Skocz do zawartości
Kejsi

Przedluzenie 2 Letniej Zielonej Karty!

Recommended Posts

Spedzilam juz troche czasu przegladajac to forum... i zabardzo nie moge znalesc odpowiedzi na moje pytanie. Przyjechalam tu na wizie turystycznej i wzielam slub z obywatelem. Od wrzesnia 2008 mam 2 letnia zielona karte, ktora wygasa w tym roku we wrzesniu. Z tego co sie orientuje musze sie starac o nowa czy przedluzenie starej (nie wiem jak to jest) 3 miesiace przed wygasnieciem. I teraz czy ktos wie co bede potrzebowac, nie wiem czy oprocz form musze znowu zalaczac jakies papiery odnosnie wiarygodnosci mojego mlazenstwa...czy cos jeszcze...Nie mam pojecia jak ta procedura wyglada.. Bylabym bardzo wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wysylasz wniosek I-751

tu jest wniosek: http://www.uscis.gov/files/form/i-751.pdf

tu instrukcje: http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf

opłata $545

ksero GC przód i tył

i ponownie dokumenty potwierdzające małżeństwo

za caly okres malzenstwa, bo pisza "demonstrate the circumstances of the relationship from the date of the marriage to the present date"

najlepiej takie jak zalecają, z kazdego rodzaju po trochu:

1. Birth certificate(s) of child(ren) born to the marriage.

- czyli akty urodzenia dzieci

2. Lease or mortgage contracts showing joint occupancy and/or ownership of your communal residence.

- wspolny akt wlasnosci albo najmu

3 Financial records showing joint ownership of assets and joint responsibility for liabilities, such as joint savings and checking accounts, joint federal and state tax returns, insurance policies that show the other spouse as the beneficiary, joint utility bills, joint installments or other loans.

- czyli wspolne konta w banku, rozliczenia podatkowe, uezpieczenia itp.

4 Other documents you consider relevant to establish that your marriage was not entered into in order to evade the U.S. immigration laws.

5 Affidavits sworn to or affirmed by at least two people who have known both of you since your conditional residence was granted and have personal knowledge of your marriage and relationship.

Wysyłamy do:

If you live in Alaska, American Samoa, Arizona, California, Colorado, Guam, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Utah, Washington, Wisconsin, and Wyoming, file with the California Service Center at:

USCIS California Service Center

P.O. Box 10751

Laguna Niguel, CA 92607-1075

If you live in Alabama, Arkansas, Connecticut, Delaware, Washington, D.C., Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, U.S. Virgin Islands, and West Virginia, file with the Vermont Service Center at:

USCIS Vermont Service Center

75 Lower Welden Street

P.O. Box 200

St. Albans, VT 05479-0001

Co do porocesu to wygląda podobnie jak przy staraniu sie o zielona karte

1. wysłanie papierów

2. NOA1 przychodzi tydzień - dwa później

3. odciski palców

4a. NOA2 - zatwierdzenie petycji lub

4b. zaproszenie na interview - bardzo żadko

NOA1 zawiera przedłużenie twojej obecnej karty o kolejny rok

można z tym latać, pracować itp

(ale trzeba się przygotować na dodatkowe tłumaczenia, czy też wizyte w immigration na lostnisku w USA)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI. Jeszcze jedno pytanie... czyli jak mi przysla to NOA2 to zatwierdzenie to mi przedluza zielona karte TYLKO na ROK???? Jejku ja nie wiem jak sie staralam 2 lata temu pierwszy raz ktos mi tam powiedzial ze po tej 2 letniej dostane na 6 lat? Czy moze mi ktos to naprostowac...? To na ile ja wkoncu dostane ? A kiedy moge sie starac o obywatelstwo? Taka baba w biurze mi powiedziala ze jak obywatel ktory cie sponsoruje (moj maz) jest ma citizenship ponad 10 lat to ja sie moge starac o obywatelstwo po 3 latach od slubu... Ja juz nie wiem czy ona mnie w blad wprowadzila czy jak to jest wkoncu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nowa karta jest na 10 lat

gdzies po roku od uzyskania nowej bedziesz sie mogła starac o obywatelstwo

a dokładnie po 3 latach od wystawienia pierwszej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Taka baba w biurze mi powiedziala

bardzo czeste w zyciu realnym ze cos sie mowi,cos sie obiecuje a to nie jest niczym podparte...pamietaj na przyszlosc ze jak cos nie jest jasne lub pewne to jest cos takiego jak strony www oraz pytaj sie kogos na czym to On podpiera takie mowienie

a teraz w jakim biurze ktos cos Ci powiedzial?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czy moze mi ktos jeszcze powiedziec najlapiej z wlasnego doswiadczenia...bo jak pierwszy raz sie staralam o zielona karte te wszystkie formalnosci zalatwialam tutaj w takiej polskiej agency, wiem ze nie ktorzy to poprostu wypelniaja sami ale mnie te wszystkie formy jednym slowem przerazily...nie wazne i teraz mam takie pytanie ...teraz wynika z tego ze tylko trzeba wypelnic 2 czy 3 strony. Weszlam na ten link co mi tu ktos podal Krysia chyba i to jest bardzo proste zadna filozofia zeby to wypelnic...okay wiec o co mi chodzi iz odnosnie tych papierow potwierdziajacaych ze jestesmy nadal malzenstwem to mozna wyslac za tak powiem im wiecej tym lepiej czy tylko tam do ilus powiedzmy 5 i nie wiecej niz to... bo wlasnie przed chwila dzownilam do tej agency co mi tam wypeniali na zielona karte wczesniej i mi ta dziewczyna co sie tym zajmuje powiedziala ze oni za to charguja $50 co mi sie wydaje kompletna strata pieniedzy za wypelnienie 2 stron...i ja sie jej pytam to ile tych dokumentow trzeba a ona mowi ze nie wiecej niz 5???

Taka baba w biurze mi powiedziala

bardzo czeste w zyciu realnym ze cos sie mowi,cos sie obiecuje a to nie jest niczym podparte...pamietaj na przyszlosc ze jak cos nie jest jasne lub pewne to jest cos takiego jak strony www oraz pytaj sie kogos na czym to On podpiera takie mowienie

a teraz w jakim biurze ktos cos Ci powiedzial?

DLATEGO SIE WLASNIE SIE PYTAM TUTAJ BO WIEM ZE NIKT NIE BEDZIE WIEDZIAL LEPIEJ NIZ LUDZIE Z TEGO FORUM --dlatego jestem bardzo wdzieczna za wasza pomoc!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tu masz wszystko czarno na bialym wytlumaczone

szukajac informacji zawsze szukaj glownie na stronach oficialnych:

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

wypelniasz I-751

tutaj masz linki do I-751 i instrukcje

to nie jest trudne, tylko przeczytaj uwaznie instrukcje

jesli,zeczywiscie uwazasz ze sobie nie poradzisz z drukami to wydaj 50$

zawsze mozesz poczytac na forum ktory juz ci podawalam na

http://www.visajourney.com/forums/forum/86...ral-discussion/

I-751 jeszcze przede mna wiec wiecej ci nie moge pomoc:-)

trzymam kciuki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Juz sobie to przegladlam co mi wyslalas z tego pierwszego linku i tam w instructions dokladnie pisze "Submit copies of as many documents as you wish to establish this fact and demonstrate the circumstances of the relationship from the date of the marriage to the present date...." czyli z tego wynika ze mozna pozalaczac wiecej niz to "5" jak powiedziala ta dziewczyna z tej agency....grrrr jednak to zrobie samodzielnie...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

moze Ona zalacza 5 i jej przechodzi takie cos lub tez w wiekszosci takie cos przechodzi wiec bedzie tak mowic jak mowic...dla mnie to jesli jakies dokumenty pokazuja ze jestescie malzenstwem to wyslij ,nawet jakbys miala 6-7 dokumentow wyslac

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

I tak tez zrobie...

Mam jeszcze takie pytanie...Jesli zielona karta mi wygasa 18 wrzesnia 2010 to kiedy powinnam wyslac papiery po 18 czerwca 2010, czy przed? Jestesmy w trakcie kupna mieszkania w sumie to juz contract mamy podpisany tylko teraz credit approval i pod koniec tego miesiaca mamy miec title itd. i prawdopodobnie do polowy czerwca sie przeprowadzimy i teraz moze mi ktos doradzic jaki ja mam adres wpisac na tej I-751 ten gdzie teraz mieszkam( ten sam jaki podawalam przy staraniu sie o GC) czy ten na to nowe mieszkanie...???? Znaczy pomimo ze sie wyprowadzimy to moge zostawic ten adres bo mieszka tu moja rodzina i zawsze stad moge odebrac mail...i wszystkie dokumenty mi tu przychodza. Czy lepiej podac ten nowy... tyle ze jeszcze tam nie mieszkam ...I jeszcze jak juz to wszytsko sie wysyla to w jakiejs specjalnej kopercie czy jak i czy priority mail czy first class mail i czy do znaczka dodawac tracking number czy bez ...lol moze to brzmi smiesznie ale ja wole sie upewnic...i jak juz czytalam w tych linkach co mi podaliscie w tym I-751 part3 1. other names used (including maiden name) to tylko wpisac moje nazwisko panienskie czy imie i nazwisko panienskie lol a w part6 dla ludzi z disabilites to zostawic calkowicie blank czy tam wpisywac N/A i to samo w part8 czy mam wpisywac tam wszedzie n/a...? oh i odnosnie podatkow te z okresu malzenstwa prawda? i to cale podatki za 2008 i 2009 ja mam kopiowac? te wszystkie strony lol zalaczac ? jak narazie to chyba tyle mam questions :) sorry ze tak zanudzam ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nie wiem czy wiesz ale zmieniajac adres musisz urzad powiadomic o tym wiec czy to zrobisz teraz czy tez pozniej to bedziesz musiala taki adres nowy wpisac

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

wysylasz pomiedzy 18 czerwca a 18 wrzesnia

wysylasz na nowy adres i rownoczesnie chyba musisz ich powiadomic o zmianie adresu na odpowiednim druku, twoj maz chyba tez

wysylasz z tracking number bo inaczej nie wiesz czy doszlo,

koperty na USPS maja chyba specjalne

co do podatkow to wyslij im te ktorych jeszcze nie maja

zamow sobie tax transcript - za darmo - dzwoni sie do USCIS - i im to wyslij

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×