Jump to content
Joanna30

Dv 2014 - Co Po 1 Maja 2013? Pytania I Odpowiedzi

Recommended Posts

Dziękuję za uspokojenie :) już myślałem że całkiem zaprzepaściłem szanse, to moje bodajże szóste losowanie, przydałoby się w końcu trafić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewne watpliwosci do punktu 11 /ds230 Czy koniecznie jest teraz wpisywanie adresu na ktory ma przyjsc GC, skoro jeszcez tego nie wiem?

Punkt 39/ds230 czy tzw. Petitioner to glowny apliakant ktory wylosowal Gc?

Punkt 32/ds 230 wpisuje tylko zatrudnienie u pracodawcy czy rowniez freelance ( 99% mojej pracy to wlasnie freelance)?

Bede wdzieczna za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewne watpliwosci do punktu 11 /ds230 Czy koniecznie jest teraz wpisywanie adresu na ktory ma przyjsc GC, skoro jeszcez tego nie wiem?

Punkt 39/ds230 czy tzw. Petitioner to glowny apliakant ktory wylosowal Gc?

Punkt 32/ds 230 wpisuje tylko zatrudnienie u pracodawcy czy rowniez freelance ( 99% mojej pracy to wlasnie freelance)?

Bede wdzieczna za pomoc

Nie musisz mieć tego wpiswać w tej chwili, ale już na rozmowie będziesz musiał mieć, inaczej karzą ci to uzupełnić i wizy nie wkleją ci do paszportu, ale nie dlatego, że ci jej nie przyznają tylko dlatego, że będą czekać aż im dostarczysz ten adres.

Oraz zapraszam do lektury wątku DV 2013 - ale tam rzeczy było opisanych!!!???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Satka, po pierwsze weź głęboki oddech i się uspokój. W tej chwili jeszcze nie ma mowy o tym, że jest za późno.

Po pierwsze, przeczytaj cały wątek DV 2013 http://forum.usa.inf...aniaodpowiedzi/ Tam znajdziesz, bodajże, wszystkie odpowiedzi na jakiekolwiek pytania, które mogą przyjść ci do głowy!

Po drugie, musisz wypełnić formularze, które są podane w instrukcji.

Po trzecie musisz je wysłąć do KCC.

Jeśli zaś chodzi o twojego narzeczonego to oczywiście musicie się pobrać. Nie musicie się spieszyć. Możesz teraz wysłać papiery tylko na siebie, a jego wraz znim samym "doprowadzić" na rozmowę. Były przypadki nawet, że konsul odsyłał takiego singla, żeby wziął ślub i wrócił razem z małżonkiem wtedy mogą wyjechać razem.

Rozumiem, że spełniasz wymagania loterii?

Co to znaczy czy spełniam wymagania loterii ? Na pewno (jeśli chodzi o prace, staż oraz wykształcenie, niekaralność czyli to co było w instrukcji o wzięcie udział w loterii a nikt tego nie weryfikował.

Z pewnością w weekend przejrzę ten wątek.

Ciekawią mnie mniej więcej całkowite koszty takiej procedury, mam nadzieje, że w linku podanym również znajdę jakieś wskazówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też nie napisałem CN na JAKIMKOLWIEK dokumencie wysłanym do KCC, nie podpisałem również żadnego ze zdjęć naszej czteroosobowej rodziny. I co? 23 czerwca lecimy do Stanów :)

nie ma się czym przejmować

Witam! Byłby pan taki miły i napisał jak wyglądała pana wizyta w ambasadzie? Głównie chodzi mi o to czy pan wchodził osobno na rozmowę, czy razem z rodziną ?Czy musiał pan wpłacić od razu za całą rodzinę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na rozmowę wchodzi się całą rodziną, która chce wyemigrować, a przedtem uiszcza się wymagane opłaty.

W wątku na temat DV 2013 jest sporo wskazówek, jak wygląda cały proces.

Co do kosztów, to na dzień dzisiejszy jest to $330 od osoby.

Plus koszty badań lekarskich (chyba coś koło 250 zł od osoby).

Plus $165 po otrzymaniu wizy, a przed wlotem lub już po wlocie do USA - bez tego nie otrzyma się właściwej zielonej karty i zostanie się jedynie z pieczątką w paszporcie.

Wpisujemy adres konsulatu czy może ambasady w formularzu DSP -122?

Jaki adres lepiej wpisać zameldowania czy zamieszkania?

1. Ambasady. Konsulat w Krakowie nie zajmuje się wizami imigracyjnymi.

2. Zamieszkania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 W dsp-122 education podawać adres szkoły pełny czy tylko miasto?

2 Skończyłem szkole podstawową w starym systemie tzn 8 klas wpisać tylko elementary schoool? czy wpisac diploma czy 8 degrees?

3 W ds-230 co wpisać jak skończyłem studia magisterskie w rubryce course of study? Master’s Degree studies? Master of Theology czy Master's Degree of Theology?

4 jak nie mam dzieci to w rubryce jak jest sporo wolnych wszędzie wpisać n/a?

5 uczelnia wyższa nazwę tłumaczyć na angielski czy po polsku?

Druki wypełniać dużymi literami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałam 10 stron wątku o poprzedniej loterii i znalazłam kilka - być może - przydatnych wpisów...

A wszystko jest czarno na białym (a właściwie na niebieskim) no coż :

- formularze wypełniasz drukowanymi literami bądź na ekranie komputera i je sobie wypełnione drukujesz

- jeśli coś ci sie nie zmieściło - nie stresuj się - dodaj osobną kartkę - może być w kratkę/linie/czystą - byle była właściwie oznaczona

- case number też na kopercie zamieszczamy NAD ZNACZKAMI

- technik -- technician

- elektromonter - electrician / wireman (zależy od specjalizacji)

- nazwy szkół i zakładów pisz tak jak masz na świadectwie / świadectwie pracy (ew. w nawiasie tłumaczenie)

- przeczytaj dokładnie instrukcje + instrukcje na stronie Ambasady USA w Warszawie (Polacy nie muszą tłumaczyć prawie żadnych dokumentów)

Nie pozostawia się pustych rubryk w żadnym z formularzy. Przedmiotowa informacja znajduje się w instrukcji do każdego z formularzy w drugiej linijce.

Witam

Co do ilości formularzy DS230 - musi byc osobny formularz dla każdego członka rodziny - takiej informacji udzieliła mi ambasada w warszawie , czyli jeśli mamy zonę i dziecko to musimy wysłać 3 formularze

http://loteria-wizowa.pl/ po prawej sa instrukcje do formularzy DSP-122 i DS-230

Miejsca zamieszkania - to miejsca fizycznego zamieszkania, a nie zameldowania (nota bene od 01.01.2014 w Polsce nie będzie już pojęcia "zameldowanie")

co do podpisu dzieci to mam takie cos na pewnej stronie

http://www.immihelp....tion-forms.html

zadzwon do Ambasady i sie dowiedz jak z tym jest ..znasz numer do dzialu wiz imigracyjnych

http://polish.poland...zy/kontakt.html

pisz tez do Kentucky bo mozesz zadac im pytanie :)

http://travel.state..../info_3177.html

tutaj jest cos nalezy odeslac do KCC ,co sie podpisuje a co nie

http://polish.poland...cessing_dv.html

a na rozmowe bierzesz takie cos ,,tlumaczysz wtedy kiedy

http://polish.poland...cklist_dv.html

Ja dla przypomnienia podam link do poradnika dla imigrantów który wcześniej podał Sly6.

http://www.uscis.gov...ts/M-618_pl.pdf

Niby podstawowe informacje ale może co niektórym rozjaśni w głowie ;)

Może odpowiedzą na przynajmniej część Waszych pytań :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co osoba to inny punkt widzenia, mi się wydaje że jakkolwiek by nie było wypełnione najważniejsze żeby to była prawda. Co do pustych miejsc w formularzu to ja kilka takich zostawiłem kiedy wcześniej zaznaczyłem przecząco i nie musiałem dalej wypełniać a formularze wypełniłem komputerowo ale nie wielkimi literami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...