Jump to content
Gruby

Wypełnianie wniosku DS-260

Recommended Posts

Ok. A w sytuacji jeśli spełnimy warunek i wyjedziemy w czasie 6 miesięcy od badań, a następnie ja zostanę a dzieci wróciły by do PL to żeby nie straciły GC muszą np. raz do roku być w US czy coś takiego? Czy po prostu stracą kartę, bo muszą tam fizycznie żyć? tzn. Szkoła itp... jak to najlepiej rozwiązać? Czy np. Jakbym brał je na 2-3 miesiace (wakacje) to by bylo ok, żeby nie straciły GC?

A to sponsorowanie to jest w przypadku jakbym teraz nie wystąpił dla nich o wizę? To jest etap ubiegania się o ich GC w późniejszym terminie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem wybitnym znawca tematu Loterii ale chyba sporo zalezy od tego jak stare sa Wasze dzieci. Mozna pokombinowac z wjzdem do USA a potem z tzw. Bialym Paszportem w celu dokonczenia edukacji.

Mysle ze znawcy tematu cos Ci tu podpowiedza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, szags napisał:

Ok. A w sytuacji jeśli spełnimy warunek i wyjedziemy w czasie 6 miesięcy od badań, a następnie ja zostanę a dzieci wróciły by do PL to żeby nie straciły GC muszą np. raz do roku być w US czy coś takiego? Czy po prostu stracą kartę, bo muszą tam fizycznie żyć? tzn. Szkoła itp... jak to najlepiej rozwiązać? Czy np. Jakbym brał je na 2-3 miesiace (wakacje) to by bylo ok, żeby nie straciły GC?

A to sponsorowanie to jest w przypadku jakbym teraz nie wystąpił dla nich o wizę? To jest etap ubiegania się o ich GC w późniejszym terminie?

 

Nie ma reguly - generalnie cokolwiek dluzsze niz 6 miesiecy zbliza sie do porzucenia rezydencji. Niektorym sie udaje jezdzic, niektorym nie.  Na dluzsza mete to generalnie nie przejdzie, szczegolnie jezeli nie beda fizycznie mieszkaly w US / mialy domicile. 

Sponsorowanie w tym przypadku to wystapienie o wize imigracyjna dla czlonka rodziny... Kategorii jest sporo i wiek / relacja / stan cywilny okreslaja dlugosc oczekiwania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 godzin temu, szags napisał:

Ok. A w sytuacji jeśli spełnimy warunek i wyjedziemy w czasie 6 miesięcy od badań, a następnie ja zostanę a dzieci wróciły by do PL to żeby nie straciły GC muszą np. raz do roku być w US czy coś takiego? Czy po prostu stracą kartę, bo muszą tam fizycznie żyć? tzn. Szkoła itp... jak to najlepiej rozwiązać? Czy np. Jakbym brał je na 2-3 miesiace (wakacje) to by bylo ok, żeby nie straciły GC?

A to sponsorowanie to jest w przypadku jakbym teraz nie wystąpił dla nich o wizę? To jest etap ubiegania się o ich GC w późniejszym terminie?

 

Dzieci dostają wizę imigracyjna , wlatuja z Tobą,dostajecie gc i występujesz o biały paszport dla nich by mogły być po za USA dłużej niż 1 rok i nie stracić zielonej karty. 

Loteria zielona karta taka ma nazwę, dostajesz najpierw wizę na pobyt stały i w ciągu pół roku każdy musi wjechać na teren USA by nie stracić zielonej karty. Nie wleca Twoje dzieci to żadnej karty nie będzie. 

Co do sponsorowana to jest to inny i dłuższy temat oraz czas oczekiwania i zasady pobytu są takie same jak przy loterii. Nie utracić rezydentury. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odpowiedzi. jestem teraz trochę mądrzejszy...:)

czyli reasumując, kontynuuję proces ubiegania się o GC dla naszej trójki, potem je wwożę do US i ubiegam się dla nich o białe paszporty i dzięki temu nie tracą zielonej karty, tzn. będą mogły swobodnie jeździć do US i również w razie jakiejś zmiany sytuacji będą mogły bez problemu się tam przeprowadzić i żyć na stałe. dobrze myślę? A ten biały paszport jest na jakiś okres czasu? czy np. do pełnoletności? (aktualnie mają 5 i 9 lat).

a i jeszcze jedno piszesz:

7 godzin temu, sly6 napisał:

Nie wleca Twoje dzieci to żadnej karty nie będzie. 

to znaczy że jak ja wlecę w pół roku a dzieci nie, to nikt z nas nie dostanie czy tylko dzieciom przepada?

Share this post


Link to post
Share on other sites

GC dostanie ten kto w ciagu 6 m-cy wleci do USA, reszta nie. Nie wiem jaki jest maxymalny czas na uzywanie bialego paszportu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jeszcze pytanko odnośnie rozmowy w ambasadzie. z tego co widzę mam bardzo wysoki numer tj. 18XXX to znaczy ze jeszcze z pół roku czekania? skoro ok. 2000/miesiąc średnio przypada...?!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, szags napisał:

a jeszcze pytanko odnośnie rozmowy w ambasadzie. z tego co widzę mam bardzo wysoki numer tj. 18XXX to znaczy ze jeszcze z pół roku czekania? skoro ok. 2000/miesiąc średnio przypada...?!

 

Tyle możesz czekać 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dnia 24.10.2018 o 18:07, szags napisał:

dzięki za odpowiedzi. jestem teraz trochę mądrzejszy...:)

czyli reasumując, kontynuuję proces ubiegania się o GC dla naszej trójki, potem je wwożę do US i ubiegam się dla nich o białe paszporty i dzięki temu nie tracą zielonej karty, tzn. będą mogły swobodnie jeździć do US i również w razie jakiejś zmiany sytuacji będą mogły bez problemu się tam przeprowadzić i żyć na stałe. dobrze myślę? A ten biały paszport jest na jakiś okres czasu? czy np. do pełnoletności? (aktualnie mają 5 i 9 lat).

a i jeszcze jedno piszesz:

to znaczy że jak ja wlecę w pół roku a dzieci nie, to nikt z nas nie dostanie czy tylko dzieciom przepada?

Dzieciom przepadają wizy imigracyjne plus opłaty wszystkie jeśli nie wleca do tych 6 miesięcy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...