Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'turystyczna'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 11 results

  1. Witam, Drodzy forumowicze - mam pewien problem do rozwiązania odnośnie wizy. We wrześniu 2018 otrzymałem 10 letnią wizę B1/B2. Planowałem wyjechać na około 2 miesiące do moich znajomych w Colorado (zapewnione mam zarówno mieszkanie jak i jedzenie). Plany nie były jeszcze bardzo skonkretyzowane i planowałem na początek lecieć do NYC, Miami i Chicago a potem reszte czasu w Colorado. Dokładne terminy i plany nie były ustalone i taką wersję(wraz z planem odwiedzenia miast) podałem konsulowi. Wiza 10 letnia otrzymana. W listopadzie powstały konkretne daty i zakupiony samolot. W firmie miałem zmienić status z pracownika z umowy o prace na umowę zlecenie (miałbym płacone od efektów - czyli znalezienia klienta jeżeli kogoś ciekawi jakim cudem 2 miesiące wolnego ). Ale w grudniu niespodziewanie sytuacja się diametralnie zmieniła. Dostałem bardzo ciekawą ofertę pracy, którą przyjąłem. Generalnie praca na całym świecie, w tym projekty w USA. No i tu sedno problemu. W styczniu wyjeżdżam turystycznie ale w lutym mam zrealizować krótki, około 2 tygodniowy projekt dla polskiej firmy, całkowicie opłacony z Polski bez kontaktu tak na prawdę z żadną firmą Amerykańską ( tak naprawdę przejazd samochodem z możliwością wyjazdu do Kanady i Meksyku i zebranie paru danych i odesłanie doi firmy). I potem dalej wracam rozkoszować się wolnym, narty itp i powrót do PL w marcu. Pytanie czy wiza B1/B2 jest dobrym wyborem? No i jak to wytłumaczyć urzędnikowi na Lotnisku zwłaszcza, że nie będę miał 100% pewności , że projekt wpadnie? Mój cel jest czysto turystyczny ale z możliwościa wpadnięcia projektu. Co tu począć - i nadmienię, że moim celem jest by działać z prawdą. Dodam, że wcześniej byłem już w USA na wizie J1(ponad rok temu wróciłem, wszystko w terminie), posiadam SSN, prawo jazdy stanowe oraz uczyłem się na Amerykańskiej uczelni. Jestem osobą niekaraną, z wyższym wykształceniem, bardzo dużo podróżuję co także zostało podane na rozmowie z konsulem - jeżeli ma to jakieś znaczenie Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.
  2. Witam, Mam pytanie odnośnie opłaty za wniosek wizowy. Otóż nie mam karty debetowej tylko kredytową więc nie mogę nią dokonać opłaty. Chciałam zapłacić przez przelew internetowy w moim banku- iPKO ale nie wiem co będę musiała wpisać w "numer potwierdzenia" na stronie z ubieganiem się o wizę? Pozdrawiam.
  3. Cześć, Wybieramy się na najbliższy urlop do USA w maju, i pojawiło się pewne zapytanie. Nie mogę nigdzie w internecie znaleźć info na ten temat. Rok temu, zupełnie spontanicznie wzięliśmy ślub w Vegas(oboje jesteśmy obywatelami polskimi, nie mamy nic wspólnego z USA). Czy możemy mieć jakieś pytania czy dziwne sytuacje przy wstępie na teren USA ? Przecież w tym przypadku to chyba bez znaczenia. Dzięki za odpowiedz,
  4. Witam, w maju tego roku piszę matury. Zaraz po egzaminach wyjeżdżamy z ekipą do Norwegii do pracy, a we wrześniu chcemy w 3 tygodnie zjechać całą Amerykę Północną wzdłuż i wszerz. Jednak na drodze stoi jedna przeszkoda: wiza. O ile przy przekraczaniu granicy we wrześniu powinniśmy już dysponować legitymacjami studenckimi i umowami o najem mieszkania, środki na pobyt udowodnimy norweską umową o pracę, tak raczej nie mam pomysłu jak udowodnić swoje więzi z Polską po napisaniu matur. Nadmienię, że wizy chcemy załatwić do końca lutego, czyli do tego czasu nie podejmiemy jeszcze na pewno żadnych kroków w związku z uczelnią, mieszkaniem czy pracą w czasie studiów. Proszę o rady, pozdrawiam
  5. witam Wiec... Dluga historia ale w skrocie: Ja,lat 35 prawie.W 1997 roku(ja 7 klasa podstawowki brat 5 lat mlodszy) staralismy sie o wize B2 do USA na zaproszenie od ciotki.Mamy tam pol rodziny.Wszyscy z amerykanskim obywatelstwem,poustawiani,lekarze.Pradziadek urodzony w USA,babcia praktycznie mieszkajaca tam cale zycie.Jednak nie dostalismy(powod?mama wspomniala o raku,wiec konsul stwierdzil ze chce sie nas pozbyc pewnie).Lata pozniej okolo 2002 roku-ja po slubie,z dzieckiem wiec nie mialam powodu jechac.Brat na kolejne zaproszenie od innej ciotki..dostal wize.To byko rok po 9/11.Byl 2 msc.Wrocil na czas.Teraz ja..lat 34,prawie 35..7 lat po rozwodzie,14 lat pracujaca jako fotograf/grafik/laborant.Syn lat 16,ktory stwierdzil ze chce pomieszkac z ojcem.Ja z racji wyjazdu 800 km dalej od domu rodzinnego wynajmuje mieszkanie 1300/msc plus rachunki wiec msc place 1950,-.Sama. Ale do rzeczy. 1.5 roku temu chcac nauczyc sie jezyka poznalam Amerykanina..los chcial,ze "jestesmy razem".Byl tutaj w PL.Jednak chcialabym odwiedzic go choc na tydzien tam.Nie rzucam sie na slub..chce zeby to bylo naturalna kolej rzeczy a nie,ze musimy bo malzenstwo to jedyna opcja do bycia razem.Zreszt mimo uczuc,ja chce zeby to bylo cos wow!nie 90 dni na slub(K-1)Teraz moje pytanie: Za okolo msc bede sie starac..i... Jesli napisze ze jade do chlopaka-wiem,ze nie dostane! Jak napisze ze jade do kolegi-pewnie tez nie ja rozwodka on rozwodnik.Cos na rzeczy pewnie.. Co zrobic..jak to pokierowac zeby wyszlo?zeby moc tam pojechac..jak sie zachowac i co miec ze soba w ambasadzie?a moze inna wiza?co radzicie? Nie posiadam konta w banku.Nigdy nie bylo mi potrzebne.Czy to ma wplyw? Czy jesli we wniosku podam dane jednej z ciotek np z AZ ze jade do niej pozwiedzac,dostane wize, a pare msc pozniej polece do Nowego Orleanu zobaczyc Mardi Gras i byc z moim pieknym,to czy na lotnisku w LA nie bede miec problemow,ze mialam byc w Phoenix a jestem w New Orleans? P.S. czy znacie dobra firme ktora pomaga uzyskac wize?i czy placenie za porade ma jakikolwiek sens? Serdecznie Was pozdrawiam.Dajcie troche swoich doswiadczen...i czy serio serio serio w gre wchodzi tylko K-1? Piekne jest to,ze z "mojej reki" moi wszyscy klienci dostaja wizy..jestem przeszczesliwa!!odsetek wynosi 99%a ja?nie chce zawalic..chyba za bardzo sie stresuje...ale...moje marzenie zdaje sie spelniac..2 minuty z konsulem moze to zmienic... Magda.
  6. Witam wszystkich. Mam pytanie. Razem z dziewczyną jesteśmy uczniami technikum (2klasa). Na wakacje chcieli byśmy lecieć do USA do mojej siostry i mojej chrześnicy. (Siostra ma zieloną kartę a chrześnica obywatelstwo) moje pytanie jest takie czy wniosek o wizę możemy zlozyc razem? Czy każdy z osobna ? Oczywiście jesteśmy pełnoletni.
  7. Cześć wszystkim! Jeżeli wybrałem zły wątek czy na wejściu popełniłem jakąś gafę, to z góry przepraszam. Od kilku tygodni czynnie przyglądam się waszym wypowiedziom na temat wszystkiego co jest związane z wyjazdem do Stanów - od rozmowy z konsulem, przez wszystkie formalności po koszty życia w NYC. Nie ukrywam, że czytając posty o rozmowie z konsulem mam mieszane uczucia – otóż czy często zdarza się, aby konsul nie przyznał wizy? Mam 21 lat, pracę z dobrymi zarobkami i ostatni rok studiów przed sobą – ogólnie jakby to rozwinąć, to mam do czego wracać. Wyjazd planuję na ok. 2 miesiące, co zmusza mnie do porzucenia pracy. Celem pobytu są oczywiście podróże, ale również odwiedzenie swojej drugiej połówki, która obecnie przebywa na programie „Au-pair”. Jej host family zaprasza mnie do siebie, są w stanie napisać zaproszenie, wpisać w wizę, że pierwsze kilka nocy spędzę u nich w domu – ogólnie są bardzo pomocni. Moje pytania brzmią: - Czy konsul jest skory do przyznania wizy w takich przypadkach? - Czy nie będzie się obawiać, że skoro mam tak bliską mi osobę, to zostanę na dłużej? - Czy dobrze jest przedstawić prawdziwy powód podróży jak ten czy lepiej wymyśleć wersję w której nie będą mieli żadnych obiekcji w przyznaniu mi wizy? Zwracam się do was z prośbą o feedback tej sytuacji. Dodatkowo, o czym lepiej nie wspominać, by nie pożegnać się z wizą?
  8. Witam , w lutym bieżącego roku dostaliśmy wraz z chłopkiem wizę turystyczna . We wniosku podawaliśmy , ze zatrzymany się w hotelu ( podaliśmy dokładne adres i nazwę ) . Teraz się trochę plany zmieniły i chcemy zatrzymać sie u naszej znajomej . Nie będzie z tym problemów ? Bo podczas kontroli na lotnisku w USA chcemy podać adres naszej znajomej a nie tego wcześniej wskazanego hotelu . Oni maja wgląd do całego naszego formularza wizowego ? Zmieniał ktoś tak dane ?
  9. Witam, przesiedziałem wizę turystyczną (rok) - tą którą dostałem na lotnisku w USA, koleje życia tak sprawiły, że musiałem wrócić do ojczyzny. Mam dalej ważną wizę którą dostałem w Polsce i jestem ciekaw czy jest jakaś szansa powrotu ? Jak sprawdzić czy już kompletnie nie mam wstępu, w paszporcie nie zostało nic wbite.
  10. Witam jestem uczniem 3 klasy technikum , 2krotnie w tym roku ubiegałem sie o wize zarówno za 1 jak i za 2 razem nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi dlaczego nie moge pojechac (za drugim razem trafiłem na tego samego konsula ale zmienił mi na innego) . W chicago mam wujka chrzestnego od którego otrzymałem zaproszenie i jakies papiery od notariusza które mogłyby mi sie przydać .. jak nie przydały . Koszty podróży miał pokrywać wujek w ramach prezentu na 18nastke. I teraz moje pytanie czy to naprawde dla konsula było za mało że : uczeszczam do szkoły gdzie we wrzesniu zdaje egzaminy zawodowe , potem mature i bede próbował dostac sie na studia ? W stanach mam tylko wujka który otrzymał zielona karte 15-16 lat temu nie jestem pewien . W polsce mam rodzine , dziewczyne i wszelkie plany nauki związane polską ?Za drugim razem konsul powiedział zebym wrócił za rok .. no wiec taki mam charakter ze spytałem czy za rok bez pracy i bez wybranych studiów bede mial lepsze wiezi z polską ? chyba sie troche zdenerowował ale zapytac moglem wiec spytałem lecz nie udzielił zadnej konkretnej odpowiedzi, w ogóle czułem sie jakbym im robił krzywde ze staram sie drugi raz w przeciagu dwóch miesiecy ... (o wizie ubiegałem sie w krakowie ) Jesli ktoś przyblizyłby mi konkretniej powód nie otrzymania wizy byłbym wdzieczny Pozdrawiam
  11. Witam wszystkich. Wiem że takich tematów jest mnustwo ale proszę przeczytajcie. Przedstawie swoją sytuację. Przekopałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Kontaktuje sie z prawnikiem w Chicago ale niechce dzwonić co po chwile i zadawać pytania . Dlatego piszę tutaj. Mam żone i ośmio letniego syna i myślimy już od dawna o wyjezdzie do Chicago . Do mojego wujka , który ma obywatelstwo i swoją firmę transportową. Wujek był ostatnio na ślubie mojego brata i zapewnił że jak przyjadę to mi pomoże z mieszkaniem i nawet finansowo i ogólnie. Jak to teraz zrobić? Coś o nas, ja mam szkołę zawodową mechanik samochodowy. Obecnie prowadzę firmę budowlaną 6 lat. Żona nie pracuje i ma ukończoną zawodówkę kucharz. Syn chodzi do pierwszej klasy . Moje pytanie jak wyjedziemy na turystycznej i postaramy się o zmiane statusu po przez szkołę. Czy my po zawodówkach morzemy tam iśc do szkoły ?. Jak to się uda to co z synem szkoła itd. Czy widzicie jakieś inne wyjście z tej sytuacji. Chcemy pojechać wszyscy . Loteria się nie powiodła. Dodam że wujek ma tam kuzyna co prowadzi firmę budowlaną w Chicago i też mugł by pomuc. Proszę o nie zlinczowanie mnie z góry. Do sprawy podchodzę powarznie i zdecydowanie. Przepraszam za pisownie, składanie zdań ,kropki i przecinki . Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
×
×
  • Create New...