Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'sponsorowanie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Znaleziono 15 wyników

  1. Witam serdecznie, Mój ojciec jest obywatelem USA, który parę lat temu przeniósł się z US do kraju. Chciałbym zapytać, czy istnieją jakiekolwiek szanse, aby w tej sytuacji mój ojciec mógł mi w jakikolwiek sposób pomóc wyjechać legalnie do Stanów. Czy można rozpocząć procedurę sponsorowania będąc poza Stanami? Jestem osobą dorosłą, mój ojciec jest na emeryturze. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  2. Hej, Sporo czytałem o sponsorowaniu i raczej znam swoją sytuację ale na pewno są tu mądrzejsze głowy niz ja, więc chciałbym sie upewnić. Mam 25 lat, mieszkam w Polsce. Mój ojciec jest obywatelem USA. Ma obywatelstwo od jakich 20 lat, ale dostal je po moim urodzeniu ( wcześniej zielona karta ). Czy dobrze rozumuje ze jesli chodzi o sponsorowanie to zostało mi juz tylko Family First Preferencje i okolo 7 lat czekania ?
  3. Ciekawe ogloszenie pojawilo sie dzis w portalu polonijnym Bazarynka. "Mozliwosc sponsorowania emigracyjnego". Zaciekawilo mnie i wrzucam tutaj bo byc moze to jakis fake. Czy ogloszenia ze sponsorowaniem daje sie na takie male portale jak bazarynka ? Jajk to wyglada od strony papierkowej ? Rozumiem, ze ludzie tylko z waznym statusem moga sie o taki cos ubiegac ? Czyli jacy - turysci i ludzie z tych pseudo szkolek angielskiego co to daja wazny status....? Jakies opinie ?
  4. Sorry jesli pisze nie w tym wątku. Próbowałem tego wyszukać ale nic konkretnego nie znalazłem. Jeśli aplikuje o zielona kartę, sponsorowanie przez prace to co potrzebuje od mojego byłego pracodawcy z Polski żeby udokumentować doświadczenie w zawodzie? Słyszałem, ze list ale nie wiem co ma być w tym liście, już różne opinie słyszałem.
  5. Witam. W sierpniu planuję około tygodniowy wyjazd do USA. Celem jest odwiedzenie mojego chłopaka, który będzie tam na płatnym stażu. Jestem studentką, nie pracuję. Za wyjazd zapłacą moi rodzice i mój chłopak. Czy w związku z tym muszę we wniosku wizowym wybrać opcję "OTHER PERSON" przy określaniu tego, kto będzie finansował podroż? Zastanawiam się, czy będę musiała złożyć jakieś dokumenty określające, np. dochód moich rodziców. Z tego, co wiem, podczas rozmowy należy udowodnić, że jest się w stanie pokryć wszelkie koszty w USA. Jeśli jednak wybiorę opcję "SELF" i wytłumaczę sytuację konsulowi podczas rozmowy, czy będzie to postrzeganie jako zafałszowanie informacji we wniosku?
  6. Witam Proszę o opinie na temat adwokatow imigracyjnych zarówno tych sprawdzonych, godnych polecenia jak i tych których lepiej unikać z okolic Chicago... każde uwagi i spostrzeżenia mile widziane z góry dziękuje za jakiekolwiek info
  7. witam Bylam w usa na wizie turystcznej 7 lat,wrocilam do pl w 2010 roku. w tym roku postanowilismy z mezem starac sie o ponowna wize turystyczna i ja otrzymalismy w Krakowie na 10 lat tj ja ,moj maz i 3 letnia corka. niestety we wniosku wizowym sklamalismy ze nigdy nie bylisy w usa. mamy jednak obawy czy na granicy w usa mogą dopatrzyc się ze byliśmy wszesniej a nie zaznaczylismy tego w wypelnianym winosku . W związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość wyprostowania tego błędu czy jest juz to niemożliwe. Drugie pytanie dotyczy wizy pracowniczej czy w takiej sytuacji mogę się o takową starać i uzyskać wcześniej waiwer do usa z Polski. Mam magistra i obecnie pracuje 5 lat jako ksiegowa. Prosze o rade, moze ktos mial podobna sprawe i ma wiedze na ten temat z gory dziekuje
  8. Witam, potrzebuje pomocy ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat śmierci i zmiany sponsora. Na forum było kilka podobnych wątków, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, choć wiedza z nich była bardzo przydatna. Więc do rzeczy : Od 13 lat moja mama była sponsorowana przez ojca (obywatel USA) a sprawa prowadzona pewnego niesławnego adwokata z Chicago i kiedy całość zbliżyła się ku końcowi, bo otrzymaliśmy wezwanie do ambasady na rozmowę to tydzień przed telefonem z ambasady ojciec mojej matki tragicznie zmarł. Rozmowa się odbyła się w Warszawie, ale nie otrzymaliśmy GC ponieważ trzeba było zmienić sponsora, którym została siostra mamy oraz jej córka ( sponsor dodatkowy ) cała sprawa się wlecze bo minęły już dwa lata od śmierci dziadka i nic nie wiadomo. Ostatnie pismo zostało wysłane w lipcu 2014 roku ponieważ adwokat Ku......ba nie wysłał pisma kiedy powinien i jak w przypadku sponsorowania działał bardzo opieszale i niesolidnie. I tu moje pytanie ponieważ nowym sponsorem została siostra mojej mamy i sprawa zmiany trwa już bardzo długo, a nie ma żadnej odpowiedzi odnośnie tego czy wniosek został zatwierdzony lub odrzucony. Sprawa ciągnie się prawie 15 lat stąd proszę o pomoc ew jakieś rady ponieważ czuje się trochę zdesperowany, bo adwokat zawalił sprawę w obu przypadkach i martwię się że wszystko mogło przez to przepaść. Dodam że każdy członek rodziny był już w USA na wizie turystycznej i papiery mamy czyste. Jeżeli potrzebne są jakieś szczegóły proszę pytać, nie chciałem się rozpisywać. Jak długo trwa proces rozpatrzenia prośby o zmianę sponsora ? Jaka jest szansa na to by w tej sytuacji został on rozpatrzony pozytywnie i od czego to zależy ? Czy istnieje możliwość sprawdzenia na jakim etapie jest sprawa ? Czy istnieje możliwość napisania do jakiegoś urzędu i opisania tej sytuacji by sprawę wyjaśnić ? Co można zrobić ? Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczy na za odpowiedź.
  9. Witam.W roku 2005 wraz z mężem wyjechaliśmy do USA na bazie wizy turystycznej.Wróciliśmy do Polski w roku 2013,a więc o wiele lat pobyt został "przekroczony".W 2014 roku syn wyjechał do USA/też wiza turyst./ i w 2016 roku/styczeń/ ożenił się z obywatelką amerykańską.Pytanie: jesli syn będzie nas chciał sponsorować/G.K./oczywiście,gdy w odpowiednim czasie uzyska obywatelstwo to najpier musimy"odpokutować" 10 lat kary,czy nie. Uprzejmie prosze o odpowiedż
  10. Witam, próbowałem odnaleźć odpowiedzi na trapiące mnie pytania w związku z moją sprawą na forum, ale bezskutecznie. Postaram się opisać mój problem, z nadzieją że znajdzie się ktoś, kto udzieli mi odpowiedzi. Kilkukrotnie przebywałem w stanach na wizie turystycznej, za każdym razem w wyznaczonym terminie opuszczałem kraj. Wszystko po to, by utrzymać jak największy kontakt z moją narzeczoną (była nią w tamtym czasie , która otrzymała jakiś czas temu GC i oczywiści chcąc ją utrzymać, większą cześć roku przebywała w USA. W tamtym roku urodziła nam się córeczka i postanowiliśmy, że tym razem nie opuszczę kraju. W tym roku moja żona (jeszcze wtedy wciąż moja narzeczona zdała egzamin na obywatelstwo i w końcu mogliśmy się pobrać. Chcemy zalegalizować mój pobyt, dlatego rozpoczynamy przygodę z wypełnianiem odpowiednich wniosków. Niestety, problem zaczyna się przy Affidavit Of Support. Żona nie pracowała w okresie ciąży, a po porodzie została w domu z naszą córeczką. Ja nie mając pozwolenia, nie rozliczałem się z nielegalnej pracy (nie jest tajemnicą, że mąż musi zarabiać Z pomocą (być może) przyjdzie mój wujek, dlatego chciałbym upewnić się w kilku kwestiach. 1. Żona i córka mają obywatelstwo, wniosek i-130 składa moja żona na mnie, ja wypełniał i-485. Oczywiście to ona jest głównym sponsorem (i-864). Jako że nie pracowała i nie rozliczała się w dwóch poprzednich latach, czy musi dołączać jakieś wyjaśnienie lub pismo z irs (o ile taki istnieje)? 2. Wujek będąc joint sponsorem (kolejna forma i-864) wspólnie z jego żoną (i-864a), podczas wypełniania formularza, w punkcie 5. Sponsor's Houshold Size, do swojego domostwa (tj. on sam, jego żona i dwójka dzieci) dolicza tylko mnie (łącznie 5 osó, czy też bierze pod uwagę również moją żonę i nasze dziecko (łącznie 7 osó? 3. Żona i córka posiadają stanowe ubezpieczenie (medicaid) oraz EBT/SNAP. Czy muszą z nich zrezygnować skoro jesteśmy formalnie rodziną, czy może jednak ich obywatelstwo nie jest powiązane w żaden sposób z moim staraniem się o GC. Co za tym idzie, odpowiedzialność Joint Sponsora ogranicza się tylko do mojej osoby? Pozdrawiam KD
  11. witam. 6 lat temu przylecialem do usa na wizie turystycznej I ja przesiedzialem wiec teraz jestem tu nielegalnie. mieszkam z zona(rowniez"turystka"), ktora tak jak I ja nie rozlicza sie I pracuje na cash. 2 tygodnie temu moja starsza siostra(40l.) zaproponowala mi, ze moze mnie zaczac sponsorowac poniewaz zdala obywatelstwo I ma odpowiednie dochody. moje pytania brzma: -czy jest mozliwosc zeby zaczela mnie sponsorowac siostra teraz , gdy jestem tu nielegalnie ? -czy lepiej wyjechac I dopiero wtedy zaczac sponsorowanie? -czy czekaja mnie jakies kary finansowe przed dostaniem green card? wiem, ze jesli wyjade to przez kilka lat nie bede mogl tu wrocic dziekuje I pozdrawiam
  12. Witam,mam nurtujące pytanie.Otoz sponsoruje męża itd itp. Jestem na etapie NVC,25 czerwca przyznali mi nr WRW. Dlugo szukalam sponsor,dlatego wyslalam moje Aos i IV dopiero pod koniec wrzesnia(nie na wszystkich przyjaciol,biznesmenów mozna jednak liczyć,ale mniejsza oto). Nie szperajac po Internecie postanowilam trzymac sie wskazówek NVC,ale chyba nie zaszlabym daleko.Dostalam instrukcje żeby wyslac ds 230 wraz z dokumentami i Aos z dokumentami.Wiec moze bezmyślnie postanowilam zebrac w kupe wszystkie dokumenty i wlozylam w 1 teczkę,niestety z jednym cover sheet(tym odnośnie aos).29 września napisali mi,ze dokumenty przyjęli i oczekiwanie 60 dni.Miedzyczasie wyczytałam na forum,ze ta nowa forma weszla DS 260,wiec dzien później ja szybko wypelnilam i wyslalam.Logowani w systemie juz niemozliwe plus dostalam e mail,ze przyjeli formę. Proszę mi powiedzieć:Czy bardzo namieszalam,ze z glupoty wyslalam wszystko razem...?bez cover sheetu IV?Czy to skomplikuje sprawe,czy wszystko zalezy od NVC,kaza doslac ten cover sheet po prostu...Zmylilo mnie,bo adres byl ten sam,wiec dlatego zalaczylam jeden...i wszystko w tej jednej kopercie,plus ta forma ds230...niewypal to,co ja zrobilam,Jeszcze jestem w Chicago,w 6 miesiacu ciazy i modle sie,zeby maz zdazyl zobaczyc synka...Na razie minal miesiac ,wiec 60dni roboczych minie pod koniec listopada...Pozdrawiam i sory,ze tak dlugo
  13. Witam, Mam 17 lat i uczęszczam do LO o profilu policyjna-prawnym.Od jakiegoś czasu dość poważnie rozważam prace w USA.Czytałem naprawde wiele na temat wszelkich wiz , lecz nadal mam jedno (może nawet więcej) pytanie. Wujek mojego przyjaciela ma własną firme budowlaną w stanach i poszukuje rąk do pracy (nie może znaleźć pracowników na terenie stanów,kolokwialnie mówiąc nie ma rąk do pracy). Czy istnieje możliwość otrzymana w takim przypadku wizy pracowniczej na zasadzie tzw.Sponsoringu ? Czy mógłby on zasponsorować aż 2 osoby ? Czy kiedy własną firmę posiada krewny bądź znajomy takie sprawy załatwia się szybciej ? Oraz ostatnie pytanie: czy po przepracowaniu na takiej wizie w stanach kilku lat można starać sie o GC ?
  14. Jestem nowy na tym forum, przeglądałem tematy aby znaleźć interesujące mnie informacje ale ich nie znalazłem wiec pisze tutaj. Rozpocząłem procedurę uzyskiwania pozwolenia na prace i gc w USA. Mam sponsora, wykształcenie średnie kierunkowe, doswiadcżenie, przebywam w Polsce. Konkretnie aplikuje jako mechanik samochodowy na zasadzie eb3 chyba ,wg adwokata sprawa jest do przejścia. Interesuje mnie przebieg interview w Warszawie, jakie zadają pytania, itp, jak ono przebiega, byłbym wdzięczny za wszelkie informacje od osób które były na takim interview lub z innej racji znają podobne przypadki. Interesuje mnie jeszcze kwestia weryfikacji doświadczenia zawodowego. Czy wystarczy ze przedstawię świadectwa pracy, Ew. Oświadczenia czy weryfikowane jest to w inny sposób, np w ZUS itp? Czy zdarza sie ze w Warszawie sprawdzają przedstawione dokumenty szczegółowa? Z tego co wiem to w USA nie sprawdzają szczegółowo dokumentów potwierdzających staż pracy. Poza tym z tego co wiem to czas oczekiwania na pozwolenie w przypadku eb3 wynosi ok 2 lat? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
  15. Witam wszystkich. Moj tata chce sponsorowac nas (mnie i mame) na zielona karte. Od kilku miesiecy jest obywatelem amerykanskim. Ja i mama posiadamy obywatelstwo polskie i brytyjskie. Jak rozumiem to ojciec-sponsor musi zlozyc dwa wnioski I-130 wraz z wymaganymi dokumentami? Co my (ja i mama) bedziemy musieli zrobic pod wzgledem formalnosci? No i najwazniejsze czyli ile sie czeka mniej wiecej na otrzymanie wizy imigracyjnej? Pozdrawiam Tymoteusz
×