Skocz do zawartości

Recommended Posts

1 minutę temu, piotrekmi napisał:

A czy po złożeniu dokumentów o wize, można ją jakoś odwołać lub zatrzymać ten proces ? 

Chodzi mi o to aby nie doszło do pozyskania wizy ?

Dziwne pytania zadajesz. Tak, oczywiscie ze mozna aczkolwiek jezeli cala sprawa jest na ostatnim etapie tuz przed wizyta emigranta w ambasadzie to moze sie zdarzyc ze sie nie uda (zakladam ze skladajacy petycje malzonek/malzonka z jakiegos powodu sie rozmysli - trzeba wtedy pilnie poinformowac ambasade i wycofac I-864 aczkolwiek pamietam przypadki z VJ ze niektorym to sie nie udalo).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jeśli masz wątpliwości co do przyszłej żony (bo inaczej nie rozumiem skąd te pytania) .. to po prostu nie składaj na nią papierów. Proces zawsze można zatrzymać. Tylko potem jak coś zaczyna się wszystko od nowa - nowe opłaty, nowe dokumenty, itp. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A moze żona wysłała i wygrała i chce wylecieć, a maz jej nie chce pozwolić? B)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak jak wcześniej ktoś napisał,  abym mógł być sponsorem muszę mieć dochód 20 tys $ rocznie,  tutaj chciałem zapytać,  co jeśli do pracy bym poszedł w maju i wtedy też złożył papiery o wize małżeńska? 

Czy muszę mieć 3 letnie rozliczenia podatkowe przed złożeniem papierów? 

Czy te 20 tys $ to netto czy brutto ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W USA operuje się wyłącznie pojęciem dochód brutto. Jeśli ktoś mówi o netto to zaznacza wyraźnie że to np. after tax.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na resztę nie odpowiem bo nie pamiętam a zła informacja jest gorsza od jej braku. Nie śledzę też zmian przepisów bo mnie już w tej sferze nie dotycza. Mój sponsor miał +/-  dwadzieścia lat dochodu w USA. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
37 minut temu, piotrekmi napisał:

Tak jak wcześniej ktoś napisał,  abym mógł być sponsorem muszę mieć dochód 20 tys $ rocznie,  tutaj chciałem zapytać,  co jeśli do pracy bym poszedł w maju i wtedy też złożył papiery o wize małżeńska? 

Czy muszę mieć 3 letnie rozliczenia podatkowe przed złożeniem papierów? 

Czy te 20 tys $ to netto czy brutto ?

Rozliczenia podatkowe nie maja nic wspólnego z dochodem - to obowiązek każdego obywatela który osiąga dochod gdziekolwiek na świecie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No to ok zamieszalem.

Chodzi mi o dochod.

Czy moge sie go dorabiac dopiero przy skladaniu papierow czy juz go musze miec wczesniej jakis czas  ? Jesl itak to ile ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z tego co pamietam ( bo to bylo dawno) to wymagali paystubs conajmniej 3 miesiace wstecz, plus list od pracodawcy potwierdzający zatrudnienie. I w moim przypadku dzwonili do pracy meza aby potwierdzić wszystko z HR. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×