Skocz do zawartości
gosc333

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

222 głosów

Ta ankieta jest zamknięta
  1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?



Recommended Posts

@kyyyx, mamy na wyjazd pół roku od daty spotkania z lekarzem (nie od daty wszystkich badań), rozmowa po angielsku, a jeżeli chodzi o ostatnie pytanie to po dodaniu przez panie w konsulacie męża do sprawy trzeba wypełnić wniosek ds na niego i to wszystko.

Edytowane przez curly000

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam,

czas na wyjazd to 6 miesięcy od... w większości zdjęcie RTG jako, że jest to najwcześniejśniej zdobywany „dokument” z ograniczoną datą ważności.

Pozdrawiam.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
21 godzin temu, curly000 napisał:

@kyyyx, mamy na wyjazd pół roku od daty spotkania z lekarzem (nie od daty wszystkich badań), rozmowa po angielsku, a jeżeli chodzi o ostatnie pytanie to po dodaniu przez panie w konsulacie męża do sprawy trzeba wypełnić wniosek ds na niego i to wszystko.

@curly000 a ile dni przed dostałaś powiadomienie o rozmowie z konsulem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@Carlos78 badania (w tym RTG) mieliśmy w polowie listopada, natomiast wizytę u lekarza 21 grudnia. W paszporcie na wizie mamy datę napisaną do 20 czerwca więc wychodzi na to, że policzyli pół roku od daty u lekarza.

@kyyyx jakoś około 1,5 miesiąca przed.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
32 minutes ago, kyyyx said:

@curly000 a ile dni przed dostałaś powiadomienie o rozmowie z konsulem?

Powiadomienia sa wysylane w drugiej polowie miesiaca, po wydaniu biuletynu wizowego. Czyli np. na marzec beda wysylac zaproszenia miedzy 15, a 31 stycznia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Powiem wam, już pomału mam dość tych wszystkich formalności i płacenie za wszystko jak za zboże. 

Zostałem wylosowany w loterii wizowej. Dostałem 29 grudnia list o stawieniu się w Ambasadzie w Warszawie. na 30 stycznia. Dzwoniłem 3 stycznia do Krakowa pierw do lekarza odnoscnie wizyty, kobieta Mi kazała pierw dzwonić o badania. Pytam się Pani jak zrobię na dniach badania czy wyrobię się na termin 30 stycznia. Dostałem odpowiedź, że oczywiście się pan wyrobi. Byłem wczoraj na badaniach, krew, mocz, prześwietlenie. Dzwonię dziś do lekarza z informację, że zrobiłem wczoraj badania i chciałbym ustalić datę wizyty i dostałem informację, że dopiero 2 lutego mogę mieć wizytę, bo lekarz przyjmuje dopiero 23 stycznia ale wtedy na pewno nie bd wyników. I kwestia sczepień, że muszę wszystkie szczepienia zrobić, bo się liczą tylko te, które robiłem pół roku wcześniej. 

 

I zgłupiałem bo nie mam pojęcia co robić ...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

54 minuty temu, Kamil Seternus napisał:

Powiem wam, już pomału mam dość tych wszystkich formalności i płacenie za wszystko jak za zboże. 

Zostałem wylosowany w loterii wizowej. Dostałem 29 grudnia list o stawieniu się w Ambasadzie w Warszawie. na 30 stycznia. Dzwoniłem 3 stycznia do Krakowa pierw do lekarza odnoscnie wizyty, kobieta Mi kazała pierw dzwonić o badania. Pytam się Pani jak zrobię na dniach badania czy wyrobię się na termin 30 stycznia. Dostałem odpowiedź, że oczywiście się pan wyrobi. Byłem wczoraj na badaniach, krew, mocz, prześwietlenie. Dzwonię dziś do lekarza z informację, że zrobiłem wczoraj badania i chciałbym ustalić datę wizyty i dostałem informację, że dopiero 2 lutego mogę mieć wizytę, bo lekarz przyjmuje dopiero 23 stycznia ale wtedy na pewno nie bd wyników. I kwestia sczepień, że muszę wszystkie szczepienia zrobić, bo się liczą tylko te, które robiłem pół roku wcześniej. 

 

I zgłupiałem bo nie mam pojęcia co robić ...

umawiaj się w warszawie lepiej, bedzie moze szybciej. w przypadku, gdyby i to nie zadzialalo, przedzwon do ambasady i przesun termin wizyty z konsulem. I trzecia opcja, idziesz na wizyte do konsula bez kompletnych badan, ktore potem musisz doniesc i twoja sprawa zostania wpisana na status AP (administrative procedure). Ale najlepiej zadzwonic do ambasady i zapytac co oni o tym sadza. 

Edytowane przez aktoto

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@Kamil Seternus mnie telefonicznie też poinformowano w Krakowie, że liczą się tylko szczepienia robione do pół roku ale lekarz widząc moją kartę szczepień stwierdził, że szczepienie na tężec które robione było ok 5 lat temu jest nadal aktualne i nie trzeba doszczepiać. Jedynie wcześniej przed wizytą zaszczepiłam się na grypę. A wszystkie szczepionki mogą Ci podać od razu przy wizycie lekarskiej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rozumiem, że z numerem 19XXX nie mam się co martwić, bo do takich numerów dopiero będą wysyłane zaproszenia na rozmowę?

Mam jeszcze pytanie - byłem w USA na Work&Travel i miałem wyrobiony SSN. Oznacza to, że będę mógł szukać pracy od razu po przyjeździe do USA, tak? 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak. Zielona karta jest Twoim pozwoleniem na pracę, a ponieważ masz już SSN, więc nie musisz na niego czekać :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
5 hours ago, Joanna30 said:

Tak. Zielona karta jest Twoim pozwoleniem na pracę, a ponieważ masz już SSN, więc nie musisz na niego czekać :)

A to nie jest tak, że trzeba wyrobić nowy SSN? Pytam bo mam podobną sytuacje, dostałam SSN będąc na wizie J-1 ale to było ponad 10lat temu i nigdy nie był używany... w DS260 wpisałam ze potrzebuje nowy, wiec juz w sumie nie wiem - mam aplikować o nowy po przyjeździe czy nie? Ten numer jest wydawany tylko raz na całe życie, coś jak NIP u nas?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
6 minutes ago, MeganMarkle said:

A to nie jest tak, że trzeba wyrobić nowy SSN? Pytam bo mam podobną sytuacje, dostałam SSN będąc na wizie J-1 ale to było ponad 10lat temu i nigdy nie był używany... w DS260 wpisałam ze potrzebuje nowy, wiec juz w sumie nie wiem - mam aplikować o nowy po przyjeździe czy nie? Ten numer jest wydawany tylko raz na całe życie, coś jak NIP u nas?

Bardziej jak PESEL. Wyrobic sobie trzeba nowa karte z SSN, a nie sam numer. Na starej masz pewnie adnotacje "valid for work only with DHS authorization" albo "not valid for employment".

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 hour ago, Xarthisius said:

Bardziej jak PESEL. Wyrobic sobie trzeba nowa karte z SSN, a nie sam numer. Na starej masz pewnie adnotacje "valid for work only with DHS authorization" albo "not valid for employment".

Ok, to dobrze że nie wyrzuciłam tego do kosza bo powrocie z W&T.. a pamietam że myślałam wtedy że i tak się nigdy juz nie przyda i po co mi to. :D notabene wydają teraz plastikowa kartę z tym? Bo wtedy wydali mi tylko papierową i jest juz w bardzo kiepskim stanie :/ 

i czy mając sam nr mogę juz pracować pd razu?

Edytowane przez MeganMarkle

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Teraz, MeganMarkle napisał:

Ok, to dobrze że nie wyrzuciłam tego do kosza bo powrocie z W&T.. a pamietam że myślałam wtedy że i tak się nigdy juz nie przyda i po co mi to. :D notabene wydają teraz plastikowa kartę z tym? Bo wtedy wydali mi tylko papierową i jest juz w bardzo kiepskim stanie :/ 

Naadal taka brzydka, papierowa. Trzeba o nia dbac, nie zniszczyc, nie zgubic bo mozna ja odnowic tylko 10 razy w zyciu. Mloda jestes to sobie policz jak czesto statystycznie gubisz rozne rzeczy i czy Ci wystarczy ten limit na beztroske?  :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

6 minutes ago, MeganMarkle said:

Ok, to dobrze że nie wyrzuciłam tego do kosza bo powrocie z W&T.. a pamietam że myślałam wtedy że i tak się nigdy juz nie przyda i po co mi to. :D notabene wydają teraz plastikowa kartę z tym? Bo wtedy wydali mi tylko papierową i jest juz w bardzo kiepskim stanie :/ 

i czy mając sam nr mogę juz pracować pd razu?

Papierowa. 

Zalezy co masz tam napisane, jak "valid for work only with DHS authorization" to z GC tak, jak "not valid for work" to nie wiem, ale na chlopski rozum raczej nie :)

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mojej jeszcze nikt nie widzial. Lezy w kopercie, tak jak przyszla. Nawet nie wyrwana po perforacji z tej wiekszej karteluszki.

I nie znam tego numeru na pamiec.  Kazdy Amerykanin zna go lepiej niz pacierz. :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Aż poszłam te moją kartę odszukać i faktycznie - widnieje na niej adnotacja "Valid for work only with DHS authorization". Czyli nowa będzie potrzebna... Na dodatek ta stara jest na moje panieńskie nazwisko (jest przeze mnie nim podpisana) a teraz nosze nazwisko męża. Czy to będzie problem? Będę musiała z aktem małżeństwa po urzędach latać czy jak to działa? No i pytanie kiedy mam iść wyrabiać nową - czy teraz w styczniu, jak będę w US po raz pierwszy jako rezydent, ale tylko na tydzień, czy dopiero jak juz przyjadę na stałe co nastąpi za kolejnych kilka miesięcy.... co ma większy sens? Zakładając że będę pracować as of day 1. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
5 minutes ago, MeganMarkle said:

Aż poszłam te moją kartę odszukać i faktycznie - widnieje na niej adnotacja "Valid for work only with DHS authorization". Czyli nowa będzie potrzebna... Na dodatek ta stara jest na moje panieńskie nazwisko (jest przeze mnie nim podpisana) a teraz nosze nazwisko męża. Czy to będzie problem? Będę musiała z aktem małżeństwa po urzędach latać czy jak to działa? No i pytanie kiedy mam iść wyrabiać nową - czy teraz w styczniu, jak będę w US po raz pierwszy jako rezydent, ale tylko na tydzień, czy dopiero jak juz przyjadę na stałe co nastąpi za kolejnych kilka miesięcy.... co ma większy sens? Zakładając że będę pracować as of day 1. 

Wczesniej pisalas ze zaznaczylas w DS-260 ze chcesz nowa karte. W teorii uruchomi to procedure jak tylko przekroczysz granice. Wysla na ten sam adres co GC, no i beda mieli Twoje nowe dane. Z ta procedura to jednak roznie bywa, jak juz sie np. @stars & stripes przekonal. 

Chyba sie nie ma co tak stresowac. Zaraz prosto z lotniska do pracy przeciez nie pojdziesz. Po przylocie, zalatwienie nowej karty w SSA to max 2 tygodnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na potrzeby I-9 (formularz weryfikujący legalność zatrudnienia) nie trzeba pokazywac pracodawcy fizycznej karty SSN, wystarczy sama GC. Mozna sobie sprawdzić listę akceptowalnych dokumentów na tym formularzu. Czy numer SSN jest prawidłowy to może sobie sam sprawdzić (i powinien).

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×