Jump to content
jen

zielona karta po przesiedzeniu

Recommended Posts

Witam

Pokrótce opiszę moja sytuacje i mam nadzieje ze ktoś udzieli mi odpowiedzi. W 2002 r moja siostra obywatela USA złożyła na mnie petycję. Wraz z moim ówczesnym chłopakiem wyjechaliśmy do USA na wizję turystyczne i zostaliśmy 6 lat. *w międzyczasie zmieniłam status na studencki).W2009 wróciliśmy do Polski i wzięliśmy ślub. Teraz dostaliśmy wiadomość z urzędu inigracyjne, że przyszła kolej na karte zielona. Moje pytanie brzmi: czy mam jakieś szanse na otrzymanie karty jeśli mam jeszcze 2 letni zakaz wjazdu,(czy on w ogóle  jest bo czytałam gdzieś że osób na statusie studenta on nie obowiązuje) czy może można to jakoś przedłużyć i dostać papiery jak zakaz się skończy. Będę wdzięczna za odpowiedź bądź sugestię

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 godzin temu, jen napisał:

Witam

Pokrótce opiszę moja sytuacje i mam nadzieje ze ktoś udzieli mi odpowiedzi. W 2002 r moja siostra obywatela USA złożyła na mnie petycję. Wraz z moim ówczesnym chłopakiem wyjechaliśmy do USA na wizję turystyczne i zostaliśmy 6 lat. *w międzyczasie zmieniłam status na studencki).W2009 wróciliśmy do Polski i wzięliśmy ślub. Teraz dostaliśmy wiadomość z urzędu inigracyjne, że przyszła kolej na karte zielona. Moje pytanie brzmi: czy mam jakieś szanse na otrzymanie karty jeśli mam jeszcze 2 letni zakaz wjazdu,(czy on w ogóle  jest bo czytałam gdzieś że osób na statusie studenta on nie obowiązuje) czy może można to jakoś przedłużyć i dostać papiery jak zakaz się skończy. Będę wdzięczna za odpowiedź bądź sugestię

 

Dostaniesz denial na rozmowie w ambasadzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli faktycznie zmienilas i bylo to zgodne z prawem to powinnaś dostać GC a jak Twój mąż? Dostał też taka zmianę / jesli nie a byl nielegalnie to będzie bez GC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 godzin temu, jen napisał:

Witam

Pokrótce opiszę moja sytuacje i mam nadzieje ze ktoś udzieli mi odpowiedzi. W 2002 r moja siostra obywatela USA złożyła na mnie petycję. Wraz z moim ówczesnym chłopakiem wyjechaliśmy do USA na wizję turystyczne i zostaliśmy 6 lat. *w międzyczasie zmieniłam status na studencki).W2009 wróciliśmy do Polski i wzięliśmy ślub. Teraz dostaliśmy wiadomość z urzędu inigracyjne, że przyszła kolej na karte zielona. Moje pytanie brzmi: czy mam jakieś szanse na otrzymanie karty jeśli mam jeszcze 2 letni zakaz wjazdu,(czy on w ogóle  jest bo czytałam gdzieś że osób na statusie studenta on nie obowiązuje) czy może można to jakoś przedłużyć i dostać papiery jak zakaz się skończy. Będę wdzięczna za odpowiedź bądź sugestię

 

Jestem w podobnej sytuacji. Jeżeli byliście na wizie studenckiej i nigdy nie dostaliście informacji z Urzędu Imigracyjnego, ze ten status został utracony, to nie macie zakazu wjazdu. Możecie dostać zielona kartę, ale radzę skorzystać z pomocy prawnika, który przygotuje Wam dokumenty. Ja czekam na rozmowę (prawdopodobnie w maju), wówczas będę mogła na własnej skórze sprawdzić ten przepis. Nie ukrywam, ze stres jest...

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maz niestety na turystycznej visie był. Jeśli ja dostane GC to on może starac się o waiver czy tak?

Zielona1 proszę napisz czy potrzebne były jakieś szczególne dokumenty. ? Jak to u ciebie przebiega i oczywiście czekam na info jak przebiegła rozmowa z konsulem

Pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno czy można jakoś sprawdzić czy taki list odnośnie straty statusu został wysłany bo ja bynajmniej nie otrzymałam takiego☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma takiego listu. Dostajesz zmianę i pisze ile czasu możesz być.

tak na męża trzeba złożyć waiver lecz to po po rozmowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie może się starać o waiver bo nie ma kwalifikującego się członka rodziny dla którego udowodnił by hardship.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do dokumentów, to jeszcze Ci nie powiem jakie mam, ponieważ dopiero po otrzymaniu terminu wizyty a ambasadzie zaczniemy je kompletować. O ile mi wiadomo, w naszym przypadku żadnych szczególnych nie wymagają, choć pewnie dobrze byłoby mieć przy sobie podstawę prawną świadczącą o tym, ze po przesiedzeniu wizy studenckiej nie ma zakazu wjazdu. (Nie jest to dla każdego tak oczywista sprawa). Wasza sytuacja moze być inna, wiec tak jak napisałam wcześniej, sugeruję zasięgnąć opinii prawnika. 

Twój mąż niestety nie dostanie wizy imigracyjnej, wiec nawet nie warto się o nią starać, bo tylko stracicie pieniądze. Możesz natomiast starać sie dla niego o waiver ale juz po tym, jak Ty dostaniesz zieloną kartę...

...tak mi się przynajmniej wydaje

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

37 minut temu, zielona1 napisał:

 

Twój mąż niestety nie dostanie wizy imigracyjnej, wiec nawet nie warto się o nią starać, bo tylko stracicie pieniądze. Możesz natomiast starać sie dla niego o waiver ale juz po tym, jak Ty dostaniesz zieloną kartę...

...tak mi się przynajmniej wydaje

 

Tak - tylko po zostaniu rezydentem bedzie musiala wyslac petycje w F2A a trwa to tyle ze na oko to waiver nie bedzie potrzebny bo mu sie skonczy ban.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...