Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'wizy' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 7 wyników

  1. Czesc czy ktoś orientuje się jak to wyglada z wiza na Work&Travel i możliwością pozniejszej aplikacji na au pair? Bylam w zeszłe wakacje na programie w&t, zdecydowałam, ze chce jechać w te wakacje znowu ale kończę studia licencjackie i chciałabym zostać w stanach na dłużej, zrobić jakieś kursy na college itp, Wiec zaczęłam czytać o programie au pair. Jednak wiem, ze jest jakaś zasada czekania dwa lata... Na stronie ambasady były wymienione 3 rodzaje wizy na które można aplikować dopiero po tym okresie czasu, jednak oglądać filmiki na YT jeden chłopak opowiadał, ze jak skończył program au pair musiał czekać dwa lata, żeby wziąć udział kolejny raz... czy ktoś się orientuje jak to wyglada? Czy po powrocie z w&t mogłabym aplikować w tym samym roku o au pair?
  2. Cześć pamiętam jak jedyną z obietnic wyborczych D. Trumpa było zniesienie wiz dla Polaków miesiąc temu cos o tym czytałem iż jest to dalej w fazie przygotowania, ma ktoś może jakieś informacje na ten temat? czy jednak była to tylko wyborcza kiełbaska?
  3. Takie to informacje rozsyłają prawnicy imigracyjni w pracy u mojego męża: "The State Department has ordered U.S. consulates to increase the screening of visa applicants and restrict the number of visa appointments held each day, according to new agency guidelines. Visa officers will conduct more intensive interviews to determine whether visa applicants are eligible for the immigration category they seek. In addition, officers will have more discretion to order additional security checks beyond the regular background checks that all visa applicants undergo. The new guidelines apply to all visa applicants, but certain classes of applicant will be subject to even more intensive screening that could include checks of social media accounts. This includes Iraqi nationals and foreign nationals who have been in an ISIS-controlled territory. Additionally, each consulate will have the ability to identify groups of foreign nationals in their applicant population who will be subject to increased scrutiny. The new guidelines were issued to comply with a presidential memorandum that orders the Departments of State, Homeland Security and Justice to increase the vetting of applicants for all immigration benefits. In conjunction with the new screening guidelines, the State Department is limiting the number of visa interviews for each officer to 120 per day. Fewer appointments will allow consular officers to conduct longer and more intensive interviews with each applicant." "What This Means for Foreign Nationals and Employers Applicants should expect to be questioned closely about all aspects of their visa applications. In the near future, some applicants could be required to provide detailed information about their travel, work and residence history over the preceding 15 years, and phone numbers, email addresses and social media accounts used in the last five years. Applicants should also be prepared for the possibility that they will be subjected to extra background and security checks, commonly known as "administrative processing." These checks can add days or weeks to the process. These new processes, and the limits on the number of visa interviews, are likely to cause longer waits for interview appointments, and longer waits for passports with visas to be returned after the interview. This alert is for informational purposes only. If you have any questions, please contact the immigration professional with whom you work at Fragomen."
  4. Zachęcam forumowiczów do komentowania aktualnych wydarzeń / informacji, wyrażania opinii i polemiki dt. Prezydenta Donalda Trumpa oraz wszystkiego co związane z nowym gabinetem.
  5. Możliwe jest wprowadzenie tymczasowo konieczności posiadania wiz dla Amerykanów, chcących przybyć do Polski. Rozwiązania takiego nie wyklucza polskie MSZ - podaje Radio Zet Polska popiera wstępnie pomysł Komisji Europejskiej. Bruksela ma dosyć opieszałości Amerykanów w sprawie zniesienia wiz dla obywateli pięciu unijnych państw: Polski, Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Cypru - ustalił reporter Radia Zet. Komisja Europejska rozważa zawieszenie ruchu bezwizowego z USA, Kanadą i Brunei, które nie stosują zasady wzajemności wizowej. Komisja oczekuje od członków UE stanowisk w tej sprawie do 12 lipca. Plotka czy poważna sprawa ? Jakie opinie ? Zródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polska-wprowadzi-wizy-dla-obywateli-USA-MSZ-nie-wyklucza,wid,18334476,wiadomosc.html?ticaid=117072
  6. Na Facebook Page U.S. Embassy Warsaw znalazlam informacje: "Przypominamy, że już jutro (czwartek) o 15.00 zapraszamy was na spotkanie online z naszymi kolegami z działu konsularnego. Charles i Branka przez godzinę będą odpowiadać na wasze pytania dotyczące wiz na naszym Facebooku. Jeśli planujecie wyjazd do USA na wakacje, na studia, lub chcecie wziąć udział w programie Work and Travel, nie możecie tego przegapić. Dajcie znać znajomym! "Ask the Consul, czyli co chciałbyś wiedzieć o wizach". Czekamy na was na naszym Facebooku w czwartek 18 kwietnia o godzinie 15!"
  7. No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy: Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo. No dobra i drugie czy poza loterią wizową mogę zdobyć wize nie posiadając rodziny w usa ani nie przez sponsoring pracodawcy?
×