Jump to content
Sign in to follow this  
Rafal Bro

Usa Kanada - emigracja z całą rodziną

Recommended Posts

http://www.cic.gc.ca/english/

tutaj masz najświeższe wiadomości o Kanadzie wizach i pobycie stałym. Prawo kanadyjskie zmienia się częściej. Co do emerytury to np Quebec ma swój tez program. W Kanadzie tez możesz się ubezpieczyć prywatnie np na leczenie zębów lub pracodawca ma takie benefity.

jak dobrze stronę przeczytasz to zobaczysz na co może liczyć Twoja żona. A co do choroby Twojego syna to jak może być obciążeniem dla Kanady to nic nie będzie z pobytem . A będziesz na wizie pracowniczej i nie zdołasz załatwić pobytu stałego to musisz wyjechać po wygaśnięciu tej wizy. Są osoby ze tak im się kończy a są takie ze pozytywnie.

zobacz w przepisach jak choroba dziecka ma się do pobytu stałego. Zdrowia życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, katlia napisał:

A z reszta pomaranczowy prezydent z malymi raczkami bardzo mozliwie i to obali... 

 

Ale jad sie saczy ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam z tego co piszą mi osoby na innym forum w zeszłym roku wprowadzono zmiany w prawie wizowym i małżonkowie którzy przyjeżdżają na H1B ponoć mogą pracować tylko są jakieś ograniczenia o których musze poczytać. Dam znać jak znajdę coś ciekawego

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ograniczenie to pozwolenie na pracę o które trzeba się starać. Bo wizę Twoja żona będzie miec.

o tym kiedyś pisaliśmy tez.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to się mówi przerobiłem oba kraje - na chwilę obecną w Kanadzie byłem dłużej (4 lata) niż jestem obecnie w USA (w lutym będzie rok).

KANADA:

Jak w Kanadzie jesteś Skilled worker (sprawdź sobie jaką klasyfikację zawodu zamierzaliby wbić Tobie do wizy) to żona dostaje z automatu open work permit na czas ważności Twojego work permit. Dziecko też idzie normalnie do szkoły. Jak jesteś na normalnym work permit, a nie typu IEC (work and travel) to idziesz do registry przedstawiasz kwity legalności swojej i rodziny w Kanadzie i dostajecie prowincjonalny health card, czyli darmową służbę zdrowia. 

Jak jesteś jako skilled worker w Kanadzie, to do złożenia kwitów o stały pobyt będziesz potrzebował zdać język angielski lub/i francuski. Pracodawca nie przedkłada kwitów w przypadku Twojej aplikacji o stały pobyt. Jeśli pamięć mnie nie myli przez rok czasu musisz pracować jako skilled worker na miejscu, w Kanadzie, legalnie (w Albercie, nie wiem jak w innych prowincjach) by móc aplikować o stały pobyt.

Dla przykładu, kumpel od wjazdu na work permit do Kanady po 16 miesiącach dostał stały pobyt w Edmonton, Alberta.

Pamiętaj, że w Kanadzie, w każdej prowincji są różne przepisy imigracyjne oraz że one się zmieniają dość często.

 

USA:

Na H1B mozesz max siedzieć 7 lat (jeśli się mylę to mnie poprawcie) potem albo poza USA albo Green Card. W przypadku wiz O nie ma chyba limitu przedłużeń. Jak wygląda kwestia z work permit dla żony - nie wiem. 

Służba zdrowia - tak jest płatna, zadaj sobie pytanie ile w PL płacisz miesięcznie na ZUS - $300 albo i lepiej... tutaj wychodzi mniej od osoby. jak pracodawca zaoferuje ubezpieczenie to możesz wybrać czy tylko dla siebie bierzesz czy dla całej rodziny.

 

Reasumując, koszta życia w Kanadzie są znacznie wyższe od kosztów życia w USA. Nawet porównując Edmonton (miasto z jednymi z najwyższych zarobków w Kanadzie i najniższymi podatkami oraz cenami) do Kalifornii która jest najdroższym stanem. Teoretycznie łatwiej dostać stały pobyt w Kanadzie w porównaniu do Zielonej Karty. Lecz prawo imigracyjne Kanady jest nieprzewidywalne i często się zmienia (myślałem, że jestem na dobrej drodze by dostać stały pobyt kanadyjski, a nagle zmienili prawo i okazało się, że jestem w d...). Przeszkodą w Kanadzie jest, że możesz maksymalnie siedzieć 4 lata na work permit, potem sorry.

Odnośnie zarobków. Nikt nie napisze, że będziesz zarabiał konkretną kwotę. Tu jest rynek pracy i za ile wynegocjujesz to za tyle pracujesz. Jeśli chcesz się zaznajomić z orientacyjnymi zarobkami dla konkretnych zawodów, miast to polecam www.glassdoor.com 

Edited by czarex
Literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, czarex napisał:

USA:

Na H1B mozesz max siedzieć 7 lat (jeśli się mylę to mnie poprawcie) potem albo poza USA albo Green Card. W przypadku wiz O nie ma chyba limitu przedłużeń. Jak wygląda kwestia z work permit dla żony - nie wiem. 

Obecnie H-1B dostaje się na 3 lata, które można jednokrotnie przedłużyć na kolejne 3 lata. O H-1B występuje pracodawca, dodatkowo wiadomo, są limity (ograniczona pula) i wymogi (wykształcenie/doświadczenie, minimalne zarobki itd). Po 6 latach może być jeszcze przedłużana co roku, ale tylko jeśli w międzyczasie ruszył proces sponsorowania na zieloną kartę na podstawie zatrudnienia (co nie musi mieć miejsca). Jeśli o zielonej karcie nic nie słychać, trzeba opuścić USA ;) 

Work permit dla żony/męża - nie ma. Przysługująca wiza H-4 nie zezwala na pracę. W zaawansowanym etapie ubiegania się o zieloną kartę (o ile takie występuje), bodajże po I-140 approval, dostaje się karty EAD, które pozwalają na pracę trochę wcześniej, tylko trzeba pamiętać  żeby dołożyć odpowiedni form żeby dostać EAD (są opcjonalne). U nas karty EAD przyszły kilka miesięcy przed zielonymi kartami... Ale H-4 samo w sobie nie pozwala na pracę.

To tak tylko żeby dopełnić informacje, bo bardzo fajny post napisałeś, czarex!

Edited by Ivortm

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 minut temu, Ivortm napisał:

Work permit dla żony/męża - nie ma. Przysługująca wiza H-4 nie zezwala na pracę. W zaawansowanym etapie ubiegania się o zieloną kartę (o ile takie występuje), bodajże po I-140 approval, dostaje się karty EAD, które pozwalają na pracę trochę wcześniej, tylko trzeba pamiętać  żeby dołożyć odpowiedni form żeby dostać EAD (są opcjonalne). U nas karty EAD przyszły kilka miesięcy przed zielonymi kartami... Ale H-4 samo w sobie nie pozwala na pracę.

 

https://www.uscis.gov/working-united-states/temporary-workers/employment-authorization-certain-h-4-dependent-spouses

To tak w temacie H-4 :)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...