Skocz do zawartości
sly6

Dv-2017 Wygrana,pytania I Odpowiedzi,ds260,badania,rozmowa,pierwsze Dni W Usa :)

Recommended Posts

Napiszę tak..wyślij ds 260.dostaniesz zaproszenie na rozmowę to wtedy pomyślisz co i jak robić ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Musisz mieć adres gdzie przyjdzie zielona karta

Nie musisz mieć tez sponsora musisz za to pokazać ze nie będziesz odciążeniem dla Stanów i Twoja zona..macie plan aby pracować :)

Jak teraz nie masz adresu to podasz go na rozmowie,tam musisz miec

A poczytaj inne tematy na forum nim zaczniesz czytać nie które posty ;) z dv 2014,2015 i 2016

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hej!

Mój CN: 22XXX, kiedy realnie mogę się spodziewać rozmowy? marzec-maj 2017?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ewaw przekładaniem terminu w ogóle się nie martw. Tylko tak jak sly6 napisał, maks. do kwietnia, maja.

My przekładaliśmy z grudnia na styczeń i nie było żadnego problemu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie,

Na wstępie gratuluję wygranym, a tym co dalej próbują podpowiem, że konsekwencja popłaca (u mnie za 4 razem).
Jestem szczęśliwcem z loterii DV-2017. Mój numer 21XXX.
Jeżeli chodzi o moje umiejętności to pracuje w Polsce w branży IT, w zagranicznej korporacji.

Czytałem już sporo ale chciałbym poprosić tutaj czy ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć, czy jest jakakolwiek możliwość aby moja dziewczyna pojechała ze mną i mogła w Stanach legalnie pracować.To jest mój główny dylemat. Jakie są opcje poza ślubem, aby została ujęta w DS-260.

Czy powinienem wniosek złożyć jak najszybciej? Czy tylko nr sprawy stanowi podstawę do kolejności zaproszeń na rozmowę. Czy odblokować ew. można część formularza w której chciałbym dodać osobę.
Ogólnie, czy ktoś pojechał z wylosowanych z podobnym doświadczeniem? Wiem, że większość firm w mojej branży przenosi się poza USA aby obciąć koszty.

Dziękuję z góry za podpowiedzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

czy jest jakakolwiek możliwość aby moja dziewczyna pojechała ze mną i mogła w Stanach legalnie pracować.To jest mój główny dylemat. Jakie są opcje poza ślubem, aby została ujęta w DS-260.

Nie ma innej opcji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sam możesz wyslac ds 260 a w międzyczasie załatwić ślub :)

Później pamiętaj o aktualizacji danych ,jak Twoja żona przyjmie Twoje nazwisko to pamiętajcie o wymianie dowodu i paszportu.

A co do takiego wyjazdu zobacz już teraz jakie sa oferty dla Ciebie i Twojej przyszłej żony :)

Miejsce tez ma znacznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witajcie,

Jakie są opcje poza ślubem, aby została ujęta w DS-260.

Zadne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sam możesz wyslac ds 260 a w międzyczasie załatwić ślub :)

Później pamiętaj o aktualizacji danych ,jak Twoja żona przyjmie Twoje nazwisko to pamiętajcie o wymianie dowodu i paszportu.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawiam się, czy jeśli jednak zdecydowalibyśmy się na ślub cywilny, to czy jest jakaś możliwość, że dane w DS-260 nie będzie można już zaktualizować po ew. ślubie aby dodać żonę? Nie lepiej wstrzymać się z wysłaniem tego formularza i wysłać dopiero na dwie osoby?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zalezy kiedy ślub :) jeśli na dzień przed terminem rozmowy to DS260 już raczej nie odblokujesz... A przynajmniej będzie to mocno podejrzane :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Poczytaj wcześniejsze posty na forum

Później aktualizujesz dane i tyle. Wysylasz dodatkowy ds 260 plus akt śluby lub tez na rozmowę sama to przynosisz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam ja z takimi pytaniami bo utknąłem na temacie dotyczącym miejsca zamieszkania już w USA Is this address where you want your Permanent Residence Card (Green Card) mailed? rozumiem, że pod wskazany adres chcą wysłać green card jeśli by taka była czy źle to interpretuje ? Drugie pytanie dotyczy kropek np w podaniu ulicy chyba nie będzie to uwzględnione jako błąd, wcześniej tak wysłałem zgłoszenie i jeśli by było źle to by odrzucili przypuszczam, dla przykładu ul.Zwyczajna 8m2 ? I kolejne wątpliwości jeśli zdałem technikum i uzyskałem świadectwo skończenia szkoły natomiast nie mam dopełnionej matury, nie mam fizycznie dyplomu z matury to się to kwalifikuje jako high school no degree ? Bo wcześniej tak zaznaczyłem i teraz pytanie co wybrać w tym DS-260 pod względem ukończenia szkół tam była kwalifikacja tych numerków 1- powiedźmy gimnazjum 2 technikum/ liceum ale czy da się tam wybrać w tym formularzu bez no degree ? Ostatnia wątpliwość to paszport chyba odstęp nie ma jakiegoś znaczenia między literkami np. EM 12345 czy EM1245 mi się wydaje, że tak jak jest podane w paszporcie trzeba wpisać czyli z odstępem ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jak nie masz matury to zaznaczasz No Degree.

Tak tam pada pytanie o adres na ktory ma przyjsc GC.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nazwy szkół tłumaczę na ang. czy polską nazwę przepisuje ? I rozumiem, że da się tam wybrać szkołę średnią tzn. jest opcja do zaznaczenia high school no degree ? Bo jeszcze nie doszedłem do tego momentu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam pytanie ponieważ przeglądam wzór wniosku ds -260 i jest tam punkt z Petitioner is my : „In-law‟, Employer, Self‟ a z racji tego że to będzie znajomy mojej ciotki to czy mam tam opcję znajomego?, czy mam zaznaczyć Self a potem na rozmowie w razie w przedłożyć pismo że to on będzie moim "sponsorem" Kolejne pytanie z serii Security and Background: Medical and Health Information Page (Do you have documentation to establish that you receive vaccinations in accordance with U.S law?) jak daje Yes (To znaczy że mam zrobione książeczkę szczepień z ich szczepieniami? ) a jak daje nie to muszę im to wyjaśnić ale co im mam wyjaśnić :) kolejne to pytanie Do you want the Social Security Administration to issue a Social Security number and a card? jak dam tak to oni mi wydadzą numer w przyszłości czy co ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ty składasz DS-260 więc Ty jesteś petitioner... Nie jesteś przecież sponsorowany tylko wygrany w loterii...

Dobrze czytasz, jak masz szczepienia zgodne z wymogami i standardami USA to dajesz "yes" a jeśli nie wiesz lub nie masz to dajesz "no" i wpisujesz w komentarzu że nie wiesz lub że nie masz na chwilę obecną...

Do SSN daj co chcesz i tak od razu po przylocie pogonisz do SSA z wnioskiem o SSN, bo tak to parę miesięcy na niego będziesz czekał jeśli się doczekasz wogóle...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nazwy szkół tłumaczę na ang. czy polską nazwę przepisuje ? I rozumiem, że da się tam wybrać szkołę średnią tzn. jest opcja do zaznaczenia high school no degree ? Bo jeszcze nie doszedłem do tego momentu.

Jest.

Mam pytanie ponieważ przeglądam wzór wniosku ds -260 i jest tam punkt z Petitioner is my : „In-law‟, Employer, Self‟ a z racji tego że to będzie znajomy mojej ciotki to czy mam tam opcję znajomego?, czy mam zaznaczyć Self a potem na rozmowie w razie w przedłożyć pismo że to on będzie moim "sponsorem" Kolejne pytanie z serii Security and Background: Medical and Health Information Page (Do you have documentation to establish that you receive vaccinations in accordance with U.S law?) jak daje Yes (To znaczy że mam zrobione książeczkę szczepień z ich szczepieniami? ) a jak daje nie to muszę im to wyjaśnić ale co im mam wyjaśnić :) kolejne to pytanie Do you want the Social Security Administration to issue a Social Security number and a card? jak dam tak to oni mi wydadzą numer w przyszłości czy co ?

Zaznaczasz self chyba ze ktos inny sklada petycje o GC dla Ciebie. Tak to znaczy ze masz wszystkie wymagane szczepienia i tak czy masz czy nie decyduje lekarz. Jak dasz tak do wysla Ci nr sami(a przynajmniej powinni) w innym przyadku sam musisz sie postarac o niego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×