Skocz do zawartości
bajerka

Zmiana Wizy J1 Na Turystyczna Po Ukonczonym Programie ?

Recommended Posts

Witam,

Jestem Au pair w USA juz 2 rok i za 3 miesiace zegnam sie ze swoja host rodzina. Nie ukrywam ze chcialbym zostac w USA jak najdluzej, stad moj pomysl by aplikowac o przedluzenie wizy i zmiany statusu na turystyczna. Czy jest to mozliwe nie wracajac do Polski? jesli tak to jak?

Albo - opcja 2 - wrocic do Polski w planowanym dniu po programie i aplikowac po ok. miesiacu o powrot do stanow. Nie wiem na ile to realne, krazy w necie info ze po 2 latach na J1 w USA powinnam zostac 2 lata w Polsce by znow moc wrocic. Czy to prawda? posty w ktorych bylo to napisane sa stare i domyslam sie ze ciagle sie cos zmienia w przepisach. Gdzie to moge sprawidzic?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

     

Witam,

Jestem Au pair w USA juz 2 rok i za 3 miesiace zegnam sie ze swoja host rodzina. Nie ukrywam ze chcialbym zostac w USA jak najdluzej, stad moj pomysl by aplikowac o przedluzenie wizy i zmiany statusu na turystyczna. Czy jest to mozliwe nie wracajac do Polski? jesli tak to jak?

Albo - opcja 2 - wrocic do Polski w planowanym dniu po programie i aplikowac po ok. miesiacu o powrot do stanow. Nie wiem na ile to realne, krazy w necie info ze po 2 latach na J1 w USA powinnam zostac 2 lata w Polsce by znow moc wrocic. Czy to prawda? posty w ktorych bylo to napisane sa stare i domyslam sie ze ciagle sie cos zmienia w przepisach. Gdzie to moge sprawidzic?

nie rob tego nie zmieniaj statusu z J1 na turystyczny bo odetniesz sobie kilka opcjii ktore w przyszlosci moglyby ci dac wieksze korzysci niz wiza turystyczna.a co do sekcji 212 e jesli masz na twojej wizie napisane two year rule does NOT apply to znaczy ze 2 letni zakaz powrotu do usa cie nie obowiazuje

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A jak zostanie nielegalnie to może po za USA nie dostać wizy nieimigracyjnej

Chyba ze chodzi o wizę imigracyjną.

To nie tak ze nie mając zakazu wjazdu wiza jest wydawana bez żadnych przeszkód. To tak piszę na przyszłość.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Po dwuletnim pobycie na przedluzanej J-1, zmiana statusu na turystyczny albo powrot i po miesiacu proba wjazdu na turystycznej to proszenie sie o problemy. Ile masz zamiar na tej turystycznej znowu byc, 6 miesiecy, moze jeszcze potem przedluzac? Tak to sobie tylko nababrasz w papierach. Jak naprawde chcesz jechac do Stanow na dluzej/na stale, trzeba pomyslec o innej drodze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hey! Moja kolezanka ma podobna sytuacje. Jest teraz na programie au pair ale znudzilo jej sie juz bycie niania i chcialaby przerwac program. Przyjechala tutaj nauczyc sie angielskiego, nie na zarobek ale kiepsko z ta nauka bez chodzenia do szkoly. Teraz zastanawia sie czy lepiej zmienic status tutaj na turystyczny a potem aplikowac na zmiane na studencki zaraz po otrzymaniu turystycznego (w zwiazku z tym, ze nie jest teraz tak latwo zmienic status z J-1 bo trzeba miec caly czas wazny status az do przyznia nowego statusu), czy moze lepiej wrocic do kraju i probowac dostac wize studencka z tamtad. Bardzo jej zalezy, zeby jeszcze troche tu pobyc i pojsc do szkoly jezykowej tutaj. Ona nie nastawia sie na zarobek ale wiecie jak to jest jak sie pojdzie do ambasady po wize... Co myslicie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sama bylam w podobnej sytuacji. Za bardzo sie wtedy nie orientowalam jaka jest roznica miedzy wiza a statusem wizowym. Mialam juz wszytkie papiery gotowe o zmiane statusu i ktos mnie oswiecil ze raz, wiza a status to nie to samo, dwa, zmiana statusu to nie jest taka prosta sprawa (nie chodzi o papierologie, ale o to, zeby przeszlo). Tak wiec zostawilam wszystko w US, wlasciwie z dnia na dzien kupilam bilet i z malutkim plecaczkiem polecialam do Polski. Udalo mi sie konsula przekonac i tydzien pozniej bylam spowrotem w USA na F-1. Pomijajac fakt ze wiza jest milion razy korzystniejsza niz status (glownie chodzi o mozliwosc podrozowania i ze z gory wiesz, ze w razie czego bedziesz mogl wrocic), wydaje mi sie ze jednak latwiej dostac nowa wize niz kombinowac ze zmiana statusu, tym bardziej najpierw na turystyczny, a potem dopiero na studencki, ale to niech sie juz inni wypowiedza.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja wiem doskonale jaka jest roznica. Twoj post @mesio007 bardzo mi pomogl. Dzieki! Mam nadzieje, ze moja kolezanka dostanie wize. Tym bardziej, ze ona poprostu chce sie uczyc a jak idziesz do ambasady to tam jest domniemanie winnosci

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tyle ze ja staralam sie o F-1 na studia, a nie na kurs jezykowy, jezeli to robi jakas roznice. No i bylo to dobre 10 lat temu, wiec od tego czasu tez moglo sie troche pozmieniac.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×