Jump to content
Gruby

Wypełnianie wniosku DS-260

Recommended Posts

Wyslij ds260, z racji tego, ze Twoj numer juz byl current i  to spodziewaj sie zaproszenia na styczen/luty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Godzinę temu, srk napisał:

Wyslij ds260, z racji tego, ze Twoj numer juz byl current i  to spodziewaj sie zaproszenia na styczen/luty.

dziekuje za odpowiedz ds260 juz wysłany trochę opóźniłem wysłanie wniosku bo czekałem na paszporty i byłem za granica a nie miałem jak ich odebrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałbyś prześledzić biuletyny z poprzednich lat, żeby zobaczyć jak to się rozkładało. Ale ja bym nie liczyła na ten rok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mam następującą sytuację:

Wylosowano mnie w loterii wizowej. Jestem kawalerem, mam dwójkę dzieci i miałem je zgłoszone w aplikacji i podczas wypełniania Ds260 zadeklarowałem że emigrują ze mną. Ale od tamtej pory sytuacja uległa zmianie bo właśnie się rozstaję z matką moich dzieci. I oczywiście ona nie wyrazi zgody na ich wyjazd ze mną na stałe. I teraz pytania:

1. Czy jakoś starać się to zmienić teraz? (w sensie czy pisać i to wyjaśniać do kcc?). 

2. Czy dzieci mogą stracić prawo do GC, jeśli np. By dostaly a jednak nie wyemigrowały że mną w określonym czasie? (Wydaję mi się że nie ale może coś wiecie lepiej).

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie musisz. Po prostu sam wypełnisz wniosek, dokonasz opłat tylko za siebie, itd.

2. Dzieci stracą prawo do GC z loterii jeśli nie wyjadą z Tobą (w czasie ważności ich wiz imigracyjnych).

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za odpowiedź. 

ad. 1 wnioski już wypełniłem za mnie i dzieciaki i dopiero potem się sytuacja skomplikowała. czyli one już mają już swoje confirmation number-y. czyli dostane zaproszenie pewnie dla całej trójki, czy jak. 

ad. 2 a to nie jest tak że jeśli rodzic ma GC to dziecko z automatu dostaje i nie traci tego do pełnoletności? czyli rozumiem to tak ze jeśli dostaniemy wszyscy GC a dzieciaki by narazie nie pojechały to tracą za jakiś czas to prawo i powiedzmy jakby miały jechać za jakieś 5 lat to by trzeba było całą procedurę na nowo zaczynać i płacić ponownie? 

jakie są wymogi podtrzymania GC? trzeba spędzić w usa ileś miesięcy/rok albo coś takiego? takie same są dla mnie i dzieci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz, szags napisał:

ad. 2 a to nie jest tak że jeśli rodzic ma GC to dziecko z automatu dostaje i nie traci tego do pełnoletności? czyli rozumiem to tak ze jeśli dostaniemy wszyscy GC a dzieciaki by narazie nie pojechały to tracą za jakiś czas to prawo i powiedzmy jakby miały jechać za jakieś 5 lat to by trzeba było całą procedurę na nowo zaczynać i płacić ponownie? 

jakie są wymogi podtrzymania GC? trzeba spędzić w usa ileś miesięcy/rok albo coś takiego? takie same są dla mnie i dzieci?

Wymogi sa takie same dla kazdego (odnosnie utrzymania tez). Maja 6 miesiecy od badan na wyjazd, jak nie wyjada to wiza imigracyjna jest niewazna.

Pozniej musisz je sponsorowac - dopoki sa niepelnoletnie zajmie to jakies 2 lata, w momencie jak beda pelnoletnie procedura znacznie sie wydluza i zalezy od tego czy jestes rezydentem czy obywatelem i czy dzieci maja zony/mezow. Generalnie jak nie teraz to pozniej bedzie znaaaacznie bolesniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...