Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'loteria'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 10 results

  1. Cześć wszystkim, Mam do was pytanie. Przebywałem z zona w Kanadzie przez ponad 2 lata. Wrocilismy do Polski. Teraz chcielibysmy aplikowac do dv lottery jednak: - w czasie pobytu w Kanadzie robilem z zona flag pole na przejsciu granicznym aby zmienic status wizy w Kanadzie. Wjechalismy do przejscia US / Manitoba powiedzialem celnikowi ze chce zmienic status w Kanadzie., tam celnik US zabral nas do office krotka rozmowa i zapewnienie ze nie chcemy przekraczac granicy USA i zawrocili nas na przejscie kanadyjskie. - Czy ta sytuacja moze miec wplyw na ewentualne wylosowanie ? Pozdrawiam
  2. Witajcie! Na wstępie bardzo prosiłbym o brak hejtu.... liczę na wysoką kulturę ludzi tutaj przebywającą. W tym roku chciałbym zgłosić swój udział w loterii wizowej. Ma jedno pytanie i wątpliwość. Wraz z moim partnerem, wzięliśmy ślub w USA. Jest too "sam-sex marriage". Czy we wniosku do loterii wizowej należy wpisać dane małżonka, mimo, iż w Polsce małżeństwo nie jest uznawane? Z góry dzięki za odpowiedzi,
  3. Witam Planuję zaaplikować na loterię o GC o ile się jeszcze odbędzie. I mam takie pytanie, w regulaminie napisane jest, że potrzeba średnie wykształcenie i w ( ukończony pomyślnie 12letni program nauczania). jak liczyłem lata w których się uczyłem to 6 lat podstawówki, 3 lata gimnazjum i 3 lata szkoły zawodowej. Czy to się zalicza do wymagań o zieloną kartę?
  4. Witam, Od pół roku przebywam i pracuję w USA z żona na wizie nieimigracyjnej typu L (wszystko legalnie). Wiza ważna do 2020 z możliwością przedłożenia do 2022. Zastanawiamy się nad loterią wizową DV 2019, lecz nie chciałbym żeby to w jakikolwiek sposób zaszkodziło mojej obecnej wizie. Przecież aplikowanie o zieloną kartę równoznaczne jest z chęcią stałej emigracji do USA, a my oficjalnie jesteśmy tu na wizie nieimigracyjnej, wszędzie we wnioskach o wizę wpisywałem, że naszą intencja jest powrót do Polski... Co będzie w przypadku gdy nie dostanę wizy, a w 2020 będę chciał przedłużać moją obecna wizę, nikt nie będzie z tego robił problemów? Co w przypadku gdy zostanę wylosowany, czy wszystkie formalności będę mógł załatwić w USA na miejscu? W którym momencie moja obecna wiza była by anulowana? Tuż po przyznaniu GC? Z góry dzięki za pomoc!!
  5. Jestem nielegalnie i uśmiechnął się do mnie los Aby uciąć niepotrzebne nadzieje zaznaczam, że jeśli ktoś jest w USA nielegalnie i został wylosowany w tegorocznej loterii wizowej, zielonej karty nie otrzyma. Oczywiście są pewne wyjątki, ale są to naprawdę wyjątki i takich przypadków jest relatywnie mało. Podkreślam tutaj, że nie ma znaczenia, czy płaciliśmy podatki oraz jak długo przebywamy w USA. Fakt, że mamy dzieci urodzone w USA również jest bez znaczenia. Pamiętajmy, że wylosowana zielona karta nie "daruje" nam naszych wykroczeń imigracyjnych. Wygrana na loterii nie ma tej samej "mocy" co ślub z obywatelem USA. Wygrana na loterii to jedynie podstawa do ubiegania się o zieloną kartę, pod warunkiem, że jesteśmy w USA legalnie. Ponadto, wygrana w loterii wizowej nie daruje nam naszych poprzednich "przesiedzeń" w USA. Tak więc osoby, które były w USA nielegalnie dłużej niż rok i wyjechały, są objęte zakazem powrotu przez 10 lat, nawet jeśli wygrały na loterii wizowej, składając wniosek z Polski. To samo dotyczy osób objętych 3-letnim zakazem powrotu. Paragraf 245(i) Osoby, które są w USA nielegalnie, ale podlegają pod paragraf 245(i), mogą otrzymać zieloną kartę na podstawie loterii wizowej po opłaceniu dodatkowej kary w wysokości 1000 dol. Dla przypomnienia, paragraf 245(i) obejmuje te osoby, które miały rozpoczęte jakiekolwiek sponsorowanie 30 kwietnia 2001 lub wcześniej. Paragraf obejmuje zarówno osoby sponsorowane, jak i ich małżonków oraz dzieci. Pamiętajmy jednak, że paragraf 245(i) jest w niektórych przypadkach dość skomplikowany, dlatego przed złożeniem wniosku lub zanim zrezygnujemy ze złożenia wniosku o zieloną kartę, należy skonsultować się z kompetentnym adwokatem imigracyjnym. Nielegalny pobyt krócej niż pół roku Prawo imigracyjne nie nakłada zakazu powrotu do USA dla osób, które przebywały nielegalnie w USA krócej niż pół roku. Mimo że nie możemy ubiegać się o zieloną kartę w USA, ponieważ jesteśmy nielegalnie, prawo nie zabrania nam ubiegać się o zieloną kartę w Polsce. Tak więc, jeśli jesteśmy w takiej sytuacji, należy jak najszybciej wyjechać z USA i ubiegać się o zieloną kartę w ambasadzie w Polsce. Osoby na statuach F-1/J-1 Jak pisałem w poprzednich artykułach, osoby przebywające na statusach studenckich F-1 lub J-1 nie są w USA nielegalnie. Takie osoby są "tylko" bez statusu. Mimo że na co dzień jest to mała i techniczna różnica, jest to kolosalna różnica jeśli chodzi o loterię wizową. Osoba na statusie F-1/ J-1 nie ma zakazu powrotu do USA. Tak więc osoba, która przyjechała do USA 10 lat temu na program work & travel na wizie J-1 i wylosuje zieloną kartę w loterii wizowej, może o zieloną kartę ubiegać się w ambasadzie, ponieważ nie obejmuje ją zakaz powrotu do USA. To samo dotyczy innych osób, które zmieniły swój status na F-1 i przestały chodzić do szkoły. Uwaga: zanim wyjedziesz z USA, skontaktuj się z adwokatem imigracyjnym, który przeanalizuje twoją indywidualną sytuację imigracyjną. źródło: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/nielegalni-a-wygrana-na-loterii-wizowej
  6. Cześć, Wyczytałem, że składając wniosek w loterii należy podać w nim dzieci poniżej 21 roku życia - nawet jeśli ze mną nie zamieszkują. I tu nasuwają się dwa pytania. 1. Czy jeśli mam orzeczony rozwód i dzieci na stałe zamieszkują z matką a ja sam wstąpiłem już w nowy związek małżeński, to na pewno muszę je uwzględnić we wniosku? 2. Jeśli podaję je we wniosku a z uwagi na powyższe nie będą one ze mną wyjeżdżać, to czy za nie również ponoszę wszystkie opłaty? Z góry dzięki za odpowiedź :-)
  7. Witam serdecznie. Mam kilka pytań odnośnie wizy emigracyjnej do usa tz. green card. Ze strony loteria-wizowa.pl dowiedziałem się że trzeba mieć ukończoną szkołę średnią i nie mozna być karanym przez ostatnie kilka lat i tu by było wszystko ok tylko nie mam wykształcenia średniego tylko zasadnicze i teraz tak gdybym się zapisał do liceum dla dorosłych typu wieczorowego 2 letniego i po ukończeniu szkoły bym otrzymał świadectwo ukończenia szkoły średniej ale bez matury to czy bym miał szanse na wzięcie udziału w takiej loteri wizowej. proszę o odpowiedzi ponieważ w moim mieście podania trzeba składać do końca marca.
  8. Witam Planuje z narzeczona brać udział w loterii . Moje pytanie czy jeżeli jest to moja narzeczona i przykładowo ja wygram zielona kartę a ona nie to czy ona może ze mną wyjechać czy przechodzi to automatycznie tak jakby była ona moja żona.? Wiem ze tak to działa jeżeli mielibyśmy dziecko. Bądź czy będą brać nasze wnioski razem pod uwagę i wtedy albo zatwierdza nas oboje lub odrzuca. Nie chcemy brać ślubu z przymusu lecz chcemy razem wyjechać i zmienić nasze wspólne zycie... Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedź Adrian Mączyński
  9. Witam Wiele osób ma różne zdanie w sprawie tego czy warunki udziału w loterii muszą być spełnione w dzień wypełniania formularza czy dopiero podczas losowania czy dopiero przy spotkaniu z konsulem. Wie ktoś może jak to w końcu jest?
  10. Witam. Zastanawiałam się dzisiaj co bym zrobiła i jak bym zareagowała w sytuacji gdybym sprawdzając w maju status odkryła że zostałam wylosowana i przyszło mi do głowy, że to może być ciekawy temat na nowy wątek. Fajnie było by, gdyby osoby, które miały to szczęście i zostały wylosowany opisały co czuły kiedy się o tym dowiedziały, czy stresowały się przed sprawdzeniem wyników i kiedy wiedziały że zbliża się termin ich sprawdzania? Jaka była ich reakcja na tą wiadomość, kogo najpierw poinformowały i jak reagowała rodzina na tę informację? Co czuły następnego dnia, kiedy zrozumiały że to nie sen i kiedy dotarło do nich, że to, co do tej pory było tylko "gdybaniem" właśnie zaczyna się urzeczywistniać? Napiszcie kilka słów od siebie.Myślę, że wiele osób chętnie się z tym zapozna. Pozdrawiam.
×
×
  • Create New...