Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'wyjazd'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Strona WWW


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania

Found 16 results

  1. Cześć, Razem z żona zawdzięczamy temu forum i jego użytkownikom sporo wiedzy, więc chcielibyśmy też się nieco podzielić z wami naszymi doświadczeniami. W Stanach jesteśmy już pół roku, czy żałujemy? Absolutnie nie! Początek nie był taki wymarzony. Nie wszystko szło po naszej myśli, a ogarniecie się w nowym miejscu i sytuacji zajęło nam ok 2 miesięcy. Jeśli też myślicie nad tym czy jechać to pewno zastanawiają was koszty. Poniżej wrzucam nasze wydatki poniesione przed wyjazdem i kilka pierwszych tygodni po przylocie. Jeżeli ktoś zastanawia się jak wygląda sprawa szybkiego wzięcia ślubu i dołączenia drugiej osoby do wniosku, zabrania ze sobą pieska, poszukiwania i wynajmu mieszkania, kupna i rejestracji samochodu lub jak załatwić amerykański numer z całkiem dobrą ofertą jeszcze w Polsce to śmiało piszcie. Opowiemy to wszystko z naszej perspektywy. PS. jako ciekawostkę na temat szukania pracy, mogę powiedzieć że zdarzają nam się telefony 4 miesiące po wysłaniu CV Urządzenie mieszkania po studencku, ale mniej więcej pokazuje koszty poniesione na dwie osoby PS2. Jak by ktoś myślał na Texasem albo był w Austin to zapraszamy na piwko
  2. Witam, Drodzy forumowicze - mam pewien problem do rozwiązania odnośnie wizy. We wrześniu 2018 otrzymałem 10 letnią wizę B1/B2. Planowałem wyjechać na około 2 miesiące do moich znajomych w Colorado (zapewnione mam zarówno mieszkanie jak i jedzenie). Plany nie były jeszcze bardzo skonkretyzowane i planowałem na początek lecieć do NYC, Miami i Chicago a potem reszte czasu w Colorado. Dokładne terminy i plany nie były ustalone i taką wersję(wraz z planem odwiedzenia miast) podałem konsulowi. Wiza 10 letnia otrzymana. W listopadzie powstały konkretne daty i zakupiony samolot. W firmie miałem zmienić status z pracownika z umowy o prace na umowę zlecenie (miałbym płacone od efektów - czyli znalezienia klienta jeżeli kogoś ciekawi jakim cudem 2 miesiące wolnego ). Ale w grudniu niespodziewanie sytuacja się diametralnie zmieniła. Dostałem bardzo ciekawą ofertę pracy, którą przyjąłem. Generalnie praca na całym świecie, w tym projekty w USA. No i tu sedno problemu. W styczniu wyjeżdżam turystycznie ale w lutym mam zrealizować krótki, około 2 tygodniowy projekt dla polskiej firmy, całkowicie opłacony z Polski bez kontaktu tak na prawdę z żadną firmą Amerykańską ( tak naprawdę przejazd samochodem z możliwością wyjazdu do Kanady i Meksyku i zebranie paru danych i odesłanie doi firmy). I potem dalej wracam rozkoszować się wolnym, narty itp i powrót do PL w marcu. Pytanie czy wiza B1/B2 jest dobrym wyborem? No i jak to wytłumaczyć urzędnikowi na Lotnisku zwłaszcza, że nie będę miał 100% pewności , że projekt wpadnie? Mój cel jest czysto turystyczny ale z możliwościa wpadnięcia projektu. Co tu począć - i nadmienię, że moim celem jest by działać z prawdą. Dodam, że wcześniej byłem już w USA na wizie J1(ponad rok temu wróciłem, wszystko w terminie), posiadam SSN, prawo jazdy stanowe oraz uczyłem się na Amerykańskiej uczelni. Jestem osobą niekaraną, z wyższym wykształceniem, bardzo dużo podróżuję co także zostało podane na rozmowie z konsulem - jeżeli ma to jakieś znaczenie Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.
  3. Witam. Za jakiś czas zamierzam złożyć wniosek o wizę Ale że nigdy tego nie robiłem, ani nawet specjalnie się tym nie interesowałem mam ciut pytań. Generalnie tak. Chcę w przyszłym roku wyjechać do USA z rodzicami i narzeczoną (do wujka, brata mamy) na miesiąc (urlop). Jest to moja 1 podróż do USA. Zdążyłem wyczytać, że wnioski składa się niby osobno, ale można "grupowo"? czy jak to tam? Kolejna kwestia to ostatnie pytanie -czy ktoś pomagał we wniosku. Otóż prawdopodobnie wszystkie wypełnię, ja - gdyż jako jedyny z 4 znam angielski. NIe będzie to problem? Mój tata daaawno temu (z 15 lat) składał już wniosek o wizę, ale dostał odmowę. Ma to jakiś wpływ? I ostatnia kwestia - jedno z pytań dotyczy karalności. Byłem karany parę lat temu za kolizję (miałem wyrok). Wpisać? Dzięki z góry za każdą informację
  4. Cześć wszystkim użytkownikom na forum. Czy może ktoś odpowiedzieć mi na moje pytanie dotyczące mojego wyjazdu do USA? Chciałam z moją 15 letnią córką wyjechać na dwa tygodnie do NY do ojca dziecka. Były mąż od ponad roku przebywa tam nielegalnie. Czy mogę mieć jakieś problemy podczas rozmowy z urzędnikiem na lotnisku? Czy jest duże prawdopodobieństwo, że nas nie wpuszczą na teren USA. Czy jadąc sama mam większą szansę wpuszczenia do USA? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Aga
  5. Cześć Chce wyjechać do USA. To moja pierwsza taka podróż. Boję się że coś zrobię źle w wypełnieniu wniosku o wize... Co muszę zrobić najpierw? Kiedy przelew kiedy umówienie na wizytę kiedy wniosek? Zaraz ktoś napisze "poczytaj sobie w Internecie" czytałem ale wolę zaczerpnąć wiedzy u kogoś kto już to robił i ma to za sobą...
  6. Cześć, wybieram się pod koniec marca do Los Angeles gdzie moj chłopak wyjeżdża na początku marca w celach biznesowych. Ja przylatuje nieco pózniej, ponieważ bedzie uczestniczył w rożnych targach i wole przyjechać na gotowe. To moj pierwszy wyjazd do USA a jego juz nawet nie zliczę. Wcześniej bywałam np ponad miesiąc w Australii, do tego typowo na 1-2 tygodnie cała Europa + Hong kong i Katar. Poczytałam trochę na forach i zaczynam się martwić tym ze mam bilet w jedną stronę (Norwegian) ponieważ to dużo tańsza opcja niz flex jakiejkolwiek linii lotniczej. W związku ze stanowiskiem jakie piastuje moj partner w swojej firmie, jedyna opcja zebym zgodziła sie na jego długi wyjazd był taki ze lecę do niego na urlop (2miesiace). Jego Firma opłaca nam wszystko, jedyne co sama musiałam kupić to bilet i bilety miedzystanowe jezeli lecę gdzieś z nim. Mam swoje oszczędności Ok 4000$ na podróż do tego w Polsce studia, prace i mieszkanie własnościowe i zobowiązania w Polsce. Niesety naczytalam się ze brak biletu powrotnego jest równoznaczny z tym ze bedą podejrzewać ze jadę do pracy albo ze chce tam zostać. We wniosku wizowym planowany był wyjazd w grudniu ale chłopak poleciał do Arizony wtedy sam. Moj chłopak podkreśla ze nie mam sie czym stresować bo to niedorzeczne. On nigdy nie ma biletu powrotnego i nigdy o niego nie pytali + nie słyszał zeby kogoś o niego prosili stojąc w kolejce, pytają na jak długo.. cel wizyty.. do kogo Bla Bla Bla (pytanie moze paść każde) Serio jest sie czym martwić ? Dzieki za odpowiedzi
  7. Witam, Ogólnie sytuacja przedstawia się tak mam 20 lat, skończyłem technikum budowlane maturę zdałem. Nie miałem nigdy kłopotów z prawem. Moim marzeniem zawsze było wyjechać do USA .Tata był tam przez około 7lat z przerwami w latach 90tych. Wszystko legalnie (zielona karta). Kuzyn taty ma tam firmę budowlaną mówi że pracę u niego mam zagwarantowana bo pracowników ponoć brak. I tu pojawia się moje pytanie czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie wizy na pracę tymczasową? Z góry dziękuję za Pomoc.
  8. Cześć ! Na wstępie chciałam przeprosić jeżeli ten temat już był. ( nie znalazłam ) Chciałabym się Was zapytać co o tym wszystkim myślicie. Mam 23 lata. Pracować zaczęłam już w wieku 18 lat. Do sedna! Chciałam wziąć udział w loterii wizowej. Wiem, że wygranie wizy to jak wylosowanie 6 w lotto, ale jednak ktoś wygrywa. Jednakże, gdybym wygrała mam 6 miesięcy na wyjazd, ok. Problem największy tkwi w tym, że nie mam tam rodziny, znajomych, przyjaciół i tak na prawdę po (załóżmy) wylądowaniu w USA jestem goła i wesoła. Gdzie się udać? ok hotel. Praca? Większość Amerykanów nie ma pracy, a ja bym miała ją otrzymać? Czy ktoś z Was miał taki przypadek, bądź zna historię? Jak ktoś sobie poradził w tak wielkim kraju bez nikogo?
  9. Witam, Mam 19 lat i zamierzam starać się o wizę turystyczną do USA. Skonczylam liceum, po maturze pracowałam do końca wakacji, teraz uczęszczam na dwuletnie studium policealne publiczne, już nie pracuję. Czy lepiej gdy będę starać się o wizę teraz podając za argument szkołę i czy mam jakieś szanse na dostanie jej? Czy jednak spróbować dopiero po znalezieniu pracy w Polsce? Dodam że nie mam nikogo z rodziny przebywającego w tym kraju, chłopak posiada wizę na 10 lat i chciałam wyjechac tam razem z nim.
  10. Witam. W poniedziałek 26.06 mam spotkanie o wize w Warszawie i takie pytania, żeby nie zaliczyć wtopy Na spotkanie potrzebuje: -paszport, -potwierdzenie złożenia wniosku, -potwierdzenie spotkania, Czy dodatkowo coś jeszcze? Np jakieś potwierdzenie wpłaty pieniędzy na wize? Lub jakikolwiek inny dokument? Wiem tyle, że telefon zostawiam u ochrony, a co np z portfelem? Normalnie mogę go zabrać ze sobą? Ostatnie pytanie. Jeżeli spotkanie mam na godzinę 9:00 to muszę stawić się tam punktualnie o 9 czy mogę ciut wcześniej, albo (odpukać) co jeżeli się trochę spóźnię?
  11. Cześć ! Mam 18 lat, a w przyszłym roku kończę liceum. Właściwie od zawsze interesuję się Stanami Zjednoczonymi, ale tak bardziej konkretnie to od 2012 roku. Wyjazd tam to moje największe marzenie. Od jakichś 3-4 lat zajmuję się stricte programowaniem, natomiast komputerami interesuję się od czasów dziecięcych, myślę, że będzie to już ponad 10 lat. Ogólnie bardzo dobrze radzę sobie z technologią i szybko przyswajam wiedzę w takich tematach. Planuję być jak najlepszy, a nie jakiś byle jaki, zwykły koder. Zastanawiam się na ile trudny jest wyjazd do USA żeby dostać wizę pracowniczą ? Wiem, że pracodawca musi udowodnić, że w USA nie ma osoby na moje stanowisko i musi ściągać kogoś z Europy. Wszyscy piszą, że to naprawdę trzeba być wybitną jednostką. Tylko ja się właśnie zastanawiam na ile wybitną. Nigdzie nie mogę się doszukać artykułu ani postu jakiegokolwiek programisty, który wyjechał do USA. Myślałem nawet przez pewien czas że po liceum mógłbym wyjechać na rok lub dwa jak AuPair i nazbierać jakichś znajomości, osobę, która mogłaby mnie zatrudnić i sponsorować, a może nawet znalazłbym tam swoją miłość Ale wiadomo to nie jest nic pewnego. Trzeba by mieć ogrom szczęścia i trafić na odpowiednich ludzi. Dodatkowo średnio widzę siebie jako opiekuna do dzieci, choć gdybym musiał i wiedział, że po tym będę mógł zostać to jasne, że bym dał radę. Kolejną kwestią jest czy warto robić studia w Polsce ? Słyszałem, że pracodawcy w USA i tak średnio akceptują polskie uczelnie, a w te kilka lat mógłbym pracować i w portfolio miałbym wpisane już np. 3 (albo więcej) lata pracy. I tutaj powstaje taka sporna kwestia czy lepiej mieć te 4 lata doświadczenia w zawodzie czy zrobione studia ? Dodatkowo sprawą jest Work&Travel, na który mógłbym jechać będąc studentem i sprawdzić jakie ta Ameryka jest. To kolejna zaleta, bo może USA wcale nie wygląda tak jak sobie to wyobrażam i tak naprawdę nie chcę tam mieszkać (choć nie sądzę). Ostatnią szansą jest loteria wizowa, w której wreszcie będę mógł wziąć udział. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo są różne plotki, że ma być likwidowana i nie wiadomo czy będzie w tym roku. Ale wiadomo, nawet jak się odbędzie to szansa zostać wylosowanym graniczy z cudem ;/ Wyjazd na studia do USA odpada, bo po pierwsze nie mam tyle kasy, po drugie nie daje mi to pewności zostania. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
  12. Witam, Mamy z mężem wykupione bilety do NY na 8 marca, na 2 tygodnie. Mężowi kończy się ważność paszportu 31 lipca tego roku, wiza (promesa) wazna do 2023 roku. Czytałam coś o ważności paszportu minimum 6 miesięcy. Czy w tym przypadku, jeśli mamy bilety powrotne i jest to wyjazd turystyczny, będą jakieś problemy z wejściem na teren USA? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Asia
  13. Witam, Proszę o poradę. Ponad rok temu poznałam Amerykanina, który przyjechał do Polski na urlop. W trakcie jego pobytu często się spotykaliśmy i po jego wyjeździe nadal utrzymywaliśmy kontakt. Po kilku miesiącach znów przyjechał (ma własną firmę więc wzięcie wolnego to dla niego nie problem) i od tamtego czasu jesteśmy razem. W styczniu dostałam wizę turystyczną B1/B2 i w lutym pojechałam go odwiedzić. Byłam tam przez dwa tygodnie (pracuję na umowę o pracę, skończyłam studia). W sierpniu planuje wyjechać do niego na 3 miesiące. Chcemy zobaczyć czy to jest rzeczywiście To i chcemy być razem. Jeżeli stwierdzimy, że tak, to w grudniu wracamy oboje do Polski i będziemy się starać o wizę narzeczeńską. Planuje zostawić swoja pracę, bo i tak była to tylko praca tymczasowa, brak możliwości rozwoju itd. Co mówić na rozmowie z urzędnikiem na lotnisku? Czy przyznać się, ze jadę do chłopaka czy mówić, ze to tylko przyjaciel? Nie planuje tam pracować (pewnie, ze bym chciała, ale nie chcę naruszać warunków wizy turystycznej). A może jest jeszcze jakis inny sposób na rozwiązanie naszego problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
  14. Witam! jestem w stanach nielegalnie 5 miesiecy ( na lotnisku wbili mi wize na 2 tygodnie). Wracam do polski w przyszlym tygodniu. i moje pytanie jest nastepujace. Czy jako, ze jestem tu nielegalnie, to moge przewiezc 4 tys $? Czy moga mi zabrac pieniadze? Prosze o pomoc!!!
  15. Hej, Czy są jakieś osoby planujące wyjazd wakacyjny 2015 do Californii ?
×
×
  • Create New...