Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'loteria' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 13 wyników

  1. Witam, Od pół roku przebywam i pracuję w USA z żona na wizie nieimigracyjnej typu L (wszystko legalnie). Wiza ważna do 2020 z możliwością przedłożenia do 2022. Zastanawiamy się nad loterią wizową DV 2019, lecz nie chciałbym żeby to w jakikolwiek sposób zaszkodziło mojej obecnej wizie. Przecież aplikowanie o zieloną kartę równoznaczne jest z chęcią stałej emigracji do USA, a my oficjalnie jesteśmy tu na wizie nieimigracyjnej, wszędzie we wnioskach o wizę wpisywałem, że naszą intencja jest powrót do Polski... Co będzie w przypadku gdy nie dostanę wizy, a w 2020 będę chciał przedłużać moją obecna wizę, nikt nie będzie z tego robił problemów? Co w przypadku gdy zostanę wylosowany, czy wszystkie formalności będę mógł załatwić w USA na miejscu? W którym momencie moja obecna wiza była by anulowana? Tuż po przyznaniu GC? Z góry dzięki za pomoc!!
  2. Cześć, Wyczytałem, że składając wniosek w loterii należy podać w nim dzieci poniżej 21 roku życia - nawet jeśli ze mną nie zamieszkują. I tu nasuwają się dwa pytania. 1. Czy jeśli mam orzeczony rozwód i dzieci na stałe zamieszkują z matką a ja sam wstąpiłem już w nowy związek małżeński, to na pewno muszę je uwzględnić we wniosku? 2. Jeśli podaję je we wniosku a z uwagi na powyższe nie będą one ze mną wyjeżdżać, to czy za nie również ponoszę wszystkie opłaty? Z góry dzięki za odpowiedź :-)
  3. Witam serdecznie. Mam kilka pytań odnośnie wizy emigracyjnej do usa tz. green card. Ze strony loteria-wizowa.pl dowiedziałem się że trzeba mieć ukończoną szkołę średnią i nie mozna być karanym przez ostatnie kilka lat i tu by było wszystko ok tylko nie mam wykształcenia średniego tylko zasadnicze i teraz tak gdybym się zapisał do liceum dla dorosłych typu wieczorowego 2 letniego i po ukończeniu szkoły bym otrzymał świadectwo ukończenia szkoły średniej ale bez matury to czy bym miał szanse na wzięcie udziału w takiej loteri wizowej. proszę o odpowiedzi ponieważ w moim mieście podania trzeba składać do końca marca.
  4. Witam Planuje z narzeczona brać udział w loterii . Moje pytanie czy jeżeli jest to moja narzeczona i przykładowo ja wygram zielona kartę a ona nie to czy ona może ze mną wyjechać czy przechodzi to automatycznie tak jakby była ona moja żona.? Wiem ze tak to działa jeżeli mielibyśmy dziecko. Bądź czy będą brać nasze wnioski razem pod uwagę i wtedy albo zatwierdza nas oboje lub odrzuca. Nie chcemy brać ślubu z przymusu lecz chcemy razem wyjechać i zmienić nasze wspólne zycie... Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedź Adrian Mączyński
  5. Witam Wiele osób ma różne zdanie w sprawie tego czy warunki udziału w loterii muszą być spełnione w dzień wypełniania formularza czy dopiero podczas losowania czy dopiero przy spotkaniu z konsulem. Wie ktoś może jak to w końcu jest?
  6. Witam. Zastanawiałam się dzisiaj co bym zrobiła i jak bym zareagowała w sytuacji gdybym sprawdzając w maju status odkryła że zostałam wylosowana i przyszło mi do głowy, że to może być ciekawy temat na nowy wątek. Fajnie było by, gdyby osoby, które miały to szczęście i zostały wylosowany opisały co czuły kiedy się o tym dowiedziały, czy stresowały się przed sprawdzeniem wyników i kiedy wiedziały że zbliża się termin ich sprawdzania? Jaka była ich reakcja na tą wiadomość, kogo najpierw poinformowały i jak reagowała rodzina na tę informację? Co czuły następnego dnia, kiedy zrozumiały że to nie sen i kiedy dotarło do nich, że to, co do tej pory było tylko "gdybaniem" właśnie zaczyna się urzeczywistniać? Napiszcie kilka słów od siebie.Myślę, że wiele osób chętnie się z tym zapozna. Pozdrawiam.
  7. Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dd dłuższego czasu przeglądam wątki na forum związana z emigracją. Postanowiłem się zarejestrować, gdyż nasuneło mi się pytanie, na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Planujemy brać udział w loteri wizowej DV-2016. Jesteśmy małżeństwem z jednym dzieckiem. Zamieszkujemy pod adresem zameldowania mojej żony, a ja oraz syn jestesmy zameldowani pod innym adresem. Czy rozbieżńość meldunków może stanowić jakąś przeszkodę w przypadku wylosowania? Pytam, bo jest jeszcze sporo czasu, aby to poukładać jakby co... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  8. Jestem nielegalnie i uśmiechnął się do mnie los Aby uciąć niepotrzebne nadzieje zaznaczam, że jeśli ktoś jest w USA nielegalnie i został wylosowany w tegorocznej loterii wizowej, zielonej karty nie otrzyma. Oczywiście są pewne wyjątki, ale są to naprawdę wyjątki i takich przypadków jest relatywnie mało. Podkreślam tutaj, że nie ma znaczenia, czy płaciliśmy podatki oraz jak długo przebywamy w USA. Fakt, że mamy dzieci urodzone w USA również jest bez znaczenia. Pamiętajmy, że wylosowana zielona karta nie "daruje" nam naszych wykroczeń imigracyjnych. Wygrana na loterii nie ma tej samej "mocy" co ślub z obywatelem USA. Wygrana na loterii to jedynie podstawa do ubiegania się o zieloną kartę, pod warunkiem, że jesteśmy w USA legalnie. Ponadto, wygrana w loterii wizowej nie daruje nam naszych poprzednich "przesiedzeń" w USA. Tak więc osoby, które były w USA nielegalnie dłużej niż rok i wyjechały, są objęte zakazem powrotu przez 10 lat, nawet jeśli wygrały na loterii wizowej, składając wniosek z Polski. To samo dotyczy osób objętych 3-letnim zakazem powrotu. Paragraf 245(i) Osoby, które są w USA nielegalnie, ale podlegają pod paragraf 245(i), mogą otrzymać zieloną kartę na podstawie loterii wizowej po opłaceniu dodatkowej kary w wysokości 1000 dol. Dla przypomnienia, paragraf 245(i) obejmuje te osoby, które miały rozpoczęte jakiekolwiek sponsorowanie 30 kwietnia 2001 lub wcześniej. Paragraf obejmuje zarówno osoby sponsorowane, jak i ich małżonków oraz dzieci. Pamiętajmy jednak, że paragraf 245(i) jest w niektórych przypadkach dość skomplikowany, dlatego przed złożeniem wniosku lub zanim zrezygnujemy ze złożenia wniosku o zieloną kartę, należy skonsultować się z kompetentnym adwokatem imigracyjnym. Nielegalny pobyt krócej niż pół roku Prawo imigracyjne nie nakłada zakazu powrotu do USA dla osób, które przebywały nielegalnie w USA krócej niż pół roku. Mimo że nie możemy ubiegać się o zieloną kartę w USA, ponieważ jesteśmy nielegalnie, prawo nie zabrania nam ubiegać się o zieloną kartę w Polsce. Tak więc, jeśli jesteśmy w takiej sytuacji, należy jak najszybciej wyjechać z USA i ubiegać się o zieloną kartę w ambasadzie w Polsce. Osoby na statuach F-1/J-1 Jak pisałem w poprzednich artykułach, osoby przebywające na statusach studenckich F-1 lub J-1 nie są w USA nielegalnie. Takie osoby są "tylko" bez statusu. Mimo że na co dzień jest to mała i techniczna różnica, jest to kolosalna różnica jeśli chodzi o loterię wizową. Osoba na statusie F-1/ J-1 nie ma zakazu powrotu do USA. Tak więc osoba, która przyjechała do USA 10 lat temu na program work & travel na wizie J-1 i wylosuje zieloną kartę w loterii wizowej, może o zieloną kartę ubiegać się w ambasadzie, ponieważ nie obejmuje ją zakaz powrotu do USA. To samo dotyczy innych osób, które zmieniły swój status na F-1 i przestały chodzić do szkoły. Uwaga: zanim wyjedziesz z USA, skontaktuj się z adwokatem imigracyjnym, który przeanalizuje twoją indywidualną sytuację imigracyjną. źródło: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/nielegalni-a-wygrana-na-loterii-wizowej
  9. Witam serdecznie, mam do wszystkich pytanie - z racji tego, ze jest juz po losowaniu chcialbym cos sprawdzic. Zaden z moich znajomych ktorzy brali udział w loterii nie zostali wylosowani - byly to osoby samotne - zgloszenie dotyczylo wylacznie ich, Chcialbym sie dowiedziec ilu i ILE z Was zostalo wylosowanych. Proszę tylko o informację np.wylosowana/za 2 razem dziekuję
  10. witam wszystkich kilka dni temu moja dziewczyna dowiedziala sie ze zostala wylosowana w drugiej turze loterii wizowej. Ta informacje znalazla na stronie na ktora wyslala zgloszenie. Teraz pora na wypelnienie formularzy i tu sie pojawia problem. Z tego co czytalem to powinna otrzymac jakies powiadomienie listem w ktorym powinny byc tez wskazowki co dalej robic. Na stronie http://www.dvselectee.state.gov/ jest dosc moim zdaniem niejasna informacja dotyczaca formularzy. Nie napisali dokladnie czy jezeli jest sie singlem bez rodziny to trzeba wypelniac oba formularze DSP-122 i DS230 part I and II. Czy ktos z forumowiczow wie jak to wszystko dziala? Z gory dziekuje za informacje
  11. Dzisiaj mi się troche nudziło to postanowiłem obliczyć dokładną szanse wylosowania zielonej karty w Maju, tego roku, no i nie jest tak źle jak się mogło wydawać, napewno trudniej jest trafić szóstke w lotka Ogólnie w tym roku aplikantów o gc w polsce jest 85,956 a wylosować z tego może tylko 3500 polaków co daje nam 4.07 procenta szansy na to że ktoś z nas, lub ktoś z nas razem ze swoimi rodzinami wylosuje przepustke do życia w USA Ciekaw jestem ile nigeryjczyków otrzyma zielone karty bo aplikantów jest aż 1,356,396 dodając do tego ich dzieci lub ich mężów/żony czyli 619,175 wychodzi, że aż prawie 2 miliony nigeryjczyków oczekuje na losowanie! W 2006 roku wygranych aplikantów z polski było 3,416 W punktu widzenia przeciętnego polaka to jest jak wygrana w totolotka, ale żeby tych co składali na zieloną karte troszke pocieszyć dodam, że na cały świat wylosowanych będzie 50 tysięcy zielonych kart. Ile to jest cały świat? Aż 7,941,332 aplikantów! Obliczając z tego procent otrzymania zielonej karty na cały świat, to 0 coma 6 procenta otrzyma green card na całym świecie.. Ale jednak nie powinno się tego tak liczyć bo każdy kraj ma daną liczbe rozdanych zielonych kart czyli 3500 dla samych polaków to moim zdaniem bardzo dużo i powinniśmy się cieszyć Ktoś tutaj kiedyś założył troche śmieszny temat już o wyjeździe do stanów w tym roku, co ma zabrać ze sobą ile pieniędzy ma odłozyć ile tego ile tamtego bo złozył wniosek o zieloną karte wraz z rodziną. Chyba nie zdawał sobie sprawy że średnio tylko 1 osoba z 25 otrzyma szanse na ROZMOWE z konsulem w sprawie zielonej karty która nie gwarantuje otrzymania jej Czyli mój wniosek jest taki : każdy kto składał wniosek o zieloną karte musi odłożyć pieniądze tylko na badania, opłatę rozpatrzenia wniosku, i inne tego typu sprawy, a resztą będzie się martwić dopiero jak na internecie zobaczy że mu się udało Pozdrawiam. http://travel.state.gov/pdf/DV_Applicant_Entrants_by_Country_2007-2013.pdf
  12. Dv 2013 Koszt, Procedura

    Nie wiem jak się inni na to zapatrują, ale wydaje się mi że obecne 819$ za rozmowę z konsulem to sporo. Plus należy doliczyć koszt badań lekarskich, wyciąg o nie karalność, koszty dojazdów i inne. Niech mnie ktoś poprawi, ale sądzę że kwotę jaką trzeba przygotować na jedną osobę to mniej więcej 2500-3000pln przy obecnym kursie dolara. Czyli małżeństwo to już około 6000pln, a czteroosobowa rodzina to 10-12tys pln? Teraz mam pytanie, czy te pieniądze (819$) za rozmowę z konsulem płaci się po uzyskaniu pozwolenia na wyjazd, czy bez względu na wynik rozmowy ( co oznaczało by że pieniądze przepadają w przypadku kiedy nie spodoba się konsulowi moja twarz lub mojej żony) I drugie pytanie może nie na miejscu ale czy jest ktoś kto może dość dokładnie opisać procedurę załatwiania formalności w przypadku wygranej w losowaniu DV2013. Chodzi mi tutaj również o to ile trzeba mieć gotówki, czy trzeba mieć z góry zapewnione mieszkanie, zapewnioną pracę.
  13. Zgłoszenie udziału w loterii będzie można składać drogą elektroniczną w okresie rejestracji od południa wschodnioamerykańskiego czasu letniego EDT (GMT-4) 4 października 2011 (wtorek) do południa wschodnioamerykańskiego czasu letniego EDT (GMT-4) 5 listopada 2011 (sobota). strona do rejestracji: http://www.dvlottery.state.gov/ INSTRUKCJE DO PROGRAMU ”WIZY DLA IMIGRANTÓW RÓŻNYCH NARODOWOŚCI - 2013” (DV-2013) http://travel.state....4SEP_Polish.pdf Instrukcja w jezyku angielskim http://travel.state....nstructions.pdf
×