Skocz do zawartości
p_stachowiak

Sponsoring na kierowcę trucka

Recommended Posts

2 godziny temu, grzdob napisał:

też właśnie się staram o to. Proces wygląda tak, że dostajesz wizę nieimigracyjna pracownicza na okres 10lat z możliwością przedłużenia oraz ściągnięcia rodziny. Kontrakty przeważnie są z firmą na 3 lata. Na miejscu masz 4tyg kurs a następnie egzaminy na CDL.

 

Nie ma wizy pracowniczej z możliwością przedłużenia na 10 lat. Ktoś Ci głupot naopowiadal. H-2B ma maksymalny okres pobytu 3 lata.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pewnie miał na myśli wizę imigracyjną (czyli zielona kartę) o ważności 10 lat poprzez sponsoring pracodawcy z lojalką 3 letnią (kategoria EB3). W innym wątku pojawiła się podobna historia. I jeszcze w innym ktoś też publikował link do ogłoszenia w internecie o podobnej sposobności zielonej karty dla doświadczonych truckerów którzy chcą z Polski przyjechać. Może to być niedługo bardzo popularna "metoda" na emigrację

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 minut temu, mcpear napisał:

Pewnie miał na myśli wizę imigracyjną (czyli zielona kartę) o ważności 10 lat poprzez sponsoring pracodawcy z lojalką 3 letnią (kategoria EB3). W innym wątku pojawiła się podobna historia. I jeszcze w innym ktoś też publikował link do ogłoszenia w internecie o podobnej sposobności zielonej karty dla doświadczonych truckerów którzy chcą z Polski przyjechać. Może to być niedługo bardzo popularna "metoda" na emigrację

Napisał "nieimigracyjną" ale możliwe że chodzi o EB-3...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wiem, że tak napisał, ale czasami staram się domyśleć co "chciał napisać, jakby wiedział co pisze." 10-letnich nieimigracyjnych nie ma. Jedyne co z 10 latami mi się kojarzy to GC. A ponieważ pojawiły się te wątki podobne tak więc wydaje mi się, że miał na myśli "imigracyjną" :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

możliwe, że lekko przekręciłem ale już wiemy o co chodzi. Całość ma trwać do roku. Jedyny minus dla chcących a nie mających doświadczenia w pracy kierowcy odpadają na dzień dobry. Powód? Podobni ubezpieczenie się nie zgadzają w USA na takich kierowców.  A jak już się znajdzie to pierwszy rok jeździsz z drugim kierowcą za 1500 miesięcznie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

11 minutes ago, ROB7 said:

Ciekawe jak wy chcecie zrobic CDL bez GC, co jest niemzoliwe.

Jestes pewien ze to wymog federalny, a nie stanowy u Ciebie? Poszukalem pierwszego lepszego dmv w stanie "przelotowym" (Nevada) i wyglada na to ze EAD tez akceptuja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z tego co ja wiem to bylo i w Nevadzie tak samo jak w CA, do CDL musiales miec GC. Jak i na przewoz mat niebezpiecznych obywatelstwo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 hour ago, ROB7 said:

Z tego co ja wiem to bylo i w Nevadzie tak samo jak w CA, do CDL musiales miec GC. Jak i na przewoz mat niebezpiecznych obywatelstwo.

Masz racje. Federalne prawo:

An applicant “must provide to the State proof of citizenship or lawful permanent residency” per 49 CFR 383.71.

  • Social security card, or proof of the number.
  • Another document such as a birth certificate or green card.

Na stronie dmv nie bylo linku

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gdy ja zdawalem CDL tak wlasnie bylo, tyle ze to jakis czas temu wiec moglo cos sie zmienic, jednak nie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×