Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy jest ktos na forum, kto naprawde jest zorientowany w prawie imigracyjnym? Wiem, ze jest Pani Karina, ale nie ma jej tu chyba ostatnio :)

Chcialabym wiedziec, ktora z tych trzech opcji jest zgodna ze stanem faktycznym: czy nielegalny pobyt zaczyna sie po wygasnieciu wizy w tym przypadku, czy po tych 120 dniach od wyslania dokumentu lub od wygasniecia wizy, czy od dnia otrzymania pisma o odmowie. Interesuje mnie od jakiego okresu licza sie dni do karencji w przypadku przekroczenia pol roku nielegalnego pobytu tutaj (zakaz 3-lat na powrot do USA)

Juz na prawde nie wiem kogo sluchac. Bilet juz wykupilam wiec juz niczego nie bede zmieniac, ale chce wiedziec czy dobrze zrobilam, decydujac wrocic w tym terminie, jaki wybralam i czy nie skutkuje to jednak zakazem na 3 lata. Pozdrawiam

Napisz na priv do Kariny. Opinie o Blochu są tym forum b.niejednoznaczne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Well.. and the final answer is:

30 dni od daty wystawienia Ci odpowiedz odmownej. Masz 30 dni na opuszczenie Stanow.

Poczytaj o tym ponizej.

Jednak musisz wziac pod uwage inne rzeczy - czy Twoja promesa bedzie uniewazniona? jaki jest Twoj status w chwili dostania odpowiedz negatywnej? od kiedy liczy sie Twoj nielegalny pobyt w sensie, ze mozesz ubiegac sie o inna wize; mozesz starac sie o green card itd. Czy mozesz dostac paragraf 222(g)? Czy o tym wszystkim mam Ci napisac? To mi zajmie troche czasu, ale moge Ci to do jutra opisac - moze komus sie przyda.

Zrodlo: cbp.gov

If my request to stay past my initial period of admission was denied by U.S. Citizenship and Immigration Service (USCIS), how long do I have before I have to leave the U.S.?

USCIS generally allows you 30 days to depart the U.S. starting from the date on the letter notifying you of their decision to deny an extension.

If you do not depart within 30 days, you will be considered deportable. USCIS cautions that if you are refused permission to extend your stay, you may encounter problems with Consulates overseas the next time you apply for a U.S. visa because their computer records will indicate that you did not leave the U.S. within the time frame of your initial period of entry.

Be sure to keep your rejection letter and proof of the date of your departure (a boarding pass is the best thing, but passport stamps showing entry into another country is also helpful) to give the consulate the next time you apply for a new visa. Having those may mitigate your apparent overstay and could improve your chances of renewing your visa without the five year restriction usually applied to people that have overstayed their visit.

-------------------------------------------------------------------------

zrodlo: uscis

How long do I have to leave the U.S. if my application for an extension is denied?

USCIS generally allows you 30 days to depart the U.S. starting from the date on the letter notifying you of their decision to deny an extension. If you do not depart within 30 days, you will be considered deportable.

In order to avoid problems with Consulates overseas when applying for a new visa, be sure to keep your rejection letter and proof of the date of your departure, such as a boarding pass, or passport with departure stamps. This will mitigate the apparent overstay.

-----------------------------------------------------

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Czyli nielegalny pobyt liczy sie w tym wypadku od 8 lipca, skoro odpowiedz z odmowa dostalam 8 czerwca?

W odpowiedzi, ktora dostalam byl tekst, ktory zacytowalam w jednym z powyzszych postow, tam nie ma informacji o 30 dniach, tylko o tym ze musze natychmiast USA opusci. To jest bez znaczenia i faktycznie bedzie to od 8 lipca liczone?

Ponadto w informacji w tym zrodle: cbp.gov jest zapis o piecioletnim zakazie, a nie o trzy letnim (gdy nielegalny pobyt przekroczy od 6 do12 miesiecy), wiec jak to rozumiec?

Jezeli bylaby Pani na tyle uprzejma by opisac pozostale rzeczy to oczywiscie bedzie to dla mnie i na pewno nie tylko dla mnie bardzo pomocne :) Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pani Karina niestety się nie odzywa...

Powiedzcie mi czy jest sens brać udział w loterii wizowej jeżeli przesiedziało się wizę o parę miesięcy. Bo to przesiedzenie to złamanie prawa, więc nawet jeśli by wylosowali to czy powiedą, że nie mogą GC dać ze względu na to przesiedzenie?

Niebawem wracam do PL, więc gdy będą wyniki loterii będe już w kraju. Jednak w formularzu trzeba wpisać nawę państwa, w którym się jest aktualnie. Czy więc nie będzie problemów jeśli wpisze USA, nie ściągnę przez to na siebie urzędników?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zależy jak długo przesiedzisz wizę.

Czy nie będziesz mieć zakazu wjazdu. I pisz prawdę

Jak będziesz miec problemy to ze sponsorowaniem przez prace o GC lub innymi wizami nie inigracyjnymi bo zamiast wyjechać nadal jesteś nawet jak nie ma nakazu natychmiastowego wyjazdu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To wiem :) Tylko chodzi mi o to czy nawet jeśli przesiedze mniej niż pół roku, czy to już skutkuje odmową przyznanie ew. GC (w drodze ew. wylosowania w loterii), bo przeciez złamałam prawo. Czy to zostaje wówczas "darowane"?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie ma zakazu..

Jak napisałem ze będziesz mieć problem z wizami nieimigracyjnymi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam znajomego, ktorego zone jest w USA nielegalnie. On się stara o zielona kartę przez prace. Adwokat powiedział mu ze jak on dostanie zielona kartę to ona może aplikować o waiver (trzeba sporo kasy za to zapłacić), i trwa to jakieś 6 miesięcy i ona tez dostanie zielona kartę... prawda to? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
49 minut temu, kibicsoccera napisał:

Mam znajomego, ktorego zone jest w USA nielegalnie. On się stara o zielona kartę przez prace. Adwokat powiedział mu ze jak on dostanie zielona kartę to ona może aplikować o waiver (trzeba sporo kasy za to zapłacić), i trwa to jakieś 6 miesięcy i ona tez dostanie zielona kartę... prawda to? 

Nieprawda i on nie dostanie żadnej zielonej karty jeżeli przebywa nielegalnie. Wygląda na typową ściemę niekompetentnego adwokata...

Edytowane przez kzielu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
9 minut temu, kzielu napisał:

Nieprawda i on nie dostanie żadnej zielonej karty jeżeli przebywa nielegalnie. Wygląda na typową ściemę niekompetentnego adwokata...

norma, chce wyciagnac kase, a potem rozlozyc rece i powiedziec: " niestety prosze panstwa, ale sie nie udalo. Pieniedzy Wam oddac nie moge bo koszty postepowania. "

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

5 godzin temu, kibicsoccera napisał:

Mam znajomego, ktorego zone jest w USA nielegalnie. On się stara o zielona kartę przez prace. Adwokat powiedział mu ze jak on dostanie zielona kartę to ona może aplikować o waiver (trzeba sporo kasy za to zapłacić), i trwa to jakieś 6 miesięcy i ona tez dostanie zielona kartę... prawda to? 

sporo tzn ile? Znając język to pełno jest historii na necie o waiver kto co może i czy się uda oraz jaki to może być koszt. Jednym się udaje innym nie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
16 godzin temu, kzielu napisał:

Nieprawda i on nie dostanie żadnej zielonej karty jeżeli przebywa nielegalnie. Wygląda na typową ściemę niekompetentnego adwokata...

On jest legalnie. Tylko ona nie jest. Dobrze zawsze zapytać na tym forum :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Problemem moze byc, ze maz nie ma obywatelstwa, a tylko GC... i nawet po zdobyciu obywatelstwa bylby "naturalized" citizen, a nie rodowity. Z tego co slyszlam -- i co sie czyta na forach Visa Journey -- ze jest trudniej o waiver jezeli maz/zona nie sa rodowici amerykanie. Bo przeciez maz nie MUSI tu mieszkac, wiec malzenistwo moze byc razem poza terenem USA.

No i nie zapominajmy, ze administracja w Washingtonie jest teraz znacznie bardziej ostro nastawiona na nielegalnych. Mozliwie, ze bedzie trudniej o jakikolwiek waiver. 

Edytowane przez katlia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

21 minut temu, kibicsoccera napisał:

On jest legalnie. Tylko ona nie jest. Dobrze zawsze zapytać na tym forum :)

A dobra - nie przeczytalem. Wiec zona nie dostanie - musi miec legalny status zeby dostac GC. Co do kosztow waivera - one sa scisle okreslone przez USCIS wiec to ze "duzo kosztuje" to bajka.... Natomiast zaden waiver bez wyjezdzania jej nie pomoze, jedyne co moze jej pomoc to czekanie na to az maz zostanie obywatelem - co potrwa 5 lat od momentu otrzymania GC.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×