Skocz do zawartości
mi0706

Wyjazd/wjazd Z/do Usa Po Pierwszym Przylocie

Recommended Posts

Może karta stałego pobytu przyjść do tych 2 miesięcy a może i dłużej.

Co do numeru to radze iść do biura SSN i tam złożyć formularz.bywa nie często ze numerów nie ma i za 1 miesiąc 😊

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam przypinam sie do tematu :) z tego co piszecie to na podstawie wlepki VISA do paszportu moge spokojnie podrozowac przez 1 rok

mamy wyjazd do usa w marcu visa wazna do maja, w maju 30 chcemy wrocic do PL na wesele szwagierki wiec smialo moge jechac mimo tego ze visa jest wazna do 25 maja ? ( oczywiscie jesli nie dostane na czas plastiku ) ten rok liczy sie od momentu przekroczenia granic US zgadza sie ? czyli jak w marcu 10tego 2016r przekrocze granice to visa jest wanza do marca 2017 ? zgadza sie ???

a co do podawania info przy zakupie biletu do usa przez neta to nic nie podawalem wpisalem dane paszportu i tyle :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zle cos czytasz😉

Ta wlepka jest na wjazd a później pieczątka jest wlasciwa na wjazd i tutaj masz 1 rok😊

A jak masz GC w ręku to ta kartę pokazujesz😊

Dobrze ze podales dane paszportu😊 bo to się podaje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kochani, tak na szybko jedno pytanie otwierające nowy rok ;) 18 listopada 2017 wlecieliśmy na teren USA, dostaliśmy pieczątki w paszportach. Po dwóch tygodniach wróciliśmy do PL a po 6 tygodniach na amerykański adres doszły GC. Docelowy wylot zaplanowaliśmy w dwóch etapach: 1) ja lecę na początku czerwca 2) żona z dziećmi pod koniec lipca (przed rozpoczęciem roku szkolnego). Generalnie wszyscy będziemy przekraczali granicę ponad 6 m-cy od opuszczenia USA (główny powód to zakończenie roku szkolnego u dzieciaków oraz domykanie reszty spraw). Czy powinniśmy się spodziewać jakichś problemów na lotnisku przy przekraczaniu granicy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
51 minutes ago, stars & stripes said:

Kochani, tak na szybko jedno pytanie otwierające nowy rok ;) 18 listopada 2017 wlecieliśmy na teren USA, dostaliśmy pieczątki w paszportach. Po dwóch tygodniach wróciliśmy do PL a po 6 tygodniach na amerykański adres doszły GC. Docelowy wylot zaplanowaliśmy w dwóch etapach: 1) ja lecę na początku czerwca 2) żona z dziećmi pod koniec lipca (przed rozpoczęciem roku szkolnego). Generalnie wszyscy będziemy przekraczali granicę ponad 6 m-cy od opuszczenia USA (główny powód to zakończenie roku szkolnego u dzieciaków oraz domykanie reszty spraw). Czy powinniśmy się spodziewać jakichś problemów na lotnisku przy przekraczaniu granicy?

Z tego co slyszalem [1] pierwsza dluzsza (do roku) nieobecnosc jest traktowana ulgowo.

[1] http://britsimonsays.com/successful-interview-length-visa-validity-leaving-usa-arriving/

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
16 godzin temu, Xarthisius napisał:

Z tego co slyszalem [1] pierwsza dluzsza (do roku) nieobecnosc jest traktowana ulgowo.

[1] http://britsimonsays.com/successful-interview-length-visa-validity-leaving-usa-arriving/

Dziękuję @Xarthisius ;) Poniżej cytat zawierający odpowiedź:

Some people treat the first trip to the USA as an activation trip and to “look around”. They then leave and return to live permanently which is fine as long as you make this return within 12 months. That is perfectly fine and understandable – you are not obligated to take up residence in this first trip – although you will have become an LPR and therefore have other obligations (such as tax reporting – even on income earned outside of the USA!).

Once you begin “residing” in the USA you are expected to maintain residence there. If you leave the USA for long periods of time (up to 12 months) you may be asked to show that you maintained you home there, otherwise you may have been considered to have “abandoned” your Green Card. In that scenario you would have to convince an immigration judge that you did not intend to abandon your Green Card – so I advise you to follow the rules.

If you need to leave the USA for a trip longer than 12 months, you must apply for a “re-entry permit” with form I-131. The re-entry permit must be applied for before you leave the USA, although you can arrange to receive  it at a US embassy abroad. IF the re-entry permit is granted you will get permission to leave for up to 2 years. However, the approval is not automatic – you need a good reason to be approved.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×