Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'visa' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 6 wyników

  1. Witam, jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość... Zacznę od początku. W poniedziałek ( 19.06 ) byłam na rozmowie w sprawie visy, niestety dostałam odmowę. Przyczyną odmowy było : brak przywiązania z Polską. Czytałam na sporej ilości forum, ze kolejne składanie wniosku czy też odwołanie się nie ma sensu, jeżeli nic się nie zmieniło. Moje pytanie brzmi następująco czy jest taka możliwość aplikowania wspólnie z mamą po raz kolejny o visę turystyczna/rodzinna ? - tak jestem osobą pełnoletnią 23+ . Czy to bez szans i sensu bo oni maja moją poprzednią aplikację w rejestrze już ? Bardzo mi zależy na wyjeździe do USA i otrzymaniu tej visy ( chciałbym się spotkać z facetem ) , tak wiem konsula to nic nie obchodzi. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  2. Szanowni Państwo, 20 czerwca wygasa moja wiza imigracyjna DV1. Do USA przyleciałem 4 czerwca. Na lotnisku poinformowano mnie, że zielona kartę powinni przesłać w przeciągu pół roku. Byłem po SSN, powiedzieli, że jeszcze nie mają informacji o mnie i ustalili termin spotkania na 27 czerwca. Co mam zrobić z wygasającą wizą? Mam ją przedłużyć? W jaki sposób? Proszę o jakieś informacje lub źródło, gdzie mógłbym o tym przeczytać. Pozdrawiam serdecznie
  3. Witam! Za niedługo mam spotkanie z konsulem w sprawie otrzymania wizy J-1. Muszę przyznać, że bardzo obawiam się tego, że mogę nie otrzymać tej wizy. Moja sytuacja wygląda tak, że po skończeniu liceum w poprzednim roku rozpocząłem naukę w instytucie językowym w Berlinie, wszystko to trwało dokładnie pół roku, dzięki czemu przygotowałem się językowo i w przyszłym roku rozpoczynam studia w Niemczech. Wniosek jaki dostałem z USA, który pozwala mi ubiegać się o wizę i czyni ze mnie "Camp Counselor" otrzymałem jeszcze w trakcie tego studium w niemczech, natomiast jakieś 3 tygodnie temu zakończyłem naukę w tym instytucie, i teoretycznie na chwilę obecną nie jestem studentem... a czeka mnie spotkanie o wizę. Czy to przekreśla moje szanse na otrzymanie wizy? Mam dokumenty które poświadczą, że się w tym instytucie uczyłem, ale nie wiem czy to pomoże. Trema zżera mnie strasznie, bo wiem, że przygoda życia może uciec mi koło nosa, czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć/pomóc? Pozdrawiam!
  4. Witam Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy post na forum - serdecznie wszystkich witam! Trochę czasu poświęciłem na przejrzenie historii zamieszczonych na forum i niestety żadna nie wpasowała się w mój przypadek, aczkolwiek odpowiedzi na parę pytań znalazłem.. Mam nadzieje że znajdziecie chwilę czasu na udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co pozwoli mi ostatecznie podjąć decyzje.. Moja sytuacja. 25 lat, student 5 roku Inżynierii Środowiska (Inżynier zrobiony na Makrokierunku czyli studia prowadzone w języku angielskim: wykłady, ćwiczenia, laboratoria, egzaminy.. alles in inglisz..), uczestnik wymiany w ramach programu Erasmus (piszę to wszystko, bo czytałem że jakoś trzeba udowodnić swoją chęć i potrzebę podróżowania czy też znajomość ang. (i tak wyjdzie w trakcie rozmowy..?)). Ostatni semestr mam zaliczony i TEORETYCZNIE obrona przewidziana jest na koniec września ALE: Od miesiąca przebywam na wyspach Karaibskich i zostanę tu następne dwa miesiące. Kolejnym celem jest Kuba (początek września, do 3 tygodni) i tu moje pierwsze pytania: -Czy po opłaceniu wniosku o wizę, mogę umówić rozmowę z konsulem w ambasadzie w kraju w którym przebywam (jest tutaj ambasada)? W tej kwestii tak czy siak będę dzwonił kiedy uda mi się uzyskać dostęp do w miarę stabilnego łącza... -czy JEŚLI otrzymam wizę (tur./J1) mogą być problemy z wjazdem na Kubę (słyszałem/czytałem że nie ale..), zdaję sobie sprawę że nie jest to forum kuba.info.pl ale może ktoś podobny przypadek już przerabiał -czy JEŚLI otrzymam wizę i wjadę do Kuby, następnie z niej wyjadę dajmy na to przez meksyk/paname/kostartyke lub inny kraj tego typu mogę mieć problemy na granicy z USA? (z Kuby oczywiście lecieć nie można;) czy lepiej lecieć przez Kanadę? nie ukrywam że bardzo mi zależy choćby na paru dniach/tygodniach w Ameryce Centralnej... Kolejnym krokiem jest wjazd do USA. Cel wyjazdu to przede wszystkim zwiedzanie. Środków własnych będę posiadał około 1000 dolarów w gotówce/na karcie - mogę tak i tak, zależy jak lepiej. JEDNAKŻE, skoro udało mi się doczłapać do granicy, zwiedzić Karaiby szkoda było by przygodę kończyć zbyt szybko.. mam możliwość pracy w USA. Zwiedzić planuje wschodnie wybrzeże i udać się w kierunku Nowego Jorku gdzie miałbym pracować. Szukam również możliwości pracy jako instruktor windsurfingu/nart na Hawajach / w Aspen.. rozsyłam CV/listy.mot. Tak więc jestem na etapie określania punktów docelowych i wszystko zależy od tego co mi doradzicie.. Jako że jestem studentem rozważam dwie opcje, które krótko przedstawię i umotywuje.. A) Work n travel - prace mam załatwioną u znajomego na 100%, niezależnie od tego czy będę miał wizę J1 i będę mógł legalnie pracować czy też nie, ta opcja daje komfort i pewność psychiczną iż nie będę majkelem skołfildem z prison brejka.. Czytałem ze pobyt może trwać nawet do 12 miesięcy. Plusem jest to ze mam X miesięcy na prace i 30 dni na zwiedzanie, ale posiadam ten komfort że mój pracodawca zapewni urząd iż pracowałem tyle ile trzeba, a ja będę mógł pracować miesiąc i zwiedzać przez trzy... zastanawiałem się czy nie spędzić zimy w USA (hawaje/aspen) - czyli musiałbym wize J1 przedłużać i stąd pytanie: -czy przedłużanie pobytu na wizie J1 jest problematyczne? Minusem jest to że trochę więcej pierniczenia się z dokumentami? (chyba że się mylę?) Zwykła wiza turystyczna. Mogę wjechać do USA i niestety nie mogę pracować co jest mi potrzebne aby móc zwiedzić jak najwięcej. Najchętniej to bym w USA przezimował i zwiedził również zachodnie wybrzeże. Plusem jest to że można to zrobić szybciej niestety nie mam komfortu psychicznego i różnie się to może skończyć. Mogę też pojechać zwiedzić USA ile się da za to co posiadam i spadam do domu.. Pytania: -Która wiza daje większe prawdopodobieństwo wjazdu do USA... -O którą się lepiej starać -Czy na obu wizach można wjechać przy pomocy... łodzi? Czytałem, że trzeba podać dokładną datę przyjazdu? Istnieje spora szansa iż będę z Karaibów/Kuby żeglował w kierunku USA.. czy ktoś wie jak to w takim przypadku wygląda? Zdaję sobie sprawę ze trochę zamotałem ale tak to właśnie wygląda..i nie bardzo wiem co począć. Zdaje mi się że lepszą opcja jest opcja A.. ale nie do końca jestem przekonany czy w mojej obecnej sytuacji (pobyt na Karaibach) jest ona wykonalna mimo że w Polsce I USA mam ludzi skłonnych mi pomoc. Problemem może być też czas.. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to miszcz i za każdą odpowiedź z góry dziękuje. Gdyby coś było niejasne lub macie pytania, proszę zadawać! Zdaję sobie również sprawę z tego że mogę mieć złudne mniemanie iż wszystko jest takie proste..nigdy się wyjazdem do USA nie interesowałem. a tu proszę.. z zaskoczenia. Pozdrawiam! Gniewosz
  5. Hej, ostatnio oglądałem wszystkie odcinki zielonej karty i troche mnie to wciągło nawet, chciałbym się dowiedzieć czy są jeszcze jakies filmy lub seriale o podobnej tematyce zielonej karty, lub o ludziach co jadą, pracują nielegalnie, są na wizach, i tego typu rzeczy Pozdrawiam!
×