Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej! Chcialabym jechac na wycieczke statkiem wycieczkowym po karaibach z moim chlopakiem, ktory jest Holendrem, i jego rodzina bedzie nas ok 10os. Oni nie musza bawic sie w te wnioski wizowe tylko ja. Wniosek bede wypelniac dzisiaj wiec nie wiem, ktore z pytan moze mnie zaskoczyc. Czy opcja, ze mieszkamy w Holandii z jego rodzicami jest ok? czy powinnam podac nr BSN ktory posiadam w Holandii? Czy powinnam przetlumaczyc na jezyk angielski moja umowe o prace i wziac ja z soba. Potwierdzenie moich zarobkow rowniez mam po holendersku. Moj chlopak placi za wycieczke, powiedziec o tym czy siedziec cicho? Pracuje od pazdziernika na umowie o prace, wczesniej gdy przyjechalam do holandii uczylam sie jezyka i pracowalam w wolontariacie tez to uzglednic jako ostatnia prace czy pominac i wpisac ostatnia prace w Polsce na umowie? Bardzo mi zalezy na tej wycieczce i wizie, moje intencje sa czysto turystyczne, tylko nie chce czegos palnac zeby byc zle odebrana. Obecnie jestem w Polsce i chce sprobowac swoich sil w Krakowie, jesli nie wyjdzie to czy moge ubiegac sie o wize ponownie w Amsterdamie, nie mam tyle wolnego zeby kilka razu latac do Polski i miec jeszcze wolne na okres wycieczki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

masz rozmowę w Krakowie to tłumaczysz dokumenty na polski czy angielski. Możesz wpisać ten numer. Wpisz pracę jako wolontariat. Możesz iść później do Konsulatu w Amsterdamie po wizę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dnia 16.08.2016 o 23:38, Forestman napisał:

Witam wszystkich, jako świeżak na forum.. :)

Mam pytanie o "karalność".

W 2009 roku został wydany wyrok o "Warunkowym umorzeniu postępowania karnego na okres próby 1-go roku".

Nie było więcej kontaktu z Wymiarem Sprawiedliwości.

Z KRK przyszła informacja, że pacjent nie figuruje w kartotece..

W związku z tym wpisać >karany< czy >niekarany< ??

Hej zauważyłam, że ciągle powtarza się to pytanie. 

Otóż odpowiedź nie jest prosta, bowiem:

- Twoje skazanie uległo zatarciu, czyli według prawa polskiego możesz podawać się za osobę niekaraną przed każdym urzędem;

-Zatarcie następuje po upływie zazwyczaj 6 miesięcy ( w przypadku zawiasów), co oznacza, że nie figurujesz w KRK;

-Ale nadal figurujesz w KSIP oraz innych bazach policyjnych...

- Możesz usunąć te dane, a raczej starać się o ich usunięcie z upływem 10 lat o zdarzenia, wówczas posiadasz "czystą kartę" co umożliwia Ci nawet pracę w policji. Oznacza to, że żadna instytucja nie ma dostępu do Twojego przewinienia, gdyż nigdzie nie figurują już takie informacje. Podobnie z aktami w sądzie, także są utylizowane z upływem 10 lat ( zazwyczaj- zależy od rozmiaru przewinienia). Jeśli uda Ci się usunąć dane z KSIP, nigdzie i nikt nie będzie mógł znaleźć info o Twoim wyroku. 

Na pytanie czy wówczas wpisywać info w DV o skazaniu... sam możesz sobie odpowiedzieć.

Jeśli zaś chodzi o samo zatarcie skazania, to i owszem wize pewnie dostaniesz, ale przy staraniu się np. o obywatelstwo sprawdzą pozostałe bazy i takowego nie otrzymasz, gdyż skłamałeś w istotnej kwestii, co dodatkowo może spowodować konsekwencje prawne z tego tytułu.

Powodzenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Justyna zabrakło jednego,odpisy i xero akt a wtedy to pozostaje,pozostaje u kogoś. Bo sam wyczyszczę akta lecz nie u ludzi wszystkich. A kto wie kto i co zrobil.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sly masz rację, ale zakładając, że nikt Cię nie podpieprzy, swoje grzechy możesz wymazać ze wszystkich baz dopiero po 10 latach. Co też nie zawsze jest mozliwe (zależy od rodzaju przewinienia i decyzji komendanta głównego policji). Jednym słowem oczyszczenie swojego imienia jest możliwe choć trudne. Jeśli Ci się uda i zakładając, że nikt Cię nie ekipie, spokojnie możesz stawać do imigracji jako niekarany. Ze zwykłym zatarciem możliwe, że się uda, ale jest też duża szansa, że Cię sprawdza w KSIP, a wówczas oprócz odebrania gc lub obywatelstwa, masz jeszcze problem w związku z poswiadczeniem nieprawdy. Teraz każdy powinien odpowiedzieć sobie sam czy pisać karany, czy niekarany.

Powodzenia, w razie pytań mogę też podpowiedzieć jak usunąć swoje dane w KSIP.

PS. Info posiadam dzięki praktykom i stażem w instytucji wymiaru sprawiedliwości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Cześć,

Ukończyłem studia I stopnia w lutym 2016. Aktualnie studiuję na II stopniu - oczekiwana data zakończenia to lipiec 2017.

Jaką datę wpisać do wniosku w sekcji edukacji? Czy chodzi tam o ukończone studia? Czy również te, w których jestem w trakcie? Nie można wpisać daty zakończenia z przyszłości, więc podejrzewam, że może chodzić o zakończone szkoły, wolę się jednak upewnić.

Z góry dzięki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum więc witam się ze wszystkimi :)

Mam pytanie odnośnie wypełniania wniosku wizowego. Obecnie jestem uczniem liceum, zapisałem to w zakładce zawodu. Czy jeżeli jestem teraz zatrudniony przez 2 tygodnie to muszę gdzieś to zapisać?

Muszę także wypełnić zakładkę: previous work information. Pojawia się pytanie: Have you attended any educational institutions at a secondary level or above? Skoro podałem informacje o szkole w zakładce o obecnej pracy to muszę zaznaczyć odpowiedź: tak? Ponieważ wtedy wymagają ode mnie podania daty od kiedy do kiedy a jeszcze nie skończyłem szkoły. Jeżeli zaznaczę odpowiedź: nie, to wygląda to trochę jakbym zaprzeczał sam sobie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzień dobry. Czy ktoś mi może poradzić? We wniosku trzeba podawać numery telefonów. Normalnie dałbym (+48) xxxxxxxxx, ale w formularz nie można wstawić ani nawiasów ani spacji ani plusa nawet. Można na początku wstawić 0048 ale do Polski z USA to chyba 01148. Więc proszę o sugestię. Zaczynać od 48?  Z góry dziękuję.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zacznie od 48. Po pierwsze, nikt do Ciebie nie będzie dzwonił, po drugie jak będzie jednak chciał to sobie poradzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

wstaw numer kierunkowy jesli masz numer domowy lub numer komórki i tyle .. NP 22....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Zacznę więc od 48.

Mam jeszcze pytanie o typ wizy. Chcę pojechać turystycznie, więc B2. W przyszłości będę chciał pojechać na konferencję (B1). Czy we wniosku mogę wybrać od razu B1/B2, czy też raczej najpierw B2 a następnym razem aplikować o B1?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
9 minut temu, sly6 napisał:

wstaw numer kierunkowy jesli masz numer domowy lub numer komórki i tyle .. NP 22....

Sly6, czasy się zmieniły, 48 powinno być bo ludzie byle gdzie po świecie mieszkają i pracują. Kierunkowy do miasta może być za mało . 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przy wypełnianiu wniosku jest informacja: state/province *if shown on passport. Jako takiego województwa nie mam podanego na paszporcie, jest jedynie organ wydający paszport i jest ni, w moim przypadku, wojewoda wielkopolski. Czy mam zatem wpisać w to miejsce: Wielkopolska, czy nic nie wpisywać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×