Skocz do zawartości
sly6

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Recommended Posts

Część wszystkim jestem młodą osobą bo mam 24 lata i ostatnio wygrałem (mam mały case number ) więc ogólnie jestem pozytywnie nastawiony.
Obecnie studiuję zaocznie na 2 roku i chciał bym skończyć licencjata przed wylotem, mam parę pytań do was :
1. Jestem po szkole zawodowej ale robiłem liceum 2 letnie uzupełniające i mam maturę, mam nadzieję że to nie koliduję że robiłem średnie na raty.( co w takim przypadku mam wpisać w rubrykach, tłumaczyć nazwy szkół czy podać polskie )

2. Sponsor, z tego co czytam nie trzeba podawać jego adresu od razu natomiast moim sponsorem ma być znajomy mojej ciotki więc rozumiem że jak on się deklaruję brać "za mnie odpowiedzialność" to muszę jechać do niego pod podany adres? ( i czy mógł by mi ktoś ogólnie nakreślić sytuacje sponsoringu od strony potrzebnych papierów)

3. Skoro już wygrałem mam zamiar kontynuować naukę a mianowicie studia mgr w stanach wiem że to dość skomplikowana procedura ale ponoć się da z polskiego licencjata startować na ich mgr

Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam jeśli zadaje jakieś głupie pytania :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chyba niechcący mogliście wprowadzić anię38 w błąd ;) Piszesz o rodzinie 2+4, pamiętam, że gdzieś wspominałaś, że masz 38 lat, więc zakładam, że nie wszystkie Twoje dzieci mają powyżej 14 lat :)

Jeśli tak to na badania musisz sobie zarezerwować więcej czasu, ponieważ dzieci w wieku 2-14 zamiast prześwietlenia mają test IGRA, a na wyniki testu czeka się 2-3 dni.

My w poniedziałek zrobiliśmy wszystkie badania (dzieciom testy IGRA, na które trzeba czekać i przy okazji nam testy kiłowe i RTG - dzięki temu nie płaciliśmy dodatkowo za transport wyników, bo nie były potrzebne pilnie), a w czwartek mieliśmy wizytę u lekarza. Co prawda badania robiliśmy w Krakowie, ale na wyniki testów niestety zawsze trzeba czekać, niezależnie od tego czy Warszawa, czy Kraków.

Daisy1.. tak 2 moich dzieci ma 6 i 11 lat..... moglabys na priv napisac mi cos wiecej na ten temat prosze? szukam w necie konkretow ale niestety nic dokladnego na ten temat nie moge znalezc.. a lepiej sie jest chyba dowiedziec od kogos kto juz przez to przechodzil..

wielkie dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Można tez zadzwonić do przychodni z pytaniami :)

A które to forum mówi pisze cos innego można wiedzieć ;)

Co do czasu to zawczasu należy zadzwonić i zobaczyć jak jest z kolejka oraz czy Pan-Pani doktor przyjmuje bo może być różnie np urlop ;)

Takeru co do adresu to masz na myśli jak ma przyjść GC?

To możesz ten adres podać a później na terenie USA zamieszkać gdzieś indziej.później ten adres możesz zmienić :).

Co do sponsora to może Ci napisać w prostych słowach ze Ci pomoże w pierwszych dniach tyg

Może tez wyslac Ci I-134.a i tak Ty musisz pokazać ze sobie dasz radę w USA.bo za te druki nikt nikogo nie będzie ścigać ;) spokojnie możesz takie coś dostać

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam ponownie

Okazało się, że żona musi wyrobić nowy dowód i paszport, więc w najgorszym razie czas oczekiwania na paszport wyniesie 60 dni. Mam nr 2XXX. Czy jeśli wypełnię D260 w końcu lipca to będzie OK i zdążę z wizą? Jak myślicie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Można tez zadzwonić do przychodni z pytaniami :)

A które to forum mówi pisze cos innego można wiedzieć ;)

Co do czasu to zawczasu należy zadzwonić i zobaczyć jak jest z kolejka oraz czy Pan-Pani doktor przyjmuje bo może być różnie np urlop ;)

Takeru co do adresu to masz na myśli jak ma przyjść GC?

To możesz ten adres podać a później na terenie USA zamieszkać gdzieś indziej.później ten adres możesz zmienić :).

Co do sponsora to może Ci napisać w prostych słowach ze Ci pomoże w pierwszych dniach tyg

Może tez wyslac Ci I-134.a i tak Ty musisz pokazać ze sobie dasz radę w USA.bo za te druki nikt nikogo nie będzie ścigać ;) spokojnie możesz takie coś dostać

No właśnie zastanawiało mnie jak wygląda to zaświadczenie sponsora, czyli on musi mi wysłać I-134 czy może w inny sposób mi zaświadczyć że mi pomoże? a o adres to mi chodziło że z tego co czytałem to wpisuje się go w ds 260 (adres sponsora, czy tam gdzie będę przebywać) Mam jeszcze pytanie, muszę wpisywać że kończyłem szkołę zawodową ? czy wystarczy Highest Level of Education Completed:High School Diploma oraz czy muszą to być nazwy przetłumaczone na angielski czy mogą być polskie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co do paszportu co innego dzis czy jutro wyrabiać a co do innego w maju za rok a do tego caly ds 260 wypełnić i wyslac.

Te zaświadczenie może być napisane na kartce zwyklej.czyjeś dane,Twoje plus podpis i ze Ci np pomoże w mieszkaniu i tyle czy aż tyle.zalezy od człowieka ;)

Ta nazwa sponsor to nad wyrost jest napisane i może lepiej pisac osoba co pomoże ;)

W ds 260 masz podać odpowiedzi w j.angielskim.poszukasz łatwo na necie nazwy szkol itd

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam ponownie

Okazało się, że żona musi wyrobić nowy dowód i paszport, więc w najgorszym razie czas oczekiwania na paszport wyniesie 60 dni. Mam nr 2XXX. Czy jeśli wypełnię D260 w końcu lipca to będzie OK i zdążę z wizą? Jak myślicie?

Spokojnie zdążysz. I to ze trzy razy ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co do paszportu co innego dzis czy jutro wyrabiać a co do innego w maju za rok a do tego caly ds 260 wypełnić i wyslac.

Te zaświadczenie może być napisane na kartce zwyklej.czyjeś dane,Twoje plus podpis i ze Ci np pomoże w mieszkaniu i tyle czy aż tyle.zalezy od człowieka ;)

Ta nazwa sponsor to nad wyrost jest napisane i może lepiej pisac osoba co pomoże ;)

W ds 260 masz podać odpowiedzi w j.angielskim.poszukasz łatwo na necie nazwy szkol itd

Wielkie dzięki za odpowiedz, złoty człowiek jesteś, mam jeszcze tylko jedno małe pytanie :) (mam nadzieje że ostatnie)

To zaświadczenie ma być jakoś notarialnie zaświadczone czy nie musi być, bo idąc na logikę równie dobrze mógł bym takie pisemko podrobić, i czy muszą być dane odnośnie zarobków, majątku "sponsora" czy tylko wystarczą jego dane ? (wiem że na górze pisałeś ale wole się 2 razy dopytać niż potem mieć problemy)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zwykłe pismo i tyle :)

Bez danych o majątku.to się wpisuje w I-134 :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie ponownie :) Mam pytanie bardziej dla siostry niż dla mnie. Siostra została wylosowana w loterii i ma dość niski numer 3XXX. Pamiętamy, że od momentu przyznania wizy po rozmowie z konsulem ma się maks. pół roku na wyjazd, zanim tymczasowa I-551 straci ważność (+ zanim badania stracą ważność).

I teraz pytanie kiedy najlepiej w jej wypadku złożyć DS-260, żeby interview (a przez to później wyjazdu) nie mieć *za wcześnie*? Ona celuje, żeby wyjechać późnym końcem wakacji albo we wrześniu. Wiem, że to się wiąże z ryzykiem - im dłużej będzie czekać, tym większa szansa, że w ogóle nie dostanie kart - ale celując we wrzesień chyba da się to spokojnie zrobić :) Ktoś miał podobne doświadczenia?

Dodając trochę kontekstu chodzi o to, że będzie sama z dwójką małych dzieci, które w przyszłym roku będą się łapać dopiero na kindergarten (bliźniaczki). Pracować będzie trzeba na pełen etat, a dzieci w wakacje coś muszą robić. Będziemy pomagać, ale mocno przygotowuję siostrę, że pierwsze miesiące będą dla niej szczególne trudne i chude, więc na summer campy dla dwójki dzieci raczej na pewno nie będzie ją stać. Stąd najlepiej byłoby przyjechać po wakacjach, już "na szkołę". Z tego co widzę day care już można łatwiej ogarnąć, a w Seattle żeby opłacić day care są dofinansowania dla low-income and mid-income families, więc będzie miała łatwiej póki nie wskoczy zawodowo szczebelek wyżej. A dzieciaki są bardzo ogarnięte i po angielsku śmigają, więc nawet jak się trochę spóźnią do kindergarten to tragedii nie będzie ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nie lepiej dostac rozmowe wczesniej i potem przenies ja w ambasadzie na termin dogodny ? Nie bedzie wtedy celowania na slepo. Ustali termin na (i badania tez )styczen i bedzie miala czas do lipca wjechac do stanow .

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A co odpowie jak ja zapytaja co zamierza zrobic z dziecmi podczas pracy ? Jak zacznie opowiadac, ze bedzie aplikowac o dofinansowania to konsul jej podziekuje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zielonywkarty, dzięki za podpowiedź, to brzmi dużo rozsądniej. :)

Pelasia, dofinansowanie do day care ja wynalazłem, żeby rozważyć najgorszy scenariusz. Możliwe, że od razu wskoczy w zarobki nie kwalifikujące się na nie, albo że z moją małą pomocą nie będzie ono potrzebne. Tak jak wspominałem, koszty day care będzie prościej znieść niż całych summer campów przez całe wakacje już od samego początku, i o to tu chodziło. Plus jest taki, że ja już jestem z żoną tu na miejscu, więc w ciągu roku szkolnego też damy radę jej pomóc, niekoniecznie tylko finansowo. Ale też dzięki za uwagę, przekażę jej, żeby nie opowiadała o tych dofinansowaniach konsulowi :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A siostra czyta własnie ;). Dzieki ivortm, zawsze dobrze wiedzieć ile wsparcia mnie czeka i mam teraz na to świadków haha.

Zielonywkarty a czy przeniesienie rozmowy na pozniej nie spowoduje, ze bede miala mniejsze szanse na przyznanie karty?Ja tego najbardziej sie boje

pelasia pewnie, ze nie bede wspominac o zadnych dofinansowaniach, chyba bym na glowe upadla! Tak jak ivor wspomnial, sytuacja się unormuje w roku szkolnym, wakacje sa problemem bo ceny summer campow na caly dzien powalają.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

pelasia pewnie, ze nie bede wspominac o zadnych dofinansowaniach, chyba bym na glowe upadla! Tak jak ivor wspomnial, sytuacja się unormuje w roku szkolnym, wakacje sa problemem bo ceny summer campow na caly dzien powalają.

Byś sie zdziwiła o jakich głupotach ludzie wspominają podczas stresowych sytuacji :)

Powodzenia na nowej ziemi życze :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pelasia ma racje o tych glupotach ;)

Przekładanie terminu jest dobre do kwietnia może i maj 2017

Później może zabraknąć wiz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czytałem od początku posty ..dzięki za numer :)

Ktoś tutaj trzy razy rozmowę przekladal ;)

Ważne aby za długo tego nie robic ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czytałem od początku posty ..dzięki za numer :)

Ktoś tutaj trzy razy rozmowę przekladal ;)

Ważne aby za długo tego nie robic ;)

wlasnie juz sama nie wiedziałam czy napisałeś czy mi sie przewidziało ;)

ja najchetniej wcale bym nie przekładała, moze jakąs inna opcje opieki na wakacje wymysle jeszcze, dziekuje bardzo za odpowiedzi!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×