Skocz do zawartości
akma

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

Recommended Posts

Witam

Przepraszam, nie moge znalezc tej informacji na forum wiec zapytam

Jestem tydzien po fingerprint w us immigration i w trakcie oczekiwania na zielona karte. Mam gardlowa sprawe do zalatwienia i musze wrocic do Polski. Nie moge czekac 3 miesiecy na GC, czy zna ktos inne wyjscie z takiej sytuacji?

Emergency AP. Jezeli wyjedziesz bez tego co porzucisz AOS i bedziesz musial zaczynac od poczatku z CR-1/IR-1.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam wszystkich dzięki temu forum znalazłam cześć odpowiedzi na moje pytania ale nie wszystkie. Wiec opiszę mój problem i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże:)

Moja sytuacja wygląda tak mam narzeczonego który jest obywatelem usa ale jest też obywatelem Polski (tam pracuje i do Polski przyjeżdża) i planujemy ślub kościelny w Polsce..wyczytalam gdzieś ze obywatel usa musi być pół roku w Polsce żeby starać się o papiery dla mnie w tym przypadku tez tak będzie skoro on jest obywatelem polskim? Gdzie lepiej brać ten ślub w Polsce czy jednak do Stanów wyjechać? A jak by założył na mnie papiery w Polsce będę mogła polecieć z nim do Stanów czy nie? Pisze bo nie wiemy co robić żeby było dobrze i w miarę szybko wszystko przebiegło a nie chcemy żeby nas rozdzielili na kilka miesięcy. Wie coś ktoś na ten temat? Będę wdzięczna :)

Czy lepiej wziąć ślub cywilny a pozniej kościelny? Ale ile to będzie trwać to wszystko. Bo mój narzeczony chce zyc w stanach ze mną a nie wiemy co zrobić żebym ja mogła z nim tam być

Ja bym obstawiała jednak CR1 (może dlatego, że sami to wybraliśmy:D) bo przy tym co się obecnie dzieje w USCIS to może się okazać, że czas oczekiwania będzie ten sam w obu przypadkach (K1 i CR1) a do tego CR1 wychodzi troszkę taniej i co dla mnie było najważniejsze - nie muszę robić AOS po wlocie do USA i w zasadzie od ręki mogę prowadzić normalne życie, iść do pracy, wylatywać z USA, a w przypadku K1 bardzo mi nie pasowało uziemienie w oczekiwaniu na combo card. No ale wiadomo, przy CR1 czeka Cię rozłąka z mężem, a K1 to rozłąka "jedynie" z narzeczonym (plus proces K1 możecie zacząć w tej chwili) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Emergency AP. Jezeli wyjedziesz bez tego co porzucisz AOS i bedziesz musial zaczynac od poczatku z CR-1/IR-1.

Dzieki, podjade do USCIS Chatsworth moze da sie to zalatwic od reki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×