Skocz do zawartości
freja

Nikt Ostatnio Nie Pisze Ile Czasu Trwaly Ich Procedury K1

Recommended Posts

Dnia 17.10.2018 o 11:43, Martacz napisał:

Hej dziewczyny! 

Chwilowo razem z narzeczonym wypatrujemy naszego NOA2, dużo osób z kwietnia dostało już approval albo RFE, więc przebieramy nogami. W międzyczasie przygotowujemy dokumenty, które można załatwić z wyprzedzeniem i moje pytanie brzmi: które z nich muszą być w języku angielskim? Jest tego sporo do ogarnięcia, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy wszystko musi być przetłumaczone u tłumacza przysięgłego? Np. zaświadczenie z pracy? Pomożecie? :)

Z góry dzięki!!

Nie wiem do końca o co Ci chodzi, bo np. pay stubs mojego narzeczonego też były od razu po angielsku- tak jak inni pisali wcześniej. Czy Twój pracuje w Polsce? Chyba, że masz na myśli swoje zarobki- wtedy w ogóle nie jest Ci to potrzebne:). Generalna zasada jest taka: dokumenty w jęz. polskim i angielskim są OK, w innych językach muszą być przetłumaczone. Odpis aktu urodzenia itd. przynosisz po polsku. 

 

Dnia 17.10.2018 o 18:24, Werkaaa napisał:

Hej dziewczyny!

Proszę powiedzcie mi jak to jest z tymi cholernymi Badaniami... to prawda, że teraz trzeba je zrobić 10-14 dni przed interview? Podobno nie wręczają już koperty doręki ale wysyłają wyniki do ambasady.. Czy ktoś był ostatnio na badaniach i wie jak to działa? Wiem, że papiery już są gotowe do wysyłki dla mnie i chciałam to ogarnąć jak najszybciej, ale widze że znów wyjdzie z tego jedna wielka dupa.. 

Normalnie idzie się załamać z tymi nowościami.. ciągle  pod górkę. 

 

Zajmuje to tak długo przez wyniki badania moczu, na które trzeba czekać. Masz dwa opcje: 1) robisz wszystkie badania w jeden dzień, po czym jedziesz z wynikami (oprócz moczu) do lekarza, on Cię bada, później czeka na wynik moczu i wysyła wszystko do ambasady 2) robisz badania, czekasz za wynikami wszystkimi (mocz do 10 dni roboczych) i jedziesz do lekarza, kopertę dostajesz do ręki do ambasady, bo on już nie musi czekać za wynikiem i wysyłać ich za Ciebie.

Ja miałam badania 21/09, lekarz poradził zapisać się na interview po 1 października, wydaje mi się, że wyniki były 3-go w ambasadzie.

Nie sądzę, że kiedyś przebiegało to szybciej...Ale możliwe.

Chyba nigdy nie użyłam słowo mocz tyle razy w jednej wypowiedzi :D

Edytowane przez aniala

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gość
On 10/18/2018 at 9:58 PM, aniala said:

Nie wiem do końca o co Ci chodzi, bo np. pay stubs mojego narzeczonego też były od razu po angielsku- tak jak inni pisali wcześniej. Czy Twój pracuje w Polsce? Chyba, że masz na myśli swoje zarobki- wtedy w ogóle nie jest Ci to potrzebne:). Generalna zasada jest taka: dokumenty w jęz. polskim i angielskim są OK, w innych językach muszą być przetłumaczone. Odpis aktu urodzenia itd. przynosisz po polsku. 

 

 

Zajmuje to tak długo przez wyniki badania moczu, na które trzeba czekać. Masz dwa opcje: 1) robisz wszystkie badania w jeden dzień, po czym jedziesz z wynikami (oprócz moczu) do lekarza, on Cię bada, później czeka na wynik moczu i wysyła wszystko do ambasady 2) robisz badania, czekasz za wynikami wszystkimi (mocz do 10 dni roboczych) i jedziesz do lekarza, kopertę dostajesz do ręki do ambasady, bo on już nie musi czekać za wynikiem i wysyłać ich za Ciebie.

Ja miałam badania 21/09, lekarz poradził zapisać się na interview po 1 października, wydaje mi się, że wyniki były 3-go w ambasadzie.

Nie sądzę, że kiedyś przebiegało to szybciej...Ale możliwe.

Chyba nigdy nie użyłam słowo mocz tyle razy w jednej wypowiedzi :D

hej! 

Dziękuje ci bardzo za odpowiedz:) na wyniki czekałam tylko 7 dni, więc już następnego dnia byłam zapisana na rozmowę ^^ wszystko pięknie poszło. Byłam w ambasadzie nie cała godzine! :)  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hej! Mam pytanie do ostatnich osób które przebrnęły już przez konsulat, albo do innych którzy mogą się orientować. Właśnie próbowałam dowiedzieć się jak to teraz wygląda wszystko po otrzymaniu NOA2, bo wątki kilka lat wstecz mówią o formie  IV/04 czy DS-230 ale jakoś się nie doszukałam nic na temat jak to jest teraz, co się wypełnia. Robię tylko DS-160 online, badania i umawiam spotkanie czy te formy o których wspomniałam wcześniej tez? NOA2 otrzymalismy 7.01.2019 :) i che juz sie skupić na tym co dalej. Wiem ze powinnismy dzwonic do NVC po około 2 tygodniach czy juz mamy nr WRW a potem mam tylko czekać az dojdzie do mnie jakaś instrukcja z ambasady i się nią sugerować? Chcę po prostu wiedzieć wcześniej czego się spodziewać ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

2 godziny temu, Isabie napisał:

Hej! Mam pytanie do ostatnich osób które przebrnęły już przez konsulat, albo do innych którzy mogą się orientować. Właśnie próbowałam dowiedzieć się jak to teraz wygląda wszystko po otrzymaniu NOA2, bo wątki kilka lat wstecz mówią o formie  IV/04 czy DS-230 ale jakoś się nie doszukałam nic na temat jak to jest teraz, co się wypełnia. Robię tylko DS-160 online, badania i umawiam spotkanie czy te formy o których wspomniałam wcześniej tez? NOA2 otrzymalismy 7.01.2019 :) i che juz sie skupić na tym co dalej. Wiem ze powinnismy dzwonic do NVC po około 2 tygodniach czy juz mamy nr WRW a potem mam tylko czekać az dojdzie do mnie jakaś instrukcja z ambasady i się nią sugerować? Chcę po prostu wiedzieć wcześniej czego się spodziewać ;) 

Tak, czekaj cierpliwie aż dostaniesz numer WRW, jak juz go bedziesz miała to możesz umawiać lekarza i badania zrobic, z tym ze zalezy jak szybko chcesz wyjechać, najlepiej robić badania jakos tydzień przed planowana wizyta w ambasadzie. Teraz niby te badania podobno sa ważne 2 lata dla osób z K1 ale jednak mimo wszystko nie ma co sie spieszyć jesli nie planujesz od razu wyjechać bo nigdy nie wiadomo ile bedziesz czekać na Interview po złożeniu AOS. Taka dygresja. Jak juz pójdziesz do tego lekarza to czekaj na pakiet z ambasady i tam bedą wszystkie dalsze instrukcje i lista dokumentów potrzebnych do ambasady. Ja wypełniałam tylko DS-160 i nic wiecej, ale nie orientuje sie czy teraz jakies dodatkowe formy sie wypełnia, ale na pewno na liście z ambasady bedzie napisane co i jak trzeba. Na stronie ambasady tez zreszta jest info.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
6 godzin temu, Patipitts napisał:

Tak, czekaj cierpliwie aż dostaniesz numer WRW, jak juz go bedziesz miała to możesz umawiać lekarza i badania zrobic, z tym ze zalezy jak szybko chcesz wyjechać, najlepiej robić badania jakos tydzień przed planowana wizyta w ambasadzie. Teraz niby te badania podobno sa ważne 2 lata dla osób z K1 ale jednak mimo wszystko nie ma co sie spieszyć jesli nie planujesz od razu wyjechać bo nigdy nie wiadomo ile bedziesz czekać na Interview po złożeniu AOS. Taka dygresja. Jak juz pójdziesz do tego lekarza to czekaj na pakiet z ambasady i tam bedą wszystkie dalsze instrukcje i lista dokumentów potrzebnych do ambasady. Ja wypełniałam tylko DS-160 i nic wiecej, ale nie orientuje sie czy teraz jakies dodatkowe formy sie wypełnia, ale na pewno na liście z ambasady bedzie napisane co i jak trzeba. Na stronie ambasady tez zreszta jest info.

Dziekuję @Patipitts za odpowiedź! :) Poczytam też info na stronie ambasady ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
On 1/8/2019 at 5:18 PM, Isabie said:

Hej! Mam pytanie do ostatnich osób które przebrnęły już przez konsulat, albo do innych którzy mogą się orientować. Właśnie próbowałam dowiedzieć się jak to teraz wygląda wszystko po otrzymaniu NOA2, bo wątki kilka lat wstecz mówią o formie  IV/04 czy DS-230 ale jakoś się nie doszukałam nic na temat jak to jest teraz, co się wypełnia. Robię tylko DS-160 online, badania i umawiam spotkanie czy te formy o których wspomniałam wcześniej tez? NOA2 otrzymalismy 7.01.2019 :) i che juz sie skupić na tym co dalej. Wiem ze powinnismy dzwonic do NVC po około 2 tygodniach czy juz mamy nr WRW a potem mam tylko czekać az dojdzie do mnie jakaś instrukcja z ambasady i się nią sugerować? Chcę po prostu wiedzieć wcześniej czego się spodziewać ;) 

Tak jak mówisz, do NVC dzwoń po ok 2 tygodniach. Jak już masz numer to wtedy lekarz, ale trochę dłużej niż tydzień przed, moje wyniki dotarły do ambasady po ok 1,5 tyg o ile dobrze pamiętam (trzeba czekać na badanie moczu). Co do listu z ambasady - gdybym się nie dopomniała, to do dzisiaj bym czekała, bo zaginął. Pani była na tyle miła i wysłała mi kopię mailem. Pkt 3 nie różni się niczym od informacji zamieszczonych na stronie + kopia I-129F, ale formalnie musisz czekać aż go otrzymasz. No i wypełniasz tylko Ds-160, a od narzeczonego musisz mieć Affidavit (sugerują, żeby dołączyć jakieś dodatkowe dokumenty, jednak nikt ich tak na prawdę nie chce podczas rozmowy, jednak lepiej mieć niż nie mieć). No i jak narzeczony ma ochotę, to może iść z Tobą (Pani konsul z którą miałam rozmowę, ucieszyła się, jak się dowiedziała, że nie jestem sama i odbyliśmy rozmowę we dwójkę). 

Powodzenia :)

Po NoA2 czeka się 1-2 miesiące jeszcze, ale to już bliżej niż dalej ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

6 godzin temu, DanaO89 napisał:

Tak jak mówisz, do NVC dzwoń po ok 2 tygodniach. Jak już masz numer to wtedy lekarz, ale trochę dłużej niż tydzień przed, moje wyniki dotarły do ambasady po ok 1,5 tyg o ile dobrze pamiętam (trzeba czekać na badanie moczu). Co do listu z ambasady - gdybym się nie dopomniała, to do dzisiaj bym czekała, bo zaginął. Pani była na tyle miła i wysłała mi kopię mailem. Pkt 3 nie różni się niczym od informacji zamieszczonych na stronie + kopia I-129F, ale formalnie musisz czekać aż go otrzymasz. No i wypełniasz tylko Ds-160, a od narzeczonego musisz mieć Affidavit (sugerują, żeby dołączyć jakieś dodatkowe dokumenty, jednak nikt ich tak na prawdę nie chce podczas rozmowy, jednak lepiej mieć niż nie mieć). No i jak narzeczony ma ochotę, to może iść z Tobą (Pani konsul z którą miałam rozmowę, ucieszyła się, jak się dowiedziała, że nie jestem sama i odbyliśmy rozmowę we dwójkę). 

Powodzenia :)

Po NoA2 czeka się 1-2 miesiące jeszcze, ale to już bliżej niż dalej ;) 

Dzięki @DanaO89 :) Czekam cierpliwie ale fakt ze juz mam NOA2 kaze mi isc do przodu a mimo to nadal trzeba czekać, ale na szczescie to juz kwestia tygodni nie długich miesięcy, takze uzbrajam się w cierpliwość i liczę na to, że tak jak mówisz max 2 miesiące i w końcu będzie po wszystkim! ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A mam jeszcze pytanie odnośnie zaświadczenia o niekaralnosci, moze ktoś wie albo miał podobnie. Czy jeśli takowe mam z Anglii, które uzyskałam dokładnie po wyprowadzce z tego kraju i od roku juz tam nie mieszkam, czy jest ono dla ambasady nadal wazne i musze postarac się tylko o aktualne zaśw z Polski, czy to też musze odnowic? To angielskie ma już rok, więc nie wiem co o tym myśleć. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×