Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Ja w zeszlym roku bylam Au Pair i po 3 miesiacach porzucilam program,oczywiscie zawiadamiajac o tym host family no i agencje takze.Zabezpieczylam sie bo wiem ze w chwili opuszczenia programu wiza J1 jest jeszcze wazna 30 dni(tak poinformowala mnie moja agencja) i przed opuszczeniem rodziny zlozylam u prawnika o zmiane statusu(oczywiscie wiza turystyczna).Po opuszczeniu programu Au Pair moja agencja Au Pair w USA nadal nie wiedziala o tym ze jestem poza programem,co najsmieszniejesze nadal otrzymuje wiadomosci o spotkaniach Au Pair w USA od mojej koordynatorki(jestem juz w Polsce!!).Wiem na pewno ze agencja Au Pair w USA w moim przypadku nawet nie wiedziala o moim przypadku ze porzucilam program.Decyzje do kiedy urzad imigracyjny przyznal mi wize turystyczna dostalam dopiero kiedy bylam juz w Polsce,czyli w USA bylam legalnie.Wiem na pewno ze jak sie opuszcza USA to nikt nie sprawdza Twojego statusu mimo ze jestes nielegalnie,tylko ze roznica jest taka ze bedac nielegalnie w USA nie masz prawa powrotu przez ladnych pare lat!!Rowniez planuje wycieczki do USA i takze obawiam sie czy dostane wize ale mysle ze jesli u nich w papierach wszystko bylo legalne to moze nie bedzie wiekszych problemow ale nie jestem tego pewna,wiec jesli ktos mial juz taka sytuacje to prosze piszcie...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

     

ja zrezygnowalam z programu i potem dostalam wize na 10 lat, takze nie martwcie sie.

Jestem pewna ze kazdego dnia z programu zwiewa mnostwo dziewczyn i za duzo roboty by mieli ze zglaszaniem tego wszystkiego.

Jestem teraz w USA i wszytsko jest oki :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a komus dasz w 100% pewnosc ze kogos nie zglosili,ze dostanie wize?a no nie dasz

Tobie sie udalo a ktos moze miec same problemy...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam,

temat trochę przycichł...a tymczasem dla mnie stał się mega ważny. W 2010 zaczęłam swoją "przygodę" jako aupair...po kilku tygodniach wykorzystywania przez rodzinę i braku zainteresowania agencji sprawą zrezygnowałam, uprzedziłam hostów, pokrzyczeli ale zaakceptowali i po kilkunastu dniach skończyło się moje bycie aupairką. Wylądowałam w NY,gdzie pod swój dach przygarnęli mnie przyjaciele, bardzo mi pomogli i przekonali,żebym została -prawnik,który im doradzał uznał,że skoro mam tą wizę ważną do sierpnia 2011,to jest tyle ważna...więc uspokojona,że to w pełni legalne zostałam do czerwca 2011....chwilę przed powrotem do Pl w sumie z ciekawości wybrałam się do urzędu z pytaniem czy mogę wyrobić ssn,a tam mówią mi,że sponsor nawet nie wie ,że jestem w kraju.....tak mniej więcej i w skrócie wygląda sytuacja, wnioskuję ,że zgłosili moją rezygnację....a czytając inne posty doszłam do wniosku,że ten mój pobyt też legalny wcale nie był:( i tu zaczyna się problem, minęło te 5 lat i chciałabym starać się o wizę turystyczną,ale mocno się obawiam czy w ogóle mam szanse?...Jak myślicie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

to zależy czy zaczniesz ściemniać czy tez powiesz jak było i pokażesz ze wiesz co się stało. Będzie istotne po co lecisz,do kogo i co Cię trzyma w Polsce.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chciałabym polecieć na miesiąc odwiedzić znajomych i pozwiedzać, w Polsce mam całą rodzinę, pracę....kurczę, gdybym wtedy wiedziała,że to jednak nielegalny pobyt to wróciłabym,. głupio tak zamknąć sobie drogę przez niewiedzę!Sly a to nie jest tak,że za przesiedzenie tych kilku miesięcy nielegalnie będę miała zakaz na kilka lat?Bo często słyszę o zakazach na 10 lat i tak się zastanawiam czy to aby mnie nie dotyczy..czytałam kiedyś taki artykuł (bodajże w nd)gdzie nawet jakoś to segregowali:długość nielegalnego pobytu przekładała się na lata zakazu np 3 albo te 10, nie orientujesz się czy to może prawda czy raczej między bajki włożyć te rewelacje?Kurczę, obawiam się też mocno dopytywania o tę historię z aupair...nie to, żebym chciała ściemniać,ale boję się,że zestresuję się mocno tym i nie będę przez to wiarygodna...a na dodatek poniekąd przyznam się, że już raz byłam USA nielegalnie....kurcze,jak to napisałam,to nawet wygląda to gorzej niż  kiedy tylko  było w myślach...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

czytasz i ... Pewne zakazy są na pobyty turystyczne co nie znaczy że u Ciebie bylo ok. Wtedy nie wiedziałaś a teraz wiesz i czym mniej będzie ściemniania tym lepiej dla Ciebie. A zakaz jest .. Pol roku do 1 roku nielegalnego pobytu to masz 3 lata. Od 1 roku wzwyż jest na 10 lat.

teraz zobacz ze jedną bronią jest mówienie prawdy i czasami inna osoba widzi ze rozumiesz to i daje Ci szanse. Jak zaczniesz kłamać to znasz odpowiedź. Może tak być ze teraz wizy nie będzie za to nie zamkniesz sobie drogi do USA w późniejszym czasie.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sly6 stara sie byc mily, ale skoro ucieklas z programu i potem siedzialas nielegalnie to watpie, zebys dostala wize. Twoj nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia twojego nie legalnego pobytu. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

i co może być źle zrozumiane ze ktoś coś mówił. Ty za to ponosisz odpowiedzialność i weź ja w rozmowie na siebie. Jak trafisz dobrze to wszystko jest możliwe a jak nie to nie będzie zakazu za np kłamstwa.

teraz dokonaj wyboru co i jak powiesz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sly dzięki za odpowiedzi i rady! Zastanowię się czy w ogóle składać wniosek, ale dziękuję Ci, na pewno jeżeli dojdzie do rozmowy z konsulem,to przynajmniej będę do niej przygotowana...pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×