Jump to content
Sign in to follow this  
Mirela

Emigracja do USA

Recommended Posts

Witam chciałabym z mężem i dwójka dzieci osiedlić sie w Stanach. Mamy oszczednosci i dosc pobytu w Uk (13lat) chcialabym jakis wskazowek moze pomocy bo nie mamy takowej z USA kto moglby nam pomoc w przyjeździe.... bardzo prosze o kontakt audi.5@o2.pl dziekuje Mirela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mirela, macie tylko 3 legalne mozliwosci osiedlenia sie w USA:1.  malzenstwo z obywatelem (wiec odpada w waszej sytuacji) 2. sponsorowanie przez pracodawce (z tym ze to czesto sa na tylko 3 lata, potem albo pracodawca sponsoruje na Green Card albo wracacie do Europy) 3. wygranie Zielonej Karty w ramach loterii Diversity Visa.

Bottom line: jest bardzo trudno emigrowac do USA.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisała @katlia: te trzy sposoby to jedyne drogi do przeprowadzki do USA. Tam nie można sobie ot tak wyjechać, osiedlić się i zacząć pracować, jak się niestety wielu ludziom wydaje. I co najważniejsze: odpowiedz sobie szczerze na pytanie, dlaczego chcesz tam wyjechać? Byłaś kiedyś w USA? Doświadczyłas codziennego życia? Bo Ameryka z filmów to nie to samo, co realne życie tam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, katlia napisał:

2. sponsorowanie przez pracodawce (z tym ze to czesto sa na tylko 3 lata, potem albo pracodawca sponsoruje na Green Card albo wracacie do Europy) 

Tu można wyróżnić dwa warianty - wiza L1 (łatwiejsza do uzyskania), czyli praca w o europejskim oddziale amerykańskiej firmy i transfer do US, lub wiza H1B (trudniejsza do uzyskania) czyli sponsorowanie wizy dla specjalisty przez chętnego pracodawcę. Niestety w przypadku H1B nawet pomimo zasponsorowania nadal masz 30% szansa na wylosowanie.

 

@Mirela Podstawowe pytanie więc - jakie macie zawody, w czym jesteście specjalistami?

Edited by ditter

Share this post


Link to post
Share on other sites

L-1 jest znacznie trudniejsza do uzyskania - bo trzeba znalezc firme ktora do niej w ogole sie kwalifikuje, pracowac w niej co najmniej rok, zostac przez ta firme wybrany do wyslania na L-1 i spelnic tejze wymagania.

Zadna z tych wiz (wlaczajac H-1B) nie ma wiele wspolnego z imigracja bo obydwie sa nieimigracyjne (sa dual intent) natomiast istnieje mozliwosc sponsorowania na EB green card - ale to bez wczesniejszej wizy pracowniczej zdarza sie dosc rzadko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...