Skocz do zawartości
Yoanna_R6

Formalności Po Ślubie z Obywatelem - Zielona Karta (Green Card Application)

Recommended Posts

*POST NOT FINISHED, WILL BE UPDATED*/*POST NIEDOKOŃCZONY, BĘDZIE AKTUALIZOWANY*

Case described for the person crossing the USA border legally and only one time, as an Au Pair, having J-1 visa. Later successfully switching to a tourist visa (B2), trying to extend it once, although unsuccessfully and overstaying her status for about 15 months until getting married and filling up the application.  

J1->B2->Expired Visa and Overstayed Status'

Sprawa opisana dla osoby, która przekroczyła granicę USA legalnie, mając wizę J-1 dla Au Pair. Później została zmieniona na wizę turystyczną. Jeden raz została wysłana aplikacja o przedłużenie statusu, niestety bez powodzenia. Od czasu wygaśnięcia statusu do dnia zawarcia ślubu i wysłania aplikacji o Zieloną Kartę minęło około 15 miesięcy. 

J1->B2->Wygasły i przesiedziały status

 

Application sent in November 2018/ Aplikacja wysłana w Listopadzie 2018

 

USA Citizen = Petitioner

Obywatel USA = Petitioner

 

Person applying for a Green Card = Beneficiary

Osoba starająca się o Zieloną Kartę (OssoZK)= Beneficiary


 

COVER LETTER:

(List of the documents included in the application. Make a list of ALL the documents included in this application and put in the envelope in this order.)

(Lista dokumentów załączonych w aplikacji. Wypisujesz w punktach WSZYSTKO co dołączasz do Aplikacji i układasz w takiej kolejności w teczce. Oczywiście tylko w języku angielskim i bez moich adnotacji.)


 

The Application includes the following items:

  1. Personal check for ammount of $1225.00 for I-485 Form

    Czek na kwotę $1225 za formularz I-485

  2. Personal check for ammount of $535.00 for I-130 Form

    Czek na kwotę $535 za formularz I-485

  3. I-485 Form

  4. 2 photos of the Beneficiary for I-485 Form

    2 zdjęcia paszportowe OssoZK

  5. 2 photos of the Petitioner for I-485 Form

    2 zdjęcia paszportowe Obywatela USA

  6. G-325A for the Petitioner

    Formularz dla Obywatela USA

  7. G-325A for the Beneficiary

    Formularz dla OssoZK

  8. I-130 Form

  9. I-130A Form

    (new one/NOWY FORMULARZ, wcześniej nie obowiązywał)

  10. I-131 Form

  11. 2 photos for I-131 Form

  12. I-765 Form

  13. 2 photos for I-765 Form

  14. I-864 Form

  15. G-1145 Form

  16. I-693 Form in the sealed envelope

    (You will receive it sealed from the Doctor you went to and CAN NOT open it)

    (Otrzymasz zaklejoną kopertę od lekarza, u którego byłaś. NIE MOŻESZ jej otworzyć)

  17. IRS 1040 Form - Individual Income Tax Return for 2017 for the Sponsor

    Tax return for the last year is REQUIRED./Obowiązkowe jest tylko zeznanie podatkowe za ostatni rok.

  18. IRS 1040 Form - Individual Income Tax Return for 2016 for the Sponsor

    Additional for the second and third year. /Dodatkowe zeznanie podatkowe za drugi i trzeci ostatni rok.

  19. Copy of Petitioner's passport

    Kopia paszportu Obywatela USA.

  20. Copy of Petitioner's Birth Certificate

    Kopia Aktu Urodzenia Obywatela USA.

  21. Copy of Beneficiary's passport and Social Security Card

    Kopia paszportu OssoZK i SSC jeżeli została wydana. (np., będąc na wizie J-1)

  22. Copy of Beneficiary's visa and passport admission stamp

    Kopia wizy w paszporcie OssoZK i pieczątki z wjazdu/ów do USA.

  23. Copy of Beneficiary's Birth Certificate

    Kopia Aktu Urodzenia (ZUPEŁNEGO, nie może być skrócony) OssoZK

  24. Translation of Beneficiary's Birth Certificate

    Tłumaczenie Aktu Urodzenia OssoZK (Może być notarialne, może być własne).

  25. Copy of Beneficiary's most recent I-94

    Kopia najbardziej aktualnego dokumentu I-94 (do pobrania tutaj)

  26. Copy of DS-2019 Form for Beneficiary

    Kopia DS-2019 jeśli taka została wydana. (np. Au Pair)

  27. Copy of I-797A Form for Beneficiary

    Kopia I-797A – jeśli składałaś podanie o zmianę wizy, przedłużenie statusu itp.

    np. zmiana z J-1 na B2, albo przedłużenie wizy turystycznej.

  28. Copy od Marriage Certificate

    Kopia aktu małżeństwa.


 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jezeli bedzie edytowany, to proponuje wyrzucic wszystko co jest po angielsku bo po pierwsze post jest malo czytelny, po drugie niektore zdania sa troche kulawe, po trzecie watpie zeby ktos na tym forum szukal info po angielsku...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dokladnie, strasznie malo przejrzysty. Poza tym nie bedziesz miala mozliwosci edycji tego posta po jakims czasie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teraz, ilon napisał:

Dokladnie, strasznie malo przejrzysty. Poza tym nie bedziesz miala mozliwosci edycji tego posta po jakims czasie. 

Juz go nie moze edytowac, 15 minut minelo. No problem @ilon ciachnie sie go w odpowiednim czasie.:):)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, andyopole napisał:

Juz go nie moze edytowac, 15 minut minelo. No problem @ilon ciachnie sie go w odpowiednim czasie.:):)

O. Ja centralnie przeoczylem ze ilon modem zostala :) Gratulacje, taki awans ! ;-) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
13 minut temu, kzielu napisał:

O. Ja centralnie przeoczylem ze ilon modem zostala :) Gratulacje, taki awans ! ;-) 

Awans awansem, ale te apanaze…!;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Okej dzięki. Jestem tu nowa, chciałam dobrze :unsure: Faktycznie widzę, że nie mogę już tego edytować. Co powinnam zrobić? Wyrzucę wszystko co jest po angielsku i dodam kilka wskazówek jak co wypełnić. 

Edytowane przez Jackie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
38 minut temu, Yoanna_R6 napisał:

 

Spoko - generalnie dobre checi mialas. Wrzuc reszte ktora chcialas dodac gdzies ponizej a my pozniej posklejamy, przeedytujemy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
19 godzin temu, kzielu napisał:

O. Ja centralnie przeoczylem ze ilon modem zostala :) Gratulacje, taki awans ! ;-) 

Dziekuje bardzo, Tobie rowniez! Teraz tylko czekam na awans w robocie. Powiem im, ze teraz moje resume jest znacznie bogatsze, odkad zostalam adminem forum :) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×