Jump to content
gosc333

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany

DV-2018 Wylosowany / Nie Wylosowany  

228 members have voted

  1. 1. Czy zostałeś/aś wylosowany/a w loterii DV-2018 ?



Recommended Posts

Dzięki za odpowiedzi.

Oczywoscie większych sum nie mam w palnach przewozić w gotowce, jedynie kilkaset dolarów. Bardziej chodziło mi o to, czy po otwarciu konta w USA i przelaniu środków z Polski nikt się tym nie zainteresuje?

P.S. ile mniej więcej trwa i jak wyglada rozmowa z urzędnikami imigracyjnymi na lotnisku? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

58 minutes ago, bartek_p2 said:

Dzięki za odpowiedzi.

Oczywoscie większych sum nie mam w palnach przewozić w gotowce, jedynie kilkaset dolarów. Bardziej chodziło mi o to, czy po otwarciu konta w USA i przelaniu środków z Polski nikt się tym nie zainteresuje?

Nie do konca rozumiem o co pytasz... Czy przelewanie pieniedzy, ktore zarobiles przez cale zycie w Polsce do USA jest legalne? Tak. Czy kwota przelewu ma znaczenie? Nie.

Jedyna instytucja ktora sie interesuje takimi sprawami jest IRS. Do nich I tak bedziesz musial sie wyspowiadac ze wszystkiego predzej czy pozniej, bezwzgledu na to czy pieniedze beda w Polsce, czy w USA. Np. Jezeli suma Twoich oszczednosci przekracza $10k to musisz zlozyc FBAR, jezeli naroslo Ci w Polsce wiecej niz chyba $10 odsetek to trzeba wykazac to jako dochod (lacznie ze stanem konta), itp.

Jezeli nie wypelnisz ktoregos z obowiazkow, a bedziesz sobie np. co roku przesylal $20k to prawdopodobienstwo "zainteresowania" sie pewnie znaczaco rosnie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie jak pieniądz legalny to nie nie ma się czego bać. Tylko jak przewozi się ponad 10k $ to warto mieć jakiś świstek na dowód, że te pieniądze z banku. Co do przelewów: W UE każdy przelew powyżej 15000 Euro musi być zgłaszany przez bank i jest rejestrowany przez odpowiednie służby i tyle. W USA nie wiem jaki jest limit. Co do sprawozdawczości: masz konto zagraniczne i rezydent podatkowy USA, to musisz co roku FBAR wypełniać, a jak na kontach zagranicznych ponad 50 k lub 75 k USD, to dodatkowo formularz F8938. A jak nadal będziesz rezydentem podatkowym Polski i będzie podatnikiem w USA, to jeszcze FATCA trzeba wypełnić dla polskiego banku - niektóre chcą od razu, niektóre po przekroczeniu 50 k USD na koncie w USA.

 

Rozmowa na granicy: na turystycznej zazyczaj dłużej po z 5-10 pytań było, a na wizie pracowniczej zawsze z 1 pytanie, gdzie jadę i co robię, żeby się zgadzało z tym co w papierach jest napisane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy FATCA, chodzi o limiecie środków nie na koncie w USA, a w Polsce - mój błąd. Tak czy owak, informację podatkowe między Polską a USA są sprawnie wymieniane obecnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od wczoraj jesteśmy w USA. Wizyta na granicy praktycznie nie różniła się od tej jak na wizie turystycznej. Staliśmy w normalnej kolejce do okienka. Urzędnik zabrał żółte teczki i pobrał odciski palców, żadnych dodatkowych pytań. Następnie podszedł oficer imigracyjny i zaprosił do kolejnego okienka gdzie przyklejona była kartka „new imigrants only” zabrał paszporty i wrócił z nimi po 5min z wbitymi pieczątkami. 

Pieczątka jest taka jak na wizie turystycznej. Jedynie zamiast daty ważności wpisane jest DV1 i 2. Nie powinno być jakiegoś dodatkowego numery ? W jakim czasie powinna przyjść gc pod wskazany adres ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, bartek_p2 napisał:

Od wczoraj jesteśmy w USA. Wizyta na granicy praktycznie nie różniła się od tej jak na wizie turystycznej. Staliśmy w normalnej kolejce do okienka. Urzędnik zabrał żółte teczki i pobrał odciski palców, żadnych dodatkowych pytań. Następnie podszedł oficer imigracyjny i zaprosił do kolejnego okienka gdzie przyklejona była kartka „new imigrants only” zabrał paszporty i wrócił z nimi po 5min z wbitymi pieczątkami. 

Pieczątka jest taka jak na wizie turystycznej. Jedynie zamiast daty ważności wpisane jest DV1 i 2. Nie powinno być jakiegoś dodatkowego numery ? W jakim czasie powinna przyjść gc pod wskazany adres ?

Mają 120 dni na dostarczenie gc. Może będzie karta za 3 -4 tygodnie. Wcześniej będzie numer SSN. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :) dzisiaj mialam rozmowę i dostałam gc, moje pytanie, bo naprawdę słabo sie orientuję, czy ja po rozmowie z konsulem powinnam dostac jakies dokumenty czy cos? Konsul powiedział tylko że paszport przyjdzie na wskazany adres i w sumie tyle, a gdzieś na forum czytalam ze przy przekraczaniu granicy trzeba miec jakąś kopertę z ambasady, a ja w sumie nic nie dostalam i się zaczynam martwić, czy wszystko poprawnie zalatwilam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co otrzymasz od kuriera TNT (jeśli wybrałaś opcję wysyłki) to właśnie pakiet imigracyjny, czyli oprócz paszportu z naklejką, będzie koperta dla urzędnika imigracyjnego i jakieś inne papiery. Pamiętaj, że to masz mieć w bagażu podręcznym a nie rejestrowsanym !!!

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...