Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'k1'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 10 results

  1. Witam, Potrzebuje porady. Zacznę od najważniejszego w zeszłe wakacje zostałam cofnięta z lotniska w Chicago, wyszło na jaw wiele rzeczy zwiazanych z moja rodzinna sytuacją ale także najważniejsze to ze pracowałam tam rok temu. Podczas rozmowy kiedy wprost mi powiedziano ze nie wjadę na teren USA zaproponowano mi dobrowolne wycofanie wniosku o wjazd i anulowano moja wize. Teraz jestem w Polsce a w stanach jest osoba, która kocham. Kwestia w tym ze ja nie mogę pojechać do USA. kontaktowalam się w tej sprawie z jedna kancelaria w Polsce na co mi powiedzieli ze w moim przypadku konieczny jest waiver i bez tego nigdzie się nie wybiorę. Natomiast moja sytuacja jest na tyle zła ze jedynym wyjściem jest ślub z obywatelem i potem składanie jakichkolwiek papierów i staranie się o wyjazd. Tu pojawia się moje pytanie czy to jedyna szansa? Jestem w stanie to zrobić ale perspektywa tego ze będę czyjąś żona a mój mąż będzie na drugim końcu i tak będziemy żyć przez minimum rok mnie już w tym momencie przeraża. Czy jest jakiś inny sposób na który mam realne szanse ? Moze ktoś z Was miał podobna sytuacje :( Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje wszystkim :)
  2. Witam, posiadam wizę turystyczną B-2 (ważną do 2026), planujemy z narzeczonym ślub - docelowo wszystko miało być w PL, jednak po przerobieniu wszystkiego wyszło nam, że łatwiej będzie wziąć cywilny w USA, kościely tutaj (chociaż na tę chwilę zaczynam w to wątpić). Pytanie brzmi: czy ja faktycznie potrzebuję K1 żeby wziąć ten ślub cywilny? Nie chcę tam zostawać, nie chcę tam mieszkać, być może za X lat - ale nawet to nie jest pewne, ślub cywilny w USA podyktowany jest tylko tym, że ominiemy wszelkie formalnośći jakie on musiałby tutaj (jako rodowity Amerykanin) przejść, aby cywilny odbył się w Polsce. Przeczytałam już chyba cały internet i nadal nie wiem. Jeszcze raz powtórzę, nie chcę zielonej karty, nie chcę pozwolenia na pracę, nie chcę tam być częściej w przyszłości, nż raz do roku na 2-3 tygodnie, zostajemy w Polsce. Będę wdzięczna za każdą pomoc,
  3. Cześć. Mój narzeczony złożył wniosek o wizę K1 i otrzymał potwierdzenie jej nadania na początku lutego. Ile czekaliście na kontakt ze strony ambasady? ile na ostateczną decyzję od momentu złożenia wniosku? Będę wdzięczna za każdą informację.
  4. Siema. Jestem Patryk i jestem tu całkiem nowy. Naczytałem się o odmowach i jestem kompletnie w dupie. A więc rok temu 04.2016 poznałem na necie dziewczyne ma naimię Sheri i mieszka w Pensylvanii w okolicach York(nawet nie wiecie jak super mówi pojedyńcze słowa po polsku . Poznaliśmy się na portalu singli (mała tajemnica gdzie, nasz secret) chciałbym żeby mieszkała w UE ale dupa jest tam. Chcieli byśmy się spotkać, poznać, spędzić 3tyg razem jechać do Atlantic City na wakacje. Jesteśmy potem gotowi na k1 Wyrabiam paszport, mam znajomą polkę w New Jersey, laska z mojego miasta ochajtana z obywatelem US, mamy kontakt też mi radzi. Teraz pytanie co Ja mam zrobić ? Która wiza co powiedzieć im ? do czego się przyznać ? Mam tu pracę, zmieniłem więc umowa jest teraz próbna kończy się w kwietniu, ale już wiem, że przedłużą, mam mieszkanie z mama, mam ok.10 tys odłożonych, mały kredyt. Szczerze Ja tylko jade dla niej tam. Pierwszy raz czuję, że to jest to nikt w życiu mnie tak nie akceptował jak Ona. Jak nie przekreślić tej szansy by pojechać tam na te 3 tyg ? Pozdrawiam wszystkich którzy czytają i licze na życzliwą, sumienna odpowiedz
  5. Witam, ponieważ sama miałam 100 pytan i ciągle stresowałam się córką bo nie wiedziałam jak to ma wyglądac i nic nie mogłam znaleźć wiec teraz postanowiłam podzielić się moimi doświadczeniami dla ewentualnych mam, tat. Na samym początku przy kompletowaniu dokumentów tylko i wyłącznie dopisaliśmy Hanie w formularzu. Nie potrzeba żadnych dodatkowych rzeczy, zgody od ojca/matki ani aktów urodzenia itd nic tylko wpisujemy ją do formularza. Zabawa zaczyna się w trakcie oczekiwania na NoA2 wtedy trzeba skompletować odpis zupełny aktu urodzenia x2 , paszport dziecka oraz ewentualną zgodę rodzica na przelot i pobyt w USA, ksiązeczkę zdrowia dziecka i kartę szczepień. Doczytałam jeszcze przed chwilką :" He will need to have either a court order of sole custody WITH transport privileges OR a letter from the other parent allowing the children to relocate PERMANENTLY to the UNITED STATES. The letter needs to be notarized and accompanied with a copy of the other parents photo and signature page from their passport". Po otrzymaniu NoA2 Hania nie musiała przechodzić badan lekarskich jak ja, omineły ją testy kiłowe oraz RTG bo ma 7 lat, ale starsze dzieci powyżej 15 roku życia będą musiały coś takiego przejsc. UWAGA w stanach są obowiązkowe szczepienia przeciwko ospie u nas takie cos kosztuje 500zł 2 dawki po 250zł wiec jeżeli Wasze maluchy nie przechodziły to bedziecie musieli je szczepić albo zarazić odpowiednio szybko Dodatkowo Pan lekarz poinformował mnie że od października mają się zmienić przepisy odnośnie szczepień bo jest sezon grypowy, tak wiec najlepiej ubiegac sie na lato Ma jeszcze cos się podobno zmienic od października odnośnie badań ale o tym dokładniej nic nie wiem i trzeba to uzupełnić na bierząco. Jak już mamy badania z głowy trzeba wysłac papiery mailem do ambasady : -formularze DS230 oraz IVF04 wysyłamy za siebie i za dziecko/dzieci. Dla każdej osoby oddzielne formularze, - formularze DS156 równiez razy ilosc dzieci plus my -jedynym wyjątkiem jest formularz DS156k który dotyczy tylko nas Opłaty wizowe również razy ilosc dzieci plus my. Czyli jak ktoś stara się o wize dla siebie i 2 dzieci musi zapłacić opłate za inteview x3. http://www.cdc.gov/vaccines/schedules/downloads/child/0-18yrs-schedule.pdf Sprawdzcie jakie szczepienia ma wasze dziecko i doszczepcie sie w trakcie oczekwania lub zaraźcie Jeżeli macie problemy z wypełnieniem formularzu mogę wysłac przykładowo swoje i chętnie pomogę pozdrawiam i bede uzupełniała na bierząco. Aha polecam Pana doktora na kosiarzy jak ktoś idzie z dzieckiem i trzeba bedzie doszczepiac, lekarz przesympatyczny ma dobry kontakt z dziećmi, nie trzeba czekać i nie robi żadnych problemów
  6. Dzień dobry, moje pytanie jest dość "typowe" - jakie mam szanse na powrót do USA? W zeszłym roku (czerwiec 2015) wyjechałam jako au pair. Wiza J-1, w paszporcie D/S, na formularzu DS-2019 widnieją daty od czerwca 2015 do czerwca 2016 r. Niestety, moja przygoda z agencją zakończyła się we wrześniu 2015. W międzyczasie zakochałam się, jednak nie zdecydowaliśmy się na małżeństwo. Nie złożyłam też żadnego zeznania podatkowego. Wróciłam do Polski na początku czerwca br. Uczucie trwa, jednak czy mam jakiekolwiek szanse na powrót do USA? Teoretycznie "out of status" byłam od września do czerwca. Czy mam szanse zostać wpuszczona ponownie do USA na wizie narzeczeńskiej? Jeśli nie, czy w przypadku ślubu w Polsce, ewentualny ban zostanie mi "cofnięty"? Czytałam o przypadku, że powrót po "przesiedzeniu" wizy J-1 był możliwy (http://forum.usa.info.pl/topic/15176-powrot-po-pobycie-waiver/page-1) Czy tak samo może być w moim przypadku? Będę bardzo wdzięczna za informacje. Pozdrawiam serdecznie, J.
  7. Jakie były Wasze pytania na rozmowie z konsulem?
  8. Wraz z córką 8 miesięczną mamy GC, przebywamy w Californii ale nie jesteśmy jeszcze obywatelkami, chciałabym ściągnąć tutaj swojego partnera na GC, tak aby miał pozwolenie na pracę, mamy w planach wziąć ślub w Stanach, on ma wizę turystyczną ale ślub a rozszerzenie kategorii pobytu to dwie różne sprawy. Bardzo prosimy o pomoc, rady, jak możemy legalnie razem tutaj żyć i pracować jako rodzina? Czy ktoś miał podobny przypadek? Nie jestem pewna czy wiza narzeczeńska obejmuje również osoby z kategorią permament resident Czy jest możliwość obejścia i przeczekania w najgorszym wypadku? przyjedzie na b1/ rozszerzy na status studenta... etc itd Pozdrawiam
  9. Witam! Mam bardzo ważną sprawę. Jestem w związku z obywatelem USA od dobrych paru lat. Właśnie przeprowadził się na swoje żebyśmy mogli zacząć aplikować na wizę K1...jednak wtedy zorientowaliśmy się, że czas rozpatrywania takiej wizy to nawet 6 miesięcy! A ja niestety rzuciłam już jakiś czas temu pracę żeby zacząć przygotowywać się do zbierania dokumentów i pomagania mu w sprawach za Oceanem. Nie jest mi to na rękę bo w tej chwili siedzę na garnuszku u mamy. Przypadkiem trafiłam na post na tym forum mówiący o tym, że można wziąć ślub w Polsce i sprawa przebiegłaby znacznie szybciej. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć procedury z tym związane? Myślę, że będzie to o niebo lepsze rozwiązanie, bo czytałam iż green card otrzymuje się od razu, wydatki są mniejsze no i czas na oczekiwanie na wizę jest również krótszy niż w przypadku K1. Będę niezmiernie wdzięczna za każdą pomoc. <33333
  10. Witam. Jestem kompletnie zielona w temacie wiz k1 chociaż niedługo sama bede taka miała. Sprawa jest troche skomplikowana. Wyjadę z dzieckiem, którego ojciec siedzi, wiem ze musze wynająć notariusza, żeby uzyskał jego zgodę na wyrobienie paszportu. Natomiast mam pytanie czy moge jakieś dokumenty zacząć zdobywać juz prZed złożeniem wniosku o k1 przez mojego narzeczonego? Jeśli tak to jakie, bo wiem ze niektóre dokumenty tracą swoją ważność. Chciałam jeszcze dodać, ze na 17czerwca mam wyznaczona sprawę rozwodowa(nareszcie) co w takim razie moge juz przygotować? Mojego paszportu jeszcze nie wyrobie, bo bede zmieniała nazwisko po rozwodzie na panieńskie, wiec bede robiła nowy dowód i paszport w tym samym czasie. Pewnie taki temat juz gdzieś był, ale mam ku dosyć namieszane w głowie od mnóstwa rożnych(często sprzecznych) informacji.
×
×
  • Create New...