Jump to content
Sign in to follow this  
czater

Kilka pytań o lot do USA spoza Polski.

Recommended Posts

Witam,
obecnie przebywam na stałe w Japonii i w czerwcu wybieram się do USA na konferencję. W związku z tym, że jest to mój pierwszy lot do USA mam kilka pytań:
1. Zważywszy na to, że Japonia jest krajem objętym programem visa waiver to czy odprawa na lotnisku będzie wyglądać inaczej niż ta którą miałbym w Polsce?
2. Czy potrzebuje uzupełniać jakieś dodatkowe dokumenty (np. ESTA)?
3. Czy są jakieś inne rzeczy o których powinienem wiedzieć i być na nie przygotowany?
4. Organizator konferencji oferuję możliwość wysłania "visa letter", czy jest to coś co może mi się przydać jeśli już posiadam wizę B1/B2?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Nie. Bardzo podobnie
2. Nie.
3. Niczym się nie różni przylot z Japonii vs przylot z Europy
4. Nie potrzebujesz tego skoro masz ważną wizę.

Powodzenia

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lecisz na konferencję to weź ze sobą ten dokument co mają Ci wysłać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 godziny temu, czater napisał:

Witam,
obecnie przebywam na stałe w Japonii i w czerwcu wybieram się do USA na konferencję. W związku z tym, że jest to mój pierwszy lot do USA mam kilka pytań:
1. Zważywszy na to, że Japonia jest krajem objętym programem visa waiver to czy odprawa na lotnisku będzie wyglądać inaczej niż ta którą miałbym w Polsce?
2. Czy potrzebuje uzupełniać jakieś dodatkowe dokumenty (np. ESTA)?
3. Czy są jakieś inne rzeczy o których powinienem wiedzieć i być na nie przygotowany?
4. Organizator konferencji oferuję możliwość wysłania "visa letter", czy jest to coś co może mi się przydać jeśli już posiadam wizę B1/B2?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Masz obywatelstwo japońskie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, sly6 said:

Jeśli lecisz na konferencję to weź ze sobą ten dokument co mają Ci wysłać. 

Nawet jeśli mam już wizę?
 

8 hours ago, andyopole said:

Masz obywatelstwo japońskie? 

Nie, mam status stałego rezydenta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Papier mieć nie zaszkodzi ale się z nim nie wyrywają. Dopiero gdyby zaczął imigracyjna marudzić to wtedy mu pokaż. 

Jeśli nie masz obywatelstwa japońskiego to żadna Esta Cię nie dotyczy. Masz B1/2 i wystarczy. Nie będziesz specjalnie traktowany z tego względu że przyleciales z Japonii. W kolejce do okienka wymieszasz się z ludźmi z całego świata, nikogo nie interesuje skąd kto przylata. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 godzin temu, czater napisał:

Nawet jeśli mam już wizę?
 

Nie, mam status stałego rezydenta.

Tak nawet jak masz wizę bo lecisz na konferencję i nie zaszkodzi to mieć 

Kiedyś leciał pewien chłopak na targi i mimo wizy zadali mu takie pytanie na granicy. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, sly6 said:

Tak nawet jak masz wizę bo lecisz na konferencję i nie zaszkodzi to mieć 

Kiedyś leciał pewien chłopak na targi i mimo wizy zadali mu takie pytanie na granicy. 

oo to bardzo ciekawe, czy jego historia jest może opisana na forum?

Jeszcze jedno pytanie, podczas rozmowy o wizę przy okienku jako cel wizyty podałem "odwiedziny krewnych w stanach i zwiedzanie". WIzyta planowana jest na wrzesień a konferenja jest w czerwcu, czy taka sytuacja nie będzie kłopotem?

Edited by czater
update

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, czater napisał:

oo to bardzo ciekawe, czy jego historia jest może opisana na forum?

Jeszcze jedno pytanie, podczas rozmowy o wizę przy okienku jako cel wizyty podałem "odwiedziny krewnych w stanach i zwiedzanie". WIzyta planowana jest na wrzesień a konferenja jest w czerwcu, czy taka sytuacja nie będzie kłopotem?

Lecisz na konferencję i dadzą Ci wizę pobyt b1 a na jak długo będzie wystawione to zależy od urzędnika.

Ta historia nie jest opisana na forum. 

Jeśli masz w planie pobyt turystyczny to musisz wyjechać po za USA i wrócić jako turysta na b2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 hours ago, sly6 said:

Lecisz na konferencję i dadzą Ci wizę pobyt b1 a na jak długo będzie wystawione to zależy od urzędnika.

Ta historia nie jest opisana na forum. 

Jeśli masz w planie pobyt turystyczny to musisz wyjechać po za USA i wrócić jako turysta na b2.

W tym momencie mam wizę B1 i B2. W stanach zamierzam być 2-3 dni przed konferencją aby trochę pozwiedzać miasto. Czy w takim razie mam najpierw wjechać na B2, a następnie wyjechać i wjechać na B1? Da się tak w ogóle? :mellow: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...