Skocz do zawartości
Pietro

Wyjazd do L.A - zielona karta

Recommended Posts

Witam,

W niedalekim czasie kończę pisać pracę magisterską i zostanę magistrem inż. Inżynierii Środowiska

Od dawna marzyłem o wyjeździe do USA, najbardziej z powodów ekonomicznych oczywiście.

Byłem w NYC 4 razy w ciągu życia , posiadam wizę turystyczną jeszcze do 2020 roku.

Jednak bardziej ciągnie mnie do L.A ze względu na pogodę oraz większe zarobki. 

I tutaj moje pytanie, czy jestem w stanie w jakiś sposób otrzymać zieloną kartę, jeśli moja ciocia jest obywatelem, a babcia już ma zieloną kartę?

Pozdrawiam

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

31 minut temu, Pietro napisał:

Witam,

W niedalekim czasie kończę pisać pracę magisterską i zostanę magistrem inż. Inżynierii Środowiska

Od dawna marzyłem o wyjeździe do USA, najbardziej z powodów ekonomicznych oczywiście.

Byłem w NYC 4 razy w ciągu życia , posiadam wizę turystyczną jeszcze do 2020 roku.

Jednak bardziej ciągnie mnie do L.A ze względu na pogodę oraz większe zarobki. 

I tutaj moje pytanie, czy jestem w stanie w jakiś sposób otrzymać zieloną kartę, jeśli moja ciocia jest obywatelem, a babcia już ma zieloną kartę?

Pozdrawiam

Nie (przez najbliższe 10 albo więcej lat). Babcia musialaby ściągnąć mamę, mama - Ciebie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ciocia nie może cię sponsorowac. 

Babcia też nie. 

Jedyna opcja - Babcia stara się o obywatelstwo. Po otrzymaniu obywatelstwa sponsoruje swoje dziecko (twoja mamę albo tate). Rodzic emigruje. Po emigracji rodzica (posiadającego już zielona karte) rodzic może sponsorowac Ciebie. Jako że masz już powyżej 21 lat to proces będzie trwał około 7 lat.  W tym czasie nie możesz się ożenić. Dodaj do tego okres na obywatelstwo babci potem sponsorowanie rodzica i razem wyjdzie ci około 10 lat oczekiwania. 

 

Trump planuje usunąć te kategorie wizowa. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ewentualnie wygrana w loterii wizowej :) o ile oczywiście Trump jej nie zlikwiduje, a pracuje nad tym bardzo intensywnie teraz... :/

Najbliższy twój możliwy start w loterii to DV-2020 do której podania bedą przyjmowane najwcześniej w październiku 2018, wyniki maj'19, wyjazd (w przypadku wygranej, na którą masz 0.4% szans) byłby miedzy październikiem 2019 a wrześniem 2020..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co w związku z bratem? Jeśli chodzi o jego sponsorowanie to czekając na obywatelstwo babci i swój proces na 100% dotrze do 21 lat.  ;) 

A nawet jak by się udało to wtedy brat czekały 5 lat na swoje obywatelstwo (po otrzymaniu zielonej karty) i wtedy dopiero może cię sponsorowac. A ten proces trwa więcej niż 10 lat sam w sobie. I całkiem prawdopodobne że kategoria rodzeństwa też bez zlikwidowana. 

Edytowane przez Roelka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×