Skocz do zawartości
kiciamore

wiza Rodzina marząca o Florydzie. Prosimy o pomoc. Sponsoring pracowniczy, loteria, coś jeszcze?

Recommended Posts

W wypłaty pracowników przez jakiś okres czasu też się liczy? Gdzie mogę znaleźć listę, co dokładnie "wlicza się" w to zainwestowanie. Przez 10 lat to nie jest problem "inwestycji" przeróżnych typu sprzęt, materiał, pracownicy, faktury na jedzenie i inne duperele tego typu. Jego fach jest drogi.

Edytowane przez kiciamore

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zaczniemy od Nowego Jorku, chodzi o to, że będziemy tam szukać sponsora pracowniczego. To nie jest nielegalne. 

I jest pytanie, czy jak wylecimy po tych 6 miesiącach i po 2 tygodniach odwiedzania rodziny, czy nie zatrzymają nas, bo otworzyliśmy firmę i mamy zła wizę lub zrobiliśmy przez to coś nielegalnego?

Edytowane przez kiciamore

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
11 minut temu, kiciamore napisał:

Zaczniemy od Nowego Jorku, chodzi o to, że będziemy tam szukać sponsora pracowniczego. To nie jest nielegalne. 

I jest pytanie, czy jak wylecimy po tych 6 miesiącach i po 2 tygodniach odwiedzania rodziny, czy nie zatrzymają nas, bo otworzyliśmy firmę i mamy zła wizę lub zrobiliśmy przez to coś nielegalnego?

Jesli bedziesz w usa przez 6 miesięcy , przylecieć do PL na 2 tygodnie i znów bedziesz wracać do USA na kolejne 6miesiecy to jest możliwe, ze cię nie wpuszcza. Wiza turystyczna jest do zwiedzania, a nie prowadzenia firmy. Firmę mozna otworzyć na jakiejkolwiek wizie, ale siedzenie w kraju na turystycznej aby ta firmę prowadzić to juz inna sprawa. Ta wiza do tego nie służy.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

20 minut temu, kiciamore napisał:

Dziękuję za odpowiedź :) a czy może wiesz na jakiej wizie można otworzyć firmę?

Na dowolnej - tyle ze to nic absolutnie nie daje. Jezeli spedzisz tu 6 miesiecy na turystyczneh to nastepnym razem zostaniesz zawrocona do domu z anulowana wiza. Poza tym nie musisz wcale dostac 6-ciu miesiecy, mozesz dostac dwa tygodnie. Jak cel przyjazdu podasz wjezdzajac do US ? Poza tym na sponsoring pracowniczy dla meza w remontach to pomysl _calkowicie_ nierealny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jeżeli coś się chce to zawsze się uda. Weźmiemy też udział w loterii. Trzeba być pozytywnie nastawionym. Najwyżej 6 miesięcy sobie pozwiedzamy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czy lepiej starać się o wizę w Polsce, czy przez ambasadę Polską w Norwegii. Jak lepiej to "wygląda"?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a do czego Ci jest potrzebna Ambasada Polska? Chyba masz na myśli Amerykańską. Jesli nie znacie dobrze języka to pozostaje iście w Polsce

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuję. Czyli z tego co rozumiem, nie musi być to okres 2 lat, byle by ciągle wpłacać kapitał dążący do 500k$, cały czas w firmę?

Inwestycja

Dowody, które zainwestowały lub aktywnie w procesie inwestowania w do  nowego przedsiębiorstwa handlowego. Dowody te mogą obejmować, ale nie są  ograniczone do kopii dokumentów organizacyjnych firmy i federalnych deklaracji podatkowych.

Dowód, że zainwestowałeś lub aktywnie uczestniczysz w procesie inwestowania wymaganej kwoty kapitału. Dowody takie mogą obejmować, ale nie są ograniczone do zbadanych sprawozdań finansowych lub innych dowodów potwierdzających.

Dowód, że zainwestowałeś w nowe przedsiębiorstwo komercyjne przez cały dwuletni okres warunkowego stałego pobytu. Dowody te mogą obejmować, ale nie są ograniczone do następujących:

  • Faktury i pokwitowania;
  • Wyciągi bankowe;
  • Kontrakty;
  • Licencje biznesowe;
  • Federalne lub stanowe zeznania podatkowe; i
  • Dochody podatkowe federalne lub stanowe kwartalne dochody.

 Tworzenie pracy

Dowody, że stworzyłeś lub stworzysz w rozsądnym czasie 10 pełnoetatowych miejsc pracy dla kwalifikujących się pracowników. Dowody takie mogą obejmować, ale nie są ograniczone do:

  • Listy płac
  • Odpowiednie dokumenty podatkowe; i
  • Formularze I-9 dla pracowników.
Ochrona pracy - Troubled Business

Ta sama dokumentacja dotycząca tworzenia miejsc pracy wymieniona powyżej, z wyjątkiem dowodów, które muszą wykazać, że przedsiębiorstwo komercyjne utrzymało liczbę obecnych pracowników na poziomie nie mniejszym niż poziom przedinwestycyjny w okresie następującym po przyjęciu inwestora jako warunkowego stałego rezydenta.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

35 minutes ago, kiciamore said:

Dziękuję. Czyli z tego co rozumiem, nie musi być to okres 2 lat, byle by ciągle wpłacać kapitał dążący do 500k$, cały czas w firmę?

Troche pokrecilas. EB5 poczatkowo dostaje sie na 2 lata. To co wkleilas powyzej to spis rzeczy ktore nalezy przedstawic aby przedluzyc waznosc zielonej karty na czas nieokreslony (Remove Conditions). Zeby dostac EB5 trzeba najpierw zainwestowac te nieszczesne pol miliona, a potem ubiegac sie o przyznanie zielonej karty.

Sugestie ze mozna realnie rozwazac EB5, chociaz jest to oczywiscie w pelni pelnoprawna droga uzyskania zielonej karty, traktowalbym z przymruzeniem oka. 

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo zmienila sie ta rozmowa... zaczelo sie od tego ze chlopak ktory dopiero niedawno pracuje legalnie w Norwegii mial znalezc sponsora na prace w wykonczaniu wnetrz - a teraz chlopak planuje miec dosyc pieniedzy, doswiadczenia i finansowego zaplecza zeby zainwestowac minimum pol miliona dolarow i zatrudnic 10 osob w USA... I to wszystko po 6-miesiecznym "zwiedzaniem" turystycznym. No ciekawy plan. 

Edytowane przez katlia
  • Upvote 4

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To już nie wiem.

Czy jest możliwość zainwestowania np. 50k$, rozwinięcie firmy i inwestycji w pracowników sprzęt cały czas w fakturach oczywiście i dążyć do tej kwoty 500k$ na dowodach przez dłużej niż 2 lata i przedłużanie wizy inwestycyjnej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Just now, kiciamore said:

To już nie wiem.

Czy jest możliwość zainwestowania np. 50k$, rozwinięcie firmy i inwestycji w pracowników sprzęt cały czas w fakturach oczywiście i dążyć do tej kwoty 500k$ na dowodach przez dłużej niż 2 lata i przedłużanie wizy inwestycyjnej?

Nie, to nie dziala w ten sposob.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Aha, pol miliona w miejscu gdzie jest niski stopień zatrudnienia a tam gdzie zatrudnienie wysokie to milion (czyli w waszym przypadku jak chcecie nowy jork to milion). Te pieniadze trzeba fizycznie miec i zainwestować przed ubieganiem sie o wize. 

 

Required minimum investments are:

  • General. The minimum qualifying investment in the United States is $1 million.
  • Targeted Employment Area (High Unemployment or Rural Area). The minimum qualifying investment either within a high-unemployment area or rural area in the United States is $500,000.

A targeted employment area is an area that, at the time of investment, is a rural area or an area which has experienced unemployment of at least 150 percent of the national average rate.

A rural area is any area not within either a metropolitan statistical area (as designated by the Office of Management and Budget) or the outer boundary of any city or town having a population of 20,000 or more according to the most recent decennial census of the United States.

Edytowane przez Patipitts

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@kiciamore musisz pogodzić się z faktem, że na dzień dzisiejszy jedyna opcja na legalną emigrację dla Was to loteria wizowa. Wierz mi, jeśli jeszcze jesteś przed/w trakcie studiów, Twój mąż pracuje w kraju z rozbudowanym socjalem i macie małe dziecko to wyjazd do USA to tylko na wakacje na wizie turystycznej. Tak dla podsumowania - zakładając że wyjeżdżacie, Twój mąż dostaje pracę, dziecko jest zaopiekowane a Ty idziesz na studia... Przy jakimś ogromnym szczęściu Twój mąż wyciągnie 40 000$ rocznie, prawdopodobnie bez pokrycia kosztów ubezpieczenia zdrowotnego. Średni koszt roczny opieki nad dzieckiem to około $8000, rok nauki dla Ciebie to około $15000 - $20 000 (i to raczej dolna granica), koszt domu (wynajem, zakładając że nie mieszkacie w dużym mieście) - co najmniej $15 000 rocznie (w Nowym Jorku za takie pieniądze to nie wiem czy coś wynajmiesz), do tego ubezpieczenie zdrowotne dla całej trójki płacone z własnej kieszeni - minimum 8000-10000$ rocznie ( W razie poważnej choroby nawet dobry plan ubezpieczenia może zostawić Cię z rachunkiem na kilkanaście tysięcy dolarów). Plus do tego opłaty, żywność itp, o wizytach w PL zapomnij.  Taki scenariusz jak Ci się marzy jest nierealny za te 40 000$.  Moja rada - korzystaj z socjalu w PL i Norwegii, skończ studia (może nawet w Norwegii?), a do USA jedź co roku na jakieś długie, wypaśne wakacje. W międzyczasie graj na loterii i jak Ci się poszczęści - wróć do tematu.

  • Like 1
  • Upvote 5

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×