Skocz do zawartości
Kejsi

Przedluzenie 2 Letniej Zielonej Karty!

Recommended Posts

wysylasz pomiedzy 18 czerwca a 18 wrzesnia

wysylasz na nowy adres i rownoczesnie chyba musisz ich powiadomic o zmianie adresu na odpowiednim druku, twoj maz chyba tez

wysylasz z tracking number bo inaczej nie wiesz czy doszlo,

koperty na USPS maja chyba specjalne

OKAY WIEC NA I-751 PODAC NOWY ADRES I ROWNIEZ WYSLAC TA AR-11 http://www.uscis.gov/files/form/ar-11.pdf CZY AR-11SR http://www.uscis.gov/files/form/ar-11_sr.pdf FORME O ZMIANIE ADRESU CZY TO JEST TO SAMO??? A DLA MEZA I-865 http://www.uscis.gov/files/form/i-865.pdf TAAAAAK? :)

co do podatkow to wyslij im te ktorych jeszcze nie maja

zamow sobie tax transcript - za darmo - dzwoni sie do USCIS - i im to wyslij

ZNACZY MASZ NA MYSLI ZE SIE DZWONI DO IRS? A MOGE JE POPROSTU SKOPIOWAC CZY LEPIEJ TEN TRANSCRIPT ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nastepnym razem prosze wylacz caps lock,nie pisz duzymi literami,,dziekuje .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nastepnym razem prosze wylacz caps lock,nie pisz duzymi literami,,dziekuje .

Jeeeeez nie wiedzialam ze to ma jakiekolwiek znaczenie....;):)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

na kazdym forum ,czy to te czy inne jest taka zasada ze nie pisze duzymi literami...pamietaj to na przyszlosc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

masz napisane na stronie urzedu takie cos:

You will need to do both. For most cases, you can now do both at the same time on our website using the Electronic Change of Address tool (see the links to the right).

i zobacz po prawej stronie masz takie cos jak opn line services i tam masz Online Change of Address,klikasz i masz strone :

https://egov.uscis.gov/crisgwi/go?action=coa

jakis czas temu-w 2008 roku pewna dziewczyna wysylala ar 11 ...nie moge teraz znalesc tego tematu ale wpisz w szukaj ar 11 i cos powinno wyjsc,,wez opcje zawansowana

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No wiec postanowilam, ze napisze bo juz sama nie wiem co mam myslec o tej sprawie. W skrocie: do stanow przyjechalam na K1 na poczatku 2005. Dwa miesiace po przyjezdzie wyszlam za maz. Zwiazek nasz z takich a nie innych przyczyn nie przetrwal, I niestety ale rozwiedlismy sie w lutym 2008. Nasza separacja jednak trwala nieco dluzej, wyprowadzilam sie od meza jeszcze zanim otrzymalam zielona karte a bylo to w sierpniu 2006. Maz byl na tyle wyrozumialy, ze po otrzymaniu tego dokumentu odeslal mi go na moj nowy adres. Od trzech lat jestem w nowym zwiazku I w przyszlym roku, mamy zamiar go zalegalizowac. Moj partner jest amerykaninem I to on pomogl mi przejsc przez ten caly galimatias. Od 4 lat wspolpracuje z tym samym adwaokatem, ktory zalatwil mi rozwod gladko I bez zadnych przeszkod. Waznosc mojej zielonej karty wygasla w sierpniu 2008. Moj adwokat zlozyl papiery na I-751 w jeszcze przed wygasnieciem waznosci karty czyli w maju 2008. I od tamtej pory nic, cisza. Kiedy dzwonie do adwokata on mowi mi, ze nic nie moze zdzialac bo to nie od niego zalezy jak dlugo immigration office bedzie rozpatrywalo moja sprawe. Kiedy wchodze na USCIS aby sprawdzic swoj status, tam caly czas widnieje napis “pending”. Jest to troche irytujace, nie wyobrazam sobie podrozowania z kawalkiem papieru ktory niby to zezwala na powtorny wjazd do USA, ale wiem na 100% ze na lotnisku bylabym wymaglowana na kazda strone I chce sobie zaoszczedzic tego niepotrzebnego stresu. Martwi mnie rowniez kwestia tego, ze na interview ktore mnie czeka moga mnie potraktowac jako przyslowiowa “Russian bride” ktora za maz wyszla tylko dla papierow. Z mezem znalismy sie jeszcze w polsce na trzy lata przed przyjazdem tutaj, tyle ze dopiero po wspolnym zamieszkaniu wyszlo, ze nas kompletnie nic nie laczy. Czy mozliwe jest aby czekac ponad 2 lata na jaka kolwiek wiadomosc z immigration office, I czy moj rozwod przed uplymem dwoch lat ma na to jakis negatywny wplyw? Moj adwokat stwierdzil rowniez, abysmy wstrzymali sie ze slubem do mojego interview, poniewaz immigration mogloby nie uznac takiego zwiazku I mozliwe, ze nie otrzymalabym zielonej karty na takiej podstawie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a tego dokumentu cos dolaczylas czy tez nie bo nic nie piszesz..bo chyba czytalas o tym ze jak sie jest w zwiazku to trzeba dostarczyc troche zaswiadczen ze nadal jestescie razem ,,a jak u Ciebie z tym bylo?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
a tego dokumentu cos dolaczylas czy tez nie bo nic nie piszesz..bo chyba czytalas o tym ze jak sie jest w zwiazku to trzeba dostarczyc troche zaswiadczen ze nadal jestescie razem ,,a jak u Ciebie z tym bylo?

Tak, moj adwokat zalaczyl cala mase zdjec, na ktorych widniala data, byly one robione jeszcze w 2002 w Polsce. Do tego zdjecia z odwiedzin moich rodzicow tutaj w stanach. Ubezpieczenie zdrowotne (podlegalam wtedy pod ubezpieczenie meza), zaswiadczenia od tego samego lekarza rodzinnego, wspolne rachunki tel. ( konto bankowe mialam swoje), papiery ze wspolnej silowni na ktora razem uczeszczalismy, kablowka na moje imie na wspolny adres + jeszzcze jeden dokument ktory bardzo dziala na jego niekorzysc a na moja korzysc lol, o ktorym nie chce tutaj raczej pisac. Ogolnie troche sie tego nazbieralo, wiec trzyma mnie to w nadzieji ze sie nie przyczepia ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam takie pytanie dotyczące przedłużenia Zielonej Karty. Czy dostane jakieś powiadomienie przypominające o przedłużeniu Zielonej Karty. Czy nic takiego nie dostanę i muszę sam pilnować terminu w jakim muszę złożyć dokumenty o przedłużenie karty?

Liczy sie dwa lata od wlotu do USA czy od otrzymania Zielonej Karty ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

lukaszek tutaj masz wyjasnione od kiedy to sie zaczyna takie cos:

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

i teraz poszukaj na forum tematow osob ktore majac wize na pobyt staly takie cos musialy robic bo czasami jest tak ze sie dostaje karte na 10 lat wiec nalezy uwazac aby ta karta nie stracila waznosci

I sam musisz tego pilnowac..aby takie cos zrobic-robic

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Mam takie pytanie dotyczące przedłużenia Zielonej Karty. Czy dostane jakieś powiadomienie przypominające o przedłużeniu Zielonej Karty. Czy nic takiego nie dostanę i muszę sam pilnować terminu w jakim muszę złożyć dokumenty o przedłużenie karty?

Liczy sie dwa lata od wlotu do USA czy od otrzymania Zielonej Karty ?

Lukaszekkk

Nie jestem pewna o ktora zielona karte Ci chodzi ta 2 letnia Permanent Resident Card czy o ta 10 letnia...w kazym razie czytalam tu na forum ze niektorzy podobno nie dostaja zadnych powiadomien ze powinni zlozyc papiery przed uplywem 90 dni od jej wydania. Ja sama takie powiadomienie otrzymalam i tam pisze ze w danym dniu you entered the US as a conditional permanent resident...i na podstawie takiej i takiej sekcji " You must file Form 1-751 and failure to do so may result in the automatic termination of your status..." Moje "90 dni" zaczyna sie od 18 czerwca a na znaczku pisze ze to powiadomienie zostalo wyslane 24 maja z DHS Vermont :) W sumie to dziwne bo jak mieszkam w IL to mam 1-751 wyslac do CA a czemu oni mi to przyslali z Vermont to ja nie wiem :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam kilka watpliwosci dotyczacych petycji I-751, Petition to Remove Conditional Residence, w sytuacji gdy zielona karta zostala przyznana ze wzgledu na slub z obywatelem, ale malzenstwo rozpadlo sie po otrzymaniu tymczasowej, 2-letniej zielonej karty, ale przed zlozeniem petycji I-751. Bede bardzo wdzieczna za jakiekolwiek podpowiedzi i opinie.

1 lipca 2009 zostala mi przyznana tymczasowa 2-letnia zielona karta. Niestety (albo stety) jestem juz po rozwodzie. Divorce decree ma date 11 grudnia 2009, to 2 miesiace od zlozenia wniosku o rozwod za zgada obu stron, bez dzieci, bez majatku.

Moja historkia po krotce: meza znalam od czasow, kiedy przyjechalam tutaj jako au-pair, on odwiedzil mnie w Polsce. Dla niego odeszlam z pracy w Polsce, zostawilam wszystko i przyjechalam tutaj, pobralismy sie i wspolne zycie tutaj przeroslo nas. On jest Koreanczykiem. Mieszkalismy z despotyczna tesciowa. On byl juz wszesniej zonaty, oczywiscie z Koreanka z odpowiedniej rodziny, ktora mamusia mu znalazla. Rodzina nie byla zachwycona moim przyjazdem, dogadywali mu, ze ja pewnie tylko chce zielonej karty. Bylam (jak mnie ostatnio ktos nazwal) “ghost wife”: nikt oprocz jego matki i siostry nie wiedzial, ze wzielismy slub, nie mielismy zadnych znajomych, jak ktos przychodzil w odwiedziny, to mnie nie moglo byc w domu, albo jak byla zona przyjechala z corka, to ja wyprowadzilam sie do motelu. Generalnie duzo stresu i sytuacji nie z tej ziemi. Maz pil coraz wiecej. Urzadzal awantury, wyrzucal mnie, kiedy chcial. Dochodzilo do rekoczynow. Jego wytlumaczenie: “przeciez wiesz, ze bylem pijany”. Nie pracowal, bo matka i siostra chcialy, zeby chodzil do szkoly, wiec udawal, ze to robi. Ja mialam isc do pracy i go utrzymywac. Podczas ostatniej awantury zadzonilam na 911. Policja przyjechala, maz zostal aresztowany i juz go po tym go nie widzialam. Wyprowadzilam sie nastepnego ranka. Jego siostra zajela sie papierami rozwodowymi i w niecaly tydzien bylam w Polsce. Zdecydowalam sie wrocic do Stanow, zeby uzyskac rozwod (maz przekownywal mnie, ze nie dokonczyl sprawy rozwodowej i chce zebym do niego wrocila, co okazalo sie nieprawda, bo mamy rozwod) i splacac nasze wspolne dlugi, ktore jego rodzina zobowiazala sie splacic, ale nigdy tego nie zrobila.

Podobnie jak papiery o AOS, tak tez teraz chce to zrobic sama, bez prawnikow.

1. Na tymczasowej zielonej karcie jako moje nazwisko widnieje nazwisko meza. Po rozwodzie wrocilam do panienskiego (jest to w decree). Czy zatem powinnam w wypelniane dokumenty wpisywac panienskie i to wystarczy, by na nowej zielonej karcie bylo moje panienskie nazwisko?

2. Czy jako powod do aplikowania o “waiver of a joint petitioning” moge zaznaczyc wiecej niz jeden powod? Wiem, ze w I-751 jest napisane: “check one”, ale na stronie uscis.gov czytam: “You may request consideration of more than one waiver provision at a time”. Zastanawiam sie wiec, czy moge zaznaczyc dwa powody (1) good faith of marriage and divorce, 2) good faith of marriage and being battered), czy musze wybrac jeden? Ktory?

3. Jakie jest wasze zdanie na temat fee waiver? Podobno mozna aplikowac o zwolnienie z oplaty dowodzac trudna sytuacje finansowa (ja pracuje part-time, nie moge znalezc pracy w swoim zawodzie, mam troche dlugow itp.) Czy aplikowanie o taki fee waiver moze miec jakies niedobre konsekwencje dla mnie?

4. Czy ktos sie orientuje, gdzie moge zdobyc ogolnostanowy criminal record meza?

5. Podczas ostatniej awantury, wezwalam police, maz zostal aresztowany. Nie moge jednak zdobyc kopii raportu policyjnego. Dostalam tylko jedna strone. Zeby zdobyc calosc, musze miec prawnika i to nic pewnego. Czy to prawda?

Z gory dziekuje za jakiekolwiek wskazowki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A ja mam takie pytanie.

Jak staralam sie pierwszy raz po slubie o 2 letnia green card to oprocz mego meza,ktory byl sponsorem ,mialam jeszcze jednego"wspolsponsora"Czy teraz ,jak bede sie starala o 10 karte to musze znowu podac tego samego "wspolsponsora"?Czy w ogole musze podawac sponsora? Mamy wszystkie podatki wspolnie z mezem, inne dokumenty tez.Czy sponsor jest potrzebny?

I jeszcze odnosnie adresu-chcemy wynajac nasz dom na rok a sami mamy zamiar przeprowadzic sie pare przecznic dalej.Czy musze podawac nowy adres czy moge podac stary-i tak bedziemy tam zagladac zeby dopilnowac lokatorow.Z gory dziekuje za odpowiedz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Nowa karta jest na 10 lat

gdzies po roku od uzyskania nowej bedziesz sie mogła starac o obywatelstwo

a dokładnie po 3 latach od wystawienia pierwszej

Krysia

Czy mozesz mi powiedziec kiedy dokladnie sie moge starac o to obywatelstwo ...

Wyszlam za maz 1/5/08 2 letnia zielona karte dostalam 9/18/08 i dzisiaj dostalam maila ze sie ta 10 letnia GC sie drukuje i do 30 dni powinnam ja otrzymac.

To kiedy moge sie starac (wyslac papiery) o obywatelstwo?

Z gory dziekuje!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Krysia nie jestem ale moge odpowiedziec starac sie o obywatelstwo po slubie z obywatelem mozesz po 3 latach od otrzymania 1 GC a doklanie 90 dni przed 18 wrzesnia 2011 tak samo jak staralas sie teraz o 10 letnia GC tylko rok pozniej. 9/18/11 mija 3 lata od otrzymania 2 lateniej GC wiec papiery o obywatelestwo mozesz wyslac nie wczesniej niz 6/18/11.

Na staranie sie o obywatelstwo po 6/18/11 masz 9 lat do momentu az Ci nie wygasnie 10-letnia GC.

Warunek jest taki nie mozesz wyslac papierow przed 6/18/11

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No wiec kto zna moja historie ( pisalam wczesniej), ten wie ze moj przypadek byl z lekka pogmatfany. Po niespelna 15 miesiacach malzenstwa, z przyczym wczesniej opisanych wyprowadzilam sie z domu. Zlozylam papiery o rowod, ktory przeszedl bez zadnych komplikacji. Moja 2 letnia zielona karta wygasla 8/8/2008 r. Zlozylam papeiry o removal conditions i po trzech latach oczekiwania wczoraj otrzymalam odpowiedz...pozytywna! :) Moje malzenstwo zostalo uznane jako zawarte w "good faith". Obawialam sie troche tej decyzji, i to nie chodzi nawet o sam powrot do Polski ale o to, ze zdazylam tutaj zapoznac wiele wspanialych ludzi. Odnosze sukcesy w pracy, I mam z tym krajem zwiazane dalsze plany. Balam sie zaczynac wszystkiego od poczatku...Mialam mieszane uczucia po interview. Pani oficer byla kompletnie bezpulciowa, przyprowadzilam ze soba adwokata ktoremu placilam $500 za ta field trip. Adwokat na samym poczatku zostal poinformowany, ze nie ma prawa odpowiadac ani zadawac pytan. Przedstwil sie tylko i wytlumaczyl to ze prowadzi moja sprawe. Caly czas bylam nagrywana kamera, i pani oficer rzucala krotkie pilki zadajac dziwne pytania typu " I heard that you left you husband right after you came to this country" lol. Nie wiem po co oni to robia? aby sprawdzic ludzka reakcje, naturalnie odpowiedzialam ze nie wiem skad wziela te informacje, ale jest to nieprawda.

Anyway, teraz czeka mnie zlozenie papierow o obywatelstwo. Polski paszport wygasl mi chyba po roku od przyjazdu do usa. Nigdy nie wyrobilam nowego, ze wzgledu na to ze nawet jak bym chciala to nie moglam podrozowac. Zarejestrowalam sie w polsce jako mezatka, ale juz nie jako rozwodka. Tak wiec nie mam paszportu a w lipcu mamy zamiar wraz z moim przyszlym mezem jechac do PL na miesiac miodowy. Adwokat powiedzial ze moge aplikowac o obywatelstwo, rowne 5 lat od zlozenia dokumentow o moja pierwsza zielona karta czyli; may 2008. Znaczy to, ze moge juz zaczac starac sie o obywatelsto w maju 2011? chce sie tylko upewnic, ze dobrze go zrozumialam. Po zlozeniu tych dokumentow, jak dlugo czeka sie na test na obywtelstwo i przynanie obywatelstwa. wiem, ze do lipca zostalo malo czasu, ale czy myslicie ze jest mozliwe aby udalo mi sie zdobyc aboywatelstwo do wakacji?

Jak pisalam wczesniej nie posiadam polskiego paszportu, szczerze mowiac nie chce go posiadac bo jazda z MI do Chicago i stanie w godzinami w klaustrofobicznym korytarzyku nie przypadlo mi do gustu. Poza tym jako iz nie jestem zarejestrowana w polsce jako rozwodka, ten proceder poprostu trwal by za dlugo. Moj adwokat powiedzial mi o Info Pass, ze to jest cos takiego jak paszport? I ze moge na tym przekraczac granice do momentu uzyskania obywatelstwa?

Czy wie ktos cos wiecej na ten temat?

Czy czekanie na obywatelstwo moze byc uzasadnione, stanem w ktorym obecnie zamieszkuje?

Ci panowie pochodza ze stosunkowo duzych stanow, i oczekiwali na papiry okolo 5 miesiecy

seba.........04/17/09..04/27/09..05/16/09..07/16/09..07/16/09....CA za prosba mial przysiege 2 godziny po interview

KW...........03/09/09..03/18/09..04/08/09..06/16/09..07/24/09....NY....TSC

Czy to ze zamieszkuje MI, moze przyspieszyc ten proces?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moj adwokat powiedzial mi o Info Pass, ze to jest cos takiego jak paszport? I ze moge na tym przekraczac granice do momentu uzyskania obywatelstwa?

Czy wie ktos cos wiecej na ten temat?

moze cos wiecej napiszesz bo nic z tego nie wiadomo..

bo jest cos takiego jak tymczasowy paszport ale jak zlozysz papiery na 10 letni.

a chyba wiesz o tym ze na granicy w Polsce moze Cie spytac urzednik dlaczego Pani majac obywatelstwo polskie wjezdza na paszporcie amerykanskim ,chyba ze bedziesz leciec przez jakis kraj ktory jest w Schengen ,,poczytaj o tym wlocie na amerykanskim paszporcie na teren Polski,jest taki temat na forum

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Anyway, teraz czeka mnie zlozenie papierow o obywatelstwo. Polski paszport wygasl mi chyba po roku od przyjazdu do usa. Nigdy nie wyrobilam nowego, ze wzgledu na to ze nawet jak bym chciala to nie moglam podrozowac. Zarejestrowalam sie w polsce jako mezatka, ale juz nie jako rozwodka. Tak wiec nie mam paszportu a w lipcu mamy zamiar wraz z moim przyszlym mezem jechac do PL na miesiac miodowy.

Jezeli chcesz jechac w lipcu to niestety moim zdaniem wizyta w klaustrofobicznym korytarzyku w Chicago cie nie ominie.

Szanse, ze uda ci sie uzyskac obywatelstwo do lipca sa bliskie zeru.

Adwokat powiedzial ze moge aplikowac o obywatelstwo, rowne 5 lat od zlozenia dokumentow o moja pierwsza zielona karta czyli; may 2008. Znaczy to, ze moge juz zaczac starac sie o obywatelsto w maju 2011? chce sie tylko upewnic, ze dobrze go zrozumialam.

Dokladnie rzecz biorac mozesz zlozyc formularz o obywatelstwo na 90 dni przed spelnieniem warunku rezydentury czyli w twoim przypadku 5 lat. Skoro piszesz, ze twoja pierwsza 2 letnia karta wygasla 8 sierpnia 2008 to zakladam, ze zostala wydana 8 sierpnia 2006 - to jest poczatek okresu. Dodajemy piec lat i mamy 8 siepnia 2011. Odejmujemy 90 dni (dokladnie 90 dni a nie 3 miesiace - to nie to samo) i mamy 10 maj 2011. Tak wiec mozesz wyslac N 400 11 maja - osobiscie zrobilbym to raczej pod koniec tygodnia, juz po 10 - powiedzmy piatek, trzynastego (jak jestes przesadna to poniedzialek, 16).

Po zlozeniu tych dokumentow, jak dlugo czeka sie na test na obywtelstwo i przynanie obywatelstwa. wiem, ze do lipca zostalo malo czasu, ale czy myslicie ze jest mozliwe aby udalo mi sie zdobyc aboywatelstwo do wakacji?

Roznie w roznych stanach i roznych przypadkach- czasami kilka tygodni, najczesciej kilka miesiecy (6-9), czasami kilka lat. Nie liczylbym na lipiec na twoim miejscu.

Moj adwokat powiedzial mi o Info Pass, ze to jest cos takiego jak paszport? I ze moge na tym przekraczac granice do momentu uzyskania obywatelstwa?

Chyba zaszlo nieporozumienie. Info Pass to bezplatna usluga polegajaca na ustaleniu terminu spotkania z urzednikiem USCIS za pomoca internetu. Nie jest to zaden dokument, a juz na pewno nie paszport.

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×