Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'stały pobyt' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 3 wyniki

  1. Zostałem poproszony w prywatnej wiadomości aby podzielić się doświadczeniami z pierwszego przekraczania granicy po otrzymaniu GC. Postanowiłem opisać je w osobnym wątku, być może taka wiedza spowoduje, że Wasz "pierwszy raz" będzie mniej stresujący Zaplanowaliśmy bezpośredni lot z narodowym przewoźnikiem ze względu na 1) dzieciaki, które nigdy nie leciały więc nie znaliśmy ich reakcji na starty/lądowania (okazało się że obawy były niepotrzebne) 2) chcieliśmy oszczędzić sobie ewentualnych problemów na lotniskach przesiadkowych. Po stronie PL wszystko sprawnie, miło i z uśmiechem (koperty nikogo nie interesowały, jedynie paszporty). Po przylocie wszyscy udają się do puntów kontroli granicznej (wiele stanowisk, zero czekania). Zostaliśmy poproszeni o paszporty, skan palców, zdjęcia (tylko dorosłych) - koperty nikogo nie interesowały, choć mieliśmy je przygotowane i były swoistym oznaczeniem nowych posiadaczy GC (co przydało się później). Po przejściu kontroli przeszliśmy kilka kroków na odbiory bagażu rejestrowego. Po ich odebraniu przechodzi się przez kolejny punkt kontrolny gdzie turyści kierowani są na lewo, GC (widoczni z daleka, dzięki kopertom) na prawo do niewielkiej poczekalni gdzie urzędnik imigracyjny zabiera koperty i prosi o skorzystanie z poczekalni. Trwało to ok 30 min. Następnie zostaliśmy wywołani i otrzymaliśmy paszporty z wbitymi pieczątkami wjazdu na teren USA (po drugiej stronie, na "plechach" wizy) z życzeniami powodzenia. Zostaliśmy skierowani na ponowny skan bagażu (podręczny i rejestrowy), który był tuz obok poczekalni po czy opuściliśmy lotnisko. Miłego i bezstresowego lotu Wam życzę
  2. Dziś przeczytałem artykuł: "Chcesz wylosować “zieloną kartę”? Przeczytaj zanim wyśliesz zgłoszenie" http://www.informacjeusa.com/2012/10/02/rusza-loteria-wizowa-przeczytaj-zanim-wysliesz-zgloszenie/ Co mnie natknęło do stworzenia tego tematu: "Udział w loterii może także uniemożliwić w przyszłości uzyskanie jakiejkolwiek nieimigracyjnej wizy uprawniającej do wjazdu do USA, np. wizy turystycznej czy studenckiej" tutaj nasuwają mi się pytania:- a co jak byłem w USA w zeszłym roku miesiąc typowo turystycznie (wcześniej otrzymałem wizę turystyczną na 10 lat do 2021 roku)? Rozważam wyjazd na dłuższy okres do USA ale tylko i wyłącznie legalnie bo inaczej utrzymanie się jest raczej niemożliwe (może na dwa/trzy lata, może na stałe). Jeżeli zatem wezmę udział w loterii wizowej i zielonej karty nie otrzymam to np. za rok lub dwa kiedy będę chciał ubiegać się o wizę studencką na wyjazd 4 miesięczny do pracy i w celu turystycznym, jest duże prawdopodobieństwo, że takiej wizy nie otrzymam bo wcześniej starałem się o stały pobyt ? Trochę paranoja i teraz sam nie wiem czy nie zrezygnować ze składania wniosku.. Losowanie odbywa się dopiero za rok, kiedy mogę podjąć decyzję o dalszym studiowaniu bądź przerwaniu na tytule licencjata i wyjeździe. Ktoś przechodził takie dylematy? jeszcze jedno pytanie czy składanie wniosku co rok przybliża do otrzymania zielonej karty czy wręcz przeciwnie ?
  3. Witam, mam pytanie dotyczące treści założonego przeze mnie wątku. Mój tato jest w Stanach od 22lat. Od dobrych 8 lat ma obywatelstwo. W 1994r. moja mama wylosowała zieloną kartę i wraz ze mną i siostrą pojechaliśmy do ojca. Otrzymaliśmy social security number. Po ok 9-10 miesiącach wróciliśmy do Polski. Ostatecznie zielona karta przepadła i co rok lub 2 jeździliśmy na wizie turystycznej do USA (social security number nam zostawili). Ostatnimi czasy mama przebąkiwuje o wyjeździe do ojca z racji, że dzieci się usamodzielniły to można spokojnie się zająć sobą. (Nie wiem na ile cały ten plan zdarzeń będzie przydatny do oceny sytuacji ale może akurat się nada) I tu dochodzimy do sedna mojego wątku: W jaki sposób moja mama może uzyskać stały pobyt w USA aby móc legalnie pracować, przebywać itd. Niestety nie mam wystarczająco czasu aby przekopywać forum a mamie śpieszy się z uzyskaniem informacji jakie procedury ją czekają i na co ma się przygotować. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Chyba, że nie ma sensu się fatygować i poczekać do okresu po wyborach w USA kiedy zniosą wizę xD Pozdrawiam i czekam na porady
×