Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'obywatelstwo' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 17 wyników

  1. Cześć Wszystkim! Proszę o pomoc. Przegrzebuje internet, dzwonie do ambasady i nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi na pytania. Wiem, że na forum jest masa osób orientująca się w temacie. Jeżeli jest już zaczęty wątek o podobnym problemie i jest to jasno opisane, to proszę o podanie linku. Chciałbym uzyskać pomoc w rozwiązaniu problemu, w procedurze otrzymania zielonej karty, przez moją żonę. Wiem, że jest dużo wpisów na ten temat, jednak do tej pory udało mi się znaleźć przypadki gdy osoby jadą do USA i tam się pobierają. Wiem, że sprawa wygląda nieco inaczej podczas zawarcia ślubu, a także mieszkając w Polsce. Moja sytuacja wygląda następująco: Posiadam obywatelstwo USA, urodzony w Stanach. Mieszkam w Polsce i tutaj też pracuję. Pół roku temu zawarłem ślub i chciałbym, aby żona otrzymała legalny pobyt w Stanach. Żona posiada wizę turystyczną, na której była ze mną w USA pół roku, rok przed ślubem. Chcieliśmy wyjechać do USA na 2 lata i podjąć legalną pracę. Czy mógłby ktoś napisać w jasny sposób, jak wygląda procedura ubiegania się o legalne papiery w przypadku: Ślubu w Polsce, pracy w Polsce (nie mając dochodu w USA). Ponaddto, chcielibyśmy wyjechać możliwie jak najszybciej i czy możemy wyjechać na turystycznej, starając się o papiery na miejscu. Czy lepiej wysyłać dokumenty z Polski i czekać na rozmowę w konsulacie? Jaka jest procedura ubiegania się o Zielona Kartę w naszej sytuacji, zwłaszcza że nie posiadam dochodu z USA i mieszkam w Pl? Ile trwa mniej więcej oczekiwanie na otrzymanie Zielonej Karty od wysłania papierów do możliwości wyjazdu? Planowaliśmy wyjechać na 2 lata, jednak z informacji jakie znalazłem, po ślubie z obywatelem można ubiegać się o obywatelstwo będąc w Stanach 2 lata na GC. Pewnie szkoda byłoby nie zrobić obywatelstwa ponieważ Zielona Kartę należy ''odnawiać'' pobytem w USA. Ile trwa wyrobienie obywatelstwa? W którym wnioskowaniu (Zielona karta czy Obywatelstwo) Należy wpisać "Sponsora" żony. Pracuję w Pl, jednak posiadam liczną rodzinę w Stanach. Czy osoba z mojej rodziny może zostać "sponsorem"? Jeśli tak to czy powoduje to jakieś utrudnienia? Czy Być może lepiej byłoby wyjechać razem na turystycznej i abym podjął legalną prace przez minimum 6 miesięcy? Mniej więcej takich informacji szukam i bardzo, bardzo będę wdzięczny jeśli podejmie się ktoś pomocy!
  2. N-400

    Z tego ze wszystkie tematy o naturalizacje sa stare, zakladam nowy. Chce sie polaczac z ludzmi ktorzy wysylaja wkrotce albo niedawno wyslali dokumenty N-400. Macie jakies porady co do przygotowywania dokumentow? Co sprawia trudnosc w aplikacji i na co uwazac? Jak dlugo trwa caly proces? Jak juz jestes po tescie, to podaj jakies trudne pytania Zastanawiam sie czy pytania na tescie skladaja sie glownie z tych co sa np na aplikacjach w telefonie, na ktorych sie mozna uczyc.
  3. Czy ktokolwiek wypelnial fee waiver przy wniosku o obywatelstwo? https://www.uscis.gov/i-912p Jestem studentka na pelny etat, zyje z oszczednosci i programu CTB (California Training Benefits). $700 to nie wygorowana kwota za obywatelstwo, ale jesli moge nie placic, to wolalabym nie, oczywiscie... Jakies porady?
  4. Jestem w ciąży z obywatelem amerykańskim [on mieszka tam od urodzenia], ja jestem polką. Dziecko urodzi się w polsce. Mam kilka pytań na które nie znalazłam odpowiedzi na stronie ambasady, a może ktoś był w takiej sytuacji. 1. Czy potrzebne są testy DNA potwierdzające ojcostwo aby uzyskać consular birth abroad? Czy wystarczy tylko, że ojciec wypełni dokumenty w których uznaje dziecko za swoje. 2. Czy w przypadku aplikacji o paszport amerykański ojciec musi być również obecny? [wyczytałam, że ojciec nie musi być obecny podczas aplikowania o consilar birth abroad ale nie wiem jak to jest z paszportem?]
  5. Witam serdecznie. Sprawa wygląda następująco. Jestem obywatelem USA, ale mój stary paszport stracił ważność. Nie spełniam wymogów do złożenia wniosku w formie DS-82 (paszport nie ważny dłuzej niż XXlat oraz mój wiek też nie klasyfikuje się w ramach). Z tego powodu zamiast odnowienia paszportu drogą pocztową, muszę złożyć podanie w formie DS-11 o nowy paszport. Problem w tym, że w tym dokumencie proszą mnie o numer Social Security - którego nie posiadam, z racji tego że mieszkam w Polsce, a w USA nie pracowałem. Aby złożyć wniosek, muszę umówić wizytę w konsulacie, dlatego nie chciałbym robić tego dwa razy, jeśli okaże się, że numer Social Security jest niezbędny. Tylko, że to troszkę błędne koło, bo nie mam numeru Social Security a bez tego nie mogę wyrobić paszportu.. Umówić wizytę w konsulacie i liczyć na ich pomoc, czy coś przeoczyłem? Kiedy obywatel USA otrzymuje numer Social Security, w momencie podjęcia pierwszej pracy? Liczę na Waszą pomoc, czekam na odpowiedź, dzięki i pozdrawiam
  6. Mam pytanie, niedawno slyszalem ze slub z native american moze znacznie przyspieszyc staranie sie o obywatelstwo us, czy ktos z was moze mial jakies doswiadczenia w tym temacie i wie cos wiecej, czy jest to zwiazane moze z danym plemieniem indian ? Z gory dziekuje za informacje,
  7. Kłaniam się . Chciałbym uzyskać obywatelstwo po ojcu. Mam 19 lat (urodziłem się w sierpniu 1996). Tata ma obywatelstwo od lat 80. Legalnie pracuje w USA. Jeśli to istotne, Jego rodzice również mają obywatelstwo USA, ale mieszkają w Polsce. Plan był następujący: po maturze miałem wyjechać do USA, do taty, ale zdałem ją lepiej, niż się spodziewałem, dostałem się na dobrą uczelnię i studiuję w Polsce. Nie chcę przerywać studiów, więc wyjazdy do Stanów najlepiej na max 3 miesiące. Czy jest możliwe, abym starał się o obywatelstwo, pozostając w Polsce? Wiem, że obudziłem się nieco za późno, ale wcześniej miałem liczne problemy zdrowotne oraz nie myślałem, że zostanę w Polsce po liceum. Pociesza mnie tylko to, że nie skończyłem jeszcze 21 lat, może to coś ułatwi. Bardzo proszę o pomoc. Z wyrazami szacunku i sympatii, Piotr.
  8. Mam pytanie jestem od 2 mc w NY na visa cr1 w trakcie pobytu tu zmarł mój współmałżonek, kiedy moge starac sie o obywatelstwo ?
  9. Witam. Na wstępię proszę o przeniesienie mojego tematu do odpowiedniego działu. Naprawdę nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Otóż interesuję sięwyjazdem do USA. Ten wyjazd jest odłożony w czasie, gdyż tego roku wyjeżdzam do londynu na stałe na okres jakiś 5-6 lat. Nastepnie planuję wyjechać do USA. Pobyt w lądynie, ma służyć wyszlifowaniu jezyka angielskiego, i uzbieraniu pieniędzy. Teraz moje pytania, w jaki sposób uzyskać wizę, stałą (jeżeli taka istnieje) ? Jak zdobyć obywatelstwo USA? Czy o wize powinienem się ubiegać już teraz ? Co to jest zielona karta ? Jakiego rodzaju imigrantów , najbardziej potrzebują w usa ?
  10. Coraz więcej Amerykanów chce się pozbyć obywatelstwa USA lub zielonych kart. 2353 osoby od początku roku zwróciły się z taką prośbą do władz amerykańskich. http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/nie-chca-byc-amerykanami
  11. Zmusilem swoja dziewczyne do przygotowania wniosku na obywatelstwo i pojawilo sie kilka pytan odnosnie wniosku i procedury. Samego wniosku nie widzialem (dostane go jutro), wiec zadaje pytania tak jak mi przekazala. Mam nadzieje, ze kilka osob, kotre przez to przechodzily moga na nie odpowiedziec. 1. W Part 7 trzeba podac miejsca pracy i szkoly z ostatnich 5 lat. Co jesli tych szkol i prac bylo wiecej niz ilosc pol we wniosku (3)? 2. Czy zmiana nazwiska kosztuje (Part 2 pkt 4)? Czy zmiana nazwiska moze opoznic proces? (takie informacje znalazla w internecie) Chodzi o pozbycie sie kilku czlonow nazwiska. 3. Jak oplaca sie aplikacje? (Pytanie w ramach potwierdzenia bo wyczytalem, ze mozna czekiem) Z gory dziekuje za pomoc.
  12. Witam! Zaistniała u mnie następująca sytuacja: moja babcia otrzymała obywatelstwo amerykańskie po swojej matce( w ramach przepisów dotyczących osób urodzonych przed 1934 rokiem) - jej matka urodziła się w USA i to automatycznie zakwalifikowało ją do otrzymania obywatelstwa( babcia urodziła się w 1933 roku). Teraz chcemy się postarać aby moja mama dostała zieloną kartę - wyczytałam, że to kategoria F-3. Wiem że trzeba wypełnić formularz I-130. Co oprócz niego jest mi potrzebne - jakieś metryki urodzenia? Kiedy wpłacić pieniądze? Od pani w konsulacie w Warszawie dowiedziałam się, że babcia musi mieszkać w USA. Czy jesli teraz by wyjechała to będzie to miało jakiś wpływ na przebieg tego całego procesu? Czy musi mieć nadany ten numer SSN ( we wniosku jest do wpisania)? Czy każdy obywatel USA musi go załatwić? Co w sytuacji jeśli nie wpiszę go do formularza? Co w sytuacji jeśli babcia zmarłaby przed zakończeniem procesu wizowego? Wszystko przepada czy jest możliwość ciągnięcia tego dalej? Zastanawiałam się też nad wynajęciem prawnika, który zajął by się tą sprawą. Czy moglibyście mi kogoś polecić z rejonu śląska bądź małopolski? Ile trwałby ten cały proces? Słyszałam, że dość długo się czeka.. Pozdrawiam!
  13. Witam! W lipcu planuję wyjazd na stałe do USA. Z racji tego, że urodziłam się w Chicago, mam podwójne obywatelstwo, amerykańskie i polskie. Przez to mam pewne wątpliwości...po raz pierwszy będę przekraczać granicę Polska-USA...mam wyrobiony amerykański paszport i polski, ale ten polski nie ma wizy. Czy opuszczając Polskę, muszę legitymować się dwoma paszportami, czy wystarczy tylko tym amerykańskim, który udowadnia moje obywatelswo, czy też wystarczy polskim bez wizy...miejsce urodzenia jest wpisane, wiec to chyba tez jakies potwierdzenie?? Nie wiem co robić...czy potzrebuję wizę w polskim paszporcie??
  14. Witam wszystkich. Razem ze swoja dziewczyna mamy nastepujacy dylemat: Kiedy najkorzystniej byloby nam wziasc slub ze soba(moja dziewczyna ma green card, a ja jestem tu na wizie turystycznej od kilku dni)abym i ja mial papiery, mogl swobodnie latac do Polski i rozliczac sie aby przepracowane lata szly do emerytury?? Oboje dazymy do tego aby miec obywatelstwo i wszelkie prawa w Stanach i problem polega na tym czy wziasc slub jak najszybciej czy tez czekac az kobieta moja dostanie obywatelstwo i wtedy wziasc slub. Jaka jest procedura jesli chodzi o ten przypadek. Roznie ludzie mowia dlatego chcialbym uslyszec co maja do powiedzenia ludzie, ktorzy obeznani sa w temacie. Zalezy mi szczegolnie na opinii Kariny. Goraco pozdrawiam i prosze o szczere rady.
  15. Czesc! Moje pytanie jest takie: jakie sa dowody obywatela usa na obywatelstwo oprocz aktu urodzebia, paszportu i certyfikatu z naturalizacji? Sa jakies inne ktore mozna wyslac z petycja? Albo czy np. moglibysmy wysłac petycje bez tego a potem dosłac jak bedzie RFE? Czy lepiej tak nie robic, bo jest ryzyko wycofania petycji?
  16. Witam. Po wakacjach zacznę chodzić do technikum i od jakichś 2-3 lat planowałam swoją imigrację do L.A. . Szukam po internecie odpowiedzi na swoje pytania, ale chcę zapytać się ludzi, którzy byli w Stanach i się orientują w tych sprawach oraz ludzi, którzy znają tych ludzi. Mój angielski jest średni, przez co bardzo się stresuję . Mam zamiar za parę lat zgłosić się do loterii wizowej. Bardzo proszę was o odpowiedzenie na poniższe pytania: 1. Jaka jest oficjalna strona loterii wizowej? Gdzie będę mogła się zarejestrować? Wygrałam, co dalej? Czytałam gdzieś o wpłacie 200 $, o co dokładnie chodziło? 2. Gdzie najtaniej zamieszkać (typ mieszkania)? 3. Gdzie najtaniej (jaka linia) można zakupić bilet lotniczy do L.A. ? Jak zdobyć szybko potrzebną sumę pieniędzy na lot? 4. Ile kosztuje nauka na UCLA? Ile lat trwają studia na kierunku: Oceanografia i Azjatyckie języki i kultury? 5. Gdzie najlepiej uczyć się języka angielskiego? Czy znacie w miarę tanie, legalne i posiadające pozytywne opinie kursy? 6. Jakie polecacie strony/książki do przygotowania się na egzamin o obywatelstwo? 7. Jaka najlepsza praca dla nowych imigrantów? Gdzie są największe szanse w porównaniu do pozostałych? Czy po Technikum Obsługi Tyrystycznej będę miała szansę na pracę w jakimś biurze turystycznym? Jeśli tak to, ile będę zarabiała (od ilu do ilu)? Jakie są popularne biura podróży w Stanach? 8. Wylatując do L.A., na co mam się przygotować poza obmacywaniem na lotnisku i próbie wyrwania mi torebki? 9. Czy z wypłaty będę miała od razu odtrącane na jakieś podatki? 10. Jak można znaleźć jakąś rodzinę, która by mi pomogła, np. ze schronieniem czy środkami do życia? Jak znaleźć sponsora, który pomógłby sfinansować studia, mieszkanie itp. ? Jak znaleźć odpowiedniego sponsora? I jakiego? Co mógłby sponsorować? 11. Jakie w Stanach są sieci komórkowe? Które są najlepsze (w porównaniu)? I które są na kieszeń (chodzi mi o cenę)? 12. Internet (patrz: punkt 11.). PS: Nie toleruję odpowiedzi, z których będzie wynikało, że jestem za MŁODA (MŁODZI LUDZIE już w wieku 20-30 lat emigrują), powinnam to wszystko przemyśleć (myślę o tym od ok. 3 lat, a dopiero w zeszłym roku poukładałam wszystko w swojej głowie) itp.
  17. Witam, Moja siostra jest obywatelem USA od wielu lat. Dwa lata temu nasi rodzice /oboje po 75 roku zycia/ otrzymali zielone karty i mieszkaja w USA. Niestety, nie znaja jezyka i pomimo prob nie sa w stanie sie juz go nauczyc. Siostra chcialaby zaapelowac dla nich o obywatelstwo ale z tego co wyczytalam musieli by zdawac egzamin w jezyku angielskim. Wiem tez ze sa zwolnienia z powodu wieku ale sa one dla ludzi mieszkajcych w USA conajmniej 15 lat. Czy ktos moze cos poradzic i zasugerowac co mozna zrobic? Czekanie 15 lat dla osob w tym wieku to wiecznosc.... Czy ktos slyszal o mozliwosci apelowania o obywatelstwo z jednoczesnym wnioskiem o zgode na egzamin w jezyku ojczystym dla rodzicow obywatela, ktorzy mieszkaja w USA krocej niz 15 lat? Bede wdzieczna za kazda porade. Bardzo nam zalezy aby rodzice dostali obywatelstwo. Z gory dziekuje
×