Jump to content
KW

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem

Recommended Posts

@uszatek1992 nie wiem co twój mąż robi zawodowo, ale czy rozwazaliscie opcje zamieszkania razem na stałe poza stanami? Nie mówię że w PL ale może w Europie? Gdzieś gdzie oboje lub choć jedno z was mogłoby znaleźć prace, może UK? Osobiscie znam Amerykanów pracujących na stałe w Warszawie, nie znają nawet dobrze polskiego i żyją. To jest możliwe. Bo z tym usa to niestety kiepsko wyglada :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 godzin temu, uszatek1992 napisał:

Jak wyżej. Dzięki za radę, mam inne zdanie na ten temat, więc nie wiem jak się odnieść do tej części Twojej odpowiedzi. 

Ale może wiesz, ile może potrwać staranie się o ewentualny waiver? 

Od 4,6 miesięcy trwa staranie się o waiver. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
13 godzin temu, MeganMarkle napisał:

@uszatek1992 nie wiem co twój mąż robi zawodowo, ale czy rozwazaliscie opcje zamieszkania razem na stałe poza stanami? Nie mówię że w PL ale może w Europie? Gdzieś gdzie oboje lub choć jedno z was mogłoby znaleźć prace, może UK? Osobiscie znam Amerykanów pracujących na stałe w Warszawie, nie znają nawet dobrze polskiego i żyją. To jest możliwe. Bo z tym usa to niestety kiepsko wyglada :/

Nie chodzi o to, że nie chcielibyśmy tego, ale oboje chcemy, żebym mogła kiedyś wjechać do tego kraju, to mimo wszystko jego ojczyzna. Wydaliśmy teraz na to mnóstwo pieniędzy, i nie wyobrażam sobie, żeby to wszystko poszło teraz w błoto... a kiedy urodzi się dziecko, wszystkie dokumenty trzeba bėdzie załatwiać też na dziecko.. i wszystko będzie musiało być świeżo wydane, więc każdą rzecz będziemy musieli załatwiać od nowa..

 

9 godzin temu, sly6 napisał:

Od 4,6 miesięcy trwa staranie się o waiver. 

Dzięki..

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 minut temu, uszatek1992 napisał:

 a kiedy urodzi się dziecko, wszystkie dokumenty trzeba bėdzie załatwiać też na dziecko..

Dziecko bedzie obywatelem jezeli ojciec spelnia wymagania (a na oko spelnia) wiec jedyne co bedziecie musieli zrobic jezeli nie urodzi sie w PL to CRBA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, uszatek1992 napisał:

Nie chodzi o to, że nie chcielibyśmy tego, ale oboje chcemy, żebym mogła kiedyś wjechać do tego kraju, to mimo wszystko jego ojczyzna. Wydaliśmy teraz na to mnóstwo pieniędzy, i nie wyobrażam sobie, żeby to wszystko poszło teraz w błoto... a kiedy urodzi się dziecko, wszystkie dokumenty trzeba bėdzie załatwiać też na dziecko.. i wszystko będzie musiało być świeżo wydane, więc każdą rzecz będziemy musieli załatwiać od nowa..

 

Dzięki..

A można wiedzieć ile to kosztuje?  To może innym się przydać 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
28 minut temu, sly6 napisał:

A można wiedzieć ile to kosztuje?  To może innym się przydać 

Wszystkie dokumenty + tłumaczenia przysiegle, potrzebne do procesu imigracyjnego, i w tym te zwiazane ze slubem, zwazajac na fakt, ze odbyl sie w Polsce i musieli go uznac w USA + obsluga prawna + raport FOIA... razem bedzie ok 10000$ 

(przy czym, na marginesie, list z lotniska mowil zupelnie co innego, niz raport.. patrzac na list, to nie mialam zadnego bana, tak tez wmawiali mi na lotnisku, ze nie mam zakazu i „zyczliwie” doradzali, abym aplikowala po powrocie do Polski o wize narzeczenska

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o koszty związane z urodzeniem dziecka, to są one śmiesznie niskie w porównaniu z tym co do tej pory wydaliście:

https://pl.usembassy.gov/u-s-citizen-services/child-family-matters/birth/ koszt 100 dolarów

https://pl.usembassy.gov/u-s-citizen-services/passports/ koszt 115 dolarów

Wsio razem do kupy ciut ponad 200 dolarów i całość trwa ok 2 tygodni od momentu złożenia papierów w konsulacie do otrzymania przez dziecko paszportu US. Najwięcej czasu zajmie "American Citizen Parent’s documentary evidence of physical presence in the United States prior to the child’s birth", co nie powinno być trudne jeśli facet się tam urodził, chodził do szkoły i pracował/pracuje.

Naturalnie trzeba będzie dziecku wyrobić też polski paszport żeby mogło opuścić Polskę.

 

Nie zazdroszczę sytuacji ale póki co trzeba teraz swoje odczekać, niestety :( Masz prawnika, prawnik wie lepiej od nas co jest najlepsze dla ciebie od strony prawno-imigracyjnej. Naturalnie każdy chce być jak najszybciej z rodziną, ale nie zawsze jest to możliwe. Dodam że to nie "pech chciał" że miałaś secondary inspection które zaczęło ten cały raban, pomimo że nie miałaś niecnych zamiarów od razu byłaś podejrzana i w zasadzie byłabym zaskoczona gdyby ktoś się nie przyczepił na lotnisku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
53 minuty temu, kzielu napisał:

Dziecko bedzie obywatelem jezeli ojciec spelnia wymagania (a na oko spelnia) wiec jedyne co bedziecie musieli zrobic jezeli nie urodzi sie w PL to CRBA.

Tak, mąż jest Amerykaninem od urodzenia, od pokoleń. Zanim mnie poznał, nigdy nawet nie wyleciał poza granice USA. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, uszatek1992 napisał:

Tak, mąż jest Amerykaninem od urodzenia, od pokoleń. Zanim mnie poznał, nigdy nawet nie wyleciał poza granice USA. 

 

Patrz wyżej: dokładnie ci napisałam co trzeba zrobić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
8 minut temu, Jackie napisał:

 

Patrz wyżej: dokładnie ci napisałam co trzeba zrobić :)

Tak, wiem. Po prostu jeszcze nie odpisalam na Twoja wiadomosc bo jest dluga :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...