Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz już chyba wiem - ten brak bana dotyczył tylko i wyłącznie wiz studenckich... Co do pozostałych pytań prosiłabym jednak o pomoc :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak to tyczy wiz studenckich czy j1.

A co pracy to nikt o zdrowych zmysłach nie mówi co robił chociaż Konsul wie. ;)

To jak idąc po wizę nie imigracyjną ze chociaż czasami wiadomo co może być w USA to należy zbić z myśli Konsula ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jeśli odprowadzało się podatki to sprawa wiadoma, że się pracowało i co wtedy, jeśli chce się tu wrócić za jakiś czas? Ban na zawsze?

A jeżeli nie płaciło się podatków i nikt za rekę, przy nielegalnej pracy, nie złapał, nie wymieniało się czeków, ale posiadało konto w banku? Czy szukają aż tak dokładnie informacji nt. delikwenta, który ponownie chce przylecieć? I czy aby nie jest tak, że jeżeli skłamie się, że się nie pracoało, to dostaje się bana dożywotnio?

Generalnie to interesuje mnie to, co tak naprawdę dyskwalifikuje całkowicie do otrzymania wizy (turystycznej, studenckiej, pracowniczej) albo GC wylosowanej w loterii. Chciałabym tylko to wiedzieć i już nie męczę pytaniami na ten temat:)

Dziękuję za link nt. deportacji. Ale czy mam traktować to, co otrzymałam jako "dobrowlony wyjazd"? Chyba nie bo nie dali mi 120 dni na opuszczenie kraju, tylko natychmiast...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Musisz rozróżnić dwie sprawy.

Wizy imigracyjne i nie imigracyjne.

I tak przy wizach imigracyjnych jesli nie mają Twojego podpisu,nic w systemie imigracyjnym to wiedzą ze np pracowal ktoś lecz nie mogą od tak sobie odmówić wjazdu i wizy. Samo myślenie to za mało.

A wizy nie imigracyjne to tutaj jest szersze myślenie nawet jak nie masz konta a jesteś dlugo,zmieniasz status a do tego kombinujesz to okłamałaś Konsula i urzędnika na granicy a jeśli tak to kolejnym razem możesz zrobić podobnie. Twoja wiarygodność spada co nie znaczy ze każdy ma podobnie i będzie mieć. Należy miec tego świadomość.

Znam osoby ze za mniejsze sprawy masz NIE a inne za gorsze dają Ci szanse i podobnie jest z kolejna wiza i wjazdem.

A co wyjazdu to może Karina coś dopisze do tego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziekuję sly6 za odpowiedź, jest bardzo pomocna :)

Jeśli ktoś byłby zorientowany w temacie "dobrowolnego wyjazdu" i tego czy można gdzieś sprawdzić czy aby nie toczy się już jakieś postępowanie deportacyjne, czy został wydany jakiś nakaz byłabym wdzięczna za doinformowanie w tym temacie :) Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie ponownie,

Jakies dwa miesiace temu zadalam pytanie dot. mojej sprawy jednemu z adwokatow (na FAQ), podaje link, bo byc moze komus sie przyda (moj nick aga):

http://adwokatbloch.com/index.php?p=146

Tenze adwokat twierdzi, ze pobyt nielegalny liczy sie od dnia otrzymania pisma z odmowa. W zwiazku z tym, ze mi ta odpowiedzia namieszal (dwoch innych adwokatow powiedzialo mi, ze liczy sie to od dnia wygasniecia wizy), moja znajoma skontaktowala sie z adwokatem imigracyjnym. Ten z kolei powiedzial, ze przy zmianie wizy z turystycznej na studencka UrzadImigracyjny daje sobie 120 dni na odpowiedz. W zwiazku z tym niezaleznie kiedy przyjdzie pismo z odmowa, nielegalny pobyt liczy sie po uplywie tych 120 dni. Podobno te 120 dni jest liczone od dnia wygasniecia wizy, ale moze Urzad wezmie pod uwage date wplyniecia podania o zmiane wizy (w tym wypadku o 2 tyg. wczesniejsza date).

Mam nadzieje, ze skoro jest adwokatem specjalizujacym sie w sprawach imigracyjnych, wie co mowi. Ale chcialam zwrocic uwage na kompletnie rozne interpretacje adwokatow na dokladnie ten sam temat... I badz tu czlowieku madry

Tak czy inaczej kupilam juz bilet do Polski, gdyz niestety nie mam juz mozliwosci zalegalizowania pobytu bedac tutaj. Byc moze wskuram cos bedac w Polsce :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie ponownie,

Jakies dwa miesiace temu zadalam pytanie dot. mojej sprawy jednemu z adwokatow (na FAQ), podaje link, bo byc moze komus sie przyda (moj nick aga):

http://adwokatbloch.com/index.php?p=146

Tenze adwokat twierdzi, ze pobyt nielegalny liczy sie od dnia otrzymania pisma z odmowa. W zwiazku z tym, ze mi ta odpowiedzia namieszal (dwoch innych adwokatow powiedzialo mi, ze liczy sie to od dnia wygasniecia wizy), moja znajoma skontaktowala sie z adwokatem imigracyjnym. Ten z kolei powiedzial, ze przy zmianie wizy z turystycznej na studencka UrzadImigracyjny daje sobie 120 dni na odpowiedz. W zwiazku z tym niezaleznie kiedy przyjdzie pismo z odmowa, nielegalny pobyt liczy sie po uplywie tych 120 dni. Podobno te 120 dni jest liczone od dnia wygasniecia wizy, ale moze Urzad wezmie pod uwage date wplyniecia podania o zmiane wizy (w tym wypadku o 2 tyg. wczesniejsza date).

Mam nadzieje, ze skoro jest adwokatem specjalizujacym sie w sprawach imigracyjnych, wie co mowi. Ale chcialam zwrocic uwage na kompletnie rozne interpretacje adwokatow na dokladnie ten sam temat... I badz tu czlowieku madry

Tak czy inaczej kupilam juz bilet do Polski, gdyz niestety nie mam juz mozliwosci zalegalizowania pobytu bedac tutaj. Byc moze wskuram cos bedac w Polsce :)

Ja przypuszczam, ze jest podobnie lub identycznie jak w przypadku przedluzenia wizy turystycznej, czyli jesli przyszla odmowa, to nielegalnie sie jest od daty w I-94. A poniewaz chyba ten sam formularz co do przedluzenia jest do zmiany statusu, wiec pewnie i tak samo sie liczy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie ponownie,

Jakies dwa miesiace temu zadalam pytanie dot. mojej sprawy jednemu z adwokatow (na FAQ), podaje link, bo byc moze komus sie przyda (moj nick aga):

http://adwokatbloch.com/index.php?p=146

Tenze adwokat twierdzi, ze pobyt nielegalny liczy sie od dnia otrzymania pisma z odmowa. W zwiazku z tym, ze mi ta odpowiedzia namieszal (dwoch innych adwokatow powiedzialo mi, ze liczy sie to od dnia wygasniecia wizy), moja znajoma skontaktowala sie z adwokatem imigracyjnym. Ten z kolei powiedzial, ze przy zmianie wizy z turystycznej na studencka UrzadImigracyjny daje sobie 120 dni na odpowiedz. W zwiazku z tym niezaleznie kiedy przyjdzie pismo z odmowa, nielegalny pobyt liczy sie po uplywie tych 120 dni. Podobno te 120 dni jest liczone od dnia wygasniecia wizy, ale moze Urzad wezmie pod uwage date wplyniecia podania o zmiane wizy (w tym wypadku o 2 tyg. wczesniejsza date).

Mam nadzieje, ze skoro jest adwokatem specjalizujacym sie w sprawach imigracyjnych, wie co mowi. Ale chcialam zwrocic uwage na kompletnie rozne interpretacje adwokatow na dokladnie ten sam temat... I badz tu czlowieku madry

Tak czy inaczej kupilam juz bilet do Polski, gdyz niestety nie mam juz mozliwosci zalegalizowania pobytu bedac tutaj. Byc moze wskuram cos bedac w Polsce :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czy jest ktos na forum, kto naprawde jest zorientowany w prawie imigracyjnym? Wiem, ze jest Pani Karina, ale nie ma jej tu chyba ostatnio :)

Chcialabym wiedziec, ktora z tych trzech opcji jest zgodna ze stanem faktycznym: czy nielegalny pobyt zaczyna sie po wygasnieciu wizy w tym przypadku, czy po tych 120 dniach od wyslania dokumentu lub od wygasniecia wizy, czy od dnia otrzymania pisma o odmowie. Interesuje mnie od jakiego okresu licza sie dni do karencji w przypadku przekroczenia pol roku nielegalnego pobytu tutaj (zakaz 3-lat na powrot do USA)

Juz na prawde nie wiem kogo sluchac. Bilet juz wykupilam wiec juz niczego nie bede zmieniac, ale chce wiedziec czy dobrze zrobilam, decydujac wrocic w tym terminie, jaki wybralam i czy nie skutkuje to jednak zakazem na 3 lata. Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×