Skocz do zawartości
mi0706

Wyjazd/wjazd Z/do Usa Po Pierwszym Przylocie

Recommended Posts

Mam takie pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

Po krótkim pobycie w USA, głównie po to by przekroczyć granicę przed wygaśnięciem mojej wizy jestem z powrotem w Polsce.

Teraz przyszedł czas na sprzedawanie rzeczy, pakowanie, porządkowanie różnych spraw. Dziś kupiłem bilet do Stanów na styczeń. No i chciałem uzupełnić informacje dotyczące mojej wizy i zielonej karty. No i tu pojawił się problem, bo zielone karty są w Stanach (przyszły po 4 tygodniach, a ja wróciłem do PL po 3 tygodniach), a system linii lotniczej dopuszcza wpisanie albo wizy (ważnej) albo zielonej karty i nie za bardzo wiem co tam mam wpisać.

Moja wiza wygaśnie za parę dni, a zielonej karty przy sobie nie mam. Wiem, że można podróżować na pieczątce przez rok jako tymczasowej zielonej karcie, ale co wpisać w polu "nr zielonej karty" i w "data wygaśnięcia"?

Czy ktoś miał ten sam przypadek?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Twoja wiza imigracyjna, po osteplowaniu, dziala jak zielona karta na okres jednego roku. Masz napisana endorsement clause na wklejce, ktora o tym stanowi. Czyli masz zielona karte.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak to ja wiem. Tylko, że systemie są dwie opcję

1. Jak się ma zieloną kartę - trzeba podać datę ważności i numer (Ja mam ale nie przy sobie, więc na latnisku jej nie pokażę)

2. Jak się ma wizę - numer i datę ważności - a ta ma podaną datę lipiec 2013

Fajnie gdyby znalazł się ktoś kto leciał z wizą z pieczątką nie mając zielonego plastiku przy sobie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nie mozesz na lotnisku pokazac wizy z wpisana adnotacja o I-551? To zalatwi sprawe.

Jezeli koniecznie musisz wypelniac online i potrzebujesz date waznosci, to liczysz rok od daty stempelka. Numer karty to twoj A#. A zatem mozesz podac wszystkie niezbedne informacje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Numer Twojej plastikowej zielonej karty jest taki sam jak na wizie imigracyjnej tj. A ................ Ważność zielonej karty 10 lat licząc od daty pieczątki wydanej przez urząd imigracyjny.Wiza imigracyjna z pieczątką urzędu imigracyjnego na lotnisku w USA spełnia przez rok rolę GC

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

no właśnie się zastanawiałem co to jest za numer ten A................

Rozumiem, że nie muszę uzupełniać online tylko pokażę paszport na lotnisku i wystarczy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam forumowiczów,
szukam informacji dotyczących kwestii krótkiego pierwszego przylotu do USA po otrzymaniu GC i powrotu do Polski celem dokończenia kilku spraw itd. Pomyślałem, że ten wątek chyba będzie najbardziej odpowiedni, bo nie znalazłem nigdzie wątku bardziej zbliżonego.

Moje pytanie jest następujące. Czy po przylocie (pierwszym po otrzymaniu wizy imigracyjnej np. po wygranej w loterii wizowej) jest określone ile czasu powinniśmy w Stanach spędzić? Czy dobrze rozumiem, że nie ma konieczności czekania na GC czy wyrobienia od razu białego paszportu? Mogę np. po paru dniach wrócić do Polski i przez rok mieć możliwość finalnego przylotu do US? Jeżeli tak, to na jakiej podstawie? Jakaś pieczątka w paszporcie?

Jeżeli były gdzieś podobne pytania to proszę o link i przepraszam za dublowanie tematu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mozesz przekroczyc granice i tego samego dnia jeszcze wrocic do Polski.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

bylo napisane juz wiele razy na forum o takich pobytach,wyjazdach :)

dostajesz pieczatke i na tej pieczatce mozesz wjechac na teren USA .ta pieczatka jest wazna 1 rok i tyle czasu mozesz byc bez utraty GC-statusu.

gdzie moze byc problem ze nie dojdzie GC,numer SSN a Ty bedziesz w Polsce tyle czasu,wtedy nikt nie zalatwi za Ciebie z numerem,kolejna karta GC.

chyba ze masz kogos kto odbierze GC ze skrzynki i Ci np wysle do Polski

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam

Dołączę się do tematu związanego z pierwszym wyjazdem do USA. Jesteśmy wraz z żoną na etapie planowania wyjazdu który planujemy na czerwiec 2016 na GC. Moje pytanie wiążę się z tym czy numer SSN przyjdzie na adres pod który się zameldujemy czy trzeba iść osobiście aby ten numer wyrobić i jak mniej więcej planować pobyt tak aby na adres doszła też karta GC. Czy 2 miesiące w zupełności wystarczą aby karta GC przyszła na adres czy planować pobyt z dodatkowym miesięcznym zapasem aby osobiście odebrać kartę GC. Chcemy wrócić do Polski pozamykać sprawy i ponownie wyjechać max do 6 miesięcy tak by nie tłumaczyć się na secondery.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Może karta stałego pobytu przyjść do tych 2 miesięcy a może i dłużej.

Co do numeru to radze iść do biura SSN i tam złożyć formularz.bywa nie często ze numerów nie ma i za 1 miesiąc 😊

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam przypinam sie do tematu :) z tego co piszecie to na podstawie wlepki VISA do paszportu moge spokojnie podrozowac przez 1 rok

mamy wyjazd do usa w marcu visa wazna do maja, w maju 30 chcemy wrocic do PL na wesele szwagierki wiec smialo moge jechac mimo tego ze visa jest wazna do 25 maja ? ( oczywiscie jesli nie dostane na czas plastiku ) ten rok liczy sie od momentu przekroczenia granic US zgadza sie ? czyli jak w marcu 10tego 2016r przekrocze granice to visa jest wanza do marca 2017 ? zgadza sie ???

a co do podawania info przy zakupie biletu do usa przez neta to nic nie podawalem wpisalem dane paszportu i tyle :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zle cos czytasz😉

Ta wlepka jest na wjazd a później pieczątka jest wlasciwa na wjazd i tutaj masz 1 rok😊

A jak masz GC w ręku to ta kartę pokazujesz😊

Dobrze ze podales dane paszportu😊 bo to się podaje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kochani, tak na szybko jedno pytanie otwierające nowy rok ;) 18 listopada 2017 wlecieliśmy na teren USA, dostaliśmy pieczątki w paszportach. Po dwóch tygodniach wróciliśmy do PL a po 6 tygodniach na amerykański adres doszły GC. Docelowy wylot zaplanowaliśmy w dwóch etapach: 1) ja lecę na początku czerwca 2) żona z dziećmi pod koniec lipca (przed rozpoczęciem roku szkolnego). Generalnie wszyscy będziemy przekraczali granicę ponad 6 m-cy od opuszczenia USA (główny powód to zakończenie roku szkolnego u dzieciaków oraz domykanie reszty spraw). Czy powinniśmy się spodziewać jakichś problemów na lotnisku przy przekraczaniu granicy?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
51 minutes ago, stars & stripes said:

Kochani, tak na szybko jedno pytanie otwierające nowy rok ;) 18 listopada 2017 wlecieliśmy na teren USA, dostaliśmy pieczątki w paszportach. Po dwóch tygodniach wróciliśmy do PL a po 6 tygodniach na amerykański adres doszły GC. Docelowy wylot zaplanowaliśmy w dwóch etapach: 1) ja lecę na początku czerwca 2) żona z dziećmi pod koniec lipca (przed rozpoczęciem roku szkolnego). Generalnie wszyscy będziemy przekraczali granicę ponad 6 m-cy od opuszczenia USA (główny powód to zakończenie roku szkolnego u dzieciaków oraz domykanie reszty spraw). Czy powinniśmy się spodziewać jakichś problemów na lotnisku przy przekraczaniu granicy?

Z tego co slyszalem [1] pierwsza dluzsza (do roku) nieobecnosc jest traktowana ulgowo.

[1] http://britsimonsays.com/successful-interview-length-visa-validity-leaving-usa-arriving/

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

16 godzin temu, Xarthisius napisał:

Z tego co slyszalem [1] pierwsza dluzsza (do roku) nieobecnosc jest traktowana ulgowo.

[1] http://britsimonsays.com/successful-interview-length-visa-validity-leaving-usa-arriving/

Dziękuję @Xarthisius ;) Poniżej cytat zawierający odpowiedź:

Some people treat the first trip to the USA as an activation trip and to “look around”. They then leave and return to live permanently which is fine as long as you make this return within 12 months. That is perfectly fine and understandable – you are not obligated to take up residence in this first trip – although you will have become an LPR and therefore have other obligations (such as tax reporting – even on income earned outside of the USA!).

Once you begin “residing” in the USA you are expected to maintain residence there. If you leave the USA for long periods of time (up to 12 months) you may be asked to show that you maintained you home there, otherwise you may have been considered to have “abandoned” your Green Card. In that scenario you would have to convince an immigration judge that you did not intend to abandon your Green Card – so I advise you to follow the rules.

If you need to leave the USA for a trip longer than 12 months, you must apply for a “re-entry permit” with form I-131. The re-entry permit must be applied for before you leave the USA, although you can arrange to receive  it at a US embassy abroad. IF the re-entry permit is granted you will get permission to leave for up to 2 years. However, the approval is not automatic – you need a good reason to be approved.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×