ze trochę zamotałem ale tak to właśnie wygląda..i nie bardzo wiem co począć. Zdaje mi się że lepszą opcja jest opcja A.. ale nie do końca jestem przekonany czy w mojej obecnej sytuacji (pobyt na Karaibach) jest ona wykonalna mimo że w Polsce I USA mam ludzi skłonnych mi pomoc. Problemem może być też czas.. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to miszcz i za każdą odpowiedź z góry dziękuje. Gdyby coś było niejasne lub macie pytania, proszę zadawać! Zdaję sobie również sprawę z tego że mogę mieć złudne mniemanie iż wszystko jest takie proste..nigdy się wyjazdem do USA nie interesowałem. a tu proszę.. z zaskoczenia. Pozdrawiam! Gniewosz
  10. Hej. Razem z moim chłopakiem zaczęliśmy pracę w ramach work&travel. Pracujemy dziś 3 dzień, aktywowaliśmy wize ale nie mamy jeszcze Social Security Number. Nasza sytuacja jest dość nieciekawa ponieważ nasza organizacja nie zapewniła nam housingu (który zgodnie z zapisem w umowie miał być dla nas zapewniony) w związku z tym musielismy załatwić motel na własna rękę za pieniądze( ok. 360 $ za tydzień), które ciężko będzie nam zarobić w ciągu tygodnia pracy, a za coś trzeba żyć poza tym mieliśmy odkladać na travel we wrześniu. Mieliśmy pracować min. 30 godzin w tygodniu a ja ledwo będe w stanie wyrobic 25h na tydzień. Pensja po odliczeniu podatków to niecałe 7$ /h . Oprócz tego pracodawca, który po przyjeździe miał osobiście odebrać nas z lotniska, podwieźć do mieszkania, które mieliśmy mieć zapewnione oraz miał pomóc nam w zakupie uniformu do pracy itp. nie odbierał od nas telefonów bie odpisywał na maila.... Na wypłatę za pierwszy tydzień możemy czekać nawet 3 tygodnie. W związku z tym moje pytania do Was jest następujące: 1. Czy mozemy legalnie zrezygnowac z pracy i szukać czegoś na własna rękę? Po jakim czasie jest to mozliwe (teoretycznie musimy przepracować 2 tygodnie) ? 2. Czy w takiej sytuacji pracodawca ma obowiazek wyplacic nam pensje ? 3. Czy jesli zostaniemy zwolnieni zanim wypracujemy 2 tygodnie czy wtedy istnieje mozliwosc anulowania naszej wizy J-1? 4. Czy sensowne jest wyrabiane social security number jesli chcemy zrezygnowac z tej pracy? Bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie rady od was. Nasza sytuacja jest napieta poniewaz nie mamy tyle pieniedzy zeby przezyc tu przez kolejny tydzien.... tym bardziej ze pierwsza wyplate mozemy dostac nawet za 3 tygodnie ( niekrorzy od nas z pracy czekaja juz ponad 3 tygodnie) i bedzie to wyplata za pierwszy tydzien pracy. Pozdrawiam. M.
  11. Witam, chcialbym zapytac sie jak widzicie moja szanse na wize turystyczna. Bylem w Stanach raz na wizie J1, wrocilem w terminie, nie zlamalem prawa ani nic zlego nie zrobilem. Obecnie jestem 2 raz na wizie J1 i tez mam zamiar wrocic na czas. Problem polega na tym, ze chcialbym przyleciec do Stanow turystycznie zima, na ferie (wiem, ze dlugi czas do tego ale juz zaczynam o tym myslec) na miesiac i potem znowu latem uzyskac wize J1. Myslicie, ze moga byc jakies problemy, jak powiem konsulowi, ze chce przyleciec na ferie do Stanow a on zobaczy, ze bylem juz 2x na J1 i pomysli, ze chce zostac nielegalnie? Myslalem, ze to bedzie plus, ze wrocilem na czas i ze podczas rozmowy o wize B2 powiem, ze chce jechac na lato znowu na J1, ale slyszalem rozne opinie, jedni mowia tak inni tak, przykladowo jedna osoba powiedziala mi, ze dostane odrazu odmowe bo pomysla, ze chce zostac i potem moge miec klopot z J1 na lato a nie chce ryzykowac, zeby nie przekreslic sobie szansy na J1 w przyszlosci. Wiec chce zapytac ekspertow jak to widza Pozdrawiam!
  12. Cześć, mam nadzieję, że mi pomożecie! mam pytanie dotyczące wizy J-1. Razem z chłopakiem z Hiszpanii chcemy aplikować na program W&T przez polskie biuro CCUSA, które wystawi potrzebne dokumenty i DS2019. Jedynym problemem jest kwestia uzyskania wizy. Chłopak mieszka w Hiszpanii, więc pewnie nie może się ubiegać o wizę tutaj w Polsce? Czy zatem będzie miał problem w uzyskaniu wizy samodzielnie, w ambasadzie amerykańskiej w Hiszpanii, mając DS2019 wystawione przez polskie biuro? CCUSA jest amerykańskim sponsorem i działa międzynarodowo, jednak akurat w Hiszpanii ich biuro nie istnieje...czy będzie to problem podczas ubiegania się o wizę? Bardzo proszę o pomoc, nie wiem do kogo się z tym zwrócić, bo to dość nietypowa sytuacja. Będę bardzo wdzięczna za jak najszybszą odpowiedź. Zu
  13. Witam wszystkich serdecznie!, W czerwcu 2013 roku wyjechałam do Stanów na wakacyjny program Work and Travel. Wiza wystawiona w paszporcie obejmuje okres 5 lat zamiast pięciu miesięcy. Ktoś wbijając pieczątkę po prostu się pomylił. Czy mogę wyjechać na tej wizie na program W&T ponownie w 2014 roku? Z góry dziękuję za odpowiedź .
×