Skocz do zawartości
kiciamore

wiza Rodzina marząca o Florydzie. Prosimy o pomoc. Sponsoring pracowniczy, loteria, coś jeszcze?

Recommended Posts

Teraz, sly6 napisał:

brakuje opiekunek lub dalas niska cene.

Dałam taką cenę, jaką ma bez dziecka i to jeszcze opiekuję się we własnym domu. Po prostu umiem "się sprzedać" to wszystko.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ale co to właściwie ci da, skoro męża do USA nie sprowadzisz? Zielonej karty tez nie bedzie, bo po zakonczeniu programu musisz wrocic do Polski. Zobacz w ogole czy sie kwalifikujesz.

https://j1visa.state.gov/programs/au-pair

Edytowane przez Roelka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

co do optymizmu to miej go realnie oraz zobacz świat po za okularów różowych. To czasami pomaga by zobaczyć inne możliwości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Szukam możliwości w marzeniach, gdy one się skończą będę szukała gdzieś dalej. Jestem realistką, nie zrobię niczego, co nie będzie dawało choćby 85%.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 godziny temu, kiciamore napisał:

Ciężka ta Ameryka dla Polaków, zastanawiam się czasami, czy nie zostać obywatelem norweskim (5 lat) i w tedy bez problemu można zostać tam jeżeli się chce. 

To jeden z dwóch mitów często pokutujących w polskim społeczeństwie. Pierwszy to taki, że po wygranej w loterii wizowej zieloną kartę przysyłają pocztą dnia następnego, drugi to że jak się ma obywatelstwo kraju  w Visa Waiver Program to można jechać i robić co się chce. Otóż, proces rejestracji "na wyjazd" jest prostszy i nie wymaga spowiedzi u konsula, natomiast dotyczy to tylko wizy B1/B2. I teraz już cytaty ze strony amasady US w Norwegii https://no.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ :

To enter the United States on the Visa Waiver Program, travelers must:

  • Be a citizen of one of the countries listed above, and in possession of a VWP-compliant passport;
  • Possess the ESTA authorization;
  • Stay in the United States for 90 days or less; and,
  • Plan to travel for:
  1. Business- The purpose for your planned travel is to consult with business associates: travel for a scientific, educational, professional or business convention, or conference on specific dates; settle an estate; or negotiate a contract.
  2. Pleasure/Tourism- The purpose of your planned travel is recreational in nature, including tourism, vacation (holiday), amusement, visits with friends or relatives, rest, medical treatment; activities of a fraternal, social, or service nature; and participation by amateurs, who will receive no remuneration, in musical, sports and similar events or contests.
  3. Transit- If you are traveling through the United States.

AND if entering the United States by air or sea must:

  • Hold a return or onward ticket. If travelling on an electronic ticket, a copy of the itinerary must be carried for presentation to the immigration inspector. 

Obywateli norweskich jadących do USA w innych celach niż te wylistowane do B1/B2 obowiązują dokładnie te same zasady co Polaków.

  • Upvote 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

6 minut temu, mola napisał:

To jeden z dwóch mitów często pokutujących w polskim społeczeństwie. Pierwszy to taki, że po wygranej w loterii wizowej zieloną kartę przysyłają pocztą dnia następnego, drugi to że jak się ma obywatelstwo kraju  w Visa Waiver Program to można jechać i robić co się chce. Otóż, proces rejestracji "na wyjazd" jest prostszy i nie wymaga spowiedzi u konsula, natomiast dotyczy to tylko wizy B1/B2. I teraz już cytaty ze strony amasady US w Norwegii https://no.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ :

To enter the United States on the Visa Waiver Program, travelers must:

  • Be a citizen of one of the countries listed above, and in possession of a VWP-compliant passport;
  • Possess the ESTA authorization;
  • Stay in the United States for 90 days or less; and,
  • Plan to travel for:
  1. Business- The purpose for your planned travel is to consult with business associates: travel for a scientific, educational, professional or business convention, or conference on specific dates; settle an estate; or negotiate a contract.
  2. Pleasure/Tourism- The purpose of your planned travel is recreational in nature, including tourism, vacation (holiday), amusement, visits with friends or relatives, rest, medical treatment; activities of a fraternal, social, or service nature; and participation by amateurs, who will receive no remuneration, in musical, sports and similar events or contests.
  3. Transit- If you are traveling through the United States.

AND if entering the United States by air or sea must:

  • Hold a return or onward ticket. If travelling on an electronic ticket, a copy of the itinerary must be carried for presentation to the immigration inspector. 

Obywateli norweskich jadących do USA w innych celach niż te wylistowane do B1/B2 obowiązują dokładnie te same zasady co Polaków.

O, dzięki, tego nie wiedziałam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
4 minuty temu, mola napisał:

To jeden z dwóch mitów często pokutujących w polskim społeczeństwie. Pierwszy to taki, że po wygranej w loterii wizowej zieloną kartę przysyłają pocztą dnia następnego, drugi to że jak się ma obywatelstwo kraju  w Visa Waiver Program to można jechać i robić co się chce. Otóż, proces rejestracji "na wyjazd" jest prostszy i nie wymaga spowiedzi u konsula, natomiast dotyczy to tylko wizy B1/B2. I teraz już cytaty ze strony amasady US w Norwegii https://no.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ :

To enter the United States on the Visa Waiver Program, travelers must:

  • Be a citizen of one of the countries listed above, and in possession of a VWP-compliant passport;
  • Possess the ESTA authorization;
  • Stay in the United States for 90 days or less; and,
  • Plan to travel for:
  1. Business- The purpose for your planned travel is to consult with business associates: travel for a scientific, educational, professional or business convention, or conference on specific dates; settle an estate; or negotiate a contract.
  2. Pleasure/Tourism- The purpose of your planned travel is recreational in nature, including tourism, vacation (holiday), amusement, visits with friends or relatives, rest, medical treatment; activities of a fraternal, social, or service nature; and participation by amateurs, who will receive no remuneration, in musical, sports and similar events or contests.
  3. Transit- If you are traveling through the United States.

AND if entering the United States by air or sea must:

  • Hold a return or onward ticket. If travelling on an electronic ticket, a copy of the itinerary must be carried for presentation to the immigration inspector. 

Obywateli norweskich jadących do USA w innych celach niż te wylistowane do B1/B2 obowiązują dokładnie te same zasady co Polaków.

Ale na forum "prawniczym" powiedzieli że jak się dostanie wizę B2 na dziesięć lat to można jechać, zakładać firmę i starać się o stały pobyt. 

Chociaż właściwie, "starać" się mozna...:D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rozumiem te marzenia, majac 8 lat chcialem zostac to strazakiem, to kolejarzem, to traktorzystą...:D

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×