Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'loteria wizowa' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 15 wyników

  1. Witam, od bardzo dawna marzę o USA, zaraziłam tym mojego męża. Mimo, że jeszcze tam nie byliśmy, wiemy, że tam jest nasze spełnienie. Zdajemy sobie sprawę, "że to nie te same stany, nie zarobicie tu już kokosów" itd itp Tu chodzi o marzenie, podszlifowanie angielskiego i, jak możliwości językowe i finansowe pozwolą z nianią dla córeczki, skończenie w późniejszym czasie przeze mnie studiów związanych z grafiką komputerową. Nie mamy niestety żadnych powiązań rodzinnych. Jestem w trakcie studium, jednak mój mąż nie skończył szkoły średniej, która jest obowiązkowa w loterii wizowej, ma jednak ok. 3 lata praktyki w piekarni, czy to się liczy? Ogólnie zaczął pracę bardzo wcześnie, bo w 16 roku życia, w remontach ale niestety na czarno. Jest bardzo pracowity i zdolny, aktualnie nas utrzymuje z Norwegii - dzięki temu też odłożymy pieniądze na formalności i zabezpieczenie w USA. Dopiero jednak od sierpnia do grudnia posiadał pierwszą legalną umowę. Ma skończony kurs na majstra budowlanego. Nie wiem, co mogę jeszcze zrobić oprócz loterii wizowej (tylko ja i mąż?) i sponsoringu pracowniczego (mąż), żeby spełnić nasze marzenie. Jeżeli sponsoring pracowniczy, to tez gdzie go szukać, jeżeli chodzi o remonty? Na początku mogą to być całe stany. Chcemy to "ugryźć" legalnie, ponieważ mamy wspaniałą małą córeczkę, której chcemy dać dobry przykład. Naszym marzeniem jest zamieszkanie na Florydzie i odwiedzanie rodziny w Polsce. Proszę o pomoc i porady. Może o czymś zapomniałam? Coś powinnam wiedzieć? Pozdrawiam, Karolina Szumowska
  2. Czy wiadomo już coś o Loterii 2019?
  3. Witam, od dwóch lat, poważnie planuję emigracje za ocean. Dziś mam 26 lat i licencjat za sobą, ze względu na pracę ( a zdarzyło mi się otrzymać dobrą ofertę) zdecydowałam się studia przerwać. Jednak myśląc o wyjeździe na stałe nie mogę przecież liczyć na pracę w gastro ( mam 9 letnie doświadczanie w gastro, w tym 2 lata manager), a wziąć się za ukończenie wyższego - terapia uzależnień. Moje pytanie brzmi, co Wy byście zrobili na moim miejscu? Kontynuować studia w PL, czy może wyjechać za ocean i tam zdobyć kwalifikacje? Może pozostać przy gastro ( mam 4 letnie technikum i doświadczenie jak wyżej). Próbować już z loterią? I podstawowe pytanie, Kanada czy USA? W ostateczności jeśli się nie uda rozważam Norwegię, gdzie byłam jakiś czas na wakacjach. Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rzeczowe opinie
  4. Witam mam dość dziwne pytanie mianowicie rejestracja do loterii odbywa się przeważnie w okolicach października, wyniki są ok maja następnego roku a rozmowy z konsulem jeszcze później. Czy np uczeń liceum ostatniej klasy maturalnej który świadectwo wykształcenia średniego otrzymuje na przełomie kwietnia/maja może rejestrować się już we wrześniu ? W momencie ewentualnej "wygranej" oraz rozmowy z konsulem będzie już mieć średnie wykształcenie, w momencie wypełniania formularza po sprawdzeniu ze zostaliśmy wybrani również. Jak to wygląda pod względem prawnym ? Z góry dziękuję za pomoc
  5. Witam serdecznie, otoz jak wiemy, Polska jest w tym roku ponownie w gronie krajow na loterie wizowa. Mam dwa pytania, odnosnie swojej sytuacji i bardzo serdecznie prosze o pomoc. 1)Obecnie mam wyslane dokumenty o zmiane statusu z J1 na F1, czy jesli zglosze sie do loterii, moze miec to negatywny wplyw na rozpatrzenie mojej sprawy o zmiane statusu na studencki? 2) Czy, jesli zostane wylosowany bedac na statusie F1, taka karte moge odebrac w USA? Pozdrawiam cieplo z (jeszcze) cieplego Chicago
  6. Szanowni Państwo, Nurtuje mnie następujące pytanie/historia: mam ważną wizę turystyczną wydana na 10 lat w 2010 roku. Jesienią 2010 roku wybrałem się do Stanów w odwiedziny do mieszkającej tam na stałe siostry (wszystko związane z siostrą i szwagrem legalnie i pięknie). Oficer imigracyjny wystawił mi pozwolenie pobytu na okres sześciu miesięcy. Wróciłem do Polski zgodnie z planem po sześciu tygodniach, na lotnisku zostawiłem karteczkę I-94, czyli wszystko elegancko. Rok później dowiedziałem się, ze Polska znów może brać udział w losowaniach GC i po namowie siostry wziąłem udział w loterii, ale nie wylosowałem tej karty czym się wielce nie przejąłem. I teraz moje pytanie, czy jak tej zimy będę chciał wlecieć do USA na święta do rodziny (nie byłem tam przez 4 lata), to czy oficer na lotnisku będzie miał wgląd w moją historię z udziałem w loterii wizowej i nie potraktuje mnie jako osoby, która (przez fakt wcześniejszego starania się o zieloną kartę) będzie chciała tam zostać i nie zawróci na lotnisku do Polski? Nie chce wydawać kasy na bilet, żeby się przelecieć kilkanaście godzin. jakby ktoś chciał to przeczytać i coś odpisać z góry dzięki, m.
  7. Witam. Po wakacjach zacznę chodzić do technikum i od jakichś 2-3 lat planowałam swoją imigrację do L.A. . Szukam po internecie odpowiedzi na swoje pytania, ale chcę zapytać się ludzi, którzy byli w Stanach i się orientują w tych sprawach oraz ludzi, którzy znają tych ludzi. Mój angielski jest średni, przez co bardzo się stresuję . Mam zamiar za parę lat zgłosić się do loterii wizowej. Bardzo proszę was o odpowiedzenie na poniższe pytania: 1. Jaka jest oficjalna strona loterii wizowej? Gdzie będę mogła się zarejestrować? Wygrałam, co dalej? Czytałam gdzieś o wpłacie 200 $, o co dokładnie chodziło? 2. Gdzie najtaniej zamieszkać (typ mieszkania)? 3. Gdzie najtaniej (jaka linia) można zakupić bilet lotniczy do L.A. ? Jak zdobyć szybko potrzebną sumę pieniędzy na lot? 4. Ile kosztuje nauka na UCLA? Ile lat trwają studia na kierunku: Oceanografia i Azjatyckie języki i kultury? 5. Gdzie najlepiej uczyć się języka angielskiego? Czy znacie w miarę tanie, legalne i posiadające pozytywne opinie kursy? 6. Jakie polecacie strony/książki do przygotowania się na egzamin o obywatelstwo? 7. Jaka najlepsza praca dla nowych imigrantów? Gdzie są największe szanse w porównaniu do pozostałych? Czy po Technikum Obsługi Tyrystycznej będę miała szansę na pracę w jakimś biurze turystycznym? Jeśli tak to, ile będę zarabiała (od ilu do ilu)? Jakie są popularne biura podróży w Stanach? 8. Wylatując do L.A., na co mam się przygotować poza obmacywaniem na lotnisku i próbie wyrwania mi torebki? 9. Czy z wypłaty będę miała od razu odtrącane na jakieś podatki? 10. Jak można znaleźć jakąś rodzinę, która by mi pomogła, np. ze schronieniem czy środkami do życia? Jak znaleźć sponsora, który pomógłby sfinansować studia, mieszkanie itp. ? Jak znaleźć odpowiedniego sponsora? I jakiego? Co mógłby sponsorować? 11. Jakie w Stanach są sieci komórkowe? Które są najlepsze (w porównaniu)? I które są na kieszeń (chodzi mi o cenę)? 12. Internet (patrz: punkt 11.). PS: Nie toleruję odpowiedzi, z których będzie wynikało, że jestem za MŁODA (MŁODZI LUDZIE już w wieku 20-30 lat emigrują), powinnam to wszystko przemyśleć (myślę o tym od ok. 3 lat, a dopiero w zeszłym roku poukładałam wszystko w swojej głowie) itp.
  8. Chciałbym zapytać kiedy odbędzie się następna loteria wizowa, kiedy można będzie składać swoją "kandydature" i kiedy będą wyniki tej loteri? z góry dziękuje za odpowiedzi
  9. Z racji tego, że nieuchronnie zbliża się 1 maja 2013r. zakładam taki temat, aby każdy mógł w nim napisać komu się udało, a komu nie. Proszę o podpięcie tematu i nie przenoszenie go do Offtopic'u z racji tego, że wszyscy zainteresowani DV2014 raczej zaglądają tylko tutaj.. Zasady: - nie piszemy zbędnych postów, piszemy tylko to wylosowałeś/-aś, czy nie, plus ewentualnie swoje emocje i wnioski w tym samym poście - nie piszemy i nie śmiecimy tutaj aż do dnia ogłoszenia wyników losowania Bardzo proszę również o odpowiedź w ankiecie (na górze strony). Z góry wszystkim życzę powodzenia!
  10. http://sphotos-g.ak....207439342_n.jpg a tu więcej: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/stem-zamiast-loterii-wizowych
  11. WItam wszystkich! Jestem nowa na tym forum i zwracam sie do Was z prosba o pomoc. Moje pytanie, mieszkam w USA od 7 lat i jestem na wizie F1. Moj maz jest na F2 (zostal wylosowany w loterii wizowej 2013) Poniewaz mieszkamy w Stanach procedury sa troszeczke inne niz dla ludzi ktorzy wylosowali wize poza Stanami. Nie wiemy od czego zaczac poniewaz kroki podane na stronie internetowej sa nie jasne. Wiemy ze musimy starac sie o adjustment of status, ale jak? Czy mieszkajac w Stanach powinnam wysylac DS122 i DS230 do KCC? Bardzo docenie jakakolwiek pomoc w tej sprawie, na prawde jest to skomplikowane. Kontaktowalismy sie z adwokatami i konsulem, ale to nie pomaga za wiele, a wrecz przeciwnie bardziej komplikuje sprawy. Z gory dziekuje,
  12. Witam, mam 18 lat i w tę piękną, słoneczną (oby) środę zakończę edukację w Irlandii. Obecnie w Irlandii jestem 6 lat, ale nie podoba mi się tutaj - dlatego chcę wyjechać do USA. Planuję uczestniczyć w loterii DV-2014, tylko nurtują mnie dwa pytania: - Wniosek będę wypełniał tutaj, ale obywatelstwo dalej mam polskie - czy w takim razie mój wpis jest liczony jako ten z Irlandii czy ten z Polski? - Jeśli wniosek jest liczony jako ten z Polski, czy w takim razie będę musiał się wybrać do Polski na to wizowe "interview" ? Pozdrawiam, Michał
  13. Witam:) Mam ogromny problem ponieważ po złożenu wniosku o zielona kartę w październiku nie zapisałam sobe numeru mojej aplikacji:( czy można będze obyć sie bez tego?? czy już mogę się nastawić ze nic z tego nie bedzie?? Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź
  14. Posłuchajcie. Chcę wziąć udział w loterii wizowej 2013, z tym że nie zamierzam emigrować tylko chcę mieć zieloną kartę "na wszelki wypadek"; po prostu chcę mieć możliwość wjechania do USA bez zbędnego proszenia, poza tym mam małe dziecko i właśnie z myślą o nim chciałem uzyskać GC (kiedy skończy liceum, może będzie chciał np. studiować w Stanach - drogę miałby otwartą). Wiem że aby zachować zieloną kartę konieczne jest przebywanie poza Stanami nie dłużej niż rok bez jednego dnia, co sprowadza się (jak dotąd myślałem) do latania do USA co około rok na jeden dzień i spowrotem do Polski. Ale teraz wyczytałem, że GC wydawana jest na 10 lat, po czym trzeba ją przedłużyć; wiem też, że w zasadzie jest to formalność, bo przeprowadzany jest interview który ma dać podstawy do przedłużenia karty, a przecież dla osoby mieszkającej w Stanach nie powinno być problemem wykazanie że GC jest jej potrzebne. Ale w moim przypadku? Czy jest szansa na przedłużanie zielonej karty przy sporadycznym tylko kontakcie z USA? Na pewno nie będę miał meldunku w Stanach ani nie będę miał tam pracy bo w Polsce mam swoją firmę i nie chcę wszystkiego rzucać.Może ktoś z was jest w takiej samej sytuacji lub zna kogoś kto korzysta z GC w taki sposób. I czy została mu ona przedłużona lub odebrana?
  15. Po dłuuugiej przerwie ponownie możemy brać udział w programie loterii wizowej Na naszej stronie znajdziecie prawdopodobnie wszystkie odpowiedzi dotyczące udziału w loterii. A jeśli będziecie mieć dodatkowe pytania, to proszę pisać do nas. Życzę wszystkim zainteresowanym powodzenia w losowaniu. Monika Kraśnicka http://www.goglobal.pl/
×